Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: QLED vs OLED: raskaan sarjan kaksintaistelu

LG:n OLED kohtaa Samsungin QLED televisiomittelössä

Samsungin ja LG:n uudet raskaan sarjan mallit lupaavat kumpikin kaunista ja laadukasta kuvaa. Mutta kumpi voittaa, kun nämä kaksi jättiä pannaan rinnakkain?

Julkaistu 09.09.2020 - 13:20
QLED vs OLED: raskaan sarjan kaksintaistelu
Audun Hage

Tämän testin tuotteet

Kaksi eteläkorealaista brändiä on jo pitkään taistellut parhaan televisiovalmistajan tittelistä; sekä Samsung että LG tuovat jatkuvasti markkinoille erikokoisia ja -hintaisia tuotteitaan. Etenkin highend-luokassa kisa on kovaa: LG investoi täydellistä mustaa tarjoavaan OLED-tekniikaan, ja Samsung panostaa kirkkaisiin QLED-näyttöihin. Molempien kuva on värikästä ja todentuntuista – mutta kummallakin paneelityypillä on vahvuutensa ja heikkoutensa, ja se, mikä sopii iltapäivän sohvaperunalle, ei välttämättä toimi yökukkujalle leffafanille.

Mutta kumpi oikein on parempi isossa kuvassa (hah!)? Lopputulos voi yllättää.

Kaksi paneelityyppiä

Mitä eroa siis on OLEDilla ja QLEDilla, paitsi alkukirjain?

Mainos

Kyseessä on kaksi aivan erilaista tekniikkaa. LG:n käyttämä OLED tulee sanoista Organic Light-Emitting Diode, mikä viittaa siihen, että jokaisella pikselillä on oma ledvalonsa, joka voi samanaikaisesti välittää sekä valoa että väriä. Modernin kuvatekniikan ansiosta paneelista saa äärimmäisen ohuen ja joustavan. Jokaisen pikselin saa myös sammutettua ja sytytettyä erikseen, minkä ansiosta OLEDin kontrasti on ylivoimaisen hyvä. Se näkyy vaikkapa otoksissa, joissa valkoiset tähdet loistavat mustalla yötaivaalla.

QLED puolestaan on lyhenne sanoista Quantum Light-Emitting Diode, ja se on oikeastaan Samsungin ja muutaman muun käyttämä markkinointinimi LCD-paneelille, jossa on Quantum Dot -värisuodin. Pienet kvanttipisteet toistavat värejä paremmin ja saavat aikaan jyrkemmän kontrastin kuin perinteisellä LCD-tekniikalla on mahdollista. QLED-kuva nojaa silti taustavalaistukseen. Sen ansiosta kirkkaus on yleensä hyvä, mutta kontrasti huonompi kuin OLEDilla, kun osa valosta vuotaa kuvan läpi.

Kannattaa huomata, että QLEDiin pätee sama jako kuin tavallisiinkin LCD-laitteisiin, eli taustavalaistus voi olla reunalla (Edge LED) tai suoraa (direct/full array local dimming). Jälkimmäinen on kalliimpi ja parempi tekniikka, sillä se mahdollistaa paremman kontrastin ja mustan.

Tv-viidakosta kajahtaa

Tähän testiin valittu kaksintaistelupari edustaa jo valmiiksi vuoden 2020 parhaimmistoa. Sekä LG OLED65CX että Samsung QE65Q95T ovat valmistajiensa 4K-huippumalleja, joiden hinnat pyörivät parhaillaan noin 3 000 eurossa. Kummallakin valmistajalla on myös tätä kalliimpia, isompia ja jännittävämpiä malleja 8K-resoluutioineen – mutta 4K-kategoria on kuitenkin edelleen se, josta useimmat televisionsa valitsevat.

Voittajan valintaa ei ole tehty helpoksi. Kumpikin valmistaja on hionut teknologiaansa vuosikausia ja päässyt pisteeseen, jossa television paremmuuden määrittää lähes täysin käyttäjän omat tarpeet ja mieltymykset.

QLEDin ja OLEDin ero ei enää ole kuin yöllä ja päivällä. Siinä on kuitenkin eroa, katsooko televisiota yöllä vai päivällä! Molemmissa on vahvuutensa ja heikkoutensa, jotka yleensä tulevat esiin nimenomaan joko pimeässä tai valoisassa ympäristössä.

