Kuulokkeet ovat erottamaton osa monen arkea. Lenkillä, pyöräilemässä tai julkisessa liikenteessä. Toimiston pöydän ääressä, kun kaipaa omaa rauhaa. Tai kun haluaa uppoutua täysillä suosikkipodcastiinsa tai lempilevyynsä. Kuulokemarkkinoilla valikoima on kuitenkin laaja. Niin laaja, että kovinkin tekniikkatietäjä eksyy helposti uutuusviidakkoon. Tässä oppaassa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun on hankkimassa uusia kuulokkeita. Opas on tehty yhteistyössä saksalaisen Sennheiserin kanssa, joka tunnetaan muun muassa arvostetusta MOMENTUM-sarjastaan.

Kaikki alkaa hyvästä äänestä
Kuulokkeita valitessa ääni on tietysti ykkösasia.
”Olitpa sitten podcastien kuluttaja, musiikin rakastaja tai haluat käyttää kuulokkeita vähän kaikenlaiseen kuunteluun, kannattaa tärkeimpänä valintakriteerinä aina pitää äänenlaatua”, Sennheiserin Global Product Manager David Holm sanoo.
”Ehkä itsestään selvää, mutta vaatii itse asiassa todella paljon asiantuntemusta, jotta onnistuu suunnittelemaan kuulokkeet, jotka täyttävät kaikki äänentoistolaitteelle asetetut vaatimukset.”
David Holm myöntää, että äänenlaatua voi olla vaikea arvioida pelkän kuvauksen perusteella. Siitä huolimatta teknisistä tiedoista voi päätellä paljon. Niiden perusteella voi arvioida, miten hyvin kuulokkeet sopivat omiin tarpeisiin, kunhan tietää, mitä etsii. Esimerkiksi kuulokkeissa käytetty tekniikka kertoo paljon, David Holm opastaa.
Sennheiserin oman MOMENTUM True Wireless 4 -kuulokkeiden tiedoissa on mainittu Snapdragon Sound™ ja Qualcomm® aptX™ Lossless, joiden ansiosta kuulokkeista voi kuunnella korkearesoluutioista audiota häviöttömästi.
Over-ear-malli MOMENTUM 4 Wireless menee vielä askeleen pidemmälle, ja Sennheiser itse kutsuu kuulokkeiden ääntä luokkansa parhaaksi – ne on varustettu 42-millisillä elementeillä, jotka toistavat ääntä dynaamisesti ja erittäin kirkkaasti.
In-ear vai over-ear – ole varma valinnastasi
Mainitut Sennheiserin mallit edustavat istuvuudeltaan erilaisia kuuloketyyppejä: toinen on over-ear eli sankakuulokemalli ja toinen in-ear eli täysin langaton nappikuulokemalli. Valinta näiden kahden väliltä riippuu mausta ja tarpeista.
”Sekä in-ear että over-ear ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja, mutta ennen valintaa on syytä pohtia, missä tilanteissa kuulokkeita aikoo käyttää. Jos kuulokkeet on tarkoitettu käytettäväksi työmatkoilla, lentokoneessa tai haluaa kuulokkeet, jotka kulkevat näppärästi taskussa, ovat in-ear-kuulokkeet ihanteellinen valinta. Jos taas pelaa, kuuntelee paljon musiikkia tai käyttää kuulokkeita pitkiä aikoja kerrallaan, on over-ear turvallinen vaihtoehto”, David Holm kertoo.
Holm painottaa myös henkilökohtaisten mieltymysten merkitystä valinnassa.
”Toki valinta riippuu siitäkin, miten haluaa tulla nähdyksi. Joillekin näyttävät sankakuulokkeet ovat osa itseilmaisua, kun taas osa pitää enemmän huomaamattomista in-ear-kuulokkeista.”

Myös akunkestolla ja mukavuudella on väliä
Valitsipa sitten kummanlaiset kuulokkeet tahansa, kannattaa hetki pohtia myös akunkestoa ja mukavuutta, David Holm kehottaa.
“Kuulokkeista ei juuri ole iloa, jos niitä pitää jatkuvasti olla lataamassa”, hän sanoo ja käyttää kahta MOMENTUM 4 -mallia esimerkkinä siitä, millaista akunkestoa kuulokkeilta nykyään sopii odottaa.
Sennheiser on nimittäin panostanut erityisesti näiden mallien akunkeston pidentämiseen. MOMENTUM 4 Wireless jaksaa soittaa 60 tuntia, ja 10 minuutin pikalatauksella saa 6 tuntia soittoaikaa. MOMENTUM True Wireless 4 soittaa yhdellä latauksella 7,5 tuntia, mutta latauskotelon ansiosta latauskaapelia ei tarvitse kaivaa esiin 30 käyttötuntiin. Kahdeksan minuutin pikalatauksella saa tunnin kuunteluaikaa.
Pitkä akunkestokaan ei auta, jos kuulokkeita ei pysty pitämään päässä tai korvissa.
“Mukava istuvuus on ehdottoman tärkeää, ja ikävä kyllä markkinoilla on paljon kuulokemalleja, joiden pitäminen ei tunnu mukavalta enää monen tunnin käytön jälkeen”, David Holm sanoo.
”Me olemme keskittyneet muotoilussa siihen, että over-ear-mallimme olisivat sekä kevyitä että ergonomisia, jotta niitä jaksaa pitää päässä monta tuntia putkeen, ja että True Wireless -nappikuulokkeemme paitsi pysyvät napakasti paikoillaan, myös tuntuvat mukavilta pitkäänkin käyttäessä. Vinkkini onkin muistella, millaisia aiempia kokemuksia kuulokkeista on, ja yrittää löytää malli, joka ratkaisisi aiemmin koettuja haasteita.”

