Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Sony KD-48A9

Pieni ja pippurinen OLED

Sonyn pienin OLED-televisio tekee vaikutuksen terävällä kuvallaan ja sisäänrakennettujen kaiuttimien selkeällä äänellä. Onko tässä täydellinen kakkostelkkari makuuhuoneeseen?

Julkaistu 05.11.2020 - 14:15
Sony KD-48A9
Audun Hage

Sony KD-48A9 on vuoden 2020 Master Series -malliston pienin jäsen. Muitakin kokoja mallista on tulossa. Kuvapaneeli on tuttuun tapaan LG:n valmistama, ja Sonyn insinöörit ovat keskittyneet kuvankäsittelyyn ja ääneen. Jälleen japanilaisvalmistaja luottaa innovatiiviseen Acoustic Surface -kaiutintekniikkaansa, jossa ääni heijastuu suoraan tv-ruudun pinnasta ja saa television näyttämään erittäin minimalistiselta.

Sony KD 48A9 oppslag
Sivusta katsottuna OLED on litteä, mutta siinä on paksunnettu osa, johon on sijoitettu elektroniikka ja kaiutinelementit. Niinpä seinälle kiinnitetty televisio työntyy hiukan ulos seinästä. Kuva: Sony

Design

Sonyn OLEDit ovat pikku hiljaa muotoutuneet tunnistettavan näköisiksi: kaikki on hillittyä ja mustaa. A9 lepää litteän ja pyöreän alumiinijalustan päällä vain milliä tason yläpuolella. Ilme on tyylikäs, mutta voi kääntyä myös haittapuoleksi, sillä sen alle ei mahdu soundbaria.

Sony KD-48A9 OLED front Sony KD-48A9 top sony-a9-4k-2020
<
>
Sony KD-48A9. Kuva: Sony)

Näyttö itsessään on yhtä litteä kuin OLEDit yleensäkin, mutta vain reunoilta: takapuolta peittää lähes kokonaan laatikkomainen osa, joka kätkee liitännät, virtalähteen, kaiuttimet ja muun elektroniikan ja heikentää hieman muutoin niin linjakasta ilmettä.

Mainos

Käyttö ja ominaisuudet

Muiden Sony-mallien tapaan A9 on varustettu Googlen toimittamalla Android 9.0-käyttöjärjestelmällä. Hyvien tehojen ja muistin kanssa yhdistelmä takaa, että sekä valikot että sovellukset latautuvat alta aikayksikön. Googlen alustan plussia ovat myös laaja sovellus- ja suoratoistopalveluvalikoima, josta löytyvät muun muassa Disney+ ja Netflix esiasennettuina – loput löytyvät kätevästi Google Play Storesta.

A9-sarjan laitteissa on Sonyn uusi premium-kaukosäädin, joka toimii Bluetoothilla. Se on paljon kätevämpi kuin vanhan ajan infrapunasäätimet, sillä sitä ei tarvitse osoitella suoraan televisiota kohti. A9 tukee Google Assistant -puheohjausta ja sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta voi helposti striimata ja jakaa sisältöä Android-puhelimen kautta. Applen käyttäjiä varten on AirPlay ja Homekit, joilla television ohjaaminen ja iPhonen sisältöjen jakaminen käyvät kätevästi.

Hyvä tuki eri formaateille – mutta HDMI 2.1 puuttuu

Sony A9:ssä on tuki Dolby Vision HDR:lle ja tavalliselle HDR10:lle ja HLG:lle. Netflix Calibrated Mode -asetuksella saa katsella studiolaatuista Netflix-sisältöä. Kumma kyllä avoin, esimerkiksi Amazon Primen ja Rakutenin käyttämä HDR10+ dynaamisella metadatalla ei ole tuettu. Sonyn kannattaisi tukea molempia, sillä niin tekevät myös muun muassa Panasonic ja Philips!

HDMI-sisääntuloja on neljä, joista yhdessä korkearesoluutioinen eARC-äänenpalautuskanava. HDMI 2.1 kuitenkin puuttuu, mikä tarkoittaa myös tiettyjen peliominaisuuksien puuttumista: VRR (Variabel Refresh Rate), ALLM (Auto Low Latency Mode) ja HFR (High Frame Rate, 4K/120 fps) olisivat uudien pelikonsolien kanssa omiaan.

Sony on julkaissut lukuisia televisiomalleja, jotka ovat ”valmiita Playstation 5:lle”, kuten LCD-mallit ZH8 ja XH90. Siksipä hiukan ihmettelemme, ettei KD-48A9 kuulu tälle listalle – se olisi ollut loistava lisä seuraavan sukupolven pelikonsolin pariksi! Viive (input lag) peliasteuksella oli mittauksissamme noin 15 millisekuntia, eli pari millisekuntia hitaampi kuin LG OLED48CX -mallissa.

Kuvanlaatu

Aiempiin kokemuksiimme Sonyn OLEDien kanssa perustuen odotimme KD-48A9:n kuvanlaadulta paljon. Onneksi ei tarvinnut pettyä!

Testasimme vastikään A85-mallin 65-tuumaisen version hyvin tuloksin, eikä ole syytä epäillä A9:n pärjäävän huonommin: 48-tuumainen on varustettu Sonyn parhaalla videoprosessorilla X1 Ultimatella, joka on täynnä kuvaa parantavia ominaisuuksia.

Sony KD 48A9 Queens Gambit
Sony KD-48A9:n kuva on terävä ja luonnollinen. Kuvassa Netflixin Musta kuningatar. Kuva: Audun Hage

Koska LG ja Sony käyttävät aivan samaa 48-tuumaista paneelia, ei ole ihme, että molempien kuva on hyvin samanlainen. Elokuva-asetuksella molemmat näyttävät oikeastaan aivan identtisiltä, eikä niitä kuvanlaadun perusteella voinut ensivilkaisulla edes erottaa toisistaan! Tutkittuamme kuvaa tarkemmin huomasimme, että Sony onnistuu joillakin osa-alueilla hippusen paremmin.

Ensinnäkin Sonyn värit on hiukan paremmat ja luonnollisemmat. Värintoisto on täyteläistä ja vivahteikasta mutta ei liioiteltua tai luonnotonta. Sonyn televisiossa myös kohinanvaimennus on kohdillaan ilman, että kuvaan syntyisi sen seurauksena keinotekoista kalvoa.

Liikkeet toistuvat KD-48A9:ssä erittäin sulavasti. Mainittakoon, että myös LG on kehittynyt tällä saralla valtavasti. Molemmissa televisioissa panoraamakuvauksessa pysyy fokus hyvin.

Vaikka molemmissa terävyys on huippuluokkaa, on Sonyllä mielestämme vieläkin terävämpi ja yksityiskohtaisempi kuva. Eron huomaa pienen pienissä ihon sävyeroissa tai valon heijastumissa! Vaikka näiden kahden television väliset erot ovatkin pääosin hyvin pieniä, ne ovat sitä Sonyn eduksi. Vertauskuvaa käyttäen LG:n televisio on putipuhdas, vastapesty ikkuna, kun taas Sonyn ikkuna on avattu kokonaan!

Peliominaisuuksia puuttuu

Moni varmaankin aprikoi, miten hyvin Sony KD-48A9 sopii pelinäytöksi, ja vastaus on että sekä että huonosti. Jos puhutaan tämän päivän pelikonsoleista, tunnetuista peleistä ja tavallisista PC-peleistä, on Sonyn televisio erinomainen pelinäyttö. Tietokoneen näyttönäkin sitä voi käyttää graafiseen työhön kuten kuvankäsittelyyn, sillä värintoisto on neutraalia.

Samaan aikaan on kuitenkin selvää, ettei KD-48A9 pysty kisaamaan LG OLED48CX:ää vastaan tietyiltä osin: LG:n näyttö tuntuu nopeammalta vaativammillakin peleillä, etenkin 120 Hz:n kuvataajuutta käyttävien kohdalla. Testasimme Forza Horizon 4 -peliä, joka tukee jopa 4K/120fps-kuvanopeutta, ja Sony oli töksähtelevämpi ja epätasaisempi kuin LG.

4K/120fps-omiansiuuden puuttuminen ei ole suuri haitta, mutta voi olla miinus tulevia pelikonsoleita (Xbox Series X ja Playstation 5) ja uusimpia pelejä ajatellen. Suurin osa markkinoilla olevista peleistä toimii tällä hetkellä mainiosti 60 kuvaa sekunnissa -nopeudella, mutta se voi jäädä pian hissutteluksi, kun tekniikka menee eteenpäin.

Äänenlaatu

KD-48A9 hyödyntää Acoustic Surface Audiota, joka on Sonyn ”näkymätön” kaiutinjärjestelmä. Useimmilla kaiuttimet on sijoitettu television alareunaan, mutta Sony on keksinyt innovatiivisen tavan käyttää kuvapaneelia itsessään äänen lähteenä, kun se värähtelee audiosignaalin tahdissa. Ratkaisun ansiosta ääni tuntuu tulevan juuri samasta paikasta, minne sen lähteen kuvassa kulloinkin sijoitamme, mikä helpottaa esimerkiksi puheen ymmärtämistä.

Sony Acoustic Surface Audio
Sonyn Acoustic Surface -tekniikka käyttää OLED-paneelia äänen tuottamiseen. Kuva: Sony

Ääni on selkeä ja erotteleva, ja sekä puhe että efektit toistuvat täyteläisesti – paljon paremmin kuin LG:llä! Ääni on niin hyvä, että useimmat kokevat varmaankin pärjäävänsä ilman soundbaria. Etenkin pienemmissä huoneissa kuten makuuhuoneessa tämä on selkeä etu, kun tarvitaan vähemmän laitteita ja johtoja.

Johtopäätökset

Sony KD-48A9 on kompakti ja tyylikäs televisio, jonka suorituskyky hurmaa: pienen 48-tuumaisen television kuvanlaatu on todella huippuluokkaa! Sonyn sisäänrakennettu ääni on loistava, ja sovellusvalikoima ja älyratkaisut ovat erinomaisia. Ainoa heikompi alue KD-48A9:lle on liitännät: LG:n 48-tuumaisessa on HDMI 2.1 ja peliystävällisemmät ominaisuudet, joita Sony on vailla. Se on vähän kummaa ottaen huomioon, että kyseessä on PlayStationinkin valmistaja! Sony on myös tällä hetkellä kilpailijaansa monta sataa euroa kalliimpi. Jos pelaaminen ei kuitenkaan ole ykkösasia, vaan hakusessa on vain loistava pieni televisio, osuu Sony napakymppiin!

Karakter
Sony KD-48A9
High End

Ääni & Kuva kiteyttää

Sony KD-48A9 tarjoaa kaunista kuvaa ja ääntä sekä miellyttävän kontrastin, syvän mustan ja pehmeästi toistuvat liikkeet. Sisäänrakennetuista (ja näkymättömistä) kaiuttimista lähtee vahva ja selkeä ääni. Ruutu on hieman paksumpi kuin useimmat OLEDit. KD-48A9:ssä ei ole peliharrastajien pettymykseksi kaikkia HDMI 2.1 -ominaisuuksia.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top