Perinteisesti QLED on ollut hyvän kirkkautensa ansiosta edukseen päivänvalossa. OLED puolestaan loistaa pimeässä erinomaisen kontrastinsa vuoksi. Huolimatta siitä, että Samsungin ja LG:n suunnittelijat ovat hienosäätäneet ja parannelleet kuvanlaatuaan viime vuosina huimasti, ovat nämä vahvuudet ja heikkoudet yhä näkyvillä.

Parhaimmillaan pimeässä: OLED

Täysin tai osittain pimennetyssä huoneessa OLED johtaa. LG:n OLED-ruutu on valonjaoltaan erittäin tarkka, kiitos jokaisen pikselin yksilöllisen valaistuksensäädön. QLED ei ihan yllä samaan, sillä valovuotoa ja halo-efektiä esiintyy jonkin verran kuvissa, joissa kontrastilta vaaditaan paljon. Sellaisia ovat esimerkiksi valkoiset tekstitykset tummalla taustalla tai valonpilkahdus pimeän tunnelin päässä.

Parhaimmillaan valoisassa: QLED

Samsungin QLED-näyttö puolestaan loistaa päivänvalossa: suora ledtaustavalaistus nostaa kirkkauden vaadittavalle tasolle, ja enimmäiskirkkaus on lähes tuplasti isompi kuin OLEDilla (noin 1 000 nitiä vs. 550 nitiä).

Valoisassa huoneessa Samsung Q95T on valovoimaltaan, kontrastiltaan ja väri-intensiteetiltään aivan eri luokkaa kuin LG OLED65CX. Päävärit punainen, vihreä ja sininen loistavat tummaa taustaa vasten. Samsungilla on myös enemmän painetta kirkkaimmissa HDR-efekteissä, ja erittäin kirkkaissakin kuvissa värit toistuvat vivahteikkaasti.

Samsung käyttää supermattaa filtteriä, joka imee ja hajottaa ympäristön valoa. Niinpä heijastukset eivät tuota ongelmia. Sen sijaan LG:n peilikiiltävä ruutu heijastelee ympäristöään. Jos siis olohuoneessa on paljon ikkunoita ja katsoo televisiota usein päivänvalossa, on QLED paras vaihtoehto.

Perinteinen näkemys siis siitä, että OLED toimii parhaiten pimeässä ja QLED valoisassa pitää näköjään yhä paikkansa.

OLEDvsQLEDdarkroom
Valoisissa tiloissa Samsung on mustaltaan jopa parempi kuin LG mattaisen ruutunsa vuoksi. Olisi mukavaa, jos LG panostaisi vastaavan pinnan kehittelyyn, vaikka se voisi tosin vaikuttaa kirkkauden kokemukseen. Kuva: Audun Hage

 

Tämän testin tuotteet

LG OLED CX (OLED65CX6LA)

Kontrastikunkku

Yhdestä LG:n suosituimmista OLED-malleista on saatu uusi ja parempi versio!

Loisteliaan hyvä kontrasti, ylivoimainen musta ja erinomaiset liitännät tekevät LG:n OLED-näytöstä varman valinnan laadukkaan kuvan ystäville.
OLED on yhä himmeämpi verrattuna parhaisiin LCD-näyttöihin, ja kiiltävä näyttö heijastelee ympäristöä. Ei siis mikään ihanteellinen valinta valoisiin tiloihin.
Lue koko testi

Samsung Q95T (QE65Q95T)

Tässäkö vuoden 2020 paras yleis-tv?

Älykäs, kirkas ja korkeakontrastinen: Samsungin 4K-huippumalli Q95T on erinomainen televisio useimpiin käyttötarkoituksiin.

Samsung Q95T on hyvin varustettu televisio, jonka kontrasti ja kirkkaus tekevät vaikutuksen. Älykäs suodatin vähentää heijastuksia.
Q95T-mallissa ei ole tukea Dolby Vision HDR-formaatille. Taustavalaistu LCD ei pääse valon jakautumisessa samaan tasaisuuteen kuin OLED.
Lue koko testi

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top