Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: Sony KD-65AF8

Enemmän hyvää

Sonyn tyylikäs highend-televisio kulkee viime vuoden OLED-menestysmallin jalanjäljissä. Mutta riittävätkö Bravia AF8:n paukut myös tämän vuoden voittoon?

Julkaistu 13.07.2018 - 11:14
Sony KD-65AF8
Audun Hage

2017 oli Sonylle vuosi, jolloin japanilaisvalmistaja pääsi toden teolla mukaan OLED-kisaan. Emme säästelleet ylistyssanojamme kuvaillessamme viime vuoden KD-65A1-huippumallia. Mullistava kuvan- ja äänenlaatu toi sille tittelin ”Vuoden Paras televisio” highend-luokassa. Kehityksen rattaat eivät kuitenkaan pysähdy, ja monet ovat varmasti uteliaana odottaneet, mitä Sony tällä erää tuo pöytään.

Sony on säilyttänyt A1:n vuoden 2018 mallistossaan, mutta se on saanut rinnalleen myös vaihtoehtoisen mallin, jonka kuva ja ääni vastaavat sitä mutta design on eri: AF8.

Bravia AF8

Suurin ero viime vuoden voittajan ja uuden AF8-mallin välillä on ulkonäössä. A1 kallistui hieman taaksepäin tukijalkaansa nojaten, mutta AF8 seisoo suorassa tavallisen television tapaan. Takaosa on ohuempi ja sopii paremmin seinälle kiinnitettäväksi. Television mukana tulee jalusta, jolla ruudun saa vain parin millin korkeudelle tasosta.

Mainos

Television alaosa on hieman muuta laitetta paksumpi, sillä siellä sijaitsevat liitännät, virtalähde ja bassokaiuttimet. Sony käyttää ”Acoustic Surface” -tekniikkaa, jossa näyttö itsessään toimii kaiuttimen kalvona.

Tämä kaikki saa AF8:n näyttämään tavanomaisemmalta, mutta meistä myös joustavammalta. Jos laitteen päätyy asentamaan seinälle ja päättää nauttia vain television omasta äänestä, on kokonaisuus erittäin huomaamaton ja tyylikäs.

65 A8F AF8 blk d sil slate st 39185
Tuskin havaittava jalusta saa Bravia AF8:n ”leijumaan” pari milliä televisiotason päällä.

Käyttö ja ominaisuudet

Älyrintamalta ei mitään uutta. Bravia 65AF8 käyttää samaa Android 7.0 -alustaa kuin muutkin ja odottelee niiden tapaan Googlen päivitystä. Odotetuimpiin ominaisuuksiin kuuluu puheohjauksen mahdollistaminen esimerkiksi Google Assistantin avulla.

Sony ei myöskään ole kokenut tarvetta päivittää kaukosäädintään, joka meistä vaikuttaa jo aika vanhanaikaiselta. Siitä löytyy monia nappeja, joille on harvoin käyttöä, eikä aina ole selvää, mitä valikkonappia pitäisi painaa. Kaukosäädin perustuu IR-tekniikkaan eli sitä pitää osoittaa suoraan televisioon, joka vastaanottaa signaalin alareunastaan. Testin aikana sattui useamman kerran niin, että televisio ei totellut ensimmäistä käskyä, vaan kaukosäädintä piti naputella muutamaan otteeseen ennen kuin haluttu asia tapahtui.

Kuten PlayStationin valmistajalle sopiikin, on televisiossa peliasetus, jonka viive on pienempi kuin tavallisilla kuva-asetuksilla. Mittasimme viiveeksi noin 30 millisekuntia (1080p) Leo Bodnar -mittarillamme. Tyydyttävä tulos mutta kaukana tämän päivän ennätyksistä. Input-asetuksen väitetään olevan 4K-tilassa alhaisempi, mutta emme valitettavasti pystyneet mittaamaan sitä.

Kuvanlaatu

Highend-luokan televisiolta odotetaan ennen kaikkea loisteliasta kuvanlaatua. 65AF8 on varustettu LG:n valmistamalla OLED-paneelilla ja Sonyn tähän asti tykeimmällä kuvaprosessorilla, X1 Extremellä. AF8 on teknisesti sama laite kuin viime vuoden A1, joten tässä ei ole mitään uutta.

Bravia AF8 tarjoaakin odotetusti samantasoista kuvaa kuin Bravia A1. Ensinnäkin musta on fantastisen mustaa. Tummat ja mystiset sarjat, kuten Netflixin Stranger Things, on tehty katsottaviksi OLED-televisiolla! Sonylla katselu on juuri sellaista kuin pitääkin. Syvyyden ja dynamiikan tasot ovat myös upeat – myös tehokkaisiin LCD-malleihin verrattuna, kuten Samsungin QE65Q9FN-lippulaivamalliin tai Sonyn LED-taustavalaistuun 65XF9005:een. Katsoessamme Sonyn OLED-ruutua täysin pimennetyssä huoneessa ei televisiossa näy merkkiäkään paneelin omasta valosta. Tuntuu kuin sarjan tapahtumat materialisoituisivat silmiemme edessä!

OLED-paneeli saa tietysti suuren kunnian kontrastin laadusta, mutta kyllä Sonyn omalla kuvankäsittelylläkin on siinä sormensa pelissä. Bravia AF8 onnistuu kaivamaan tummista kohtauksista yksityiskohtia, jotka jäävät monilta kilpailijoilta pimentoon. Värit ovat tarkat ja terävyys taivaallista – myös liikkeissä.

