TESTISSÄ : Panasonic TX-65GZ960E

Huippua hipoen

Panasonicin edullisin OLED tarjoaa supervahvan kuvan houkuttelevaan hintaan.

Panasonic TX-65GZ960E

Ääni & Kuva kiteyttää

TX-65GZ950E:n kuvanlaatu on loistava, kontrasti ja värit hipovat huippuluokkaa mutta hinta onneksi ei.
Valitettavasti ääni jää vähän vaisuksi. Soundbar on välttämättömyys!
  • Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K OLED
  • Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)
  • Käyttöjärjestelmä: My Home Screen 4.0
  • Sisääntulot: 4 HDMI (2.0b), 3 USB
  • Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni
  • HDR: HDR10+, Dolby Vision, HLG
  • Erityistä: Dolby Atmos, HCX Pro -videoprosessori
  • Verkkosivusto: panasonic.fi
lisää
vähemmän

Suositushinta: 2300 €

Panasonic on luotettava tekijä korkealaatuisten televisioiden valmistajana. TX-65GZ2000E oli yksi vuoden 2019 kovimpia televisioita, jonka kontrasti ja värit olivat studionäyttöjen tasolla! Ainoa kitkerä puoli GZ2000:ssa oli viiden tonnin hintalappu – se on aika paljon 65-tuumaisesta OLED-televisiosta, olipa tv kuinka hyvä tahansa.

Hintatietoinen mutta parasta kuvanlaatua etsivä kuluttaja tekeekin viisasti tutustuessaan TX-65GZ960-malliin, joka on Panasonicin edullisin OLED-malli vuoden 2019 mallistosta. Se on huippumallia riisutumpi ja joutuu pärjäämään ilman ammattitason OLED-paneelia ja sisäänrakennettua Atmos-kaiutinta. Toisaalta rahaa säästyy pari tonnia ja kuvanlaatu on lähes yhtä hyvä kuin GZ2000:ssa.

Design

GZ960 ei näytä erityisen kalliilta, mutta kuori ja rakenne ovat erittäin laadukkaat. Televisio kestää varmasti vuosia. Kuva: Panasonic

Panasonic GZ960:n on minimalistinen tv, jonka kehys ja jalusta ovat tummaa metallia. Tumma metalliviimeistely on silmälle miellyttävä eikä seasta hyppää mitään kiiltävää. GZ960 on myös kapeampi ja kevyempi kuin kalliimpi GZ2000, sillä takaa ei löydy lisäkaiuttimia. Siinä on kuitenkin sisäänvedetty tasku, johon liitännät on jemmattu, ja johdot saa piiloon jalkaan.

Käyttö ja ominaisuudet

GZ960 toimii Panasonicin omalla käyttöliittymällä ja valikkojärjestelmällä. MyHomeScreen-niminen käyttöliittymä tuntuu vanhanaikaiselta Androidiin, WebOS:ään (LG) ja Tizeniin (Samsung) verrattuna. Panasonicin kaukosäätimessä kilometrit alkavat myös näkyä, ja olisimme kaivanneet modernimpaa versiota ja vähemmän nappeja.

Toisaalta televisiota on mukava käyttää. Aloitusnäyttö tarjoaa pikanäkymän tv-kanaviin, sovelluksiin ja kytkettyihin laitteisiin, ja valikot tulevat nopeasti tutuiksi.

(Kuva: Panasonic)

GZ960 tukee sekä HDR10+:a ja Dolby Visionia, jotka ovat tärkeimmät HDR-formaatit. Tämä takaa, että kaikki videosisällöt esimerkiksi Netflixistä, Amazon Primestä ja UHD Blu-rayltä toistuvat parhaalla mahdollisella laadulla. Tärkeä pointti uusien sarjojen ja elokuvien ystäville!

HDMI-sisääntulo tukee ALLM:ää (Auto Low Latency Mode), joka vaihtaa automaattisesti peliasetukseen, kun pelikonsoli kytketään televisioon. Mittasimme viiveeksi noin 22 millisekuntia. Ei mikään ennätys, mutta todella riittävä useimmille pelaajille.

mainos

Kuvanlaatu

GZ960E on riisuttu versio GZ2000:sta, ei sitä kuvanlaadusta tahdo huomata. Isoin ero on kuvapaneelissa, joka GZ960:ssa on tavallinen 4K OLED -paneeli, kun taas GZ2000:ssa on ammattilaistason standardeihin muokattu paneeli paremmalla mekaanisella jäähdytyksellä ja kirkkaudella. Kuvankäsittely on molemmissa sama, prosessori on japanilaisvalmistajan nopein ja kehittynein kuvakone HCX Pro. Molemmissa on myös samat valmiit kuva-asetukset, kuten THX Cinema ja Netflix Calibrated Mode.

mainos

Ei siis ihme, että GZ960:n kuvanlaatu on hyvin lähellä huippumallia.

