Tämä vuosi on 5G-kännyköiden. Kaikilla suurimmilla valmistajilla, esimerkiksi Samsungilla, Huaweilla, OnePlussalla ja Sonylla, on mallistossaan 5G-huippumalleja, joilla jopa useita. Samaan aikaa 5G-verkkojen rakentaminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on kovaa vauhtia etenemässä, joten jos et ole vielä tutustunut 5G-tekniikkaan, niin nyt on aika!
Mikä ihmeen 5G?
Uusi mobiiliverkkoteknologia on jatkoa ja laajennusta olemassa oleville 4G/LTE-verkoille. Yksinkertaistettuna 5G:n kolme suurinta hyötyä: leveämpi kaista (teoriassa 100 kertaa nopeampi kuin 4G), suurempi kapasiteetti ja pieni, lähes olematon viive, jonka ansiosta vasteaika saada tiristettyä noin 1 millisekuntiin. Näin yhä useamman laitteen voi kytkeä samanaikaisesti verkkoon ilman, että netti hidastuu.
Yksittäisen 5G-antennin peittoalue on kuitenkin melko rajallinen, minkä vuoksi 5G-verkosta on rakennettava tiheämpi kuin aiemmista mobiiliverkoista.
Mitä 5G tarkoittaa mobiilissa juuri nyt?
Tämän päivän palveluilla ei kännykän 5G-tuesta ole oikeastaan hyötyä. Sellaiset palvelut, jotka nimittäin oikeasti toisivat lisäarvoa käyttäjille, odottavat vielä keksimistään.
Siitä huolimatta 5G tarjoaa toki kovemmat nopeudet ja samalla nopeammat latausajat (1 GB:n peli latautuu puhelimeen 30 ja 60 sekunnin välillä) ja alhaisemman latenssin. Sen huomaa etenkin moninpelejä verkon yli pelatessa, esimerkiksi Fortniten kohdalla. Nopeampi verkko pienentää puhelimen ja serverin välistä viivettä, joten pelissä ehtii oikeasti liikkua alta pois ennen kuin luoti osuu päähän.
Mitä 5G tarkoittaa mobiilissa lähitulevaisuudessa?
Teleoperaattoreiden ja kännykkävalmistajien mukaan 5G tulee mullistamaan pelaamisen. Pilvipelaaminen mahdollistuu 5G:n myötä, jolloin raudalla ja alustalla ei ole enää niin suurta merkitystä. Pelikonsolia tai tehokasta pelikonetta ei enää tarvita, kun peli voi sijaita pilviserverillä ja sen voi striimata mille tahansa laitteelle.
Somessa taas yleisön tai kaverit voi päästää entistäkin lähemmäs omaa elämää salamannopeasti latautuvilla videoilla, chateilla ja livestriimeillä. Eikä ole edes väliä vaikka olisi paikassa, jossa on samanaikaisesti iso joukko muitakin ihmisiä samassa verkossa (kuten festareilla).
Akku
Akun koko ilmoitetaan mAh-numerona eli milliampeeritunteina. Mitä isompi luku, sen parempi. Tähtää vähintään 3 000 mAh:iin, mutta ison näytön (yli 6 tuumaa) kanssa kannattaa olla isompikin. Etenkin jos näyttö on myös hyvin kirkas.
Kamera
Tämän päivän kännyköissä on kaksi tai useampia linssejä, ja jos haluaa saada hyviä kuvia kamerakännykällä, ovat autofokus, laajakuva tai ultralaajakuva, optinen zoom, optinen kuvanvakain ja yökuvaus seuraamisen arvoisia taikasanoja. Megapikselit voi sen sijaan unohtaa – niiden määrällä ei enää juurikaan ole merkitystä kuvanlaadun kanssa.
Tallennustila
Älä koskaan ikinä milloinkaan osta puhelinta, jossa on vain 8 tai 16 GB sisäistä tallennustilaa. Pelkkä käyttöjärjestelmä (yleensä siis Android) vie niin paljon tilaa, ettei muulle jää muistia. Valitse siis vähintään 32 GB:n tallennuksella varustettu malli.
Monet puhelimet mahdollistavat sisäänrakennetun tallennustilan laajentamisen mikroSD-kortilla tai vastaavan avulla, mutta kannattaa muistaa, että ulkoiset tallennuskortit toimivat hitaammin kuin puhelimen oma.
Lataus
Yhä useampi malli etenkin keskihintaisissa ja sitä kalliimmissa puhelimissa on varustettu pikalatauksella ja langattomalla latauksella. Akun loppuminen ei ole niin vaarallista, kun tietää, että sen saa ladattua nollasta 50 prosenttiin puolessa tunnissa tai nopeamminkin.
Näyttö
Isompi näyttö ei automaattisesti tarkoita sitä, että sovelluksille ja muille olisi jätetty runsaasti tilaa. Resoluutio on yhtä tärkeässä roolissa, ja yhä tänä päivänä halvimmissa puhelimissa on vain HD-tason resoluutio, kun taas kalliimmissa malleissa on 2K-näytöt tai sitä paremmat.
Kun resoluutio on isompi, on näytön työskentelyaluekin suurempi – ja kuvanlaatu samalla parempi ja grafiikat terävämmät.