Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Julkaistu 02.01.2019 - 16:33
LG 65SK9500
Audun Hage

Kun laittaa samaan lauseeseen kirjainyhdistelmät LG ja tv, useimmat ajattelevat nykyään OLED-televisioita. LG Display ei kuitenkaan ole unohtanut LCD-telkkareita, vaan tekee ja kehittää edelleen molempia paneelityyppejä. Uusin keksintö on Nano Cell -tekniikka, joka tuo parhaisiin LCD-näyttöihin paremman kontrastin ja laajemman värispektrin. Huippumalli SK9500 on varustettu uusimmilla ominaisuuksilla ja on siksi kiinnostava haastaja OLED-taiston kotikentällä.

LG SK9500: Design

Mitä tulee muotoiluun ja ulkonäköön, on SK9500 useimpien LCD-näyttöjen tapaan OLED-televisioihin verrattuna auttamattoman kömpelö, sillä paneeli on huomattavasti paksumpi. OLEDissa on vain pari kerrosta, kun taas LCD koostuu etulasista, filttereistä, LCD-matriisista ja taustavaloista, joiden vuoksi millejä tulee väkisinkin. SK9500 on varustettu vieläpä hienostuneella, suoraan takaa valaisevilla LED-valoilla, joten erityisen litteästä televisiosta ei voi puhua.

Edellä mainitusta huolimatta SK9500 ei ole pahannäköinen. Itse asiassa kyseessä on varsin tyylikäs ja vankan oloinen tv – siinä missä monet ohuet OLEDit voivat tuntua vähän heiveröisiltä. Kaareva jalusta näyttää hyvältä ja sen läpi saa vedettyä johdot huomaamattomasti tv-tason sisälle.

Mainos
2018 65 55 SK95 A EU CIS ASIA MEA HK SCA LG SUPER UHD LOGO 4 48062
(Kuva: LG)

Käyttö ja ominaisuudet

SK9500 on käyttäjäystävällisyydeltään parasta A-ryhmää. Se käyttää LG:n itse kehittelemää älykäyttöliittymää (WebOS 4.0), joka on meidän mielestämme markkinoiden parhaita. Järjestelmä toimii salamannopeasti, ja valikot ovat selkeät. Sovellukset ja videosisällöt saa auki helposti.

Televisiota ohjataan Magic Remote -gyro-kaukosäätimellä, jonka ansiosta toimintoja voi käskyttää hiiren osoittimella. Jos siihen on tottunut, tavalliset nuolinäppäimet tuntuvat oudolta. Hiiren osoittimella on helppo selata valikoita, ja LG käyttää sitä myös tärkeimmissä sovelluksissa, joten on helppoa ja nopeaa klikata haluamaansa sisältöä.

LG:n tv on hyvin varustettu sovellusten osalta, ja sellaiset sovellukset kuin Netflix ja Amazon Prime löytyvät helposti. OLED-mallien tapaan SK9500 tukee kaikkia videoformaatteja, kuten Dolby Visionia, Technicoloria ja HLG:tä.

01 intro9500 48056
(Kuva: LG)

Kuvanlaatu

Idea siinä, että maksaa televisiosta vähän enemmän on päästä näkemään lempisisältöjään parhaalla mahdollisella laadulla. Eli saamaan värintoiston, terävyyden ja kontrastin huippuunsa. LG:n OLED-mallit ovat tällä saralla huippuluokkaa. Miksi siis maksaa pari tonnia saman merkin LCD-televisiosta? Selvittääksemme, mihin suuntaan vaaka kallistuu, panimme SK9500:n ja vuoden 2018 OLED65W8:n vierekkäin!

Kuvanlaadullisesti SK9500:lla on paljon tarjottavaa. Ensinnäkin kirkkaus on hieno. OLED-näyttö juhlii hämärissä huoneissa, mutta LCD vie voiton päivänvalossa. Etenkin ero käy ilmi katsoessa sisältöjä, joissa on paljon valoa, kuten uutisia ja urheilua – etenkin talviurheilua, jossa suurin osa taustasta on valkoista. LCD tarjoaa hyvää kirkkautta ja kontrastia eikä sen vahvuus heikkene, kun taas OLED näyttää tässä suhteessa vaisummalta.

LCD ei myöskään uhraa kontrastia kirkkauden vuoksi: se onnistuu säilyttämään yksityiskohdat myös tummemmilla alueilla. Suoran LED-taustavalaistuksen ansiosta kuva säätelee kirkkauden määrää alueittain – selvä etu tavallisiin reunavalaistuihin LCD-näyttöihin verrattuna. Paikallinen himmennys toimii yllättävän hyvin, ja jos huoneessa on jonkin verran valoa ei puutteita huomaa. SK9500 on samaa tasoa kuin Sony XF9005, yksi hintaluokan suosikeistamme.