Jalkapallohuumassa piti tietysti testata AF8:n kykyä toistaa urheilua, ja täytyy sanoa, että pallo pysyy hanskassa erinomaisesti. Pallon seuraaminen onnistuu ilman pätkimistä, kohinaa ja nykimistä. Lisäksi muiden OLED-näyttöjen tapaan katselukulma on erittäin laaja. Ehdottomasti parhaita televisioita jalkapallon katsomiseen!

65 A8F AF8 blk d sil slate cw 39182
(Kuva: Sony)

Entäs HDR?

Kirkkauden puolesta on selvää, että Sonyn kuvafilosofia poikkeaa LG:stä. Vertasimme AF8:aa ja LG OLED65C8:aa vierekkäin. LG:llä on selvästi enemmän painetta ja hehkua kirkkaissa kohdissa, mikä näkyy aurinkoisissa kohtauksissa ja muissa, joissa on paljon valoja, liekkejä tai muita highlight-efektejä. Sonyn televisio ei yllä valovoimaisuudessa kirkkaimpien LEDien tasolle.

Bravia AF8 sai äskettäin kauan odotetun päivityksen, ja tukee nyt Dolby Visionin HDR-formaattia, joka tarjoaa hieman laajemmin ja vaihtelevamman dynaamisen alueen sisältöihin, jotka tukevat sitä. Dolbysta pääsee nauttimaan nyt lähinnä sisäänrakennetuilla sovelluksilla, kuten Netflixillä – ulkoiset toimijat kuten Blu-ray-soittimet ja Apple vaativat oman päivityksensä. Kuvanlaatu saa huomattavaa lisäpotkua Dolbyn ollessa päällä, mutta samanlaista vau-efektiä ei synny kuin LG OLED C8:n kohdalla.

Väliaikainen palaminen?

Kuvan palaminen OLED-televisioissa on puhuttanut viime aikoina. Samaan tapaan kuin muutama vuosi sitten plasmanäytöissä, voi OLED-ruutuun jäädä näkyviin staattisia objekteja kuten kanavatunnuksia, valikoita tai tekstinpätkiä. Palaminen on yleensä väliaikaista, ja varjostuma katoaa hetken kuluttua itsestään. Bravia Af8:aa testatessamme huomasimme tietynlaisen sisällön jäävän ruudulle helposti (etenkin kalibroinnissa käytettävät mittausikkunat). Kun television käynnisti uudelleen, ongelma hävisi, joten palaminen ei ollut kovin häiritsevää – mutta mainitsemisen väärti kumminkin. Emme ole törmänneet vastaavaan LCD-LED-näytöissä.

Kalibrointi

Bravia KD-65AF8:n kalibrointi on melko helppo keikka, sillä Sonylla ei ole erityistä kalibrointisysteemiä tai CMS:ää – vain 10-pisteinen valkotasapaino. Niinpä emme päässeet korjaamaan väritasapainon melko pieniä virheitä (joita näkyi etenkin magentassa). Sonyn näytössä on toisaalta hyvä väridekooderi, joka tuottaa hyvät värit jo tehdasasetuksilla. Väripisteet ovat paikoillaan ilman suuria poikkeamia.

1 Extreme-prosessori on ehkä alan parhaita kuvankäsittelijöitä. ”Ehkä” on lauseessa mukana esittämässä varausta siitä, että jostain on ilmaantunut kilpailija sitten viime näkemän. Ainakin Sony on itse ilmoittanut, että tulossa on uusi X1 Ultimate -prosessori, joka varmaankin ennemmin tai myöhemmin tulee uuteen lippulaivamalliinkin.

Edeltäjänsä A1:n tapaan KD-65AF8 ei ole kirkkautensa puolesta kaikkein vakuuttavin esitys. LG:n kilpaileva mallin kirkkaus on 800 nitiä täydellä teholla, mutta Sony tyytyy 650 nitiin ja vaaleimmissa yksityiskohdissa vielä vähempään.

Äänenlaatu

Bravia AF8:n tapauksessa televisioruutu itsessään toimii kaiuttimena. Sony käyttää pieniä ”aktivaattoreita”, jotka saavat paneelin värisemään äänen vaikutuksesta. Lisäksi takaa löytyy perinteinen subwoofer. Ratkaisun etuna on kuvan ja äänen täydellinen synkka, kun molemmat syntyvät samassa paikassa. Äänenlaatu on yllättävän hyvä. Soundi on täyteläinen, selkeä ja erotteleva – tarpeeksi hyvä toimiakseen itsekseen eli tässä tapauksessa erillinen soundbar ei ole välttämätön.

Johtopäätökset

Sonyn AF8-sarjan OLED-tv yltää lähes ylistetyn A1-mallin tasolle. Erittäin ohuen rakenteensa ja näkymättömien kaiuttimiensa ansiosta AF8 sopii täydellisesti sellaiselle, joka haluaa samaa upeaa kuvan- ja äänenlaatua mutta hillitympää designia. KD-65AF8:ssa on luokkansa paras äänijärjestelmä ja äärimmäisen hyvä kuva! Malli muistuttaa toki liikaa viime vuoden A1-mallia ollakseen päivänselvä suosikki, mutta on ehdottomasti suositustemme arvoinen. Toisaalta odotamme mielenkiinnolla, aikooko Sony vetäistä hatusta ”AF9”-mallin tai vastaavan referenssimallin vielä tämän vuoden aikana.

Karakter
Sony KD-65AF8

Ääni & Kuva kiteyttää

Bravia AF8:ssa on suvereeni musta ja ilmiömäinen syvyysvaikutelma. Yhdessä upean terävyyden ja pehmeiden liikkeiden kanssa nämä ominaisuudet takaavat highend-luokan kuvanlaadun. Parhaisiin OLED-näyttöihin verrattuna Sonyn kirkkaus ei kuulu kärkikastiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top