mainos

Testissä:
LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

(Foto: Produsenten)
LG OLED65E9
mainos

LG OLED65E9 on varustettu huippuedistyksellisellä kuvatekniikalla, ja lisäksi siinä on panostettu äänenlaatuun, designiin ja viimeistelyyn enemmän kuin edullisemmissa B- ja C-malleissa. Kyseessä on yksinkertaisesti LG:n hienoin highend-televisioon, jonka kohdalla ei ole säästelty. Mutta onko siinä jotakin niin ihmeellistä, että siitä viitsisi maksaa ylimääräistä?

OLED-kavalkadi

LG on esitellyt tähän mennessä sellaisen määrän OLED-mallistoja, että kokonaiskuvaa voi olla vaikea hahmottaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pidemmälle aakkosissa edetään, sitä parempi (ja kalliimpi) malli on kyseessä.

Jos haluaa kaikkein parasta ja budjetti riittää, valitsee tietenkin Z-mallin 8K-resoluutiolla. Jos haluaa OLED-näytön, jonka voi kääräistä rullalle, on valinta R9. Designtietoisille oikea vaihtoehto on paperinohut W9 ”Wallpaper”. Jos kuitenkin kaipa ylellistä OLED-televisiota herkullisella kuvanlaadulla mutta käsitettävällä hinnalla, kannattaa katse kääntää E-sarjaan.

Design

Ulkonäöllisesti E-sarja eroaa selvästi muutoin erinomaisesta C9-sarjasta. C9 ja B9 on viimeistelty tavallisella metallikehyksellä, mutta E9 erottuu läpinäkyvälle lasille liimatulla OLED-paneelilla, joka on hieman kallistettu taaksepäin.

Lasi vahvistaa herkkää OLED-paneelia ja auttaa vähentämään näytön aaltomaisia epätasaisuuksia. Se tuo myös painoa televisiolle, mutta ennen kaikkea se näyttää hyvältä. Yhdessä taakse kätkettyjen jalkojen kanssa lasi luo lähes leijuvan vaikutelman.

Design on siis ehdottoman tyylikäs, mutta varoituksen sana on paikallaan: kiiltävä ruutu voi luoda häiritseviä heijastuksia, jos televisiota katselee valaistussa huoneessa tai päivänvalossa. Jos ikkunat ovat isot ja aurinko paistaa, kannattaa miettiä pimennysvaihtoehtoja peiliefektin välttämiseksi.

LG OLED65E9 on tyylikäs televisio, jonka paneelin taustalevynä on lasia. Kuva: LG

Käyttö ja ominaisuudet

LG on huippuluokkaa mitä tulee helppokäyttöisyyteen, ohjattavuuteen, liitäntöihin ja eri videoformaattien valinnanvaraan. Uusi HDMI 2.1 turvaa television tulevaisuuden moniin kilpailijoihin verrattuna, sillä uudet pelikonsolit, kuten PlayStation 5 ja Xbox Scarlet ovat jo nurkan takana. 2.1-standardi mahdollistaa 4K-videon kuvataajuudella jopa 120 kuvaa sekunnissa. Uudempi äänen palautuskanava (eARC) tarjoaa parempaa äänenlaatua television ja soundbarin välille.

mainos

Sisältä löytyvät tärkeimmät suoratoistosovellukset, joista myös Amazon on tullut Netflixin ja HBO:n rinnalle. Googlen puheohjaus löytyy myös, vaikkakin suomenkielinen versio odotuttaakin yhä itseään. LG:llä on myös oma ääniassistenttinsa, Thing AI, jonka kautta television eri toimintoja voi ohjata puheella. Syksyllä on muuten luvassa tarkempaa vertailua älytelevisioiden puheohjauksesta!

mainos

Kuvanlaatu

OLED-tekniikan hyvät puolet lienevät jo tuttuja: erittäin vahva kontrasti, syvä musta, pikselintarkka kirkkauden säätö ja värintoisto, joka ei katselukulman muutoksista hätkähdä. Jos vaihtaa vanhasta televisiosta OLEDiin, on ero valtava, ja jopa melko nykyaikaisen LCD-näytön vaihtaminen OLEDiin saa entisen töllöttimen näyttämään huvittavalta.

