Mainos
Mainos
Mainos
Vuoden parhaat hifi-tuotteet

Uansett hvor digitale og trådløse vi har blitt: Skikkelig lyd krever fortsatt høykvalitets hi-fi-komponenter.

Kunnon ääni vaatii kunnon hifiä

Elämä on nykyään kovin digitaalista ja langatonta, mutta todella hyvä soundi vaatii yhä laadukkaita hifikomponentteja.

Äänelle asetetaan korkeampia vaatimuksia kuin koskaan aiemmin. Jos katsotaan vain Bluetooth-kaiuttimia, joiden myynti kasvoi viime vuonna 40 %. Siinä ei ole mitään vikaa, mutta todelliseen musiikkinautintoon tarvitaan oikeat hifilaitteet. Niidenkin pitää nykyään toki olla helppokäyttöisiä ja mahdollistaa musiikin suoratoisto.

Pesunkestävä hifi kuuluu tiettyyn elämäntyyliin. Ja nyt kun valmistajilla on kova työ pysyä kehityksen kärryillä, on se myös hauskempaa kuin koskaan.

Äänilähteet

Vuoden aikana olemme testanneet erilaisia soittimia. CD-soitin on periaatteessa kuollut, nyt kaikki haluavat soittaa musiikkia suoraan verkosta. Tai soittaa tallennettuja kappaleitaan, vaikka siitäkin on tullut aika pienen piirin touhua. Niinpä tämän vuoden soittimista ei löydy yhtään CD-soitinta, tai mitään muutakaan muutakaan digilevysoitinta, sillä jopa Blu-ray-levyjen myynti ovat katoavan pienet, vaikka kaikilla onkin 4K-televisiot. Suoratoisto on myös videopuolella tämän päivän juttu.

Jos omistaa vanhat stereot, on järjestelmä helppo tuoda nykyaikaan. Helpoin tapa on käyttää halpaa muttaa hyvää USB DA-muunninta, joka muuttaa tietokoneen CD-soittimen veroiseksi laitteeksi. Vaihtoehtoisesti voi kytkeä verkkosoittimen vahvistimeen. Silloin käyttöliittymällä on väliä, koska käyttäjäystävällisyydessä on paljon eroja eri verkkosoitinten välillä.

Mukana on kuitenkin todellista old schoolia, eli levysoittimet. Niiden myynti on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana, ja ymmärrämme hyvin ihmisten nostalgiafiilikset lämpimän analogisen soundin kuullessaan.

Vahvistimet

Ilman kunnon vahvistinta ei voi saada kunnon ääntä. Jos koko järjestelmä on menossa uusiksi, tästä kannattaa aloittaa. Vielä on vahvistimia, joissa on pelkästään analogiset liitännät, ja monet niistä ovat oikein hyviä. Me kuitenkin pidämme digitaalisten liitäntöjen tuomasta helppoudesta, etenkin USB-DAC-liitännästä. Sen avulla tietokoneen saa kiinni vahvistimeen. Monissa vahvistimissa on myös verkkoyhteys ja sisäänrakennettu suoratoisto, jolloin erillistä verkkosoitinta ei tarvita. Laatumusiikkia voi soittaa suoraan kännykästä AirPlayn tai Chromecastin kautta. Jos kuuntelee paljon Spotifytä, on kätevää, että vahvistimesta löytyy Spotify Connect. Joissakin on jopa monihuonetoiminto. Hakipa sitten millaista vahvistinta tahansa, löytänet näistä suosituksistamme sopivan. Äläkä unohda kaiuttimua, joista on oma Vuoden parhaat -juttunsa! Tässä koonnissa on mukana myös surroundvahvistimia kokonaisen kotiteatterin rakentajille.

VUODEN PARHAAT SOITTIMET
VERKKOSOITIN - PREMIUM
Pioneer N-70AE

Tehopakkaus hifiä

| PRIS: 13.995 ,-
Web: pioneer-audiovisual.eu

Hinta: 1 400 €

Verkkosivusto: pioneer-audiovisual.eu

Lue koko testi: Pioneer N-70AE 

Digitaaliset soittolähteet ja äänitiedostot käsitellään ei vain yhdellä vaan kahdella ES9016S SABRE -digitaalimuuntajalla, jossa on 32 bit/384 kHz:n resoluutio. Kahdeksan ulostuloa on kytketty rinnan, jotta musiikki pääsee virtaamaan mahdollisimman vapaasti. Kohinan vaimentamiseksi on soitin varustettu balansoiduilla piireillä tavallisten balansoimattomien lisäksi. Balansoituja XLR-liittimiä kannattaa käyttää, jos ne vain sopivat omaan vahvistimeen.