Kuulokkeet asettuvat osaksi arkea
Hälyä ja säätöähän maailmassa riittää – ja siksi arkea helpottavat pienet asiat saisivat toimia ongelmitta silloinkin, kun ympäristö muuttuu.
Siksi on syytä pohtia myös kuulokkeiden mukautuvia ominaisuuksia, David Holm suosittelee.
“Olemme puhuneet fyysisestä mukavuudesta, mutta kuulokkeiden käyttäytyminen eri tilanteissa on myös tärkeää. Jos kuulokkeita käyttää puheluiden puhumiseen, pitää sekä mikrofonien että puheentoiston olla huippuluokkaa, ja jos taas haluaa vaihtaa sointitasapainoa esimerkiksi siirtyessään podcastista musiikin kuunteluun, on tärkeää, että se onnistuu vaivatta”, Holm sanoo ja ottaa esimerkiksi MOMENTUM True Wireless 4 -mallin.
In-ear-nappikuulokkeet toimivat Sennheiserin Smart Control -sovelluksella, josta löytyy paljon toimintoja – esimerkiksi Sound Personalisation, jonka avulla soinnin voi kustomoida mieleisekseen. MOMENTUM 4 Wireless on varustettu myös Smart Pause -toiminnolla, joka pysäyttää soiton automaattisesti, kun kuulokkeet riisuu, ja jatkaa soittoa, kun kuulokkeet laitetaan takaisin päähän. Auto on/off -toiminto taas sammuttaa kuulokkeet automaattisesti, kun niitä ei käytä.
Monissa nykypäivän kuulokkeissa on vastamelu – mutta joskus käyttäjän on hyvä kuulla ympäristönsä äänet eikä sulkea niitä pois.
“Vastamelu on tarpeellinen toiminto, kun kuulokkeita käyttää ulkona tai liikennevälineissä. Joskus tilanne on kuitenkin sellainen, että ulkopuoliset äänet olisi tarpeen kuulla. Meillä Sennheiserilla toiminnon nimi on transparency mode, ja se on kätevä, jos haluaa vaikkapa puhua lähellä oleville ihmisille tai pysyä tietoisena autojen äänistä lenkillä”, David Holm kertoo.

Ajattele tulevaisuutta
Tekniikka kehittyy nopeasti, joten on tärkeää pitää huoli siitä, että kuulokkeet ovat valmiit myös tulevaisuuden vaatimuksiin.
“Pitkälle pääsee jo sillä, että varmistaa kuulokkeissa olevan älykkäitä toimintoja ja vastamelu, mutta kannattaa myös katsoa, mitä teknologiaa niiden taustalla piilee”, David Holm sanoo.
MOMENTUM True Wireless 4 -mallissa tulevaisuusvarmuuteen on erityisesti panostettu. Bluetooth 5.4 on langattoman teknologian uusin versio, joka on kaikkien aikojen energiatehokkain ja vakain. Nappikuulokkeissa on myös AptX Adaptive, joka säätää äänenlaatua dynaamisesti yhteyden mukaan sekä tukee korkearesoluutioista audiota. Jos taas haluaa jakaa musiikin ystävien kesken, on Auracast hyvä ominaisuus.

Löydä suosikkisi
Kuulokkeiden valinnassa on siis monia asioita, joita kannattaa ottaa huomioon, jotta pääsee nauttimaan hyvästä ja vaivattomasta viihteestä tuntikausiksi kerrallaan.
”Jos neuvoni kuulokkeiden valinnasta pitäisi tiivistää yhteen virkkeeseen, niin sanoisin, että kannattaa keskittyä ensiluokkaiseen ääneen, edistykselliseen teknologiaan ja käyttäjälähtöiseen kokemukseen, jossa on huomioitu sekä kustomointimahdollisuudet että miellyttävä istuvuus”, David Holm sanoo.