Følg oss på

Palkitsimme Vuoden paras sähköauto 2021-2022

Vuoden sähköauto

Sähköautot ovat muutakin kuin pelkkiä kulkuneuvoja. Ne ovat pyörillä varustettuja tietokoneita, joita ohjataan vaihteiston ja kytkimen sijaan tabletilla.

Tarve liikkua paikasta A paikkaan B ei kuitenkaan ole kadonnut, vaikka käsityksemme autoista on ehkä muuttunut. Ennen autojen kohdalla ei puhuttu toimintamatkoista, latausnopeuksista tai sovelluksista. Puhumattakaan akkukapasiteetista ja virrankulutuksesta.

Nämä ovat tärkeitä pointteja jokaiselle sähköauton hankintaa suunnittelevalle, mutta olemme tänä vuonna myös havainneet, ettei kantama oikeastaan ole niin ratkaiseva. Harva ajaa yhdeltä istumalta satoja kilometrejä.

Kun valitsee uuden sähköauton suurimmalla akkupaketilla, voi olla varma siitä, että toimintamatka on aivan riittävä. Silloin latausajasta muodostuu tärkeämpi kriteeri, sillä 800 voltin akkutekniikalla varustetut autot lataavat huomattavasti nopeammin pikalaturilla, mikä lyhentää latauspysähdyksen aikaa ja siten koko matka-ajan kestoa.

Monet sähköautot ovat tilavampia kuin bensa-autot, kun ei tarvita tilaa vievää moottoria, vaihdelaatikkoa ja vaihdekeppiä.

Jotkut asiat auton valinnassa ovat samoja, kulkipa ajoneuvo polttoaineen tai sähkön varassa. Ajomukavuus, ajo-ominaisuudet ja kantokyky ovat valintaa ohjaavia tekijöitä, jotka tosin riippuvat kunkin henkilökohtaisista mieltymyksistä.

Toisille tärkeää taas on infotainment-järjestelmän toimivuus. Hiljainen sähköauto on hyvä lähtökohta kunnon kaiutinsysteemin hankkimiselle, jolloin valikoiden on hyvä olla helppokäyttöiset. Kallis kaiutinjärjestelmä ei toki riitä, vaan kaiuttimet pitää myös integroida auton koriin järkevästi ja tasapainoisesti.

Nopealla kiihtyvyydellä ei voiteta tämän vuoden parhaan sähköauton titteliä. Nyt katsotaan kokonaisuutta, ja LB Ääni & Kuvan tuomaristo on erityisesti kiinnittänyt huomiota sähköautojen tulevaisuusvarmuuteen.

Voittajat: Vuoden paras sähköauto 2021-2022
Vuoden sähköauto
Hyundai Ioniq 5 Long Range AWD

Tulevaisuuden auto

Hyundai Ioniq 5 Long Range AWD näyttää karanneen jostakin 80-luvun scifi-leffasta kulmikkaine muotoineen ja pikselikuvioituine ledvaloineen. Autoa katsoessa melkein odottaa sen renkaiden taittuvan korin alle ja koko komeuden lähtevän liitoon Emmett Brownin ohjaamana.

Huolimatta muotoilun aiheuttamista 80-lukulaisista tulevaisuusvisioista vastaa Hyundai Ioniq 5 kaikkiin odotuksiin, joita modernille autolle 2021 asetetaan.

Digitaalinen ajoavustaja pitää auton keskellä kaistaa ja varmistaa, että nopeus ja etäisyys edellä ajavaan ovat sopivat. Takapuskurin tutka varoittaa kuolleessa kulmassa olevista autoista, ja auto jarruttaa automaattisesti, jos laittaa vilkun päälle ennen kuin reitti on selvä. Vilkku aktivoi myös kuolleen kulman kameran, josta välitettävä kuva näkyy pyöreän kehyksen sisässä ohjauspaneelissa. Toisin sanoen on oltava todella huolimaton, jos tällä autolla pääsee lähellekään vaaratilannetta.

Hyundai Ioniq 5 on hyvin mietitty perheauto. Se on suurempi kuin kuvista voisi päätellä, sillä sen muotoilu huijaa sitä sirommaksi. Sisäpuolella on yllin kyllin tilaa, ja arvostamme sitä, että persoonalliseen ulkonäköön on panostettu – tämä auto ei jätä kylmäksi, sillä se erottuu!

Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, ja auto on eläväisempi kuin luokkansa useimmat. Se on myös edullisempi kuin vastaavasti varustellut kilpailijansa, joten Hyundai tarjoaa erinomaista vastinetta rahoille.

Bosen äänijärjestelmä toimii mainiosti. Se olisi voinut olla tehokkaampikin ja erotella sointia paremminkin – mutta silti ehdottomasti suosituksemme arvoinen lisävaruste.

 

Vis kommentarer

Lisää

Keskustelu

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Asiakaspalvelu

Yhteystiedot

Ääni & Kuva / Publish AS mail@lbaanijakuva.fi

© 2021 Publish AS – LB Ääni ja Kuva noudattaa journalistien eettisiä ohjeita. Lukijana olet oikeutettu käyttämään lbaanijakuva.fi-sivuston sisältöjä henkilökohtaisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Voit ladata, linkata ja tulostaa sisältöä lbaanijakuva.fi-sivustolta henkilökohtaisiin ja ei-kaupallisiin tarkoituksiin, kunhan mainitset lähteen ja kunnioitat mahdollisia tekijänoikeuksia. Sisältöjä, mukaan lukien (mutta ei näihin rajoittuen) ikonit ja palkinnot, ei saa käyttää muussa tarkoituksessa kuin mihin on erikseen annettu oikeus. Huom! Maksumuurin ulkopuoliset sisällöt ovat kyseessä olevan valmistajan/maahantuojan tarjoamia.