TESTISSÄ : QLED vs OLED: raskaan sarjan kaksintaistelu

LG:n OLED kohtaa Samsungin QLED televisiomittelössä

Samsungin ja LG:n uudet raskaan sarjan mallit lupaavat kumpikin kaunista ja laadukasta kuvaa. Mutta kumpi voittaa, kun nämä kaksi jättiä pannaan rinnakkain?

Kaksi eteläkorealaista brändiä on jo pitkään taistellut parhaan televisiovalmistajan tittelistä; sekä Samsung että LG tuovat jatkuvasti markkinoille erikokoisia ja -hintaisia tuotteitaan. Etenkin highend-luokassa kisa on kovaa: LG investoi täydellistä mustaa tarjoavaan OLED-tekniikaan, ja Samsung panostaa kirkkaisiin QLED-näyttöihin. Molempien kuva on värikästä ja todentuntuista – mutta kummallakin paneelityypillä on vahvuutensa ja heikkoutensa, ja se, mikä sopii iltapäivän sohvaperunalle, ei välttämättä toimi yökukkujalle leffafanille.

Mutta kumpi oikein on parempi isossa kuvassa (hah!)? Lopputulos voi yllättää.

Kaksi paneelityyppiä

Mitä eroa siis on OLEDilla ja QLEDilla, paitsi alkukirjain?

Kyseessä on kaksi aivan erilaista tekniikkaa. LG:n käyttämä OLED tulee sanoista Organic Light-Emitting Diode, mikä viittaa siihen, että jokaisella pikselillä on oma ledvalonsa, joka voi samanaikaisesti välittää sekä valoa että väriä. Modernin kuvatekniikan ansiosta paneelista saa äärimmäisen ohuen ja joustavan. Jokaisen pikselin saa myös sammutettua ja sytytettyä erikseen, minkä ansiosta OLEDin kontrasti on ylivoimaisen hyvä. Se näkyy vaikkapa otoksissa, joissa valkoiset tähdet loistavat mustalla yötaivaalla.

QLED puolestaan on lyhenne sanoista Quantum Light-Emitting Diode, ja se on oikeastaan Samsungin ja muutaman muun käyttämä markkinointinimi LCD-paneelille, jossa on Quantum Dot -värisuodin. Pienet kvanttipisteet toistavat värejä paremmin ja saavat aikaan jyrkemmän kontrastin kuin perinteisellä LCD-tekniikalla on mahdollista. QLED-kuva nojaa silti taustavalaistukseen. Sen ansiosta kirkkaus on yleensä hyvä, mutta kontrasti huonompi kuin OLEDilla, kun osa valosta vuotaa kuvan läpi.

Kannattaa huomata, että QLEDiin pätee sama jako kuin tavallisiinkin LCD-laitteisiin, eli taustavalaistus voi olla reunalla (Edge LED) tai suoraa (direct/full array local dimming). Jälkimmäinen on kalliimpi ja parempi tekniikka, sillä se mahdollistaa paremman kontrastin ja mustan.

Tv-viidakosta kajahtaa

Tähän testiin valittu kaksintaistelupari edustaa jo valmiiksi vuoden 2020 parhaimmistoa. Sekä LG OLED65CX että Samsung QE65Q95T ovat valmistajiensa 4K-huippumalleja, joiden hinnat pyörivät parhaillaan noin 3 000 eurossa. Kummallakin valmistajalla on myös tätä kalliimpia, isompia ja jännittävämpiä malleja 8K-resoluutioineen – mutta 4K-kategoria on kuitenkin edelleen se, josta useimmat televisionsa valitsevat.

mainos

Voittajan valintaa ei ole tehty helpoksi. Kumpikin valmistaja on hionut teknologiaansa vuosikausia ja päässyt pisteeseen, jossa television paremmuuden määrittää lähes täysin käyttäjän omat tarpeet ja mieltymykset.

mainos

QLEDin ja OLEDin ero ei enää ole kuin yöllä ja päivällä. Siinä on kuitenkin eroa, katsooko televisiota yöllä vai päivällä! Molemmissa on vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka yleensä tulevat esiin nimenomaan joko pimeässä tai valoisassa ympäristössä.

