Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Palkitsimme

Vuoden parhaat mobiililaitteet 2020-2021

/ 09.11.2020 - 14:40
Vuoden parhaat mobiililaitteet 2020-2021

Tämä vuosi on 5G-kännyköiden. Kaikilla suurimmilla valmistajilla, esimerkiksi Samsungilla, Huaweilla, OnePlussalla ja Sonylla, on mallistossaan 5G-huippumalleja, joilla jopa useita. Samaan aikaa 5G-verkkojen rakentaminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on kovaa vauhtia etenemässä, joten jos et ole vielä tutustunut 5G-tekniikkaan, niin nyt on aika!

Årets bästa mobiler och & surfplattor 2020-2021

Mikä ihmeen 5G?

Uusi mobiiliverkkoteknologia on jatkoa ja laajennusta olemassa oleville 4G/LTE-verkoille. Yksinkertaistettuna 5G:n kolme suurinta hyötyä: leveämpi kaista (teoriassa 100 kertaa nopeampi kuin 4G), suurempi kapasiteetti ja pieni, lähes olematon viive, jonka ansiosta vasteaika saada tiristettyä noin 1 millisekuntiin. Näin yhä useamman laitteen voi kytkeä samanaikaisesti verkkoon ilman, että netti hidastuu.

Yksittäisen 5G-antennin peittoalue on kuitenkin melko rajallinen, minkä vuoksi 5G-verkosta on rakennettava tiheämpi kuin aiemmista mobiiliverkoista.

Mitä 5G tarkoittaa mobiilissa juuri nyt?

Tämän päivän palveluilla ei kännykän 5G-tuesta ole oikeastaan hyötyä. Sellaiset palvelut, jotka nimittäin oikeasti toisivat lisäarvoa käyttäjille, odottavat vielä keksimistään.

Siitä huolimatta 5G tarjoaa toki kovemmat nopeudet ja samalla nopeammat latausajat (1 GB:n peli latautuu puhelimeen 30 ja 60 sekunnin välillä) ja alhaisemman latenssin. Sen huomaa etenkin moninpelejä verkon yli pelatessa, esimerkiksi Fortniten kohdalla. Nopeampi verkko pienentää puhelimen ja serverin välistä viivettä, joten pelissä ehtii oikeasti liikkua alta pois ennen kuin luoti osuu päähän.

Screenshot 20190923 142222 org.zwanoo.android.speedtest 61769 963x2000 1

Mitä 5G tarkoittaa mobiilissa lähitulevaisuudessa?

Teleoperaattoreiden ja kännykkävalmistajien mukaan 5G tulee mullistamaan pelaamisen. Pilvipelaaminen mahdollistuu 5G:n myötä, jolloin raudalla ja alustalla ei ole enää niin suurta merkitystä. Pelikonsolia tai tehokasta pelikonetta ei enää tarvita, kun peli voi sijaita pilviserverillä ja sen voi striimata mille tahansa laitteelle.

Somessa taas yleisön tai kaverit voi päästää entistäkin lähemmäs omaa elämää salamannopeasti latautuvilla videoilla, chateilla ja livestriimeillä. Eikä ole edes väliä vaikka olisi paikassa, jossa on samanaikaisesti iso joukko muitakin ihmisiä samassa verkossa (kuten festareilla).

Akku

Akun koko ilmoitetaan mAh-numerona eli milliampeeritunteina. Mitä isompi luku, sen parempi. Tähtää vähintään 3 000 mAh:iin, mutta ison näytön (yli 6 tuumaa) kanssa kannattaa olla isompikin. Etenkin jos näyttö on myös hyvin kirkas.

Kamera

Tämän päivän kännyköissä on kaksi tai useampia linssejä, ja jos haluaa saada hyviä kuvia kamerakännykällä, ovat autofokus, laajakuva tai ultralaajakuva, optinen zoom, optinen kuvanvakain ja yökuvaus seuraamisen arvoisia taikasanoja. Megapikselit voi sen sijaan unohtaa – niiden määrällä ei enää juurikaan ole merkitystä kuvanlaadun kanssa.

Tallennustila

Älä koskaan ikinä milloinkaan osta puhelinta, jossa on vain 8 tai 16 GB sisäistä tallennustilaa. Pelkkä käyttöjärjestelmä (yleensä siis Android) vie niin paljon tilaa, ettei muulle jää muistia. Valitse siis vähintään 32 GB:n tallennuksella varustettu malli.

Monet puhelimet mahdollistavat sisäänrakennetun tallennustilan laajentamisen mikroSD-kortilla tai vastaavan avulla, mutta kannattaa muistaa, että ulkoiset tallennuskortit toimivat hitaammin kuin puhelimen oma.

Lataus

Yhä useampi malli etenkin keskihintaisissa ja sitä kalliimmissa puhelimissa on varustettu pikalatauksella ja langattomalla latauksella. Akun loppuminen ei ole niin vaarallista, kun tietää, että sen saa ladattua nollasta 50 prosenttiin puolessa tunnissa tai nopeamminkin.

