Philips 55POS9002

 itemprop
Philips 55POS9002

Vau, mikä kontrasti!

Philips on maustanut OLED-televisionsa Ambilight-tunnelmavalaistuksella ja saanut aikaan tv:n, jonka kuvanlaatu ylittää tavallisen.

Ambilight-valot vahvistavat entisestäänkin loistavaa televisiokokemusta. Kontrasti on erinomainen!
Philipsilla ei ole tukea mielestämme parhaalle HDR-formaatille, Dolby Visionille.

Philips eroaa kilpailijoistaan patentoidulla Ambilight-tunnelmavalaistuksellaan, joka valaisee television takana olevan seinän samoilla sävyillä, jotka näkyvät kulloinkin ruudulla. Television kontrasti on huippuluokkaa, mikä heti parantaa katselukokemusta pari pykälää. Jännittävää nähdä, miten se toimii OLED-näytön kanssa!

Philips lanseerasi ensimmäisen OLED-televisionsa (55POS901F) jo syksyllä 2016, mutta sen pääsyä kauppoihin piti odotella muutama kuukausi. Ennen kuin ehdimme testata sen, lanseerasi Philips jo edullisemman OLED-mallin!

Tulokkaan nimi on 55POS9002 ja se asettuu edeltäjäänsä huomattavasti edullisempaan hintaluokkaan. Kuluja on karsittu jättämällä pois 901-mallin edistyksellinen 61.-soundbar ja tyytymällä hieman yksinkertaisempaan äänentoistoon. Paneeli, kuvankäsittely ja suoritusteho on päivitetty vuoden 2017 malliin.

Design

55POS9002 on siis riisutumpi malli, mutta ulkonäöstä sitä ei huomaa – päinvastoin! Näyttö on hyvin litteä ja kaunis. Ohut metallikehys muistuttaa hieman LG:n B7-mallia. Philips seisoo kuitenkin tyylikkäällä kaarevalla jalustalla ja takaosakin eroaa LG:stä. Ambilight-LED-valojen lisäksi takaa löytyy bassokaiutin keskeltä, ja sen vasemmalta puolelta liitännät.

Käyttäjäystävällisyys ja ominaisuudet

Philips on vannonut Androidin nimeen jo vuosia. Tämän vuoden malli toimii yhä Android 6.0 -versiolla, mutta päivityksen pitäisi tulla vielä tämän vuoden puolella. Androidilla on etunsa ja heikkoutensa, eikä sen käyttäjäystävällisyys yllä samalle tasolle LG:n WebOS:n ja Samsungin Tizenin kanssa. Päävalikko ei ole yhtä selkeä ja sitä hallitsevat Googlen omat palvelut. Google Play Storesta pääsee tuhansien sovellusten ja pelien äärelle, mutta kaikkea ei ole mietitty pohjoismaiselle käyttäjälle sopivaksi.

Verrattuna vaikkapa Samsungin huippusimppeliin kaukosäätimeen, on Philipsillä valtavasti nappeja, joihin tutustuminen vie aikaa. Kaukosäätimen takapuolella on pieni näppäimistö, jonka avulla on näppärä kirjoittaa salasanoja ja vaikkapa hakukenttään tv-sarjan nimen, mutta muuten se on yleensä vain tiellä. Takaisin-nappi ei toimi johdonmukaisesti. Odotamme toiveikkaina näkevämme Philipsiltäkin minimalistisemman kaukosäätimen tulevaisuudessa.

Kuvanlaatu

Tässä meillä on pesunkestävä OLED: Philips käyttää LG:n paneelia kuten Sony, Panasonic ja monet muut, jotka ”lainaavat” LG:n tekniikkaa. Ero LG:seen on kuvankäsittelyssä ja Philipsin omassa Ambilightissa.

mainos

Philips on aina panostanut tehokkaaseen kuvankäsittelyyn, joka optimoi kuvan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Edistykselliset algoritmit tekevät kuvasta terävämmän, väreistä voimakkaammat ja liikkeistä pehmeämmät. Voimakkaan kontrastiset kuvat näyttävät sen ansiosta epäilemättä hienoilta, mutta puristin näkökulmasta laatu voi lipsahtaa liioittelun puolelle. Kuinka punaisena Ferrari loistaakaan?

mainos

Onneksi 55POS9002 on varustettu laajalla valikoimalla kuva-asetuksia, joten kuvan voi säätää oman maun mukaiseksi. Asetuksista löytyy esimerkiksi erityinen elokuva-asetus, jota on maustettu mahdollisimman vähän – ”as the director intended”. Suosimme tätä asetusta tarkastellessamme kuvaa kriittisesti.

Nopeasti käy selväksi, että Philipsillä on kaikki tunnetut OLED-ominaisuudet, ja LCD-näyttöihin tottuneet huomaavat eron selvästi! Kontrasti on mieletön ja laaja mustimmasta mustasta häikäisevään kirkkauteen. Valo jakautuu näytölle tasaisesti eivätkä kirkkaat kohdat aiheuta ongelmia. Värintoisto ei heikkene, vaikka katselukulmaa vaihtaisikin.

Tunnelmaa Ambilightilla

55POS9002-television kontrastiominaisuudet tekevät siitä täydellisen elokuvien ja laatusarjojen katseluun, mieluiten toki pimennetyssä huoneessa leffateatteritunnelman luomiseksi. Haittapuolena tällaisessa ympäristössä on silmien väsyminen. Vahva kontrasti voi alkaa tuntua silmissä ajan kuluessa – etenkin kun puhumme nyt OLED-näytöstä, jossa on HDR-tuki!