Värintoisto ansaitsee suitsutusta. LG:n näyttö tarjoaa todella loisteliaat värit, jotka eivät häviä vertailun OLEDille. Värit ovat hyvin intensiivisiä milloin videomateriaali sitä vaatii mutta silti vivahteikkaat eivätkä ylikylläiset. Testinauhoituksemme jalkapallosta ja Formula 1:stä näyttävät tyylikkäiltä, realistisilta ja mukaansa tempaavilta. BBC:n Planet Earth-luontofilmit ovat tuskin koskaan näyttäneet yhtä hyvältä. LG erottuu IPS-paneelinsa ansiosta, sillä sen laajempi katselukulma pitää värit kauniina, vaikka istuisikin sivummassa. Monia LCD-näyttöjä katsoessa pelkkä pään kääntäminen muuttaa kuvaa, mutta tässä vaikutelma on kuin OLED-malleissa.

AI USP GL 48055
(Kuva: LG)

Pimeyden laskeutuessa

Kun valot napsaisee pois päältä, menee katselukokemus huonommaksi. Jännityssarjoissa kuten Stranger Thingsissä kuva on keskimäärin tummempi, kun monet kohtaukset tapahtuvat yöllä tai pimeissä luolissa. Silloin onkin tärkeämpää saada pimeydestä kaivettua yksityiskohtia. Tässä OLED vie ilmiselvästi voiton. LG SK9500:ssa kirkkauden hallinta on erinomaista, mutta hämärässä katsellessa taustavalaistuksen työskentelyä ei voi olla huomaamatta.

Kirkkaat objektit tummaa taustaa vasten (taskulamput, soihdut, autojen ajovalot) saavat kirkkaan ja laatikkomaisen heijastuksen, mikä näyttää häiritsevältä ja sotkee muuten hyvää elokuvateatterifiilistä. Tämä viestii siitä, ettei taustavalaistus ole riittävän hyvä, vaan se olisi pitänyt jakaa vieläkin useampaan alueeseen. On houkuttelevaa nostaa tässä kohtaa esiin Samsungin (toki hieman kalliimpi) Q9FN, joka on paljon tarkempi – OLED-malleista puhumattakaan, sillä ne kontrolloivat jokaisen pikselin valaistusta erikseen. OLEDin kyky toistaa oikeasti mustaa mustaa tekee siitä täydellisen taustapaneelin toiminnalle. Jo tämä ominaisuus riittää kääntämään monen pään OLEDin suuntaan.

Kuvanlaadun yhteenvetona mainittakoon, että LG SK9500 on erinomainen valaistuissa tiloissa ja yleiskäytössä, mutta osoittaa heikkoutensa hämärässä ja tummien kohtausten kanssa. Hankala yhtälö!

Lopulta sopivimman television valinnassa kyse on käyttötavoista ja budjetista. LG SK9500 kuuluu LCD-televisioiden kalliimpaan päähän, mutta sillä on silti kurottavaa OLED65B8:een, LG:n edullisimpaan 65-tuumaiseen OLEDiin. Kuvapaneelia lukuun ottamatta varustelutaso on samanlainen.

10 spec SK95 48058
(Kuva: LG)

Äänenlaatu

SK9500:ssa on 40 watin audiojärjestelmä, joka sisältää erillisen subwooferin. LG:n näytössä on myös edistyksellinen äänenkäsittely, muun muassa tuki Dolby Atmokselle. Sisäänrakennetut kaiuttimet eivät tarjoa niinkään 3D-ääntä, vaan stereota. Äänenlaatu on ehdottomasti hyvä, selkeä, syvä ja keskimääräistä parempi. Jos televisioon liittää Atmos-yhteensopivan soundbarin (vaikkapa LG:n oman SK10Y:n), saa nauttia mahtavasta surroundäänestä. Netflix julkaisee yhä enemmän Atmos-tuettuja sarjoja ja elokuvia, ja vaikutelma on selvästi leffateatterimaisempi.

Johtopäätökset

LG SK9500 on jännittävä vaihtoehto LG:n omille OLEDeille, etenkin jos katsoo paljon päivänvalossa ja kiinnostuneempi urheilusta ja peleistä kuin uusista sarjoista ja elokuvista. Kuvanlaatu ei yllä OLED-näyttöjen mustaakin mustempien kuvien tasolle, mutta LCD iskee takaisin loistavilla väreillään ja kirkkaudellaan. SK9500 on varustettu monilla huippumalleista tutuilla ominaisuuksilla, mutta hinta on edullisempi. Jos haluaa erinomaisen LCD-television, jossa on erinomainen kuvan- ja äänenlaatu, laaja formaattivalikoima ja LG:n kuulu helppokäyttöisyys, on tämä hyvä ostos.

Karakter
LG 65SK9500

Ääni & Kuva kiteyttää

Äärimmäisen hienot värit kaikista katselukulmista katsottuna. Vaikuttavan terävä kuva. Myös käyttäjäystävällisyys ja formaattivalikoima on huippua. Kontrastin ja mustan taso ei vastaa OLED-laatua, ja suora LED-taustavalaistus ei ole tarkimmasta päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top