Perinteisesti QLED on ollut hyvän kirkkautensa ansiosta edukseen päivänvalossa. OLED puolestaan loistaa pimeässä erinomaisen kontrastinsa vuoksi. Huolimatta siitä, että Samsungin ja LG:n suunnittelijat ovat hienosäätäneet ja parannelleet kuvanlaatuaan viime vuosina huimasti, ovat nämä vahvuudet ja heikkoudet yhä näkyvillä.

Parhaimmillaan pimeässä: OLED

Täysin tai osittain pimennetyssä huoneessa OLED johtaa. LG:n OLED-ruutu on valonjaoltaan erittäin tarkka, kiitos jokaisen pikselin yksilöllisen valaistuksensäädön. QLED ei ihan yllä samaan, sillä valovuotoa ja halo-efektiä esiintyy jonkin verran kuvissa, joissa kontrastilta vaaditaan paljon. Sellaisia ovat esimerkiksi valkoiset tekstitykset tummalla taustalla tai valonpilkahdus pimeän tunnelin päässä.

Parhaimmillaan valoisassa: QLED

Samsungin QLED-näyttö puolestaan loistaa päivänvalossa: suora ledtaustavalaistus nostaa kirkkauden vaadittavalle tasolle, ja enimmäiskirkkaus on lähes tuplasti isompi kuin OLEDilla (noin 1 000 nitiä vs. 550 nitiä).

mainos

Valoisassa huoneessa Samsung Q95T on valovoimaltaan, kontrastiltaan ja väri-intensiteetiltään aivan eri luokkaa kuin LG OLED65CX. Päävärit punainen, vihreä ja sininen loistavat tummaa taustaa vasten. Samsungilla on myös enemmän painetta kirkkaimmissa HDR-efekteissä, ja erittäin kirkkaissakin kuvissa värit toistuvat vivahteikkaasti.

Samsung käyttää supermattaa filtteriä, joka imee ja hajottaa ympäristön valoa. Niinpä heijastukset eivät tuota ongelmia. Sen sijaan LG:n peilikiiltävä ruutu heijastelee ympäristöään. Jos siis olohuoneessa on paljon ikkunoita ja katsoo televisiota usein päivänvalossa, on QLED paras vaihtoehto.

Perinteinen näkemys siis siitä, että OLED toimii parhaiten pimeässä ja QLED valoisassa pitää näköjään yhä paikkansa.

Valoisissa tiloissa Samsung on mustaltaan jopa parempi kuin LG mattaisen ruutunsa vuoksi. Olisi mukavaa, jos LG panostaisi vastaavan pinnan kehittelyyn, vaikka se voisi tosin vaikuttaa kirkkauden kokemukseen. Kuva: Audun Hage

 

LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastikunkku

Yhdestä LG:n suosituimmista OLED-malleista on saatu uusi ja parempi versio!

Ääni & Kuva kiteyttää

Loisteliaan hyvä kontrasti, ylivoimainen musta ja erinomaiset liitännät tekevät LG:n OLED-näytöstä varman valinnan laadukkaan kuvan ystäville.
OLED on yhä himmeämpi verrattuna parhaisiin LCD-näyttöihin, ja kiiltävä näyttö heijastelee ympäristöä. Ei siis mikään ihanteellinen valinta valoisiin tiloihin.
  • Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: LG WebOS
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.1), 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääniulostulo, HDMI eARC
  • HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
  • Erityistä: A9 gen3 -videoprosessori
  • Verkkosivusto: lg.com/fi
lisää
vähemmän

Vejl.pris 2300 €

LG:llä on roima valikoima OLED-televisioita, joista C-sarja on varmastikin yksi suosituimmista. C-sarjan laitteet ovat erinomainen yhdistelmä ominaisuuksia, kuvanlaatua sekä B-sarjaa hienostuneempaa muotoilua – kuitenkin ilman GX- ja WX-huippumallien hikoiluttavia hintalappuja. Ei siis ihme, että C-sarjan televisiot ovat kysyttyä kamaa highend-luokassa.

Tämän vuoden malli CX (tai C10, kuten toinen tulkinta kuuluu) on tuonut uuden kuvakoon mallistoon. Nyt testaamamme OLED65CX:n sekä perinteisten 55- ja 77-tuumaisten mallien lisäksi saatavilla on kiintoisa 48-tuumainen malli. Sarjasta löytyy siis jokaiselle jotakin!

LG OLED65CX on litteä ja linjakas televisio – huomaa, että jalka on lähes ruudun levyinen, mikä vaatii tv-tasolta aika lailla tilaa. Kuva: LG

Design

LG OLED65CX on ohuen ohut televisio: litteimmillään vain 6 mm, mutta toki kaiuttimien ja virtalähteen kohdalta paksumpi. Tässä C-sarja eroaa kalliimmasta G-sarjasta, joka on tätä paksumpi ja suunniteltu seinäkiinnitykseen.

OLED65GX on ajateltu asetettavaksi tasolle, ja se seisookin jämäkästi kahdesta osasta koottavan lyijynraskaan jalustansa päällä. Kun jalustan ruuvaa pohjaan kiinni, ruutu kallistuu hiukan taaksepäin, mikä antaa televisiolle varsin ylellisen ilmeen. Jalustan ansiosta myös paino jakautuu enemmän takaosalle, ja etupuolelle jää enemmän tilaa soundbarille.

Litteydestä puheen ollen: testiyksilömme oli taipunut huomattavasti, varmaankin pakkausvirheen tai kuljetuksessa sattuneen onnettomuuden vuoksi. Hyvä muistutus siitä, että OLED-näyttöjä on kohdeltava erityisen varovasti. Pyydä aina apua televisiopakkauksen purkamiseen ja tv:n asentamiseen!

Käyttö ja ominaisuudet

OLED65CX toimii LG:n WebOS-käyttöjärjestelmän uusimmalla versiolla 5.0. Tämän vuoden päivityksessä graafisen käyttöliittymän ilmettä on raikastettu, ja se näyttää nyt modernilta, selkeältä ja helppokäyttöiseltä – ei ehkä Samsungin Tizenin veroiselta intuitiivisuudessaan, mutta ei se kauaksikaan jää. Magic Remote -kaukosäädin toimii gyro-ohjauksella ja aktiivisella hiiriohjauksella, mikä vaatii hieman totuttelua, mutta tekee lopulta navigoimisesta paljon helpompaa.

Sovellusvalikoima on hyvä: Netflixin lisäksi tarjolla on muun muassa HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten ja Apple TV+. Tuki on valmiina myös 15.9.2020 aukeavalle Disney+ -sovellukselle.

mainos

Myös AirPlaylle ja Homekitille löytyy tuki, eli sisältöä voi toistaa suoraan Apple iOS -laitteista, ja television saa osaksi Homekit-älykotijärjestelmää.

mainos

OLED65CX:n lisähienous on HDMI 2.1 – eikä vain yhdessä, vaan kaikissa neljässä HDMI-sisääntulossa! Niinpä televisio on erityisen hyvin varustautunut tulevaisuuden varalle ja valmiina seuraavan sukupolven pelikonsoleille. Esimerkiksi PlayStation 5 ja Xbox Series X tulevat toistamaan 4K-videota 120 fps:n nopeudella, joten on mukavaa, jos televisio tukee ominaisuutta.

Peleistä puheen ollen: LG OLED65CX toimii loistavasti pelinäyttönä. Viive (input lag) on todella pieni, mittauksissamme vain noin 12 millisekuntia. Peliystävälliset ominaisuudet, kuten AMD FreeSync ja Nvidia G-Sync, mahdollistavat erilaisten grafiikoiden toistamisen sulavasti.

Kuvanlaatu

Kuvapuolella CX-sarja käyttää samaa OLED-paneelia ja kuvankäsittelyä kuin kalliimmatkin LG-mallit, videoprosessorikin on sama loistava A9 gen 3. Se hyödyntää koneoppimista kuvanlaadun jatkuvaan parantamiseen. Myös neutraaleja kuva-asetuksia löytyy, kuten uusi Filmmaker Mode, josta ylimääräinen kuvankäsittely on jätetty pois ja kuva pysyy uskollisena ohjaajan visiolle.

OLED65CX on täydellinen esimerkki OLEDin eduista. Parasta on tietysti tummaakin tummempi musta. Leffakohtausten tummimmat alueet ovat hiilenmustia, jolloin myös kirkkaammat kohteet näyttävät vaikuttavammilta.

mainos

Koska jokainen pikseli on oma valon- ja värinlähteensä, on kuva veitsenterävä mutta kuitenkin saumattoman sulava ja kontrastiltaan loistava.

Kun kuvan taustalle ei tarvita valaistusta tai peilejä, on valonjakautuminen ruudulla uskomattoman tasaista. LG:n televisiota voi katsella hyvinkin sivusta ilman, että värintoisto tai harmaan sävyjen liukumat heikentyisivät. Samaa ei voi samaa QLED-kilpailija Q95T:stä, jonka kuvanlaatu heikkenee, kun sitä katselee sivulta. Jos katselutila on leveä ja istumapaikkoja paljon, tai televisiota haluaa välillä katsella myös vaikkapa ruokapöydän äärestä, on hyvä pitää mielessä katselukulman vaikutus kuvanlaatuun.

Kalliimman OLED65GX-mallin tapaan julistimme jälleen Cinema Home -nimisen kuva-asetuksen parhaaksi. Se tuntuu sopivaan useimmille sisällöille tarjoten kauniit, neutraalit värit ja pehmeät liikkeet. Miinuksena on vähän heikompi kirkkaus. Jos katselee paljon televisiota päivänvalossa, on perusasetus tai dynaaminen asetus parempi valinta. Ikävä kyllä OLED ei ole parhaimmillaan silloin, kun kirkkautta on paljon: värit vuotavat eivätkä toistu yhtä intensiivisinä ja selkeinä kuin tummemmissa ympäristöissä. Samsungin QLED on tässä edukseen: jopa valoisassa huoneessa ja auringonpaisteessa kuva säilyy kirkkaana ja kontrastiltaan hyvänä.

Äänenlaatu

LG OLED65CX on varustettu melko tavanomaisella äänijärjestelmällä: stereokaiuttimet ilman subwooferia. Mausteena on kuitenkin tekoäly, joka käsittelee ääntä, sekä omat ääniasetukset esimerkiksi elokuville, urheilulle ja musiikille. Elokuva-asetus kuulosti kirkkaalta ja vahvalta, ja puheesta saa hyvin selvää ja bassossa on mukavaa täyteläisyyttä.

Useimmat varmaankin haluaisivat kuitenkin yhdistää kokonaisuuteen soundbarin. HMDI eARC -liitännän ansiosta tv voi lähettää korkearesoluutiosta audiosignaalia (esimerkiksi Dolby Atmos TrueHD -formaattiin) yhteensopivaan soundbariin.

Johtopäätökset

OLED65CX on LG:n vuoden 2020 edullisemman pään OLED-malleja. OLEDille tyypillinen kontrasti on paikoillaan ja sen lisäksi kuvankäsittely, liitännät ja muut ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Etenkin laaja tuki erilaisille formaateille helpottaa käyttöä (esimerkiksi Dolby Vision kuvalle ja Dolby Atmos äänelle), ja HDMI 2.1 -liitännät tekevät televisiosta käyttökelpoisen myös tulevaisuudessa. OLEDin kirkkaus ei vieläkään ole Samsungin valovoimaisen QLEDin tasolla, ja LG olisi saanut myös panostaa mattaisempaan pintaan. Hämärässä katseltuna   OLED65CX todella erottuu edukseen kuvan mustuuden ja syvyyden suhteen. Jos siis televisiotottumuksiisi kuuluvat elokuvien ja sarjojen katselu sekä pelaaminen lähinnä ilta-aikaan, on LG täydellinen valinta!

Samsung Q95T (QE65Q95T)
Älykäs, kirkas ja korkeakontrastinen: Samsungin 4K-huippumalli Q95T on erinomainen televisio useimpiin käyttötarkoituksiin.

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös