TESTISSÄ : Samsung Q80T (QE55Q80T)

Joustava ja mainio peli-tv!

Samsung Q80T on varustettu lukuisilla pelaamista parantavilla ominaisuuksilla.

Samsung Q80T (QE55Q80T)

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä kontrasti, kaunis värintoisto ja pieni viive tekevät pelaamisesta sujuvaa.
Vain yksi HDMI 2.1-sisääntulo.
  • Koko/tyyppi: 55-tuumainen 4K QLED-LCD
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: Tizen
  • Sisääntulot: 4 HDMI (1 st 2.1), 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
  • HDR: HDR10+
  • Erityistä: OTS-kaiutinjärjestelmä
  • Verkkosivusto: samsung.com/fi
lisää
vähemmän

Suositushinta: 1200 €

Samsung Q80T on Samsungin tämän vuoden mallien keskikastia hinnaltaan, mutta ominaisuuksiltaan lähempänä huippumalleja. Mallin kuvanlaatu on erinomaista, mistä meillä on kokemusta jo aiemmissa testeissä – nimesimmepä sen Vuoden parhaaksi televisioksi Premium-luokassa. Mutta tällä kertaa pureudumme vain laatuun pelaamisen kannalta!

HDMI 2.1 – mutta vain yhdessä liitännässä

Samsungin graafinen käyttöliittymä Tizen on meistä yksi parhaita äly-tv-alustoja. Tämän vuoden versio on entistä terävämpi ja valikot paremmin järjesteltyjä. Television asentaminen on helppoa ja se tunnistaa automaattisesti, mitkä laitteet HDMI-sisääntuloihin on kytketty: se osasi esimerkiksi lisätä Xbox Series X:n aivan oikein erilliseksi ikoniksi valikkoon.

Peleille sopiva HDMI on helppo löytää peliohjain-symbolin ansiosta. Samsung tyytyy kuitenkin vain yhteen HDMI 2.1-liitäntään. Kuva: Audun Hage
Mittasimme viiveeksi testin matalimman tuloksen: alle 5 millisekuntia. Kuva: Audun Hage

Samsungin tarkkanäköisyys on riittänyt siihen, että Q80T on varustettu peliystävällisellä HDMI 2.1 -sisääntulolla, jossa on VRR- ja ALLM-tuki. Ikävä kyllä uutuusominaisuudet ovat tarjolla vain yhdessä sisääntulossa, toisin kuin kilpailijoilla Sonylla ja LG:llä.

Teimme tuoreimman ohjelmistopäivityksen (1403) ja huomasimme, että ruudun asentaminen sujui näppärästi: se vaihtaa automaattisesti oikeaan kuva-asetukseen ja oikeille peliasetuksille. Myös viive on erittäin alhainen: mittasimme input lagin olevan alle 5 millisekuntia ja liikkeenvakaimen ollessa päällä noin 22 millisekuntia. Molemmat ovat erittäin hyviä!

Kuvanlaatu pelatessa

Samsung Q80T hyödyntää VA LCD -paneelia, jossa on QLED-värisuodin ja suora ledtaustavalaistus, joka osaa säädellä kirkkautta ruudun eri osa-alueilla paikallisesti (local dimming). Toisin sanoen tässä on mahdollisuudet laajaan värikirjoon ja korkeaan kontrastiin!

Kuva onkin itse asiassa erittäin vaikuttava, kun testasimme Spiderman: Miles Morales -peliä PS5:llä. Pelin värit toistuivat huikealla tavalla, yksityiskohdat erottuvat hyvän kontrastin saattelemana, ja syvyysvaikutelma, terävyys ja auringon hehku tuntuvat erittäin realistisilta.

Samsung Q80T:n kuvanlaatu on erittäin hyvä, ja sen terävyys, kontrasti ja liikkeiden pehmeä toisto ovat erinomaisia. Kuvassa Spiderman: Miles Morales PS5:llä. Kuva: Audun Hage

Vaikka Spiderman-peliä voi toistaa 4K/30 fps -laadulla ja siinä on säteenseurannan (ray-tracing) kaltaiset hienot graafiset ominaisuudet, on kuva meistä paremman näköinen 4K/60fps -asetuksella. Samsung pysyy kyllä Hämiksen akrobaattisten liikkeiden perässä, ja peliohjainten antama vastus tuntuu mukavalta. Peli imaisee meidät saman tien toimintaan, eikä mikään pääse pilaamaan tunnelmaa.

mainos

Samsung Q80T suoriutuu hyvin myös vaativasta 4K/120 fps -materiaalista. Dirt 5 -autopeli Xbox Series X:llä saattaa tökkiä näytöillä, jotka eivät tue vaihtelevaa virkistystaajuutta (VRR), mutta Samsung pysyy menossa mukana ilman ongelmia. Liikkeet säilyvät terävinä ilman screen tear -efektiä. Tässäkin peliohjaimen antama responssi on todella hyvä, mikä kertoo lyhyestä viiveestä.

mainos

Kontrastiltaan loistavaan OLEDiin verrattuna jää Samsung Q80T odotetusti hieman jälkeen LG:stä, kun katsotaan mustaa ja valon jakautumista/kontrastia. Samsung taas tuo kuvaan paljon kirkkautta, mikä tekee HDR-kuvista hienoja. Toimintoa voi käyttää myös vahvistamaan harmaiden kohtausten yksityiskohtia, jolloin on paremmat mahdollisuudet bongata viholliset pimeästä hyvissä ajoin. Näiden kahden näytön paremmuus riippuukin ennen kaikkea peliympäristöstä: perinteinen jako siitä, että QLED toimii paremmin päivänvalossa ja OLED pimennetyissä tiloissa, pätee myös pelatessa.

Johtopäätökset

Olemme jo nimenneet Samsung Q80T:n parhaaksi yleistelevisioksi luokassaan, joten on mukavaa huomata, että 55-tuumainen versio onnistuu erinomaisesti myös uusimpien pelikonsolien kanssa. Samsungin ruudussa on tuki uusimmille ominaisuuksille: HDMI 2.1, 4K/120 fps ja VRR/ALMM tekevät peligrafiikoista kontrastiltaan, kirkkaudeltaan ja värintoistoltaan huikean näköisiä. Jäimme kaipaamaan vain lisää HDMI 2.1 -liitäntöjä! Samsungin televisio ei välttämättä ole paras vain pelaamiseen – mutta jos etsii yleismallia, joka sopii vähän kaikkeen, on Q80T loistava vaihtoehto.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös