TESTISSÄ : Samsung The Sero QE43LS05T

Instagram-telkkari

Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

 itemprop
Samsung The Sero QE43LS05T

Ääni & Kuva kiteyttää

Innovatiivinen kääntyvä tv on helppo yhdistää puhelimeen, jolloin pystyvideoiden katselu sujuu näppärästi. Loistava ääni!
Kuvapaneeli on sama kuin viime vuoden Q60R-mallissa, joten vuoden 2020 uutuusominaisuuksia ei ole tarjolla.
  • Koko/tyyppi: 43-tuumainen 4K QLED-LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: Tizen
  • Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
  • HDR: HDR10+
  • Erityistä: Rotation Screen, Mobile View
  • Verkkosivusto: samsung.com/fi
lisää
vähemmän

Suositushinta: 1500 €

Samsung jaksaa aina yllättää, mutta The Sero on kenties valmistansa oudoin keksintö tähän mennessä. Se tuo kirjaimellisesti uuden näkövinkkelin tv-maailman, sillä koko television voi kääntää pystyasentoon!

Kymmenen vuotta sitten olisimme pitäneet Samsungin insinöörejä hassahtaneina, mutta tämän päivän media-arjessa ei kääntyvä tv itse asiassa ole pöllömpi idea.

Riittää, kun vilkaisemme puhelimen ruutua: moni nykypäivän videoista ja muista sisällöistä on tehty pystyformaattia ajatellen. Usein, kun nappaamme nopeasti kuvan tai pienen videon, teemme sen asiaa kummemmin ajattelematta pystyformaatissa.

Somessa – Facebookissa, Instagramissa ja Snapchatissa – se toimii mainiosti, mutta kun saman sisällön esittää tavallisen laajakuvatelevision vaakanäytöllä, tulee ongelmia. Joko videota pitää venyttää tai esittää se massiivisten mustien sivupalkkien kehystämänä. Ei kovin ihanteellista katselun kannalta.

The Sero: kääntyvä televisio

Samsung on keksinyt näppärän ratkaisun pulmaan. The Serossa on moottori, joka kääntää television vaaka-asennosta pystyyn ja toisinpäin vain yhdellä napinpainalluksella. Tavallisen televisionkatselun lisäksi sitä voi siis käyttää kännykän jatkeena: näyttää omia kuvia ja videoita tai selata Instagram-syötettä isolta ruudulta.

Vaakaa vai pystyä? The Sero on suunniteltu seisomaan omilla jaloillaan, jotta se voi kääntyä helposti. Lisävarusteena televisioon saa myös pyörät. Kuva: Samsung

Design

Design

The Sero eroaa huomattavasti muista testaamistamme televisioista: jopa laatikko on pystyasennossa. Tv tulee lähes valmiiksi koottuna, ja moottori ja näyttö on kytketty valmiiksi toisiinsa. Itse tarvitsee vain ruuvata jalka kiinni ruutuun. The Sero seisoo oman tukensa varassa, eli sitä ei voi asettaa tasolle tai kiinnittää seinälle – muutoin näytön asennon vaihtaminen olisi melko mahdotonta. Lisävarusteena jalkaan voi hankkia pyörät, jotka saattavat olla hyvinkin kätevät, jotta televisiota voi helposti säätää aina haluttuun katselusuuntaan.

mainos

Ulkonäkö on varsin tyylikäs: The Sero muistuttaa hieman Bang & Olufsenin designluomuksia, mutta ei maksa läheskään yhtä paljon. Näyttöä kehystää kapea tummansininen kehys, ja samanvärisellä kankaalla päällystetyt integroidut kaiuttimet viimeistelevät ylellisen kokonaisuuden.

mainos

Standby-tilassa televisio menee pystyasentoon, jolloin se vie melko vähän tilaa. Televisio näyttää toki hyvältä myös vaaka-asennossa, ja jalusta nostaa kuvan sopivalle korkeudelle. The Sero on selvästi erinomainen televisio pienempiinkin huoneisiin, ja erittäin kätevä, jos tv:n haluaa sijoittaa nurkkaan.

Lue myös: Uusi The Frame – PALJON parempi kuin ennen

Käyttö ja ominaisuudet

The Sero käyttää Samsungin tuttua Tizen-käyttöliittymää. Tämän vuoden päivityksessä grafiikat ovat terävämmät ja värit miellyttävämmät kuin aiemmin. Television asentaminen on nopeaa, mutta se kannattaa tehdä Samsungin SmartThings-sovelluksen avulla. Sovelluksesta pääsee käsiksi joihinkin The Seron ekstraominaisuuksiin, kuten kännykkäruudun peilaamiseen tai automaattiseen näytönkääntöön (jotkut ominaisuudet tosin vaativat toimiakseen yhteensopivan Samsungin puhelimen).

Valikot toimivat nopeasti ja loogisesti, ja ergonominen kaukosäädin ohjaa kaikkea näppärästi. Se toimii Bluetoothilla ja on muuten samanlainen kuin Samsungin kaukosäätimet yleensäkin – lukuun ottamatta nappia, joka kääntää näytön! Toiminnassa ei ole mitään moitittavaa, mutta pakostakin tulee mieleen, että The Sero olisi ansainnut hieman originellimman kaukosäätimen, esimerkiksi televisioon sointuvan tummansinisen?

mainos

Samsungin valmiiksi laajaa sovellusvalikoimaa on laajennettu: Apple TV:n ja AirPlay 2 -tuen lisäksi televisiossa on Apple Music. Rakuten puolestaan on melko uusi tulokas 4K HDR -laatuisten elokuvien ja sarjojen suoratoistoon. Aloitusvalikosta pääsee helposti myös sellaisiin palveluihin kuin Netflix, HBO, Canal Digital ja Amazon Prime, etenkin kun valikon järjestystä voi muuttaa mieleisekseen.

The Serossa ei ole HDMI 2.1 -sisääntuloja, mutta kuitenkin joitakin uusimpia ominaisuuksia kuten HDMI eARC ja ALLM (Auto Low Latency Mode). Televisio ei tue ekstrakorkeaa 4K/120-kuvataajuutta.

Peliasetus kyllä löytää, ja testasimme sille ennätyksellisen alhaisen viiveen. Leo Bodnar -testissämme viive oli alle 10 millisekuntia, mikä riittää kovimmillekin e-urheilijoille. Real Game Enhancer -asetuksella kontrasti ja liikkeiden toisto paranevat mutta kuvankäsittely hidastuu hieman (noin 22 ms).

Mobile View: pystykuvaa

Mahdollisuus näyttää pystykuvia ja -videoita on koko The Seron pointti, ja onneksemme voimme todeta sen toimivan moitteetta. Mahdollisuudet pystyformaatin hyödyntämiseen ovat lukemattomat: The Sero voi peilata kännykän ruutua, jolloin puhelinta voi käyttää kaukosäätimenä sisältöjen selaamiseen. Niinpä kaikkea mobiilisisältöä voi katsoa isolta ruudulta. Olipa suosikkisi sitten Facebook, Instagram, Snapchat tai TikTok, voi sisällän jakaa muiden nähtäväksi televisioruudulle.

DSC_3151 DSC_3168 DSC_3139 DSC_3140
<
>
The Sero on täydellinen Insta-sisältöjen katsomiseen isolta ruudulta.

Instagram ja Instagram TV tarjoaa paljon katseltavaa pystyformaatissa. Myös YouTubesta löytää sisältöjä, kuten musiikkivideoita, jotka on tehty pystyformaattiin.

Sam Smithin How Do You Sleep? löytyy YouTubesta vertikaaliversiona!

Samsung lainasi meille testiin myös Galaxy S20 -puhelimen, jossa on erityisen korkea ja leveä näyttö 9:18-formaatissa. SmartThings-sovellus osaa kuitenkin kompensoida kuvasuhteen eron. Kännykän ja television saa toimimaan yhteisymmärryksessä siten, että kun puhelimen kääntää vaakatasoon, televisio seuraa perässä. Samsung kehittelee ominaisuuksia myös muille Android-puhelimille, mutta ne voivat jäädä brändikohtaisiksi. The Sero peilaa AirPlayn kautta myös iPhonen sisältöjä, mutta toistaiseksi vain vaaka-asennossa – Applen päivitys voisi mahdollisesti korjata puutteen.

Kuvanlaatu

The Sero näyttää siis sekä televisiokuvaa että mobiilisisältöjä optimaalisella tavalla. Kuvapaneeli on 43-tuumainen LCD, jossa on 4K-resoluutio ja ledreunavalaistus. QLED-värisuotimet toimivat siinä, minkä ansiosta televisio tarjoaa laajan värispektrin ja parempaa kirkkautta. Meidän tietojemme mukaan The Serossa on melko lailla identtinen kuvapaneeli kuin viime vuoden Q60R-mallissa. Niinpä siinä ei ole tämän vuoden malleista löytyvää Dual LED -teknologiaa. On tietysti harmillista, ettei Samsung ole viitsinyt panostaa uusimpaan kuvatekniikkaansa näin innovatiivisessa televisiossa, mutta arvelemme säästösyiden olevan ratkaisun taustalla.

The Seron kuvanlaadussa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, vaan kuva on terävä ja erilaiset sisällöt skaalautuvat erinomaisesti. Kuva on kirkas, valkoinen toistuu häikäisevästi ja värit mehukkaasti myös päivänvalossa.

Kun himmennämme valaistusta ja laitamme elokuva-asetuksen päälle, ilmestyy kuvaan pari odotettua heikkoutta. The Sero ei tietenkään LCD-ruutuna yllä OLED-televisioiden tasolle, kun puhutaan mustasta ja kontrastista. Perinteisellä ledreunavalaistuksella siihen ei vain päästä, ei myöskään taustavalaistulla QLEDillä. Tummanpuhuvissa elokuvissa ja sarjoissa kuva muuttuu helposti harmaaksi mustan sijaan.

Toinen miinus tulee näytön tavasta heijastaa valoa. Ruutu on kiiltävä, joten se peilaa herkästi ympäristöään. Television seisominen hieman kallistetulla jalustalla vielä korostaa asiaa, kun kattolamppujen valo ja muut sellaiset osuvat siihen helpommin. Samsung olisi voinut panostaa mattaisempaan näyttöön.

43-tuumaisella televisiolla noin 1 700 euron hintaan on luonnollisesti paljon kilpailijoita. Lähes samalla rahalla saa esimerkiksi Samsungin 55-tuumaisen The Framen tai 55-tuumaisen Q80T-mallin, joissa on isompi ja kontrastiltaan parempi kuva. Mutta kumpaakaan ei saa käännettyä pystyyn!

Äänenlaatu

Kääntyvä televisio on tietysti siisti juttu itsessäänkin. Erityisen siistiä on kuitenkin se, että Samsung on panostanut yllättävän paljon sen ääneen!

The Serossa on Samsungin perustelevisioihin verrattuna erinomainen äänijärjestelmä: 4.1-kanavainen kaiutinsysteemi sisäänrakennetulla subwooferilla ja 60 watin vahvistinteholla. Se myös kuuluu: ääni on keskivertoa huomattavasti avoimempi, vahvempi ja täyteläisempi.

The Serossa on 4.1-kanavainen kaiutinjärjestelmä, joka tukee musiikin soittoa Bluetoothin ja AirPlay 2:n kautta. Kuva: Samsung

Ääni on itse asiassa yhtä hyvä kuin monissa erillisissä soundbareissa. Puhe toistuu miellyttävän selkeästi ja musiikki ja ääniefektit täyteläisesti. Erilaiset mobiilisisällöt heräävät myös eri tavalla eloon vahvan äänen kanssa; ääni ja iso kuva tuntuvat yhdessä mahtavilta. Televisioon voi myös liittää Spotify-tilinsä, jolloin sitä voi käyttää soittimena. Samaan syssyyn saa myös diskovalot, jotka sykkivät musiikin tahtiin – viihdyttävä ominaisuus niin vanhojen kuin nuorten makuun!

 (Kuva: Samsung)

Johtopäätökset

Kääntyvä televisio ei ole vain hauska juttu bileisiin: The Sero on ehdottomasti viihdyttävä ja innovatiivinen televisio, mutta myös käytännöllinen. Monelle someaktiiville kuvien ja videoiden näyttäminen isolta ruudulta on hauskaa ja hyödyllistä, samoin videokeskustelujen käyminen pieneltä ruudulta tihrustamisen sijaan. Lisäksi äänenlaatu on todella huikea! The Sero on täydellinen televisio tv:n katseluun, mobiilisisältöjen toistamiseen ja musiikin kuunteluun.

The Sero ei ehkä ole paras vaihtoehto Netflix-maratoneihin, sillä siihen löytyy edullisempia ja isompiakin vaihtoehtoja samaan rahaan. Mutta uudenlaisena yleis-tv:nä The Sero on lyömätön, ja odotamme näkevämme paljon versioita tästä keksinnöstä tulevaisuudessakin.

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös