TESTISSÄ : LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastikunkku

Yhdestä LG:n suosituimmista OLED-malleista on saatu uusi ja parempi versio!

 itemprop
LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Ääni & Kuva kiteyttää

Loisteliaan hyvä kontrasti, ylivoimainen musta ja erinomaiset liitännät tekevät LG:n OLED-näytöstä varman valinnan laadukkaan kuvan ystäville.
OLED on yhä himmeämpi verrattuna parhaisiin LCD-näyttöihin, ja kiiltävä näyttö heijastelee ympäristöä. Ei siis mikään ihanteellinen valinta valoisiin tiloihin.
  • Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: LG WebOS
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Erityistä: A9 gen3 -videoprosessori
  • Verkkosivusto: lg.com/fi
lisää
vähemmän

Suositushinta: 2300 €

LG:llä on roima valikoima OLED-televisioita, joista C-sarja on varmastikin yksi suosituimmista. C-sarjan laitteet ovat erinomainen yhdistelmä ominaisuuksia, kuvanlaatua sekä B-sarjaa hienostuneempaa muotoilua – kuitenkin ilman GX- ja WX-huippumallien hikoiluttavia hintalappuja. Ei siis ihme, että C-sarjan televisiot ovat kysyttyä kamaa highend-luokassa.

Tämän vuoden malli CX (tai C10, kuten toinen tulkinta kuuluu) on tuonut uuden kuvakoon mallistoon. Nyt testaamamme OLED65CX:n sekä perinteisten 55- ja 77-tuumaisten mallien lisäksi saatavilla on kiintoisa 48-tuumainen malli. Sarjasta löytyy siis jokaiselle jotakin!

LG OLED65CX on litteä ja linjakas televisio – huomaa, että jalka on lähes ruudun levyinen, mikä vaatii tv-tasolta aika lailla tilaa. Kuva: LG

Design

LG OLED65CX on ohuen ohut televisio: litteimmillään vain 6 mm, mutta toki kaiuttimien ja virtalähteen kohdalta paksumpi. Tässä C-sarja eroaa kalliimmasta G-sarjasta, joka on tätä paksumpi ja suunniteltu seinäkiinnitykseen.

OLED65GX on ajateltu asetettavaksi tasolle, ja se seisookin jämäkästi kahdesta osasta koottavan lyijynraskaan jalustansa päällä. Kun jalustan ruuvaa pohjaan kiinni, ruutu kallistuu hiukan taaksepäin, mikä antaa televisiolle varsin ylellisen ilmeen. Jalustan ansiosta myös paino jakautuu enemmän takaosalle, ja etupuolelle jää enemmän tilaa soundbarille.

Litteydestä puheen ollen: testiyksilömme oli taipunut huomattavasti, varmaankin pakkausvirheen tai kuljetuksessa sattuneen onnettomuuden vuoksi. Hyvä muistutus siitä, että OLED-näyttöjä on kohdeltava erityisen varovasti. Pyydä aina apua televisiopakkauksen purkamiseen ja tv:n asentamiseen!

Käyttö ja ominaisuudet

OLED65CX toimii LG:n WebOS-käyttöjärjestelmän uusimmalla versiolla 5.0. Tämän vuoden päivityksessä graafisen käyttöliittymän ilmettä on raikastettu, ja se näyttää nyt modernilta, selkeältä ja helppokäyttöiseltä – ei ehkä Samsungin Tizenin veroiselta intuitiivisuudessaan, mutta ei se kauaksikaan jää. Magic Remote -kaukosäädin toimii gyro-ohjauksella ja aktiivisella hiiriohjauksella, mikä vaatii hieman totuttelua, mutta tekee lopulta navigoimisesta paljon helpompaa.

Sovellusvalikoima on hyvä: Netflixin lisäksi tarjolla on muun muassa HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten ja Apple TV+. Tuki on valmiina myös 15.9.2020 aukeavalle Disney+ -sovellukselle.

mainos

Myös AirPlaylle ja Homekitille löytyy tuki, eli sisältöä voi toistaa suoraan Apple iOS -laitteista, ja television saa osaksi Homekit-älykotijärjestelmää.

mainos

OLED65CX:n lisähienous on HDMI 2.1 – eikä vain yhdessä, vaan kaikissa neljässä HDMI-sisääntulossa! Niinpä televisio on erityisen hyvin varustautunut tulevaisuuden varalle ja valmiina seuraavan sukupolven pelikonsoleille. Esimerkiksi PlayStation 5 ja Xbox Series X tulevat toistamaan 4K-videota 120 fps:n nopeudella, joten on mukavaa, jos televisio tukee ominaisuutta.