Näyttö

Isompi näyttö ei automaattisesti tarkoita sitä, että sovelluksille ja muille olisi jätetty runsaasti tilaa. Resoluutio on yhtä tärkeässä roolissa, ja yhä tänä päivänä halvimmissa puhelimissa on vain HD-tason resoluutio, kun taas kalliimmissa malleissa on 2K-näytöt tai sitä paremmat.

Kun resoluutio on isompi, on näytön työskentelyaluekin suurempi – ja kuvanlaatu samalla parempi ja grafiikat terävämmät.

Voittaja Vuoden parhaat mobiililaitteet 2020-2021

Vuoden paras kännykkä - Premium

Apple iPhone SE

Takaisin tulevaisuuteen

Applen iPhone-mallit ovat Suomessa aina hurjan suosittuja, ja ne keikkuvatkin myyntilistojen kärjessä kuukaudesta toiseen. Muuten listat täyttyvät Android-puhelimista, joiden joukosta löytyy monia edullisia malleja – kun taas iPhonet tunnetaan usein kalliista hinnastaan.

Toisin sanoen Applen mahdollisuus kasvattaa markkinaosuuttaan perustuu siihen, että iPhonesta tehtäisiin välillä myös edullisempia versioita, jotka houkuttelevat niitä käyttäjiä, jotka päätyvät Android-puhelimeen pääosin säästösyistä.

Ja se juuri on iPhone SE:n idea. Kyseessä on ihka oikea iPhone, jonka edullisin versio vain maksaa alle 500 euroa.

Johtopäätökset

Apple iPhone SE:n ulkoasu on vuodelta 2017 mutta sisukset vuodelta 2020. Sen huomaa kyllä tässä hintaluokassa, jossa useimmat kilpailijat tarjoavat vain keskinkertaisia tuotteita.

Siitä näkökulmasta iPhone SE on lyömätön, ja puhelin vetoaa aivan varmasti moniin sellaisiin ostajiin, jotka eivät voi tai halua maksaa iPhone 11:stä tai iPhone 11 Prosta.

Luonnollisesti puhelimessa on tehty kompromisseja, ja kysymys kuuluukin, ovatko ne onnistuneita. Varustamalla iPhone SE:n markkinoiden tehokkaimmalla mobiiliprosessorilla Apple on tehnyt fiksusti. Kännykkä on sen ansiosta tulevaisuusvarma ja miellyttävä käyttää. Tässä kontekstissa ei ole niin oleellista, onko kamerassa yksi, kaksi vai kolme linssiä. Useimpiin tarpeisiin iPhone SE:n kamera on enemmän kuin riittävän hyvä.

Vuoden paras tabletti

Apple iPad Pro 12.9 (2020)

iPad Pro on edelleen maailman paras tabletti.

Applen iPad Pron näyttö on yhä paras näkemämme tablettinäyttö: värientoisto on erinomainen ja ja panoraamakuvauskin sujuu nykimättä 120 Hz:n virkistystaajuuden ansiosta. Tämän vuoden näyttö on 50 % kirkkaampi, mikä helpottaa käyttöä ulkona. Uusimman MacBook Pron tapaan laite on varustettu viidellä mikrofonilla, joiden ansiosta saa nauhoitettua laadukasta stereoääntä.

Isoin ja huomattavin uutuus on useamman kameran saaminen iPad Prohon. Edellisen mallin 12 megapikselin laajakuvakamera on säilytetty, eikä siinä näy merkittäviä parannuksia viime kertaan verrattuna.

Kiintoisa uutuus on kameran linssien viereen sijoitettu ekstrakennno eli LiDAR-skanneri, joka on lyhenne sanoista Light Detection And Ranging. Se heijastaa valoa jopa viiden metrin päässä oleviin kohteisiin ja mittaa etäisyyden todella tarkasti.

Apple on käyttänyt ohuita ja pehmeitä näppäimistökuoria aiemmissa malleissaan, joista yksikään ei ole ollut yhtä hyvä kuin jotkut kolmansien osapuolten valmistamat. Lyhyempien tekstien kirjoittelu on sujunut tabletilla hyvin, mutta ei se tietenkään korvaa oikeaa kannettavaa. Uusi Magic Keyboard vaikuttaa aikamoiselta parannukselta entiseen: rakenne tuntuu vankalta, ja kirjoittamisessa on hieno leijaileva tuntu.

Jos haluaa käyttää tablettia kannettavan tavoin, onkin syytä kysyä, miksi ei saman tien hankkisi kannettavaa. iPad Pro 12.9, jossa on 256 GB tallennustilaa, maksaa 1 400 euroa, ja Magic Keybordin kanssa kokonaisuuden hinta kipuaa 1 800 euroon. Kolmisensataa edullisemmin saa jo uusimman 13-tuumaisen MacBook Pro -kannettavan 256 GB:n tallennustilalla!

Johtopäätökset

iPad Pro on edelleen maailman paras tabletti. Kukaan ei muu ei yllä samaan suorituskykyyn, erinomaiseen äänenlaatuun ja intuitiiviseen ohjelmistoon. Magic Keyboard kosketuslevyineen tuo käyttökokemuksen lähelle kannettavaa. Tosin samaan hintaan tai edullisemminkin saisi jo ihan oikean kannettavankin.

Vuoden paras kamerakännykkä

Xiaomi Mi 10 Pro

Erinomaista kuvanlaatua kännykästä

Xiaomi on pitkään ollut tunnettu edullisista kännyköistään, mutta Mi 10 Pro vie valmistajan highend-luokkaan. Kameravarusteluun kuuluvat 108 megapikselin pääkamera Samsungin kennolla, ultralaajakuva ja kaksi telefotolinssiä. Suuremman Xiaomi on nimennyt ”8 Mp 10x hybridzoomiksi”, mutta kyseessä on oikeasti 5 megapikselin skaalattu kenno sekä 3,7x-linssi, joka samantasoisen zoomin kuin 5x.

Ottaen huomioon, että Xiaomi käyttää Samsungin kennoa, on erikoista, että kiinalaisvalmistaja suoriutuu paremmin sen kanssa. Ehkä se johtuu siitä, ettei kennoa erityisesti näpelöidä, vaan sen annetaan ottaa kuvia erinomaisen automatiikan avulla. Yksinkohtien säilyttämisessä ja kohinan vaimentamisessa on tehty onnistuneet kompromissit, ja valotus ja valkotasapaino pysyvät samaan aikaan kohdillaan.

Automaattiasetuksella on pikavalikot salamalle, HDR:lle, AI:lle ja filttereille, kun taas kuvakoko, ajastin ja tilt-shift löytyvät alavalikosta. Kuva-asetuksia on iso liuta, muun muassa slow motion, 108 Mp, muotokuva, yökuvaus, panoraama ja Pro. Valkotasapainon säädön, aukon, suljinnopeuden, ISO-luvun ja valotuksen lisäksi pikavalintoja on myös linssille, resoluutiolle, filttereille ja fokuspisteille.

Ensimmäinen Xiaomin highend-malli on kameraltaan varsin onnistunut. Samsungin kennoon ei ole lisäilty tarpeettomia ominaisuuksia, vaan valmistaja on keskittynyt parhaaseen mahdolliseen kuvanlaatuun automaattiasetuksilla. Ja se on juuri sitä, mitä suurin osa kuluttajista kaipaakin.

Vuoden paras kännykkä - Highend

OnePlus 8 Pro

Parhaista parhain

Uusi OnePlus-huippumalli mahdollistaa 120 Hz:n virkistystaajuuden, jonka ansiosta käyttö on sulavaa ja nopeaa. OnePlus 8 Pro tukee 120 Hz:llä jopa QHD+ -resoluutiota.

Kuva näytöllä onkin terävä ja samalla jotenkin samettisen sileä – vastaavaa laatua emme ole kännykässä ennen nähneet. Jopa 1 300 nitin kirkkaus tekee kännykän käytöstä kirkkaassa auringonpaisteessakin näppärää.

Korkea virkistystaajuuden lisäksi OnePlus 8 Prossa on liikkeitä pehmentävä MEMC-tekniikka (Motion Estimation and Motion Compensation), joka lisää kuvien määrää sekunnissa ja saa näin videot näyttämään paremmilta. Ominaisuus optimoi alun perin 24 tai 30 fps:n nopeudella kuvatut videot toistumaan ainakin 60 fps:n nopeudella, mikä hyödyntää näytön virkistystaajuuden paremmin.

Summa summarum, OnePlus 8 Prossa on paras näyttö, jonka olemme kännykässä nähneet.

Johtopäätökset

OnePlus 8 Pro on testin kirjoitushetkellä paras kännykkä, jonka rahalla saa. Ei se tietenkään täydellinen ole: joissakin markkinoilla olevissa puhelimissa on osin paremmat kamerat ja Samsung Galaxy S20 Ultra osoittautui hieman nopeammaksi 5G-verkossa.

Loistavan näyttönsä ja suorituskykynsä yhdistelmänä OnePlus Pro tuntuu kokonaisuutena parhaalta. Langaton lataus onnistuu ja puhelin on vihdoin vedenkestävä, joten on vaikea keksiä syitä, miksi suosittelisi enemmin jotakin muuta puhelinta kuin OnePlus 8 Prota, jos haluaa tämän hetken parhaan kännykän.

Emme toki väitä, etteikö aina voisi parantaa. Väitämme vain, että toistaiseksi OnePlus 8 Pro on standardi, johon muiden valmistajien pitää yltää päästääkseen tasoihin.

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top