Mainos
Mainos
Mainos

LG OLED65E9

LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

E9 on ennenkuulumattoman hyvä tv; tyylikäs design, upea kuva ja kristallinkirkas ääni.
Vaikka kuva onkin loistava, se on hyvin samanlainen kuin edullisemmassa C9-sarjassa. Kirkkaus on heikompi kuin QLED-tekniikalla tehdyissä LCD-televisioissa.

LG OLED65E9 on varustettu huippuedistyksellisellä kuvatekniikalla, ja lisäksi siinä on panostettu äänenlaatuun, designiin ja viimeistelyyn enemmän kuin edullisemmissa B- ja C-malleissa. Kyseessä on yksinkertaisesti LG:n hienoin highend-televisioon, jonka kohdalla ei ole säästelty. Mutta onko siinä jotakin niin ihmeellistä, että siitä viitsisi maksaa ylimääräistä?

OLED-kavalkadi

LG on esitellyt tähän mennessä sellaisen määrän OLED-mallistoja, että kokonaiskuvaa voi olla vaikea hahmottaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä pidemmälle aakkosissa edetään, sitä parempi (ja kalliimpi) malli on kyseessä.

Jos haluaa kaikkein parasta ja budjetti riittää, valitsee tietenkin Z-mallin 8K-resoluutiolla. Jos haluaa OLED-näytön, jonka voi kääräistä rullalle, on valinta R9. Designtietoisille oikea vaihtoehto on paperinohut W9 ”Wallpaper”. Jos kuitenkin kaipa ylellistä OLED-televisiota herkullisella kuvanlaadulla mutta käsitettävällä hinnalla, kannattaa katse kääntää E-sarjaan.

Design

Ulkonäöllisesti E-sarja eroaa selvästi muutoin erinomaisesta C9-sarjasta. C9 ja B9 on viimeistelty tavallisella metallikehyksellä, mutta E9 erottuu läpinäkyvälle lasille liimatulla OLED-paneelilla, joka on hieman kallistettu taaksepäin.

Lasi vahvistaa herkkää OLED-paneelia ja auttaa vähentämään näytön aaltomaisia epätasaisuuksia. Se tuo myös painoa televisiolle, mutta ennen kaikkea se näyttää hyvältä. Yhdessä taakse kätkettyjen jalkojen kanssa lasi luo lähes leijuvan vaikutelman.

Design on siis ehdottoman tyylikäs, mutta varoituksen sana on paikallaan: kiiltävä ruutu voi luoda häiritseviä heijastuksia, jos televisiota katselee valaistussa huoneessa tai päivänvalossa. Jos ikkunat ovat isot ja aurinko paistaa, kannattaa miettiä pimennysvaihtoehtoja peiliefektin välttämiseksi.

LG OLED65E9 on tyylikäs televisio, jonka paneelin taustalevynä on lasia. Kuva: LG

Käyttö ja ominaisuudet

LG on huippuluokkaa mitä tulee helppokäyttöisyyteen, ohjattavuuteen, liitäntöihin ja eri videoformaattien valinnanvaraan. Uusi HDMI 2.1 turvaa television tulevaisuuden moniin kilpailijoihin verrattuna, sillä uudet pelikonsolit, kuten PlayStation 5 ja Xbox Scarlet ovat jo nurkan takana. 2.1-standardi mahdollistaa 4K-videon kuvataajuudella jopa 120 kuvaa sekunnissa. Uudempi äänen palautuskanava (eARC) tarjoaa parempaa äänenlaatua television ja soundbarin välille.

Sisältä löytyvät tärkeimmät suoratoistosovellukset, joista myös Amazon on tullut Netflixin ja HBO:n rinnalle. Googlen puheohjaus löytyy myös, vaikkakin suomenkielinen versio odotuttaakin yhä itseään. LG:llä on myös oma ääniassistenttinsa, Thing AI, jonka kautta television eri toimintoja voi ohjata puheella. Syksyllä on muuten luvassa tarkempaa vertailua älytelevisioiden puheohjauksesta!

Kuvanlaatu

OLED-tekniikan hyvät puolet lienevät jo tuttuja: erittäin vahva kontrasti, syvä musta, pikselintarkka kirkkauden säätö ja värintoisto, joka ei katselukulman muutoksista hätkähdä. Jos vaihtaa vanhasta televisiosta OLEDiin, on ero valtava, ja jopa melko nykyaikaisen LCD-näytön vaihtaminen OLEDiin saa entisen töllöttimen näyttämään huvittavalta.

Haaste OLED-markkinoilla on se, että kaikki kuvapaneelit tulevat samasta tehtaasta, LG Displayltä. Niinpä erottuakseen joukosta valmistajien on täytynyt panostaa kuvankäsittelyyn. LG:n ”moottori” on erittäin kova kone: uusi A9-videoprosessori käyttää kuulemma tekoälyä optimoidakseen kuvanlaadun. Mutta ei hätää: tämä ei tarkoita, että televisio kehittäisi itselleen tietoisuuden Skynetin tapaan!

Tekoäly tarkoittaa tässä tapauksessa algoritmeja, jotka on kehitetty koneoppimisen avulla. Kone siis analysoi kuvamateriaalia ja esimerkiksi skaalaa automaattisesti matalaresoluutioisen kuvan parhaalla mahdollisella tavalla tai poistaa kohinaa niin paljon kuin pystyy ja niin edelleen.