Ensinnäkin kontrasti on supervahva ja tarkka: Panasonic onnistuu toistamaan jokaisen yksityiskohdan tummasta vaaleaan suttaamatta niitä. Musta on monella tapaa äärettömän hyvä, mihin olemme toki tottuneetkin OLEDien ja etenkin Panasonicin kohdalla. Tummimmat kohdat ovat hiilenmustia, mutta GZ960 onnistuu kaivamaan tummista kohdista yksityiskohtia, jotka helposti hukkuvat heikoimmilla ruuduilla. Black crush -ilmiötä tai kohinaa ei ole kuten LG:llä ja Philipsillä joskus. Niinpä jopa mustavalkoiset ja hyvin tummanpuhuvat elokuvat kuten Terminator: Salvation ovat ilo silmälle.

Värintoisto on mahtava. Punainen on oikeaa punaista, lämmin ja intensiivinen mutta ei ylikylläinen. Vihreä ruoho ei näytä tekonurmelta, vaan tuntuu luonnolliselta. Ihonvärit toistuvat neutraalisti ja värisiirtymät ilman näkyviä rajoja. Panasonicin kuvanlaatu on tehdasasetuksellaan yksi parhaimmista koskaan näkemistämme. Calman Autocal -tuki löytyy kyllä, joten jos haluaa ja oikeat välineet löytyvät, voi kuvaa säätää täydelliseksi. Sopii hyvin Panasonicin lupaukseen seurata ohjaajan näkemystä ja tuoda ”Hollywood to your Home”, kuten heidän sloganinsa kuuluu.

GZ960 toistaa liikkeet sulavasti. Panasonicin ”Intelligent Frame Creation”siloittaa kuvaa tyylikkäästi. Philips OLED804 on tosin hivenen tasaisempi 24 fps:n (frames per second) nopeudella kuvatuissa sisällöissä. Panasonic kokee toisinaan pienen hyppäyksen siinä missä Philips pitää liikkeen tasaisen pehmeänä kaiken aikaa.

mainos

Pieni sivuhuomio tähän väliin. Erään alavalikon uumeniin on kätketty energiansäästöasetus, joka säätää kirkkautta huoneen valaistuksen mukaan. Meistä ominaisuus oli vähän turhan innokas ja vähensi kirkkautta liikaa, joten kuvanlaadun vuoksi emme suosittelisi pitämään energiansäästöasetusta päällä.

Kirkkaus on GZ960:n ja GZ2000:n kuvanlaadun suurin ero. Lippulaivamallissa enimmäiskirkkaus on 900 nitiä mutta GZ960 tavallisten OLEDien tapaan 700 nitiä. Eron huomaa HDR-sisällöissä, joissa hyvin kirkkaat kohdat kuten aurongonvalo ja liekit eivät tunnu yhtä intensiivisiltä kuin huippumallissa. Tavallisten tv-ohjelmien ja SDR-sisältöjen (Standard Dynamic Range) kanssa eroa ei juuri huomaa.

Äänenlaatu

Lippulaivamallissa GZ2000 on laadukas Technics-systeemi, mutta Panasonic TX-65GZ960:n äänijärjestelmä koostuu tavallisista stereokaiuttimista. Sisäänrakennetut kaiuttimet eivät oikein jaksa pumpata ääntä, vaan soundi on melko lattea, kohiseva ja sulkeutunut, ja verrattuna Philips OLED804:ään äänenlaatu on melko surullinen esitys. Televisioon voi kytkeä erillisen subwooferin, mutta suosittelemme saman tien nostamaan äänenlaadun kunnolliselle tasolle soundbarin avulla. Onneksi GZ960:ssa on tuki Dolby Atmos -äänelle, joten yhteensopiva soundbar hyötyy siitä HDMI ARC -kanavan kautta ja katsoja pääsee nauttimaan esimerkiksi Netflix Original -sarjojen Atmos-äänen täydestä potentiaalista.

Johtopäätökset

Panasonic GZ960E on käytännössä lippulaivamalli GZ2000:n riisutumpi versio. Kontrasti, värintoisto ja dynamiikka ovat highend-luokkaa, mutta hinta ei. Laaja tuki eri videoformaateille tekee tästä loistavan kumppanin elokuvien ja sarjojen nauttimiseen. Äänenlaadussa ei ole juhlimista, mutta ongelman voi korjata erillisellä soundbarilla.

Tämä sisältö on vain tilaajille

Kokeilujakso - 3 viikkoa 1 €

Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin Katso lisää vaihtoehtoja täältä

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös