Vuoden parhaat 2022-2023

Palkitsimme Vuoden kunniamaininta 2022: Electrocompaniet

Vuoden kunniamaininta 2022

Electrocompanietin lähes 50-vuotisen matkan varrelle mahtuu lukuisia legendaarisia tuotteita.

forfatter
Julkaistu 01.11.2022 - 12:02

Vähänpä Per Abrahamsen tiesi perustaessaan pienen kokoonpanoverstaansa vuonna 1972. Tuskin arvasi, että pajasta kasvaisi maailmankuulu vahvistinvalmistaja, mutta niin vain vuosien varrella Electrocompanietista tuli Norjan tunnetuin hifimerkki.

Per Abrahamsen oli nimittäin jo kokenut oman varttinsa kuuluisuudessa Mojo Blues -bändinsä kanssa, kun yhtye pääsi listoille 1966.

Vuonna 1973 Norjan yleisradioyhtiö NRK:lla työskennellyt Svein Erik Børja matkusti Rotterdamiin AESin (Audio Engineering Society) konferenssiin. Siellä Oulun yliopiston elektroniikan professori Matti Otala ja Jan Lohstroh pitivät esitelmän siitä, miten katkoäänien rikkoutuminen eli Transient Intermodulation (TIM) vaikutti vahvistimiin.

Mojo Bluesin levyt tuottanut ja sitä kautta Per Abrahamsenin tuntenut Børja ilahtui esitelmästä ja sen aikana kuulemastaan äänenlaadusta. Palattuaan Norjaan hän esitteli oppimansa Nils Jørgen Kjærnetille ja Per Abrahamsenille, ja yhdessä he rakensivat kaksi vahvistinprototyyppiä, jotka kuulostivat niin hyviltä, että miehet valmistivat kymmenen kappaleen pienerän tuotetta.

Electrompanietin ensimmäinen tuote, The 2 Channel Audio Preamplifier, oli syntynyt.

Hederspris I

Myöhemmin yhtiön riveihin liittyi myös Terje Sandstrøm, joka Abrahamsenin kanssa alkoi kehitellä The 2 Channel Audio Power Amplifier -nimellä tunnettua vahvistinta. Laite arvosteltiin kansainvälisessä The Audio Critic -lehdessä, jossa sitä ylistettiin: ”Uskomme tämän olevan maailman parhaimman kuuloinen vahvistin.”

Electrocompanietin maine kasvoi vastaavien arvioiden myötä, ja viimeistään vahvistimien päätyminen Quincy Jonesin ja Michael Jacksonin studioteknikko Bruce Swedienin käyttöön 90-luvulla teki Electrocompanietista kaikkien audiofiilien tunteman nimen.

Lukuisten omistajanvaihdosten jälkeen Electrocompaniet on päätynyt takaisin juurilleen – ja valmistaa nykyään myös olohuoneisiin sopivia suoratoistokaiuttimia. Classic-sarjan vahvistimet valmistetaan Norjassa, ja malliston uusin tulokas, 800-wattinen AW 800 M -monovahvistin, on luontevaa jatkoa Electrocompanietin 50-vuotiselle kokemukselle maailmanluokan vahvistimien valmistajana.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

4 viikkoa
vain 4.50 €!

forfatter

Lasse Svendsen

Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.
Mikrofoni ulkoilmaäänityksiin DJI Mic lupaa studiotasoista ääntä langattomasti.
Edullinen levysoitin entistä paremmalla soinnilla Uusi Turn 3 MK2 on varustettu 2M Red -MM-äänirasialla ja sisäänrakennetulla phono-vaiheella.
Stereojärjestelmän sydän Modernissa stereojärjestelmässä vinyylilevyt ja striimaus elävät sulassa sovussa.
Vuoden kunniamaininta 2022 Electrocompanietin lähes 50-vuotisen matkan varrelle mahtuu lukuisia legendaarisia tuotteita.
Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa Vahvistinsetti monihuonekaiuttimen hinnalla? Kyllä vain, Tangent tarjoaa sellaisen.
Täysautomaattinen levysoitin Pro-Jectin täysautomaattinen levysoitin tekee vinyylien kuuntelemisesta suoraviivaista.