Kaikki suosikit samassa

Erilaisten palveluiden suhteen ei tarvitse olla huolissaan – edeltäjänsä tapaan N-70AE soittaa musiikkia verkosta, USB-tikulta ja lähes kaikista suoratoistopalveluista. Spotify Connect löytyy valmiina, ja iPhonen omistajat voivat striimata AirPlayn avulla musiikkia suoraan puhelimesta. Vielä coolimpi ominaisuus on sisäänrakennettu Chromecast, josta löytyy tui niin Tidalille, Deezerille, YouTubelle ja korkearesoluutioista musiikkia soittavalle SoundCloudille (jopa 24 bittiä/96 kHz). Silloin kännykkä toimii pelkkänä kaukosäätimenä ja soitin hoitaa suoratoiston paremmalla äänenlaadulla. Jos laittaa soittolistan pyörimään vaikka Tidalista, voi samalla puhua puhelimessa kaikessa rauhassa musiikin katkeamatta, eikä akkukaan kärsi kuten AirPlaytä käyttäessä. Chromecastista on sekin hyöty, että sillä voi soittaa montaa laitetta samanaikaisesti, eli se toimii monihuonesoiton keskuksena.

Johtopäätökset

Pioneer N-70AE on erinomainen verkkosoitin. Se paitsi näyttää massiiviselta hifilaitteelta, myös kuulostaa yhtä hyvältä kuin näyttääkin. Se on käyttäjäystävällisempi ja joustavampi kuin monet hifituotteet, ja jopa digitaalista kelloa voi säätää halutessaan.

Laitteen voi liittää osaksi monihuonejärjestelmää ja siitä löytyy useimmat musiikin suoratoistopalvelut. Pioneerin oma sovellus jää hitaudessaan vähän jälkeen muusta tasosta, vaikka onkin ihan selkeä. Laite piti sitä paitsi buutata, kun yritimme vaihtaa Chromecastilla käyttämästämme Tidal-sovelluksesta Pioneerin omaan sovellukseen.

Loistava verkkosoitin, joka on kultamitalinsa ansainnut! (GN)

DA-MUUNNIN - BASIC
AudioQuest Beetle

Dragonflyn isoveli

| PRIS: 1.898 ,-
Web:

Hinta: 200 €

Verkkosivusto: makers.fi

 

AudioQuest Beetle on kompakti muunnin, jota voi käyttää moneen. MicroUSB-porti kautta sitä voi käyttää USB-portilla varustettujen tietokoneiden tai mobiililaitteiden kanssa. Optinen sisääntulo liittää television tai pelikonsolin muuntimeen. Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä vaihtoehtona on sisäänrakennettu Bluetooth-vastaanotin.

Jos hifilaitteen ulkonäkö on tärkeää ja haluaa sellaisen kuvastavan omaa tyyliään, kannattaa lopettaa lukeminen. Beetle on huomaamaton musta muoviklöntti, jota edes DDR ei olisi osannut muotoilla paremmin. Silti virta-adapteri onnistuu panemaan paremmaksi.

Buetooth-yhteyden avulla Beetle taistelee samoissa joukoissa kuin moni edullisempi Bluetooth-adapteri.

USB-porttia tai optista sisääntuloa käyttäessä tarina on ihan eri. Silloin paksu samettiverho vedetään sivuun ja AudioQuest Beetle paljastaa äänikuvan, jota odottaisi paljon suuremmalta ja kalliimmalta digimuuntimelta.

Vaikka hintaluokka onkin alhainen, saa kuulokeliitännästä todellista hifiääntä. Akustinen maisema on suuri ja syvä, ja soitinten ja kuorostemmojen ympärillä on runsaasti ilmaa.

Jos kaipaa hyvää ääntä televisiosta mutta vahvistimesta puuttuu optinen sisääntulo, on Beetle hyvä vaihtoehto. Bluetooth on mukava lisä, vaikka se ei tuekaan aptX:ää, joka olisi voinut nostaa äänenlaatua vielä napsun verran. Jos haluaa ”vain” edullisen DA-muuntimen, on AudioQuest Dragonfly Black vahva kilpailija, sillä se perustuu samaan tekniikkaan mutta on hieman huokeampi.

