Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

Suurisieluinen pikkukannettava

Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

Julkaistu 18.06.2020 - 11:50
Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T
John Hvidlykke

Pelaaminen on kasvanut aikuiseksi, laittanut puvun päälle ja mennyt toimistoon töihin. Näin voisi päätellä Asus ROG Zephyrus G14 -kannettavan perusteella, sillä se on tuorein tulokas uudessa kategoriassa: tyylitietoisille aikuisille suunnatut pelikannettavat ovat tänä vuonna lähteneet huomattavaan kasvuun. Kannattavaahan se onkin, sillä moni ammattilainen tarvitsee peliluokan suorituskykyä työssään, ja on myös valmis maksamaan siitä.

Zephyrus-sarja koostuu litteistä ja kevyistä tietokoneista, joiden muotoilu on viimeisen päälle – olemme testanneet useita malliston kannettavia. Mutta tällä kertaa luulen, että meillä on voittaja! 14-tuumainen magnesiumkuorinen kone painaa vain 1,6 kg. Se ei ole yhtä sutjakan näköinen kuin bisneskäyttöön tarkoitetut ultrabookit, mutta sen ulkonäöstä ei myöskään arvaisi kyseessä olevan täysiverinen pelikone.

Zephyrus G14 3
Asus ROG Zephyrus G14 vastaa kooltaan hivenen pulskistunutta ultrabookia. Kuva: Asus

Kansikuvaviihdettä

Pelikoneelle tyypilliset välkkyvät RGB-valot loistavat poissaolollaan. Zephyrus G14 ei kuitenkaan ole kuivakan asiallinen toimistomasiinakaan, vaan joidenkin mallien kanteen on lisätty erityinen pikselinäyttö, AniMe Matrix. Se koostuu 1 215 valkoisesta ledvalosta, jotka peittävät puolet kannesta, ja näyttöön saa pyörimään grafiikkaa ja animaatioita. Täysin hyödytön, mutta mahdottoman siistin näköinen ominaisuus!

Mainos
Zephyrus G14 7 scaled 1
Animoitu pikselinäyttö kannessa tuo koneeseen sitä jotain. Kuva: Asus

Jos minun pitäisi kritisoida jotakin – ja sehän on työtäni – niin sanottakoon, että näyttöä ympäröivä kehys ei ole niin jäykkä kuin sen toivoisi olevan. Kannettava itsessään on vankan oloinen, mutta näyttö antaa hiukan periksi taivuttaessa.

Useimmissa testaamissamme koneissa – hinnasta ja koosta riippumatta – on Intelin prosessori. Vaan tässäpä ei! Asus Zephyrus G14 saa tehonsa AMD Ryzen 7 -prosessorilta. Se tuo hintaa alas, mutta ei välttämättä suorituskykyä.

AMD-prosessorin kanssa voisi olla luontevaa päätyä myös AMD-omisteiseen Radeon-näytönohjaimeen. Ne ovat erinomaisia, mutta Asus on kuitenkin valinnut Nvidia GeForce RTX 2060 -näytönohjaimen.

Testaamassamme versiossa oli 16 GB RAM-muistia ja 1 TB SSD-tallennustilaa. Luvut vastaavat odotettua, kun halutaan nopea kone, joka ei kutienkaan maksa omaisuuksia.

Näyttönä on Full HD -paneeli (1920 x 1080 pikseliä) 120 Hz:n virkistystaajuudella. Ei mikään ennätysnopeus siis (ennätys on tällä hetkellä 300-hertsisen MSi GS66 Stealthin hallussa), mutta 120 Hz on silti riittävän nopea normaaleille käyttäjille. Vain sponsorisopimuksien varassa elävillä on varaa valittaa erosta. Näyttö on Pantone-hyväksytty, joten myös graafiset suunnittelijat voivat käyttää konetta työhönsä.

Jos virkistystaajuudella ei ole itselle niin väliksi, voi valita myös version, jossa virkistystaajuus on 60 Hz ja näytön resoluutio korkeampi (2560 x 1440).

Suuri sielu pienessä kuoressa

Koska testaan työkseni muun muassa pelikoneita, saan usein tutustua läheisesti kaikkein hienoimpiin laitteisiin, joita markkinoilla on. Siihenkin turtuu, etenkin, kun viime kuukausina olen saanut testipöydälleni jatkuvasti nopeampia ja ylellisempiä pelikoneita. Ne ovat myös maksaneet tuplasti enemmän kuin Zephyrus G14, jolla on niin pätevä hinta näin ylelliseksi koneeksi, että sitä alkaa miettiä, onko se lomamatka sitten kuitenkaan niin tarpeellinen…

Kädessä Zephyrus G14 tuntuu pulskalta ultrabookilta, mutta vaikutelma haihtuu, kun laittaa pelin pyörimään. Zephyruksessa ei ole lainkaan läskiä, sehän on pelkkää lihasta! 14-tuumainen näyttö on melko lailla minimikokoa pidempiin pelisessioihin, mutta niin on suosittu 15,6-tuumainenkin. Peliluola kannattaakin varustaa kunnollisen kokoisella ulkoisella näytöllä.

Zephyrus G14 1B scaled 1
(Kuva: Asus)

Benchmarkit

Zephyrus G14 GA401:n prosessori on, kuten todettua, AMD Ryzen 7. Aikoinaan AMD ja Intel haukkasivat lähes yhtä suuret palat prosessorimarkkinoilla, mutta nykyään Intel hallitsee. Se on vetänyt AMD:n hintoja alas, joten kokonaisen Ryzen 7 -koneen saa samaan rahaan kuin pelkän 10. sukupolven Intel Core i9 -prosessorin.

2,9 GHz:n AMD Ryzen 7 4800HS on 8 ytimellä ja 16 säikeellä varustettu prosessori. Saman verran kuin Intel Core i9 -prosessorissa, jollainen löytyy muun muassa kaksi kerta kalliimmassa MSi GS66 Stealthista. Edullisempi AMD ei jää lainkaan jälkeen Intelistä. Geekbench 5 -prosessoritestissä tulos on 1 117 (singlecore) ja 7 890 (multicore) pistettä. Pisteet ovat niin lähellä i9:n vastaavia, että maalikameraa tarvittaisiin ratkaisemaan paremmuus. PC Mark 10 -toimisto-ohjelmatestistä pisteitä tulee 5 808. Ei ihan samalla tasolla, mutta riittävän lähellä.

… täysin hyödytön, mutta mahdottoman siistin näköinen ominaisuus!  

3DMark TimeSpy -grafiikkatesti antaa tulokseksi 5 783, eli hiukan vähemmän kuin superkoneissa. Toisaalta näytönohjaimena on ”vain” GeForce RTX 2060. Fire Strike -testin pisteet olivat 13 778. Todella hyvin RTX 2060 -kannettavalta!

Tässä vaiheessa testiä yleensä havaitsemme, että vaativat pelitehot eivät tue kannettavan langatonta käyttöä. Zephyrus G14 on poikkeus, joka vahvistaa säännön: PCMark-akkutesti sai pyöriä täysillä peräti neljän tunnin ajan ennen akun loppumista. Harva pelikone pääsee edes puoleen tästä! Viime aikoina olemme todistaneet siviilipelikoneiden nousua: markkinoille vyöryy pelikannettavia, joilla tavoitellaan pelaajien lisäksi myös graafisia suunnittelijoita, animaattoreita ja muita laskentatehoja tarvitsevia ammattilaisia. Apple on pitänyt kohderyhmää yksityisalueenaan, mutta nykyään lähes kaikki PC-valmistajat hamuilevat samoille apajille.

Asus ROG Zephyrus G14 on yksi kilpailija lisää tähän kisaan, jossa taistelevat jo esimerkiksi MSi Prestige 14 ja Alienware M15. Mutta tähän mennessä kukaan ei ole onnistunut löytämään yhtä hyvää tasapainoa koon, suorituskyvyn ja hinnan suhteen.

Zephyrus G14 6 scaled 1
Ennustamme, että Zephyrus G14 nousee hitiksi sekä ammattiväen että pelaajien keskuudessa. Kuva: Asus

Johtopäätökset

Asus ROG Zephyrus G14 GA401 on kannettavin pelikannettava, jonka olemme tähän mennessä testanneet. Se ei ole iso, mutta sen suorituskyky vetää vertoja suuremmille ja painavammille koneille. Jo se olisi yksistään mahtavaa. Lisäksi Asus on onnistunut pitämään hinnan tasolla, johon muutkin kuin ammattitason e-urheilijat yltävät. Luulemmekin, että tämä pieni lihaskimppu löytää tiensä vielä monen sellaisen kotiin, joka ei edes pelaa niin kovasti, vaan tarvitsee tehoja graafiseen työhön. Ja siinä se onkin loistava.

Karakter
Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Prosessorin nopeus vetää vertoja kalliimmille 10. sukupolven Inteleille. Mahtuu laukkuun, on kevyt. Ja näyttää harvinaisen hyvältä! Vaikka onkin varsinaisia pelikoneita halvempi, joutuu tehoista silti maksamaan. Ei yhtä nopea kuin GeForce RTX 2080 -näytönohjaimilla varustetut koneet.

Nyt on nopea netti!

Mainio työkone kohtuuhintaan

Pelikannettavat kohtuubudjetilla

Mesh-reititin seinälle

Voitto kouraan

Loistava lähietäisyydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top