Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: Sony KD-65AF9

Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Sonyn televisio tarjoaa loistokasta kuvanlaatua. Näkymättömät kaiuttimet kuuluvat kyllä, äänenlaatu on erinomainen. Päivitetyt älyominaisuudet viimeistelevät todellisen highend-elämyksen.
Kuvanlaatu on erinomainen, mutta niin monilla muillakin.

Viisaiden päiden yhteen lyöminen on suosittu strategia audio- ja videomaailmassa. Kun valmistaja X tuo markkinoille uuden tuotteen, voi melkeinpä odottaa kuvauksessa olevan maininnan valmistaja Y:n mukanaolosta. Kumppanuus voi vaihdella lisensoinnista syvempään yhteistyöhön, ja ne ovat toki tuottoisia mutta antavat myös aiheen epäillä, syökö yhteistyö brändiä.

Sony tekee asiat kuitenkin kuten Sony tekee. Japanilaisvalmistaja suojelee patenttejaan huolellisesti, ja vaikka jotakin teknologiaa pitäisikin lainata muualta, on suurin osa talon sisällä tapahtuneen kehitystyön tulosta. Uudet highend-televisiot Master Series -mallistosta ovat tästä hyvä esimerkki, johon Sonyn on pakannut kaiken osaamisensa niin kuvan- kuin äänenlaadunkin saralta.

(Kuva: Sony)

Design ja laatu

Uusi KD-65AF9 seuraa KD-65A1-mallia, jonka nimesimme Vuoden parhaaksi televisioksi 2017. Bravia-perheen uusi jäsen näyttää kovasti edeltäjältään: minimalistiselta ja erittäin tyylikkäältä. Jalustaa, logoa tai kaiuttimia ei näy. AF9 kallistuu hieman taaksepäin, mikä tekee siitä täydellisen matalille tv-tasoille.

Television voi toki myös kiinnittää seinälle, mutta se työntyy seinästä muita OLED-näyttöjä hieman enemmän – 9 cm. Takatuki on kiinteä ja melko suuri, sillä se paitsi pitää television tukevasti paikoillaan mutta myös kätkee liitännät. Johdotkin saa piiloon kangaspäällysteisten paneelien taakse, jotka näyttävät hyvältä. Tämä televisio todella kruunaa olohuoneen.

(Kuva: Sony)

Käyttö ja ominaisuudet

Uusi huippumalli käyttää ensimmäisenä Googlen päivitettyä Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmää. Emme mene sen tarkemmin yksityiskohtiin uuden version ominaisuuksista, mutta yleisvaikutelma on, että 8.0 on läpinäkyvämpi ja helpompi käyttää kuin ennen. Uusi kotivalikko esittelee katsottavaa. Sovellukset, yhdistetyt laitteet ja perinteinen tv näkyvät listassa, ja kotinäkymän voi kustomoida mieleisekseen.

Toinen iso uudistus on multitasking: nyt on mahdollista hypätä eri sisällöstä toiseen (vaikkapa YouTubesta Netflixiin) ja jatkaa siitä mihin jäi. Halleluja! Sonyn televisiossa on myös Chromecast valmiina, joten kännykästä voi helposti striimata sisältöjä telkkariin ja sen ohjaus onnistuu puhelimella. Google Assistant on tulossa myös täysin integroituna.

Kun Sonyn valikoimaan sattuu kuulumaan myös PlayStation, olisi vain luonnollista, että AF9 sopii sen kumppaniksi. Televisiossa onkin erityinen peliasetus, jonka viive on noin 27 millisekuntia.

KD-65AF9-mallissa on tuki HDR10- ja Dolby Vision HDR -formaateille sekä HDMI-liitäntöjen että tärkeiden sovellusten kuten Netflixin kautta. Sony on siis (viimeinkin) samalla tasolla kuin LG:n omat OLED-näytöt mitä tulee eri formaattien tukemiseen, eli ei tarvitse odotella ohjelmistopäivityksiä.

Uusimpien päivitysten valossa on kuitenkin hienoinen pettymys, että Sony käyttää edelleen samaa kaukosäädintä, joka on kulkenut mukana jo sukupolvien ajan. IR-pohjainen kaukosäädin on osoitettava suoraan televisioon, jotta se toimii. Ergonomia ei ole parhaasta päästä eikä napeissa ole niin mukavaa tuntumaa kuin toivoisimme.

Kuvanlaatu

KD-65AF9:ssa on Sonyn tähän mennessä paras kuvaprosessori, X1 Utimate, jossa on kaksi kertaa enemmän tehoja kuin tavallisessa 1X:ssä! Se käsittelee kaikki kuvaparametrit (värit, kontrastin, terävyyden, liikkeet ja muut), analysoi ne ja parantaa kuvanlaatua kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Kysymys kuuluukin, onko Sony onnistunut korottamaan rimaa kilpailijoitaan korkeammalle?

Sonyn televisiossa on kyllä vain kaikki OLED-television hyvät ominaisuudet: musta ja valkoinen, täydellinen katselukulma ja loistava kontrasti. Ensivaikutelma ei kuitenkaan ollut mitenkään hätkähdyttävä, ja pikemminkin tuli tunne, että olemme nähneet tämän ennenkin. Näin hemmoteltuja meistä on tullut!

Toisaalta Sonyn paras OLED-malli tarjoaa kuvanlaatua, josta emme olisi voineet uneksiakaan vuosi tai pari sitten. Toisaalta on selvää, että laatu on hyvin samaa luokkaa kuin LG C8 ja E8 -malleissa, puhumattakaan Philips OLED803-mallista. Pitää ottaa ihan suurennuslasi käteen, jos haluaa erottaa ruudun heikkoudet ja vahvuudet muihin verrattuna.

Suosikkielokuvamme Blade Runner 2049 näyttää Sonyn televisiosta hieman herkemmältä kuin LG:llä ja Philipsillä. Terävyys ei ole yhtä aggressiivista kuin LG:llä, jolla on tapana vahvistaa Harrison Fordin kasvonpiirteitä vähän liikaakin. Raunioiden värit ovat luonnollisemmat ja vivahteikkaammat, ja gradientit ovat pehmeämmät kuin Philips OLED803:ssa. Nämä ovat pikemminkin makuasioita kuin selviä eroja.

Odotimme uteliaana, miten Sony pärjää Panasonic TX-65FZ950-televisiota vastaan, joka on referenssimme värintoiston suhteen. KD-65AF9 pääsee lähelle, mutta ei onnistu hakkaamaan ylivoimaista Panasonicia. Panasonic on sekä paljain silmin todettuna että mitattuna värien, kontrastin ja pimeässä erottuvien yksityiskohtien yhdistelmässä parempi. Ainoa alue, jossa Sonylla on etulyöntiasema Panasoniciin verrattuna ovat liikkeiden sulavuus, mutta nekään eivät ole merkittävästi paremmat Sonyllä.

Sony KD-65AF9 mainostaa ”Netflix Calibrated Modea”, joka on erityinen Netflixille räätälöity kuva-asetus, jolla sarjojen ja elokuvien pitäisi näyttää siltä kuin ohjaaja on tarkoittanut. Meidän mielestämme tavallinen elokuva-asetus on kuitenkin yleensä parempi valinta.

Yhteenvetona sanottakoon, että kuvanlaatu on korkea mutta ei riitä erottamaan Sonyn lippulaivaa kilpailijoista.

(Kuva: Sony)

Äänenlaatu

Litteistä OLED-ruuduista on vaikea saada kunnollista ääntä, sillä pieneen tilaan ei kunnollisia kaiuttimia mahdu. Sony on keksinyt vaivaan mielestämme nerokkaan ratkaisun: näyttö itsessään toimii kaiuttimena, tai ”akustisena pintana”, kuten valmistaja itse keksintöään kutsuu.

Perinteisten kaiuttimien sijaan laitteessa on pienet vibraattorit, jotka saavat OLED-paneelin värähtelemään äänen mukana. A1-mallissa oli kaksi vibraattoria stereoäänen toistamiseen, mutta AF9-mallissa on kolmas, joka toimii keskikaiuttimen tapaan. Takapuolella on lisäksi kaksi subwooferia huolehtimassa bassontoistosta.

Äänenlaatu on erittäin hyvä. Puhe erottuu selkeästi ja puhtaasti, ja koska ääni tulee suoraan kuvasta, yhdistyvät kuva ja ääni saumattomaksi kokonaisuudeksi. Jakamalla äänen vasempaan, keski- ja oikeaan ”kanavaan” on Sony onnistunut välttämättään tavallisia tv-kaiuttimia usein vaivaavan häiriön. Bassossa riittää volyymia ja kaiken kaikkiaan soundi on niin muheva, ettei erillistä soundbaria tarvita.

Johtopäätökset

Sony on pakannut kaiken osaamisensa KD-65AF9-televisioon näyttääkseen muille OLED-kisaan osallistujille kaapin paikan. Aivan uusi Android-alusta, laaja tuki eri formaateille, vahva kuvankäsittely ja nerokas kaiutinsuunnittelu tekevät televisiosta houkuttelevan vaativillekin katsojille. Jotkut kilpailijat tarjoavat vastaavaa kuvanlaatua edullisemmin. Jos kuitenkin haluaa yhdistelmän laadukasta kuvaa ja ääntä samassa, tyylikkäässä paketissa, on Sony KD-65AF9 parhaita valintoja.

Bästa pris på Sony KD-65AF9

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android 8.0

Sisääntulot: 4 x HDMI, 3 x USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ulostulo

HDR: HDR10, Dolby Vision

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 4 000 €

Lisää

Keskustelu
Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo Life A11/800

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Mainos
Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Mainos
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.