Tekoälyä tai ei, kuvankäsittely toimii huippuhyvin. E9 saa – C9-mallin tavoin – keskinkertaisistakin materiaaleista (kuvanlaadullisesti puhuen, sisällöllisesti ei niinkään) loistavia. Rakeinen YouTube-pätkä tai vanhempi SD-laatuinen telkkarisarja näyttävät hämmästyttävän hyviltä! OLED65E9 erottelee yksityiskohtia puurouttamatta kuvaa väkivaltaisella kohinanvaimennuksella, joka usein saa kuvan näyttämään luonnottomalta.

LG:n aiemmat sukupolvet ovat saaneet hieman kritiikkiä epätasaisista liikkeistä, mutta tässäkin on loikattu hurjasti eteenpäin. OLED65E9:ssa liikkeet toistuvat sulavasti ja pehmeästi, ja kuva seuraa liikkuvaa kohdetta tökkimättä. Jos kaipaa perinteistä elokuvatunnelmaa, voi interpolaation laittaa pois päältä valikosta.

Jos kuitenkin haluaa täydellistä kuvaa, on 4K-resoluutiolla ja HDR-laadulla väliä. Siinä LG on omimillaan. Iskimme testiin uusimman kauden jakson Stranger Thingsistä, sillä se erottelee jyvät akanoista. OLED65E9 on pesunkestävä highend-tv, joka maalaa kuvan intensiivisellä kontrastilla, täyteläisillä väreillä, ja OLED-malliksi vaikuttavalla kirkkaudella. Itse asiassa emme ole nähneet näin paljon ruutia valoisissa kohdissa millään muulla OLEDilla! Sonyn vastine KD-65AG9 on kontrastiltaan ja dynamiikaltaan heikompi, vaikka säädimme asetukset täysille. Onkin hienoa, että LG on valinnut toisenlaisen estetiikan, sillä se toimii. Silmät hakeutuvat suoraan kirkkaimpaan kohtaan ilman, että muualla ilmenisi minkäänlaisia ikäviä sivuvaikutuksia. Kirkkaus ei yllä Samsungin QLED-näyttöjen tasolle, mutta OLED-malliksi LG E9 on lyömätön.

Perinteisesti LG:n vahvat kilpailijat ovat kuvan tarkkuudessa Sonyn ja Panasonicin kaltaisia osaajia, mutta tämän vuoden mallit ovat kuvankäsittelyssään tasolla, jolle muiden on vaikea yltää.

Äänenlaatu

E-sarjan vanhemmat sukupolvet on varustettu jalkaan sisäänrakennetulla ”soundbarilla”. Uudemmissa E-malleissa ratkaisua on kutistettu siten, että ruudun alareunassa on enää kapea palkki. Se ei ehkä nosta odotuksia kovin korkealle äänen suhteen, mutta ennakkoluulot saavat äkkiä kyytiä.

Takaa löytyy nimittäin tehokas vahvistin ja erillinen bassokaiutin, ja onpa LG:llä vielä automaattinen tilakorjain, joka hienosäätää äänen ympäristön akustiikan mukaan. Tilakorjain toimii kaukosäätimen mikrofonia käyttämällä.

Eteenpäin suunnatut kaiuttimet toistavat sekä puheen että ääniefektit selkeästi. Jopa bassorekisterissä on hyvää täyteläisyyttä – selvä parannus C9-malliin. E9 ei kuitenkaan hakkaa Sonyn erinomaista Acoustic Surface -tekniikkaa. Sony AG9:n ääni on niin voimakas, ettei erillistä soundbaria tarvita, mutta LG E9:n ääni on vain ”hyvä televisioksi” -tasoa.

Niinpä useimpien ratkaisu on valita soundbar E9:n kumppaniksi. Kaiutinkaupoilla on hyvä tietää, että E9 tukee Dolby Atmosta sekä sisäisesti että HDMI-ulostulon kautta. Sen ansiosta voi kytkeä kaikki lähteet suoraan televisioon ja nauttia Netflixistä optimaalisella äänenlaadulla.

Kannattaa myös huomioida, että soundbar on sijoitettava tasolle tai hyllylle television ylä- tai alapuolelle – muuten se heijastuu lasiin ja pilaa hienon katselukokemuksen. E9:n voi ripustaa seinälle, joskin meidän mielestämme silloin menettää osan tyylikkään jalan ja lasitaustan hienoudesta.

Johtopäätökset

Jos pelkkä upea kuvanlaatu ei riitä, vaan haluaa myös tyylikkään ulkonäön ja hienon äänen, on LG E9 loistava vaihtoehto. E-sarjan aiemmat sukupolvet ovat olleet hieman ylihintaisia, mutta tämän vuoden E9 tarjoaa rahoille vastinetta. Se maksaa vain muutaman satasen enemmän kuin C9, mutta on selvästi kauniimpi ja paremmalla äänellä varustettu. Ainoa miinus tulee siitä, ettei 77-tuumaista versiota ole saatavilla!

Bästa pris på LG OLED65E9

Koko/tyyppi: 65-tuumainen 4K-OLED

Resoluutio: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: WebOS 4.5

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Eristyistä: Dolby Atmos -yhteensopiva

Verkkosivusto: lg.com

LG OLED65E9 produktside
Pris: 3 300,-

Lisää

Keskustelu
Sony PS-LX310BT

Langaton levysoitin järkihintaan

Aloitteleva vinyyliharrastaja pääsee hyvin vauhtiin langattomilla kuulokkeilla ja Sonyn levysoittimella.

LG OLED65E9

Tämän hetken paras OLED

Veitsenterävä kuva, litteä muotoilu ja vahva ääni: LG jyrää E9-televisiollaan, joka on valmistajan kaikkien aikojen paras OLED-malli.

Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Sony KD-85ZG9

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Mainos
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.