Johtopäätökset

AudioQuest Beetle on monipuolinen ja hyvänkuuloinen digitaalimuunnin, joka toimii välikätenä soittimen ja tietokoneen, pelikonsolin tai kännykän kanssa. Erittäin vaatimattoman ulkokuoren alla sykkii kultainen sydän, joka tuo äänilähteistä parhaan esiin. Jos omistaa hieman vanhemman CD-soittimen, herättää Beetle senkin eloon. Tähän hintaan yhtä monipuolista kilpailijaa on vaikea löytää. Ja vieläpä tällä laadulla. (JAH)

DA-MUUNNIN - HIGH-END
T+A DAC 8 DSD

Digitaalista täydellisyyttä

| PRIS: 31.990 ,-
Web:

Hinta : 2 700 €

Verkkosivusto: ta-hifi.de

 

Jos analogisille sisääntuloille ei ole tarvetta ja käyttää vain digitaalisia äänilähteitä, tarvitaan vahvistin, jossa on digitaaliset sisääntulot. Tai digitaalinen muunnin, DAC.

Saksalaisen T + A:n DA-muunnin, kompakti DAC 8 näyttää erittäin huomaamattomalta – se on todella kevyt ja pienikokoinen. Silti se kätkee sisäänsä tehokkaan esivahvistimen ja digitaalisen muuntimen, joka pystyy muun muassa toistamaan DSD-tiedostoja eli samaa formaattia, jolle SACD-levyt perustuvat.

DAC 8:aa voi käyttää esivahvistimena ja DA-muuntimena jopa kahdeksalle digitaaliselle äänilähteelle. Kaksi paria analogisia ulostuloja – balansoitu ja balansoimaton – voidaan yhdistää tehovahvistimeen. Tai aktiivikaiuttimiin, kuten vaikkapa T + A:n pieniin CM Active -kaiuttimiin. Pienen pieni rasia voi siis olla niin ison kuin pienen järjestelmän keskipiste.

Laitetta voi tietenkin käyttää myös tavallisena DA-muuntimena, joka yhdistetään olemassaolevaan analogiseen vahvistimeen. Silloin analogiset ulostulot kytketään asentoon ”Fixed”, jolloin digitaalinen volyyminsäätö menee pois päältä.

DAC 8 DSD:ssä on myös kuulokeliitäntä, joka ohjaa volyymia, vaikka etuosan volyyminapit olisivatkin pois päältä.

Samasta sarjasta löytyy myös tehovahvistin, jonka mitat ja muotoilu sopivat DAC 8:n kanssa yhteen. Se on nimeltään AMP 8 ja se on stereovahvistin 80 watin teholla per kanava. Myös soitin löytyy valikoimista: MP8-verkkosoitin, joka on varustettu CD-soittimella, wifillä, FM/DAB-radiolla ja digitaalisilla sisääntuloilla.

T+A DAC 8 tuli markkinoille jo 2012, mutta se on saanut nyt päivityksen, johon lukeutuu myös DSD-tuki. Sen sijaan se ei enää tue MQA-tiedostoja, joita löytyy Tidalin Masters-katalogista.

Johtopäätökset

T+A DAC 8 DSD kuulostaa nimenä ikävältä mutta on kuin digitaalinen vitamiiniruiske. Se yhdistää joustavan DA-muuntimen esivahvistimeen ja kuulokeliitäntään, ja koko komeus on kääritty laadukkaaseen mutta todella kompaktiin pakettiin. Voimme elää sen kanssa, että kaukosäädin näyttää lelulta, mutta olisimme toivoneet vielä tukea MQA-tiedostoille. Silloin DAC 8 olisi täydellinen. (LS)

LEVYSOITIN - BASIC
Rega Planar 1 Plus

Paras budjettisoitin

| PRIS: 4.990 ,-
Web: hifistudio.fi

Hinta: 420 €

Verkkosivusto: hifistudio.fi

 

Regan edullisimmat levysoittimet ovat aina yltäneet huipulle. Ne ovat simppeleimpiä ja käyttäjäystävällisimpiä, joita markkinoilta löytyy, ja Planar 1 on varma valinta budjettiluokassa.

Nyt aloittelijamalli sisäänrakennetulla RIAA:lla eli levysoitinvahvistimella on saatavilla käytettäväksi sellaisten vahvistimien kanssa, joissa ei ole kyseistä sisääntuloa. Nimeltään malli on Planar 1 Plus, ja muutoin se on sama laite kuin Planar 1.

