Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Kolme chromebookia

Pieni, kevyt ja yksinkertainen

Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

Julkaistu 12.06.2020 - 13:20
Kolme chromebookia
John Hvidlykke

Tämän testin tuotteet

Tietokoneen valinta on pitkään olla jumittamista ”me vastaan ne muut” -hengessä; sitä kuuluu joko PC- tai Mac-leiriin. Molemmissa koneissa on vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta suurimmalle osalle niillä ei ole kovasti merkitystä. Jos ”vain” kirjoittaa, laskee, surffailee ja osallistuu videokokouksiin, ei koneen tyypillä ole juurikaan väliä. Eikä tällaiseen kevytkäyttöön tarvita enää Macia tai PC:tä lainkaan.

Chromebook-kannettavat pohjautuvat Linuxiin, ja Chrome-selain vastaa PC:n tai Macin työpöytää. Käyttöjärjestelmä on Googlen kehittämä ja ilmainen raudan valmistajille. Chromebook onkin tietokoneille sama kuin Android on kännyköille. Tosin tietokonemaailmassa Microsoft hallitsee, joten Chromebookit ovat suosiossa vasta kolmannella sijalla. Ja pieni sija se onkin, paitsi opetussektorilla. Koulut ovat ottaneet Chromebookit omakseen, ja Yhdysvalloissa yli puolet opetuskäytössä olevista kannettavista on Chromebookeja.

Ensimmäiset Chromebookit tulivat markkinoille 2011. Ne olivat hyvin riisuttuja: niillä pystyi työskentelemään vain netissä ja käyttämään siis vain ohjelmia, jotka toimivat selaimessa. Hinta oli noin puolet iPadista.

Mainos

Sittemmin ohjelmistopuutteita on korjattu, ja nykyään Androidin sovelluksia voi ladata Google Playstä – kännykästä löytyviä tuttuja sovelluksia voi siis käyttää myös ison ruudun, hiiren ja näppäimistön kanssa.

Sovellus kaikkeen

Android-sovellusten myötä mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Jos Googlen verkkopohjaiset Google Docs ja Sheets eivät miellytä, voi Google Playstä ladata Android-versiot Microsoftin Office-ohjelmista. Niissä ei ole kaikki samat ominaisuudet kuin Windows- ja Mac-versioissa, mutta toisaalta ne ovat ilmaisia.

Viihteettäkään ei tarvitse olla: Play-kaupasta löytyy televisiokanavia ja suoratoistopalveluita yllin kyllin. Suorastaan enemmän kuin äly-tv-alustoilta.

Vain kevyitä töitä

Chromebookit ovat yleensä edullisia, kevyitä ja riittävät tavallisiin tarpeisiin. Jos tarvitsee tehoja luoviin töihin, kuten kuvankäsittelyyn tai videoiden editointiin, on sopivaa konetta etsittävä edelleen PC- tai Mac-maailmasta. Grafiikka-, animointi-, ääni- ja video-ohjelmia ei ole saatavilla selain- tai Android-versioina, ja ne vaativat paljon suoritustehoja toimiakseen.

Myös pelaajien on tyydyttävä perinteisiin koneisiin. Isoimpia nimikkeitä ei edes löydy Androidille, ja kevyttehoinen kone ei jaksa pyörittää näyttäviä 3D-grafiikoita. Kaikissa kolmessa testaamassamme koneessa on näytönohjaimena Intel UHD Graphics 615, jossa ei ole muuta hyvää kuin edullisuus ja alhainen energiankulutus. Kännyköihin verrattuna grafiikat toimivat hitaasti kaikilla kolmella koneella.

Chromebooks lifestyle2
(Kuva: Asus)

Nopea käynnistymään

Chromebookeja ei ehkä ole tehty raskaille töille, mutta ne ovat ällistyttävän nopeita käynnistymään. Kun painaa käynnistysnappulaa, on kaikki käyttövalmista parissa sekunnissa. Jos konetta nyt edes laittaa koskaan pois päältä – kannen ollessa kiinni Chromebook on lepotilassa vaikka monta päivää ilman, että se näkyy akunkulutuksessa. Täydellinen koululaiselle tai viihdekäyttöön!

Muutakin kuin halpaa

Chromebookien maine edullisina koneina ei ole tuulesta temmattu, mutta kalliimpiakin malleja löytyy. Käyttöjärjestelmän ilmaisuus tuo hintaa alas, ja Linux-pohjainen ChromeOS tyytyy vaatimattomampaan rautaan kuin Windows ja MacOS.

Silti on tyyriimpiäkin malleja, jotka on suunnattu etenkin heille, jotka ovat ihastuneet Chromebookin helppouteen.

Tässä testissä on kolme erihintaista Chromebookia. Tarkoituksena ei ole selvittää, mikä niistä on paras (vastaus olisi itsestään selvä), vaan kertoa, mitä mihinkin hintaan saa. Samasta syystä valitsimme kaikki mallit samalta valmistajalta, jotta kyse ei myöskään olisi eri valmistajien paremmuusvertailusta.

Tämän testin tuotteet

Asus C425TA-H50039

Äärimmäisen riisuttu kannettava

Hinta on todella alhainen, mutta sillä saa silti aivan järkevän kannettavan. Ei vain pidä odottaa liikoja.

Täysin hyvä kannettava keskihintaisen kännykän hinnalla. Pitkä akunkesto.
Prosessori ei todellakaan ole nopea! Kone tuntuu muoviselta, mitä se onkin.
Lue koko testi

Asus C434TA-E10008

Kultainen keskitie

Näyttää bisneskannettavalta mutta maksaa budjettikoneen verran. Kaikki tarvittava on tässä – miksi maksaa enempää?

Ohut ja tyylikäs alumiinikuori, 360 astetta kääntyvä näyttö. Nopea käyttää.
Hieman painavampi kuin vain vähän kalliimpi huippumalli. Ei yhtä joustava kuin PC.
Lue koko testi

Asus C436FA-E10035

Yhtä tehokas kuin PC

Asuksen Chromebookien huippumalli on kuin tyylikäs ultrabook, mutta maksaa keskihintaisen PC:n verran.

Vakuuttava laatu ja tyylikäs kosketusnäyttö. Prosessori on nopeampi kuin useimmissa Windows-koneissa.
Ei silti pysty ajamaan Windows-ohjelmia. Samalla rahalla saa erinomaisen PC:n.
Lue koko testi

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Elämyksellisin pelinäyttö?

Ääni & Kuva
Scroll to Top