Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: LG 65SK9500

LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Äärimmäisen hienot värit kaikista katselukulmista katsottuna. Vaikuttavan terävä kuva. Myös käyttäjäystävällisyys ja formaattivalikoima on huippua.
Kontrastin ja mustan taso ei vastaa OLED-laatua, ja suora LED-taustavalaistus ei ole tarkimmasta päästä.

Kun laittaa samaan lauseeseen kirjainyhdistelmät LG ja tv, useimmat ajattelevat nykyään OLED-televisioita. LG Display ei kuitenkaan ole unohtanut LCD-telkkareita, vaan tekee ja kehittää edelleen molempia paneelityyppejä. Uusin keksintö on Nano Cell -tekniikka, joka tuo parhaisiin LCD-näyttöihin paremman kontrastin ja laajemman värispektrin. Huippumalli SK9500 on varustettu uusimmilla ominaisuuksilla ja on siksi kiinnostava haastaja OLED-taiston kotikentällä.

LG SK9500: Design

Mitä tulee muotoiluun ja ulkonäköön, on SK9500 useimpien LCD-näyttöjen tapaan OLED-televisioihin verrattuna auttamattoman kömpelö, sillä paneeli on huomattavasti paksumpi. OLEDissa on vain pari kerrosta, kun taas LCD koostuu etulasista, filttereistä, LCD-matriisista ja taustavaloista, joiden vuoksi millejä tulee väkisinkin. SK9500 on varustettu vieläpä hienostuneella, suoraan takaa valaisevilla LED-valoilla, joten erityisen litteästä televisiosta ei voi puhua.

Edellä mainitusta huolimatta SK9500 ei ole pahannäköinen. Itse asiassa kyseessä on varsin tyylikäs ja vankan oloinen tv – siinä missä monet ohuet OLEDit voivat tuntua vähän heiveröisiltä. Kaareva jalusta näyttää hyvältä ja sen läpi saa vedettyä johdot huomaamattomasti tv-tason sisälle.

(Kuva: LG)

Käyttö ja ominaisuudet

SK9500 on käyttäjäystävällisyydeltään parasta A-ryhmää. Se käyttää LG:n itse kehittelemää älykäyttöliittymää (WebOS 4.0), joka on meidän mielestämme markkinoiden parhaita. Järjestelmä toimii salamannopeasti, ja valikot ovat selkeät. Sovellukset ja videosisällöt saa auki helposti.

Televisiota ohjataan Magic Remote -gyro-kaukosäätimellä, jonka ansiosta toimintoja voi käskyttää hiiren osoittimella. Jos siihen on tottunut, tavalliset nuolinäppäimet tuntuvat oudolta. Hiiren osoittimella on helppo selata valikoita, ja LG käyttää sitä myös tärkeimmissä sovelluksissa, joten on helppoa ja nopeaa klikata haluamaansa sisältöä.

LG:n tv on hyvin varustettu sovellusten osalta, ja sellaiset sovellukset kuin Netflix ja Amazon Prime löytyvät helposti. OLED-mallien tapaan SK9500 tukee kaikkia videoformaatteja, kuten Dolby Visionia, Technicoloria ja HLG:tä.

(Kuva: LG)

Kuvanlaatu

Idea siinä, että maksaa televisiosta vähän enemmän on päästä näkemään lempisisältöjään parhaalla mahdollisella laadulla. Eli saamaan värintoiston, terävyyden ja kontrastin huippuunsa. LG:n OLED-mallit ovat tällä saralla huippuluokkaa. Miksi siis maksaa pari tonnia saman merkin LCD-televisiosta? Selvittääksemme, mihin suuntaan vaaka kallistuu, panimme SK9500:n ja vuoden 2018 OLED65W8:n vierekkäin!

Kuvanlaadullisesti SK9500:lla on paljon tarjottavaa. Ensinnäkin kirkkaus on hieno. OLED-näyttö juhlii hämärissä huoneissa, mutta LCD vie voiton päivänvalossa. Etenkin ero käy ilmi katsoessa sisältöjä, joissa on paljon valoa, kuten uutisia ja urheilua – etenkin talviurheilua, jossa suurin osa taustasta on valkoista. LCD tarjoaa hyvää kirkkautta ja kontrastia eikä sen vahvuus heikkene, kun taas OLED näyttää tässä suhteessa vaisummalta.

LCD ei myöskään uhraa kontrastia kirkkauden vuoksi: se onnistuu säilyttämään yksityiskohdat myös tummemmilla alueilla. Suoran LED-taustavalaistuksen ansiosta kuva säätelee kirkkauden määrää alueittain – selvä etu tavallisiin reunavalaistuihin LCD-näyttöihin verrattuna. Paikallinen himmennys toimii yllättävän hyvin, ja jos huoneessa on jonkin verran valoa ei puutteita huomaa. SK9500 on samaa tasoa kuin Sony XF9005, yksi hintaluokan suosikeistamme.

Värintoisto ansaitsee suitsutusta. LG:n näyttö tarjoaa todella loisteliaat värit, jotka eivät häviä vertailun OLEDille. Värit ovat hyvin intensiivisiä milloin videomateriaali sitä vaatii mutta silti vivahteikkaat eivätkä ylikylläiset. Testinauhoituksemme jalkapallosta ja Formula 1:stä näyttävät tyylikkäiltä, realistisilta ja mukaansa tempaavilta. BBC:n Planet Earth-luontofilmit ovat tuskin koskaan näyttäneet yhtä hyvältä. LG erottuu IPS-paneelinsa ansiosta, sillä sen laajempi katselukulma pitää värit kauniina, vaikka istuisikin sivummassa. Monia LCD-näyttöjä katsoessa pelkkä pään kääntäminen muuttaa kuvaa, mutta tässä vaikutelma on kuin OLED-malleissa.

(Kuva: LG)

Pimeyden laskeutuessa

Kun valot napsaisee pois päältä, menee katselukokemus huonommaksi. Jännityssarjoissa kuten Stranger Thingsissä kuva on keskimäärin tummempi, kun monet kohtaukset tapahtuvat yöllä tai pimeissä luolissa. Silloin onkin tärkeämpää saada pimeydestä kaivettua yksityiskohtia. Tässä OLED vie ilmiselvästi voiton. LG SK9500:ssa kirkkauden hallinta on erinomaista, mutta hämärässä katsellessa taustavalaistuksen työskentelyä ei voi olla huomaamatta.

Kirkkaat objektit tummaa taustaa vasten (taskulamput, soihdut, autojen ajovalot) saavat kirkkaan ja laatikkomaisen heijastuksen, mikä näyttää häiritsevältä ja sotkee muuten hyvää elokuvateatterifiilistä. Tämä viestii siitä, ettei taustavalaistus ole riittävän hyvä, vaan se olisi pitänyt jakaa vieläkin useampaan alueeseen. On houkuttelevaa nostaa tässä kohtaa esiin Samsungin (toki hieman kalliimpi) Q9FN, joka on paljon tarkempi – OLED-malleista puhumattakaan, sillä ne kontrolloivat jokaisen pikselin valaistusta erikseen. OLEDin kyky toistaa oikeasti mustaa mustaa tekee siitä täydellisen taustapaneelin toiminnalle. Jo tämä ominaisuus riittää kääntämään monen pään OLEDin suuntaan.

Kuvanlaadun yhteenvetona mainittakoon, että LG SK9500 on erinomainen valaistuissa tiloissa ja yleiskäytössä, mutta osoittaa heikkoutensa hämärässä ja tummien kohtausten kanssa. Hankala yhtälö!

Lopulta sopivimman television valinnassa kyse on käyttötavoista ja budjetista. LG SK9500 kuuluu LCD-televisioiden kalliimpaan päähän, mutta sillä on silti kurottavaa OLED65B8:een, LG:n edullisimpaan 65-tuumaiseen OLEDiin. Kuvapaneelia lukuun ottamatta varustelutaso on samanlainen.

(Kuva: LG)

Äänenlaatu

SK9500:ssa on 40 watin audiojärjestelmä, joka sisältää erillisen subwooferin. LG:n näytössä on myös edistyksellinen äänenkäsittely, muun muassa tuki Dolby Atmokselle. Sisäänrakennetut kaiuttimet eivät tarjoa niinkään 3D-ääntä, vaan stereota. Äänenlaatu on ehdottomasti hyvä, selkeä, syvä ja keskimääräistä parempi. Jos televisioon liittää Atmos-yhteensopivan soundbarin (vaikkapa LG:n oman SK10Y:n), saa nauttia mahtavasta surroundäänestä. Netflix julkaisee yhä enemmän Atmos-tuettuja sarjoja ja elokuvia, ja vaikutelma on selvästi leffateatterimaisempi.

Johtopäätökset

LG SK9500 on jännittävä vaihtoehto LG:n omille OLEDeille, etenkin jos katsoo paljon päivänvalossa ja kiinnostuneempi urheilusta ja peleistä kuin uusista sarjoista ja elokuvista. Kuvanlaatu ei yllä OLED-näyttöjen mustaakin mustempien kuvien tasolle, mutta LCD iskee takaisin loistavilla väreillään ja kirkkaudellaan. SK9500 on varustettu monilla huippumalleista tutuilla ominaisuuksilla, mutta hinta on edullisempi. Jos haluaa erinomaisen LCD-television, jossa on erinomainen kuvan- ja äänenlaatu, laaja formaattivalikoima ja LG:n kuulu helppokäyttöisyys, on tämä hyvä ostos.

Bästa pris på LG 65SK9500

Koko/tyyppi: 65-tums 4K LCD

Resoluutio: 3840×2160 (4K Ultra HD)

Käyttöliittymä: Web OS 4.0

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digitaalinen ääni

HDR: HDR10, Dolby Vision, HLG, Technicolor

Erityistä: Dolby Atmos -yhteensopiva

Verkkosivusto: lg.fi

Hinta: 1 500 €

Lisää

Keskustelu
Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo Life A11/800

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Mainos
Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Mainos
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.