Toisin sanoen kyseessä on kevyt soitin, joka valmiiksi koottu ja helppo ottaa käyttöön. Ei tarvitse säätää painojen tai antiskatingin kanssa. Todellakin plug’n play! Soittimessa on Audio-Technican valmistama mutta Rega-merkkinen äänirasia sekä Rega Fono Minin sisäänrakennettu versio. Rega Fono on satasen RIAA-korjain linja- ja USB-ulostulolla, mutta Mini-versiossa USB on heivattu.

Äänenlaatu

Edullisimmatkin Rega-soittimet ovat tunnettuja eläväisestä soundistaan, jossa rytmit pysyvät hyvin hallittuina ja dynaaminen kontrasti hyvänä. Plus-mallissa kaikki tämä toteutuu ja soundi on vivahteikas ja hallittu. Suuri osa äänenlaadusta on vakaan 24 V:n moottorin, pyörivän laakerin ja käsintehdyn Regan varren laadun ansiota.

Soundi on lämmin ja basso täyteläinen. Keskirekisteri pysyy hyvin kasassa ja siitä erottuu hyvin vivahteita, mutta diskantti on vähän laiskanlainen makuumme. Rytminen tarkkuus on moitteetonta ja dynaaminen kontrasti erinomaista. Klassinen, rock ja pop toimivat kaikki yhtä hyvin, mikä tekee Planar 1 Plussasta täydellisen yleissoittimen.

Johtopäätökset

Rega Planar 1 Plus on hintaluokkansa parhaita ostoksia. Kaikenlainen musiikki soi hienosti, laite on helppokäyttöinen ja kestää myös laadukkaampaan äänirasiaan päivittämisen. Niinpä soitin soveltuu täydellisesti aloittelijalle, joka saattaa myöhemmin haluta syventyä tarkemmin musiikkiin ja hifimaailmaan. (LS)

LEVYSOITIN - PREMIUM
Pro-Ject The Classic SB Superpack

Mukaansa tempaava soundi

| PRIS: 14.995 ,-
Web:

Hinta: 1 600 €

Verkkosivusto: ah-hifisystems.fi

 

Tässäpä levysoitin ihmisille, joilla on – vanha tai uusi – LP-levykokoelma. Ehkäpä kotona on joskus ollut hieno gramofoni ja vinyylien pariin on palattu pitkän ajan jälkeen, tai analoginen levymaailma on aivan uusi tuttavuus.

Joka tapauksessa kuulijoita yhdistää yksi asia: he ovat yhtä kiinnostuneita äänestä kuin estetikasta. Levysoitin on kuitenkin musiikkisoitin, joka sopii erinomaisesti sisustukseen.

Varsinkin, kun kyseessä on näin kaunis laite kuin Pro-Ject Classic Superpack.

Tavallisen The Classicsin lähin kilpailija on Rega Planar 3, mutta Superpack-versio kisaa uudemman Planar 6:n kanssa. Levysoitin, jossa kaikki elektroniikka on sijoitettu ulkoiseen virtalähteeseen nopeuskytkimellä ja start/stop-napilla. Planar 3 myydään joko Rega Exact MM -äänirasian kanssa, jolloin hinta on kutakuinkin The Classic Superpackin luokkaa, tai kalliimman Rega Ania MC -äänirasian kanssa.

The Classic Superpack menee askeleen pidemmälle kohti lämmintä ja täyteläistä sointia. Se ei ole yhtä terävä ja fokusoitu kuin Planar 6, mutta bassolla on enemmän rankaa.

Norjalaisen Maya Vikin debyyttialbumi julkaistiin rajoitettuna vinyylieränä. Basso soi upean painokkaasti. Superpack soi paksummin – jos nyt niin voi sanoa – kuin Planar 6. Rytmeissä on enemmän painoa, bassorumpu saa enemmän potkua ja Pat Methenyn 80/81 -kappaleessa kitarat soivat täyteläisemmin. Silti homma pysyy kasassa, vaikkakaan sointi ei ole yhtä terävää kuin Regalla.