Haaste OLED-markkinoilla on se, että kaikki kuvapaneelit tulevat samasta tehtaasta, LG Displayltä. Niinpä erottuakseen joukosta valmistajien on täytynyt panostaa kuvankäsittelyyn. LG:n ”moottori” on erittäin kova kone: uusi A9-videoprosessori käyttää kuulemma tekoälyä optimoidakseen kuvanlaadun. Mutta ei hätää: tämä ei tarkoita, että televisio kehittäisi itselleen tietoisuuden Skynetin tapaan!

Tekoäly tarkoittaa tässä tapauksessa algoritmeja, jotka on kehitetty koneoppimisen avulla. Kone siis analysoi kuvamateriaalia ja esimerkiksi skaalaa automaattisesti matalaresoluutioisen kuvan parhaalla mahdollisella tavalla tai poistaa kohinaa niin paljon kuin pystyy ja niin edelleen.

Tekoälyä tai ei, kuvankäsittely toimii huippuhyvin. E9 saa – C9-mallin tavoin – keskinkertaisistakin materiaaleista (kuvanlaadullisesti puhuen, sisällöllisesti ei niinkään) loistavia. Rakeinen YouTube-pätkä tai vanhempi SD-laatuinen telkkarisarja näyttävät hämmästyttävän hyviltä! OLED65E9 erottelee yksityiskohtia puurouttamatta kuvaa väkivaltaisella kohinanvaimennuksella, joka usein saa kuvan näyttämään luonnottomalta.

mainos

LG:n aiemmat sukupolvet ovat saaneet hieman kritiikkiä epätasaisista liikkeistä, mutta tässäkin on loikattu hurjasti eteenpäin. OLED65E9:ssa liikkeet toistuvat sulavasti ja pehmeästi, ja kuva seuraa liikkuvaa kohdetta tökkimättä. Jos kaipaa perinteistä elokuvatunnelmaa, voi interpolaation laittaa pois päältä valikosta.

Jos kuitenkin haluaa täydellistä kuvaa, on 4K-resoluutiolla ja HDR-laadulla väliä. Siinä LG on omimillaan. Iskimme testiin uusimman kauden jakson Stranger Thingsistä, sillä se erottelee jyvät akanoista. OLED65E9 on pesunkestävä highend-tv, joka maalaa kuvan intensiivisellä kontrastilla, täyteläisillä väreillä, ja OLED-malliksi vaikuttavalla kirkkaudella. Itse asiassa emme ole nähneet näin paljon ruutia valoisissa kohdissa millään muulla OLEDilla! Sonyn vastine KD-65AG9 on kontrastiltaan ja dynamiikaltaan heikompi, vaikka säädimme asetukset täysille. Onkin hienoa, että LG on valinnut toisenlaisen estetiikan, sillä se toimii. Silmät hakeutuvat suoraan kirkkaimpaan kohtaan ilman, että muualla ilmenisi minkäänlaisia ikäviä sivuvaikutuksia. Kirkkaus ei yllä Samsungin QLED-näyttöjen tasolle, mutta OLED-malliksi LG E9 on lyömätön.

Perinteisesti LG:n vahvat kilpailijat ovat kuvan tarkkuudessa Sonyn ja Panasonicin kaltaisia osaajia, mutta tämän vuoden mallit ovat kuvankäsittelyssään tasolla, jolle muiden on vaikea yltää.

Äänenlaatu

E-sarjan vanhemmat sukupolvet on varustettu jalkaan sisäänrakennetulla ”soundbarilla”. Uudemmissa E-malleissa ratkaisua on kutistettu siten, että ruudun alareunassa on enää kapea palkki. Se ei ehkä nosta odotuksia kovin korkealle äänen suhteen, mutta ennakkoluulot saavat äkkiä kyytiä.

Takaa löytyy nimittäin tehokas vahvistin ja erillinen bassokaiutin, ja onpa LG:llä vielä automaattinen tilakorjain, joka hienosäätää äänen ympäristön akustiikan mukaan. Tilakorjain toimii kaukosäätimen mikrofonia käyttämällä.

Eteenpäin suunnatut kaiuttimet toistavat sekä puheen että ääniefektit selkeästi. Jopa bassorekisterissä on hyvää täyteläisyyttä – selvä parannus C9-malliin. E9 ei kuitenkaan hakkaa Sonyn erinomaista Acoustic Surface -tekniikkaa. Sony AG9:n ääni on niin voimakas, ettei erillistä soundbaria tarvita, mutta LG E9:n ääni on vain ”hyvä televisioksi” -tasoa.

Niinpä useimpien ratkaisu on valita soundbar E9:n kumppaniksi. Kaiutinkaupoilla on hyvä tietää, että E9 tukee Dolby Atmosta sekä sisäisesti että HDMI-ulostulon kautta. Sen ansiosta voi kytkeä kaikki lähteet suoraan televisioon ja nauttia Netflixistä optimaalisella äänenlaadulla.

Kannattaa myös huomioida, että soundbar on sijoitettava tasolle tai hyllylle television ylä- tai alapuolelle – muuten se heijastuu lasiin ja pilaa hienon katselukokemuksen. E9:n voi ripustaa seinälle, joskin meidän mielestämme silloin menettää osan tyylikkään jalan ja lasitaustan hienoudesta.

Johtopäätökset

Jos pelkkä upea kuvanlaatu ei riitä, vaan haluaa myös tyylikkään ulkonäön ja hienon äänen, on LG E9 loistava vaihtoehto. E-sarjan aiemmat sukupolvet ovat olleet hieman ylihintaisia, mutta tämän vuoden E9 tarjoaa rahoille vastinetta. Se maksaa vain muutaman satasen enemmän kuin C9, mutta on selvästi kauniimpi ja paremmalla äänellä varustettu. Ainoa miinus tulee siitä, ettei 77-tuumaista versiota ole saatavilla!

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K-OLED Resoluutio: 3840 x 2160 (4K Ultra HD) Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.5 Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor Eristyistä: Dolby Atmos -yhteensopiva Verkkosivusto: lg.comPris: 3 300 €
PlusE9 on ennenkuulumattoman hyvä tv; tyylikäs design, upea kuva ja kristallinkirkas ääni.
MiinusVaikka kuva onkin loistava, se on hyvin samanlainen kuin edullisemmassa C9-sarjassa. Kirkkaus on heikompi kuin QLED-tekniikalla tehdyissä LCD-televisioissa.
LG OLED65E9
  Lisää
  Keskustelu
  mainos

  Lue myös

  Luksustason kuuloke-elämys

  Bowers & Wilkins ei ole säästellyt laadussa uuden vastamelukuulokemallinsa kanssa.

  Väreissä piisaa

  Philips 65OLED804 yhdistää OLEDin kontrastin Ambilight-taustavalaistukseen, joten tunnelma on taattu.

  Tuore haastaja TCL:ltä

  TCL 65EC785 on hyvin varustettu 4K HDR -televisio, joka tarjoaa Androidin äly-tv:n ja Onkyon soundbarin samaan hintaan. Riittääkö se hakkaamaan kilpailijat?

  LG:n hormoni-OLED

  LG on kehittänyt parhaasta OLED-mallistaan 88-tuumaisen jättiläisen 8K-resoluutiolla. Tulos on kuten odottaa saattaa: uskomaton!

  Maailman paras soundbar?

  Jos kaipaat siistiä ja helppoa ääniratkaisua ja loistavaa äänenlaatua, on laadukas soundbar vastaus!

  Huviksi ja hyödyksi

  Acer kokeilee kahden hatun taktiikkaa – ja itse onnistuu pitämään molemmat päässä yhtä aikaa.

  Miten LG:n LCD pärjää OLEDille?

  LG tunnetaan parhaiten OLED-näytöistään, joiden värit ja kontrasti häikäisevät upeudellaan. Onkin helppo unohtaa, että valmistajalla on myös erinomaisia LCD-televisioita.

  Pelikonsoli onkin kännykkä

  Asuksen toisen sukupolven pelipuhelin on huippuluokkaa – mutta vaatii tietynlaisen ostajan.

  Kohtuuhintaiset kännykät kuusen alle

  Kun astutaan pykälän verran alemmas luksusmalleista, päästään luokkaan, jossa saa eniten vastinetta rahoilleen.

  Uusi highend-referenssi

  Dynaudio iskee jälleen: Confidence 50 on uusi highend-luokan kaiutinreferenssimme.