Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Uutinen

Wilson Benesch GMT One System pian täällä

Hartaasti kehitettyä tekniikkaa on odotettu jo pari vuotta, mutta ainakin ominaisuudet lupailevat hyvää.

/ 14.07.2021 - 20:57
Wilson Benesch GMT One System pian täällä

Vuodesta 2019 tuntuu olevan ikuisuus. Silloin englantilainen Wilson Benesch esitteli uuden levysoittimensa prototyypin, jonka hintaa ei iljennyt kysyäkään. Keskeneräinen soitin oli huomattavasti suurempi kuin yrityksen tällä hetkellä ainoa levysoitinmalli Circle 25.

Wilson Benesch aloitti itse asiassa levysoitinvalmistajana ennen siirtymistään kaiuttimiin, jotka tunnetaan ehkä parhaiten highend-siruistaan. Samaa kohderyhmää tavoitellaan myös GMT One System -soittimelle, jota tuskin tulee löytymään ihan tavallisista elektroniikkamyymälöistä.

Magneettinen moottori

Wilson Benesch on kehittänyt soitintaan jo pitkään ja saanut ulkopuolista rahoitusta uudenlaisen moottorin kehitykseen, jonka virtalähteelle on haettu jo useampaa patenttia. Laitteen toiminta perustuu prosessorin ohjaamaan digitaaliseen muuntajaan, joka valvoo analogisen vahvistinpiirin hallitsemia poikkeamia.

Moottori on nimeltään Omega Drive, jonka magneetit huolehtivat erityisen vakaasta levynpyörityksestä ja joka vaimentaa todella tehokkaasti soittimen massaa. Alpha Isolation System on puolestaan ratkaisu, jolla soitin erotetaan matalataajuuksista, jopa 1,7 Hz:n värähtelyistä pneumatiikan avulla.

Korkeutta voi säätää kaukosäätimellä Piezo VTA System -napista, ja säätötarkkuus on peräti 2,5 mikronia (!).

Kolme äänivartta

Soitin on saatavilla kolmella uudella äänivarrella, jotka on kehitetty SSUCHY 2020 Research -ohjelmaan lukeutuvassa yhteistyössä AMRC Sheffieldin ja FEMTO Institute Besanconin kanssa.

Kevyt varsi on nimeltään Moment, seuraavaksi kevyin on CTi-30 ja massaltaan keskiverron ja korkean väliltä olevaa vartta kutsutaan nimellä Graviton. On siis helppo valita varsi rasian mukaan.

Soittimessa on käytetty paljon hiilikuitua, kuten oli valmistajan ensimmäisen levysoittimen kuoressa ja Act One -varressa (kuva alla). Soittimen voi sijoittaa valmistajan omaan, niin ikään hiilikuituiseen telineeseen, joka vaimentaa värähtelyjä mahdollisimman paljon.

Tarkkaa kuin aika

Entäpä soittimen nimi, GMT One System? Soitin on nimetty Greenwich Mean Time -aikavyöhykkeen mukaan, joka on ollut referenssi eri aikavyöhykkeille jo 135 vuoden ajan ja toiminut inspiraationa Wilson Benesechille. Tavoitteena on ilmeisesti luoda uusi referenssi soittimille, ja laitteen luvataankin olevan tarkkaakin tarkempi.

Wilson Benesch

Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Yamahan vastaanottimille Roon-tuki

LG DukeBox - nykypäivän jukebox

Pink Floydia pyörimään!

Striimaa vinyylejä häviöttömästi

Vihdoin parempaa Spotify-ääntä?

Hyvästit MQA:lle?

Ääni & Kuva
Scroll to Top