Johtopäätökset

Jos budjetti venyy Pro-ject The Classicista Superpackiin asti, niin ylimääräinen panostus kannattaa ehdottomasti. Superpackissa on parempi moottoriohjaus ja äänirasia, jotka potkaisevat äänenlaadun luokkansa korkeimpaan sfääriin. The Classic SB Superpack on tiukka vastus luokkansa referenssisoittimelle Rega Planar 6:lle, ja se soi aivan omalla soundillaan, johon on helppo ihastua. Levysoitin, jossa on selvää ainesta referenssisoittimeksi. (LS)

LEVYSOITIN - HIGH-END
Technics SL-1000R

Taivaallinen comeback

| PRIS: 180.000 ,-
Web:

Hinta: 18 000 €

Verkkosivusto: technics.com/fi

 

Technics tunnetaan parhaiten levysoittimestaan, josta tuli DJ-hitti: SL-1210. Valmistaja on kuitenkin tehnyt soittimia myös highend-markkinoille, jotka olivat 1970-80-luvuilla melko suuret. 1982 CD-levy tuli alkoi syödä vinyylimarkkinoita – ja pikkuhiljaa levysoitinten myynti seurasi perässä.

Miljoonittain LP-levyjä päätyi kaatopaikoille, autotalleihin, kellareihin ja vinteille, eikä levysoittimia ollut enää helppo löytää. Technics jatkoi kuitenkin DJ-soitin SL-1210:n valmistusta, kunnes sekin jouti mennä.

SL-1210:n myötä koko Technics haudattiin. Sitten, melko yllättäen, vinyylilevyt alkoivat nousta uuteen kukoistukseen, ja levysoitinten kysyntä kasvoi siinä samalla. Yhtäkkiä kaupoista sai jälleen sekä LP-levyjä että -soittimia, ja pienten piirien harrastusilmiö nousi koko kansan huviksi.

Uusia valmistajia ilmestyi kuin sieniä sateella, ja esimerkiksi Rega, Thorens ja Pro-ject joutuivat melkein myymään eioota.

Uusi innostus LP-levyjä kohtaan kasvatti kaiken siihen liittyvän myyntiä, kuten elektroniikan ja kaiuttimien, ja pian 200–300 euron hintaiset soittimeteivät enää riittäneetkään, vaan haluttiin kunnon kamaa.

Samaan aikaan Tokiossa tunnettiin syvää katumusta Technicsin kuoppaamisesta, ja brändiin alettiin puhaltaa uutta eloa. Eksoottinen elektroniikka ja brändin omat kaiuttimet saivat hifimediat innostumaan: Oliko Technics todella tullut takaisin?

Jos siitä oli epäilyksiä, ne kaikkosivat Technicsin julkaistua SL-1200GAE-soittimensa tammikuussa 2016 Las Vegasin CES-messuilla. Todellinen highend-soitin eikä mikään DJ-vehje. Ensin soitin oli saatavilla vain rajoitettuna versiona, sitten sarjatuotantomallina nimeltään SL-1200G, jota puolestaan seurasi edullisempi SL-1200GR. Yhtäkkiä Technicsillä oli kolme levysoitinta markkinoilla.

Nyt niitä on neljä.

Johtopäätökset

On harvinaista, että jokin niin kallis ja massiivisesti rakennettu voi samaan aikaan olla myös taivaallisen kaunis ja helppokäyttöinen. Markkinoilla on toki vieläkin kalliimpia levysoittimia, jotka kuulostavat ällistyttävän kalliiden äänirasioiden kanssa vieläkin paremmalta. Voihan sitä laittaa kymmeniätuhansia euroja levysoittimeen, mutta en ole varma onko se sen arvoista. Technics SL-1000R:n äänenlaatu on tasolla, johon mikään aiemmin testaamamme levysoitin ei yllä. Jos tästä haluaa vielä merkittävästi parempaa, nousee hintakin merkittävästi korkeammalle. Ja monimutkaisemmaksi. Ja sitähän me emme tahdo. (LS)

VUODEN PARHAAT SOITTIMET JA VAHVISTIMET
INTEGROITU VAHVISTIN - PREMIUM
Marantz PM8006

Uusklassinen stereo

| PRIS: 11.999 ,-
Web:

Hinta: 1 200 €

Verkkosivusto: marantz.fi

 

Marantz PM8006 on klassinen stereovahvistin, aivan kuten ennen aikaan: suuri ja painava metallinen laatikko, joka asetetaan kunniapaikalle stereotasolle.

Sähköinsinööri, joka heräisi 30 vuoden ruususen unesta tuntisi olonsa kotoisaksi. Hän saattaisi hieman hämmästellä Network-niistä liitäntää, mutta rauhoittuisi huomatessaan sen olevan samanlainen tavallinen linjasisääntulo kuin Tuner, CD, Aux ja Recorder. Kyllä, sisään- ja ulostulo löytyy kasettidekillekin! Tämän perinteisemmäksi ei homma mene, jos ei putkiradiota oteta lukuun.

Marantz PM8006 on puhtaasti analoginen vahvistin. Digitaalisia ominaisuuksia ei toden totta löydy etsimälläkään. Siksi myös asennus on yksinkertainen operaatio: ei tarvitse säätää verkkoasetuksia, kirjautua Tidaliin tai ladata ajureita. Mukana tuleva CD on pelkkä käyttöopas. Se on oikeastaan aika mukavaa.

Viime vuosina olen kuunnellut paljon D-luokan vahvistimia kaikissa hintaluokissa, ja ne ovat usein tehneet vaikutuksen neutraalilla mutta myös viileällä ja etäisellä soundillaan. Tämä ei ole sellainen. Marantz soi lämpimästi ja eläväisesti.

Jotkut äänitiedostot vieroksuvat sävynsäädintä kuin ruttoa. Se on harmi silloin, kun kyseessä on näin monipuoliset säätömahdollisuudet tarjoava laite kuin Marantz PM8006 – siinä on yksi jopa keskirekisterille. Jos ei tarvitse korjata kuuntelutilan tai kaiuttimien heikkouksia, kannattaa antaa tekniikan hoitaa homma ja painaa ”Source Direct” -nappia. Vahvistin ei muuta äänen luonnetta, jos sävyä ei säädä, mutta tila kaiutinten takana avautuu ja laajenee.

Johtopäätökset

Jos haluaa vain kuunnella analogista musiikkia stereoistaan, on Marantz PM8006 oistava vaihtoehto hyvään hintaan. Se tarjoaa kaiken mitä tarvitsee – eikä yhtään enempää. Tämä ei toki tarkoita, että suoratoistopalvelujen kuluttajien tai kotiteatterikatsojien ei kannattaisi tutustua Marantziin. Jos vahvistimeen liittää DA-muuntimen, CD-soittimen tai kotiteatterivahvistimen, tulee PM8006:sta tasapainoinen ja monipuolinen kulmakivi koko stereojärjestelmälle. (JAH)

SUORATOISTOVAHVISTIN - PREMIUM
Naim Uniti Atom

Unelmavahvistin minikoossa

| PRIS: 23.990 ,-
Web:

Hinta: 2 900 €

Verkkosivusto: kruunuradio.fi

 

Naimin uusi Uniti-sarja on kaikin tavoin päivitetty mallisto, jonka edullisinkin malli Uniti Atom näyttää upealta luksustuotteelta. Kompaktit mitat ovat kätevät, jos haluaa piilottaa vahvistimen pois silmistä, mutta laite on kylläkin niin kaunis, ettei sellaista tarvitse tehdä.

Soittaa mitä vain

Liitäntöjen puolesta Atomissa on kaikki tarvittava paitsi levysoitinsisääntulo ja USB-B-portti tietokoneelle. Tärkeimpiä ominaisuuksia on kuitenkin musiikin toistaminen netistä. Uniti Atom voidaan liittää johdolla tai langattomasti, ja antennit on piilotettu fiksusti laitteen sisään eivätkä ne törrötä pinnalla. Musiikkitiedostoja voi soittaa verkkokovalevyiltä, ja AirPlay, Chromecast ja Bluetooth kuuluvat varustukseen. Toisin sanoen sellaista älypuhelinta ei olekaan, josta ei musiikkia voisi soittaa. Atomissa on myös viiden minuutin välimuisti, jonka ansiosta on mahdollista saada erinomainen virheenkorjaus ja soittaa musiikkia vielä viisi minuuttia vaikka netti katkeisikin.

Suoratoistopalveluista tuki löytyy Spotifylle ja Tidalle, ja Uniti Atomia voi ohjata suoraan PC:n tai Macin kautta Roon-ohjelmalla.

Johtopäätökset

Naim Uniti Atom kuulostaa uskomattoman hyvältä. Siinä on yksi kompromissi, ja se on tehty tehojen kohdalla. Loputtoman kovaa ei voi soittaa. Melko pitkälle kuitenkin pääsee, ja soitto pysyy uskottavana myös kovalla volyymilla. Vahvistin sopii täydellisesti pienemmille kaiuttimille kuten Focal Aria 906:lle tai System Audio Pandion 5:lle, jos haluaa niiden soivan oikein ihanasti.

Tavallisella volyymilla kuuntelevan on helppo rakastua soundiin, kuuntelipa sitten klassista, jazzia tai rockia. Lisäksi laitteessa on erittäin tehokas sisäänrakennettu kuulokevahvistin, joten on selvää, että Uniti Atom on tämän hetken jännittävin ja paras vahvistin luokassaan. (GN)

SURROUNDVAHVISTIN - PREMIUM
Denon AVC-X8500H

Tanssiva monsteri

| PRIS: 34.998 ,-
Web:

Hinta: 4 000 €

Verkkosivusto: denon.fi

 

Kun Denon lanseeraa uuden lippulaivamallin, ei kyseessä ole pikkujuttu. AVC-X8500H:ssa on kokonaiset 13 vahvistinkanavaa, joista jokaisessa on 150 wattia ja 8 ohmia. Enimmäistehojen ollessa 900 wattia on selvää, että laitteessa on voimaa.

Jättitehot eivät ole vain uhoamisen merkki, vaan kotiteatterissa on oikeasti tärkeää saada tarpeeksi tehoja. Silloinkin kun soitetaan kohtalaisella äänenvoimakkuudella, jolloin häiriö pysyy kurissa ja ääni on puhtaampi.

Vahvistimessa on tietenkin kaikki herkut ja se tukee kaikkia formaatteja, joita kotiteatterimaailma tarjoaa. Siinä on HDMI 2.0b entistäkin paremman HDR-tuen turvaamiseksi ja vahvistettu äänen palautuskanava (eARC), joka tukee HD-ääntä – ja Dolby Atmosta – televisioon kulkevassa HDMI-piuhassa. Vahvistimen voi päivittää HDMI 2.1:een, mikä laajentaa kaistanleveyden 18:sta 48:aan Gbit/s, eli toisin sanoen se tukee silloin tulevaa 8K-videoresoluutiota.

Johtopäätökset

Denon AVC-X8500H on edistyksellisin surroundvahvistin tämän päivän markkinoilla. Suurin parannus verrattuna edullisemaan AVR-X6400H-malliin on kaksi lisäkanavaa eli yhteensä 13, minkä ansiosta elokuvista saa vielä suuremman äänimaiseman Dolby Atmoksen, DTS:X:n tai Auro 3D:n kanssa. Tässä on ehdottomasti avarin äänikuva, jonka olemme kuulleet. Lisäksi laite on erittäin musikaalinen, mitä monsteritehot tukevat hienosti. Niinpä olohuone muuttuu taianomaiseksi äänitilaksi kuuntelipa sitten musiikkia tai katsoi elokuvia.

Stereomusiikki toimii myös hyvin, mutta ero ei ehkä ole niin merkittävä verrattuna muihin 2 500 euron hintaisiin vahvistimiin. Kannattaa hyödyntää kaikkia kanavia tai tyytyä edullisempaan vahvistimeen, kuuluu meidän neuvomme. Tietysti koko huone täyttyy sitten kaiuttimista, mutta niinhän sen pitää ollakin!

Ei löydy toista kotiteatterivahvistinta, joka ansaitsisi kultamitalin yhtä selvästi kuin Denon AVC-X8500H. (GN)

INTEGROITU VAHVISTIN - HIGH-END
Hegel H590

Kertakuulemalla koukkuun

| PRIS: 95.995 ,-
Web:

Hinta: 10 000 €

Verkkosivusto: hegel.com

 

Hegel H590 on selvästi Hegelin tähän asti suurinta integroitua vahvistinta, H360:a korkeampi. Tehoja on peräti 2 x 301 wattia ja 8 ohmia. Kysymykseen siitä, miksi juuri 301 wattia, vastaa pääsuunnittelija Bent Holter: ”301 wattia on enemmän kuin 300 wattia, joka on tavallinen suurten integroitujen vahvistimien teho. Niinpä voimme nyt sanoa, että H590:ssa on enemmän tehoja kuin vaikkapa Gryphon Diablossa.”

Asia selvä. Tai Spinal Tapin Nigelia siteeratakseni: ”These go to eleven!”

H590 hakkaa siis kaikki mennen tullen, ja 10 000 euron hinta on reippaasti enemmän kuin mitä Hegel on koskaan pyytänyt integroidusta vahvistimesta. Se on itse asiassa enemmän kuin vahvistinpari Hegel P20 ja H20 yhteensä. Hintaan on kuitenkin syystä.

Jos verrataan H360-een, joka on jo varsin vaikuttava virtapankki, on H590:ssa puolet enemmän transistoreita, 12 kanavaa verrattuna kahdeksaan (H20:ssa on kymmenen). Pelkästään virtalähde on kaksi kertaa suurempi. Isommin ja enemmän -periaate hallitsee. Lisäksi Hegel on nähnyt vaivaa kohinan ja häiriöiden poistamiseksi, esimerkiksi antamalla esivahvistimelle oman virtalähteensä, tekemällä täysin uuden volyyminohjaimen sekä hyvän kanavaerottelun matalimmillakin tasoilla.

Johtopäätökset

H590 tarjoaa sekä äänenlaatua että tehoja erillisistä komponenteista mutta samasta paketista.

Tehoja on niin paljon, että harva edes tarvitsee tällaista määrää. Upeinta on kuitenkin Hegelin vahvistimen aito musikaalisuus. Musiikki toistuu niin vivahteikkaasti, että kuolleimmatkin säveltäjät heräävät henkiin. Jos mietit, voiko H590 ohjata tätä tai tuota kaiutinta, on vastaus kyllä.

Verkkotoiminta ja AirPlay tekevät vahvistimesta hyvin helppokäyttöisen, ja sisäänrakennettu DAC toimii mestarillisesti.

Ulkonäkö on vähemmän ihmeellinen, sillä laite ei näytä kymppitonnin vahvistimelta. Tietysti hillitty musta linjakas laatikko on siinä hyvä, ettei tarvitse selitellä puolisolle, jos sattuu vaihtamaan H360-vahvistimen H590-malliin – hän tuskin huomaa mitään, ellei satu näkemään tiliotetta… (GN)

VUODEN ÄÄNI-INNOVAATIO
DS Audio DS-002

Loistava LP-soundi

| PRIS: 54.990 ,-
Web:

 

Hinta: 5 600 €

Verkkosivusto: ds-audio-w.biz

 

Sitä luulisi, ettei LP-levyjen soittamiseen keksitä enää mitään uutta. Kysehän on vain pikkuisen neulan raapimisesta vinyyliä vasten, ja sitten kuuluu ääni, ihmeellistä! Tietenkin ekstraterävä neula ulottuu syvemmälle ja pystyy tarjoamaan parempaa äänenlaatua, mutta periaate on edelleen sama.

Paitsi ettei olekaan.

On valmistajia, jotka ovat tehneet kokeiluja laserilla ja valolla ilman menestystä. Mutta Japanissapa – missäpä muuallakaan? – laitettiin jokin aika sitten joukko insinöörejä tutkimaan Toshiban 70-luvun keksintöä: optista äänirasiaa.

Työn tuloksena syntyi Digital Stream Corporation, lyhyesti DS Audio, ja se on Toshiba C-100P -äänirasian moderni versio.

DS Audio DS-002 ei ole halpa, mutta se myydään oman phono-esivahvistimen kanssa, mikä nostaa hintaa. Magneetittoman rakenteen äänenlaatu vakuuttaa kuitenkin hinnan olevan perusteltu.

Varren toisessa päässä on terävä Shibata-neula ja toisesta päästä löytyy optinen lukija liikkuvien magneettien sijaan. Se painaa vähemmän ja vähentää kitkaa. Valosensori tunnistaa diodista heijastuvan valon.

Valo ei tunnetusti paina mitään eikä se aiheuta kitkaa. Niinpä häiriötä on vähemmän, dynamiikat nopeammat ja levy pysyy paremmin paikoillaan.

Ja se kuuluu. Aivan kuin joku vetäisi verhon musiikin tieltä: laulu, soittimet ja äänitystilan tuntu erottuvat äänikuvasta selvästi ja tarkasti. Basso on äärimmäisen vakaa ja tiukka kuin rumpukalvo, ja se antaa hätkähdyttävän ison äänen. Optisen rakenteen tuottama soundi on yksinkertaisesti hyvä. Vallankumouksellisen hyvä. (LS)

 

Kjøp årets vinnere
Velg produkt fra listen
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.
RUNNERS UP