Peleistä puheen ollen: LG OLED65CX toimii loistavasti pelinäyttönä. Viive (input lag) on todella pieni, mittauksissamme vain noin 12 millisekuntia. Peliystävälliset ominaisuudet, kuten AMD FreeSync ja Nvidia G-Sync, mahdollistavat erilaisten grafiikoiden toistamisen sulavasti.

Kuvanlaatu

Kuvapuolella CX-sarja käyttää samaa OLED-paneelia ja kuvankäsittelyä kuin kalliimmatkin LG-mallit, videoprosessorikin on sama loistava A9 gen 3. Se hyödyntää koneoppimista kuvanlaadun jatkuvaan parantamiseen. Myös neutraaleja kuva-asetuksia löytyy, kuten uusi Filmmaker Mode, josta ylimääräinen kuvankäsittely on jätetty pois ja kuva pysyy uskollisena ohjaajan visiolle.

OLED65CX on täydellinen esimerkki OLEDin eduista. Parasta on tietysti tummaakin tummempi musta. Leffakohtausten tummimmat alueet ovat hiilenmustia, jolloin myös kirkkaammat kohteet näyttävät vaikuttavammilta.

mainos

Koska jokainen pikseli on oma valon- ja värinlähteensä, on kuva veitsenterävä mutta kuitenkin saumattoman sulava ja kontrastiltaan loistava.

Kun kuvan taustalle ei tarvita valaistusta tai peilejä, on valonjakautuminen ruudulla uskomattoman tasaista. LG:n televisiota voi katsella hyvinkin sivusta ilman, että värintoisto tai harmaan sävyjen liukumat heikentyisivät. Samaa ei voi samaa QLED-kilpailija Q95T:stä, jonka kuvanlaatu heikkenee, kun sitä katselee sivulta. Jos katselutila on leveä ja istumapaikkoja paljon, tai televisiota haluaa välillä katsella myös vaikkapa ruokapöydän äärestä, on hyvä pitää mielessä katselukulman vaikutus kuvanlaatuun.

Kalliimman OLED65GX-mallin tapaan julistimme jälleen Cinema Home -nimisen kuva-asetuksen parhaaksi. Se tuntuu sopivaan useimmille sisällöille tarjoten kauniit, neutraalit värit ja pehmeät liikkeet. Miinuksena on vähän heikompi kirkkaus. Jos katselee paljon televisiota päivänvalossa, on perusasetus tai dynaaminen asetus parempi valinta. Ikävä kyllä OLED ei ole parhaimmillaan silloin, kun kirkkautta on paljon: värit vuotavat eivätkä toistu yhtä intensiivisinä ja selkeinä kuin tummemmissa ympäristöissä. Samsungin QLED on tässä edukseen: jopa valoisassa huoneessa ja auringonpaisteessa kuva säilyy kirkkaana ja kontrastiltaan hyvänä.

Äänenlaatu

LG OLED65CX on varustettu melko tavanomaisella äänijärjestelmällä: stereokaiuttimet ilman subwooferia. Mausteena on kuitenkin tekoäly, joka käsittelee ääntä, sekä omat ääniasetukset esimerkiksi elokuville, urheilulle ja musiikille. Elokuva-asetus kuulosti kirkkaalta ja vahvalta, ja puheesta saa hyvin selvää ja bassossa on mukavaa täyteläisyyttä.

Useimmat varmaankin haluaisivat kuitenkin yhdistää kokonaisuuteen soundbarin. HMDI eARC -liitännän ansiosta tv voi lähettää korkearesoluutiosta audiosignaalia (esimerkiksi Dolby Atmos TrueHD -formaattiin) yhteensopivaan soundbariin.

Johtopäätökset

OLED65CX on LG:n vuoden 2020 edullisemman pään OLED-malleja. OLEDille tyypillinen kontrasti on paikoillaan ja sen lisäksi kuvankäsittely, liitännät ja muut ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Etenkin laaja tuki erilaisille formaateille helpottaa käyttöä (esimerkiksi Dolby Vision kuvalle ja Dolby Atmos äänelle), ja HDMI 2.1 -liitännät tekevät televisiosta käyttökelpoisen myös tulevaisuudessa. OLEDin kirkkaus ei vieläkään ole Samsungin valovoimaisen QLEDin tasolla, ja LG olisi saanut myös panostaa mattaisempaan pintaan. Hämärässä katseltuna   OLED65CX todella erottuu edukseen kuvan mustuuden ja syvyyden suhteen. Jos siis televisiotottumuksiisi kuuluvat elokuvien ja sarjojen katselu sekä pelaaminen lähinnä ilta-aikaan, on LG täydellinen valinta!

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
Lisää
Keskustelu

Lue myös

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Vieritä ylös