Mainos
Mainos
Mainos

Samsung Q900R 8K TV

Terävä tulevaisuudenvisio

Samsungs knivskarpe 8K-skjermer er utvilsomt årets største TV-innovasjon.

Hinta: Alkaen 5 000 €

Verkkosivusto: samsung.com

 

Jos luulit uuden 4K-televisiosi olevan viimeistä huutoa, niin voi voi. Ennen kuin suurin osa meistä on siirtynyt edes Full HD -televisioistaan eteenpäin, on Samsung jo siirtynyt sukupolven verran edemmäs kuvaformaateissa.

8K-resoluutio (7680 x 4320) on luonnollista seurausta tämän päivän 4K UHD -standardille (3840 x 2160). 8K:ssa on neljä kertaa enemmän pikseleitä, ja se tarjoaa entistäkin terävämmän ja lasinkirkkaan kuvan.

Skeptikot varmaan inttävät, että 4K on enemmän kuin tarpeeksi, mutta ei ole epäilystäkään siitä, että 8K-televisiot ovat tulossa – eikä kyse ole enää prototyypeistä tai tulevaisuudenvisioista. Samsung kohahdutti tämän vuoden IFA-messuilla lanseeraamalla 8K-mallistonsa, joka luvattiin myyntiin vielä vuoden 2018 puolella. Näin valmistaja pakotti kilpailijansakin ajattelemaan asioita uusiksi.

Veitsenterävää kuvaa

Samsung Q900R on saatavilla 65-, 75- ja 85-tuumaisena, ja kaikissa on 8K-resoluutio, laaja värikirjo ja jopa 4 000 nitin kirkkaus. Se on valtava loikka suorituskyvyssä mitattuna, ja nähtyämme Samsung Q900R omin silmin, on todettava, että 8K on raju näky!

On harmillista, että Apple on varannut Retina-nimen (verkkokalvo) tarkimmille näytöilleen, sillä se sopisi paljon paremmin Samsungin 8K-televisioihin. Televisiota katsoessa tulee välittömästi olo, että sen resoluutio on samantasoinen tai parempi kuin ihmissilmällä. Katselu ei käy missään vaiheessa väsyttäväksi – oikeastaan päinvastoin. Samsungin ruutu antaa ilmiömäisen syvyysvaikutelman. Kuvaa katsoessaan voi tarkentaa ja katsoa oikeasti kuvan ”sisään” ilman 3D-laseja. Todellinen ikkuna todellisuuteen!

Miinuksena on se, että 8K-materiaalia ei juuri ole tarjolla. Uudet televisiot joutuvat siis tyytymään SD, HD ja 4K-sisältöihin toistaiseksi. Se vaatii sisältöjen mukautumista näyttöön, ja tätä tarkoitusta varten Samsung on kehittänyt ”AI Upscaling”-ominaisuuden, joka toimii yllättävän hyvin niin korkea- kuin matalaresoluutioisen materiaalin kanssa. 8K-paneelin resoluution ja hurja kuvankäsittely vievät kuvan aivan uudelle tasolle jopa verrattuna tämän hetken parhaisiin 4K-malleihin.

Yhä vain LCD

Kuvapaneeli itsessään edustaa edelleen LCD-tyyppiä, jossa on ”quantom dots” -värisuodatin laajemman kirjon saamiseksi ja suora LED-taustavalaistus parhaan mahdollisen kontrastin luomiseksi. Tämä on selvästi ollut välttämätöntä laitteiden saamiseksi markkinoille tänä vuonna, ja hintaan, jonka tavalliset kuolevaiset voivat vielä kuvitella. Jos 8K-televisio perustuisi microLED-tekniikkaan tai muihin futuristisiin harvinaisuuksiin, olisi lopputulos varmasti jännittävä mutta ei enää kovin realistinen.

Samsung Q900R 8K-resoluutiollaan ansaitsee Vuoden televisioinnovaation tittelin juuri tästä syystä: se tarjoaa tulevaisuuden television jo tänään.