Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Panasonic TX-65GZ960E

Huippua hipoen

Panasonicin edullisin OLED tarjoaa supervahvan kuvan houkuttelevaan hintaan.

Julkaistu 17.01.2020 - 11:45
Panasonic TX-65GZ960E
Audun Hage

Panasonic on luotettava tekijä korkealaatuisten televisioiden valmistajana. TX-65GZ2000E oli yksi vuoden 2019 kovimpia televisioita, jonka kontrasti ja värit olivat studionäyttöjen tasolla! Ainoa kitkerä puoli GZ2000:ssa oli viiden tonnin hintalappu – se on aika paljon 65-tuumaisesta OLED-televisiosta, olipa tv kuinka hyvä tahansa.

Hintatietoinen mutta parasta kuvanlaatua etsivä kuluttaja tekeekin viisasti tutustuessaan TX-65GZ960-malliin, joka on Panasonicin edullisin OLED-malli vuoden 2019 mallistosta. Se on huippumallia riisutumpi ja joutuu pärjäämään ilman ammattitason OLED-paneelia ja sisäänrakennettua Atmos-kaiutinta. Toisaalta rahaa säästyy pari tonnia ja kuvanlaatu on lähes yhtä hyvä kuin GZ2000:ssa.

Design

Panasonic GZ950B GZC954 GZW954 GZ950E GZ960E Design D right without logos scaled
GZ960 ei näytä erityisen kalliilta, mutta kuori ja rakenne ovat erittäin laadukkaat. Televisio kestää varmasti vuosia. Kuva: Panasonic

Panasonic GZ960:n on minimalistinen tv, jonka kehys ja jalusta ovat tummaa metallia. Tumma metalliviimeistely on silmälle miellyttävä eikä seasta hyppää mitään kiiltävää. GZ960 on myös kapeampi ja kevyempi kuin kalliimpi GZ2000, sillä takaa ei löydy lisäkaiuttimia. Siinä on kuitenkin sisäänvedetty tasku, johon liitännät on jemmattu, ja johdot saa piiloon jalkaan.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

GZ960 toimii Panasonicin omalla käyttöliittymällä ja valikkojärjestelmällä. MyHomeScreen-niminen käyttöliittymä tuntuu vanhanaikaiselta Androidiin, WebOS:ään (LG) ja Tizeniin (Samsung) verrattuna. Panasonicin kaukosäätimessä kilometrit alkavat myös näkyä, ja olisimme kaivanneet modernimpaa versiota ja vähemmän nappeja.

Toisaalta televisiota on mukava käyttää. Aloitusnäyttö tarjoaa pikanäkymän tv-kanaviin, sovelluksiin ja kytkettyihin laitteisiin, ja valikot tulevat nopeasti tutuiksi.

TX 65GZ950B GZW954 GZC954 GZ950E GZ960E back scaled
(Kuva: Panasonic)

GZ960 tukee sekä HDR10+:a ja Dolby Visionia, jotka ovat tärkeimmät HDR-formaatit. Tämä takaa, että kaikki videosisällöt esimerkiksi Netflixistä, Amazon Primestä ja UHD Blu-rayltä toistuvat parhaalla mahdollisella laadulla. Tärkeä pointti uusien sarjojen ja elokuvien ystäville!

HDMI-sisääntulo tukee ALLM:ää (Auto Low Latency Mode), joka vaihtaa automaattisesti peliasetukseen, kun pelikonsoli kytketään televisioon. Mittasimme viiveeksi noin 22 millisekuntia. Ei mikään ennätys, mutta todella riittävä useimmille pelaajille.

Kuvanlaatu

GZ960E on riisuttu versio GZ2000:sta, ei sitä kuvanlaadusta tahdo huomata. Isoin ero on kuvapaneelissa, joka GZ960:ssa on tavallinen 4K OLED -paneeli, kun taas GZ2000:ssa on ammattilaistason standardeihin muokattu paneeli paremmalla mekaanisella jäähdytyksellä ja kirkkaudella. Kuvankäsittely on molemmissa sama, prosessori on japanilaisvalmistajan nopein ja kehittynein kuvakone HCX Pro. Molemmissa on myös samat valmiit kuva-asetukset, kuten THX Cinema ja Netflix Calibrated Mode.

Ei siis ihme, että GZ960:n kuvanlaatu on hyvin lähellä huippumallia.

Ensinnäkin kontrasti on supervahva ja tarkka: Panasonic onnistuu toistamaan jokaisen yksityiskohdan tummasta vaaleaan suttaamatta niitä. Musta on monella tapaa äärettömän hyvä, mihin olemme toki tottuneetkin OLEDien ja etenkin Panasonicin kohdalla. Tummimmat kohdat ovat hiilenmustia, mutta GZ960 onnistuu kaivamaan tummista kohdista yksityiskohtia, jotka helposti hukkuvat heikoimmilla ruuduilla. Black crush -ilmiötä tai kohinaa ei ole kuten LG:llä ja Philipsillä joskus. Niinpä jopa mustavalkoiset ja hyvin tummanpuhuvat elokuvat kuten Terminator: Salvation ovat ilo silmälle.

Värintoisto on mahtava. Punainen on oikeaa punaista, lämmin ja intensiivinen mutta ei ylikylläinen. Vihreä ruoho ei näytä tekonurmelta, vaan tuntuu luonnolliselta. Ihonvärit toistuvat neutraalisti ja värisiirtymät ilman näkyviä rajoja. Panasonicin kuvanlaatu on tehdasasetuksellaan yksi parhaimmista koskaan näkemistämme. Calman Autocal -tuki löytyy kyllä, joten jos haluaa ja oikeat välineet löytyvät, voi kuvaa säätää täydelliseksi. Sopii hyvin Panasonicin lupaukseen seurata ohjaajan näkemystä ja tuoda ”Hollywood to your Home”, kuten heidän sloganinsa kuuluu.

GZ960 toistaa liikkeet sulavasti. Panasonicin ”Intelligent Frame Creation”siloittaa kuvaa tyylikkäästi. Philips OLED804 on tosin hivenen tasaisempi 24 fps:n (frames per second) nopeudella kuvatuissa sisällöissä. Panasonic kokee toisinaan pienen hyppäyksen siinä missä Philips pitää liikkeen tasaisen pehmeänä kaiken aikaa.

Pieni sivuhuomio tähän väliin. Erään alavalikon uumeniin on kätketty energiansäästöasetus, joka säätää kirkkautta huoneen valaistuksen mukaan. Meistä ominaisuus oli vähän turhan innokas ja vähensi kirkkautta liikaa, joten kuvanlaadun vuoksi emme suosittelisi pitämään energiansäästöasetusta päällä.

Kirkkaus on GZ960:n ja GZ2000:n kuvanlaadun suurin ero. Lippulaivamallissa enimmäiskirkkaus on 900 nitiä mutta GZ960 tavallisten OLEDien tapaan 700 nitiä. Eron huomaa HDR-sisällöissä, joissa hyvin kirkkaat kohdat kuten aurongonvalo ja liekit eivät tunnu yhtä intensiivisiltä kuin huippumallissa. Tavallisten tv-ohjelmien ja SDR-sisältöjen (Standard Dynamic Range) kanssa eroa ei juuri huomaa.

Äänenlaatu

Lippulaivamallissa GZ2000 on laadukas Technics-systeemi, mutta Panasonic TX-65GZ960:n äänijärjestelmä koostuu tavallisista stereokaiuttimista. Sisäänrakennetut kaiuttimet eivät oikein jaksa pumpata ääntä, vaan soundi on melko lattea, kohiseva ja sulkeutunut, ja verrattuna Philips OLED804:ään äänenlaatu on melko surullinen esitys. Televisioon voi kytkeä erillisen subwooferin, mutta suosittelemme saman tien nostamaan äänenlaadun kunnolliselle tasolle soundbarin avulla. Onneksi GZ960:ssa on tuki Dolby Atmos -äänelle, joten yhteensopiva soundbar hyötyy siitä HDMI ARC -kanavan kautta ja katsoja pääsee nauttimaan esimerkiksi Netflix Original -sarjojen Atmos-äänen täydestä potentiaalista.

Johtopäätökset

Panasonic GZ960E on käytännössä lippulaivamalli GZ2000:n riisutumpi versio. Kontrasti, värintoisto ja dynamiikka ovat highend-luokkaa, mutta hinta ei. Laaja tuki eri videoformaateille tekee tästä loistavan kumppanin elokuvien ja sarjojen nauttimiseen. Äänenlaadussa ei ole juhlimista, mutta ongelman voi korjata erillisellä soundbarilla.

Karakter
Panasonic TX-65GZ960E
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

TX-65GZ950E:n kuvanlaatu on loistava, kontrasti ja värit hipovat huippuluokkaa mutta hinta onneksi ei. Valitettavasti ääni jää vähän vaisuksi. Soundbar on välttämättömyys!

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top