Ja tässä nerokas Ambilight astuu kuvioihin. Valaistu tausta tekee katselusta miellyttävämpää ja sitä suositellaankin silmien hyvinvoinnin vuoksi. Ambilight synkronoi värinsä vielä televisiokuvan sävyjen mukaan, joten illuusio on täydellinen, eikä taustavalo pääse häiritsemään herkkää kohtausta.

mainos

Philips on hionut tekniikkaansa ensimmäisistä litteistä televisioistaan lähtien eli vuodesta 2004. OLED-mallissa on ekstratehokkaat led-projektorit, joiden valaistuskulma on tavallista laajempi ylä- ja sivusuuntiin. Yhdessä ne tuottavat television taakse värivalaistun alueen, joka on (television ja seinän etäisyydestä riippuen) jopa kolme kertaa laajempi alue kuin tv itsessään! Ambilight tarjoaa useita asetuksia, ja meidän mieleemme oli eniten eloisa asetus, joka sopii etenkin action-elokuviin hyvin. Ambilight laajentaa ruudulla olevan tunnelman koko huoneeseen ja syventää elokuvakokemusta. Kontrastisen OLED-näytön kanssa valaistus toimii erittäin hyvin ja silmien kannalta katselu tuntuu miellyttävältä.

Ei Dolby Visionia

Korkean kontrastin videomateriaali eli High Dynamic Range on televisiorintaman kuumimpia puheenaiheita. Uusi videostandardi tarjoaa parempaa kontrastia ja laajemman värispektrin saaden television kirjaimellisesti loistamaan. Testaamme kaikki arvioimamme televisiot Netflixin ja UHD Blu-rayn aidolla HDR-materiaalilla.

Kuten useimmilla OLED-näytöillä, on Philips 55POS9002-mallilla suuri etu puolellaan, mitä tulee HDR-materiaalin toistamiseen. Pohjattoman mustaa taustaa vasten kaikki yksityiskohdat erottuvat upeasti ja valot, kuten auringonsäteet, tulenlieskat ja räjähdykset tanssivat näytöllä kauniisti. LCD-näyttöjen täytyy kasvattaa taustavalon määrää (ja menettää samalla kontrastia) aina, kun ruudulla on meneillään kirkas kohtaus, ja siihen verrattuna OLED näyttää huomattavasti paremmalta, sillä se pystyy säilyttämään kontrastin jokaisessa pikselissä. Se paikkaa kirkkauden puutetta, joka ei ole samaa tasoa kuin Samsungin huippu-LCD Q9F.

Ikävä kyllä Philipsin televisiossa ei ole tukea Dolby Visionille. DV ei vielä ole yhtä yleinen kuin avoin HDR10-standardi, mutta kannattaisi: siinä on etuna esimerkiksi frame by frame -kontrastinhallinta. Eron huomaa, kun vertaa LG OLED55B7V-televisiota Netflixin HDR-materiaalia, kuten The Defenders -sarjaa katsomalla. LG erottaa enemmän yksityiskohtia tummista kohdista ja luo enemmän varjoja kirkkaisiin kohtiin. Iron Fistin Mercedesin etuvalot toimivat hyvänä esimerkkinä: Philipsillä näkyy pelkkää valoa, kun LG:llä erottaa sekä lamput että peilit. Ero on vain Dolby Visionin ansiosta.

Kalibrointi

Philips-näytössä on ”eksperttiasetus” ISF päivä ja yö, mutta sen lisäksi kalibrointimahdollisuudet ovat niukahkot. Valkotasapainoa voi säätää 2 pisteen avulla eikä täyttä värikalibrointia ole (Color Managemenet System). Niinpä harmaan epätasapainoa on vaikea korjata ja saada näyttö kalibroitua 100-prosenttisen täydelliseksi. Asetuksia ei myöskään voi kopioida eri sisääntuloihin (tai Netflixiin). Philips 55POS9002 tarjoaa kyllä hyvän väridekooderin, joka toistaa värit oikein. Kalibroinnin jälkeen saimme Calman Colorcheckerillä keskimääräiseksi deltapoikkeamaksi 1, joka on erinomainen tulos.

Äänenlaatu

55POS9002-mallissa ei ole edeltäjänsä soundbaria, mutta soundi on silti pirteä. Kaiuttimet on suunnattu alaspäin ja takaa löytyy lisäbasso. Ääni on vahva ja puhdas, puhe selkeää ja perusta vakaa. Philips kestää volyymin nostoakin hyvin ennen kuin ääni alkaa kuulostaa paineistetulta. Kaikkiaan äänenlaatu on tyydyttävä, mutta aivan kuten muutkin televisiot, myös 55POS9002 ansaitsee erillisen soundbarin.

Johtopäätökset

Philipsin uusin OLED-televisio tarjoaa ainutlaatuisen katseluelämyksen. 55POS9002-mallin kontrasti on erinomainen ja värit loistavat. Ambilight-taustavalot valaisevat takaseinän, mikä tekee katselusta vieläkin mukaansatempaavamman ja silmille miellyttävän.

picture1 JVF-2017-TP-Vision-Philips-9002-B_1_19896-990x505 JVF-2017-TP-Vision-Philips-9002-F_1_19899-990x505
<
>
Ambilight-valaistus syntyy television takana olevilla pienillä LED-projektoreilla. (Kuva: Philips)

Faktat

Philips 55POS9002

55-tuumainen 4K OLED

3840 x 2160

HDR

4 HDMI, 3 USB

Verkkosivusto: philips.fi

Hinta: 3 000 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös