: 75-tuumaiset HDR-televisiot

Jätti-tv kotiteatteriin

Haaveiletko uudesta televisiosta, josta urheilu, elokuvat ja pelaaminen tuntuvat entistäkin aidommilta? Miksi silloin pihistellä, kun voi valita todella ison ruudun!

Televisioissa koolla todella on väliä. Leffat, urheilu ja pelit vain paranevat mitä isommaksi ruutua kasvattaa. Lähes näkökentän peittävä tv imaisee mukaansa kuvaruudun tapahtumiin ja tekee kokemuksesta realistisemman – kuten kaikki elokuvateattereissa käyneet tietävät.

Mikä sitten tällä hetkellä tarkoittaa isoa ruutua? Televisioiden tavallinen koko kasvaa jatkuvasti, ja 55-tuumainen on jo suosituin koko. Naapurillasi on jo varmaan 65-tuumainen, joten käännä katseesi 75-tuumaisiin varmistaaksesi paikkasi naapuruston huipulla!

Isompaa kuvaa, mutta mihin hintaan?

Hinnoilla on ollut tapana nousta kohtuuttomasti, kun mennään yli 65 tuuman. Halventuneet hinnat ja laajempi valikoima ovat kuitenkin hiljalleen tekemässä 75-tuumaisista televisioista uutta 65-tuumaista. Ja vaikka jättikoosta joutuu yhä pulittamaan pitkän pennin, ei sentään puhuta enää mistään kesämökkihinnoista.

Mukaan 75-tuumaisten maailmaan pääsee 2 000 eurolla, ja highend-mallit maksavat noin tuplasti enemmän. Niinpä jättikoko on entistä houkuttelevampi – jopa meille, jotka olemme aiemmin punninneet videoprojektorin ja television välillä.

Tietenkään 75-tuumainen ruutu ei vastaa 120-tuumaista kangasta, jos tuijotetaan pelkkää kokoa. Television toiminta on kuitenkin riippumattomampi valaistusolosuhteista kuin videotykin, joka vaatii yleensä huoneen pimentämistä.

Laatu on silti tärkeämpää kuin koko

Ennen marssimista kauppaan on hyvä muistaa, että kuvanlaadussa on paljon eroa 75-tuumaisissakin, ja erot vain korostuvat kuvakoon kasvaessa. Jättimäinen ruutu toimii suurennuslasina luonnottomille väreille, kontrastille ja heikolle kuvan terävyydelle. Suosittelemme panostamaan hieman rahaa kunnolliseen kuvanlaatuun.

75 tuumaa sekä 4K, HDR ja striimaus

Pyysimme valmistajilta testiin ajankohtaisimpia 75-tuumaisia televisioitaan. Testimallit ovat kaikki 75-tuumaisia LCD-näyttöjä 4K-resoluutiolla (3840×2160 pikseliä), ja niistä löytyy tuki nykyajan videoformaateille kuten UHD Blu-raylle, High Dynamic Rangelle (HDR) sekä paljon muuta mukavaa. Hinnat vaihtelevat, kuten aina tämän kokoluokan malleissa. Suosittelemmekin tutkimaan alati muuttuvia hintoja ja etsimään suosikkimallien tarjouskampanjoita – näin voi tehdä todella hyviä löytöjä!

mainos

Entäs OLED?

OLED-näytöt loistavat poissaolollaan tässä testissä, ja se johtuu vain ja ainoastaan hinnasta. Tällä hetkellä 75-tuumainen LCD-televisio maksaa pari tonnia, mutta 77-tuumainen OLED-näytöstä joutuu yhä pulittamaan – usko tai älä! – lähemmäs 15 000 euroa! Tässä kokoluokassa LCD-tekniikka onkin vielä selvästi järkevämpi vaihtoehto edullisempien tuotantokustannusten ansiosta.

mainos

Testin hinnat on tarkistettu helmikuussa 2018. Kannattaa vertailla niitä hintasivustoilla ennen ostopäätöstä!

Suuren luokan jätti-tv

Kiinalainen TCL tuo kilpailuun edullisen ja hyvän jättinäytön.

Ääni & Kuva kiteyttää

TCL:n 75-tuumaisessa on hyvä kontrasti ja musta sekä yllättävän hyvä äänenlaatu. Android-alusta toimii erinomaisesti.
Hieman epätasainen valon jakautuminen. Värintoisto ei yllä tarkkuudessaan parhaiden rinnalle.
Koko/tyyppi: 75-tuumainen 4K LED LCD

Resoluutio: 3840x2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android

Sisääntulot: 3 HDMI, 2 USB

Ulostulot: Optinen digiulostulo

HDR: HDR10

Verkkosivusto: tcl.eu/fi

Hinta: 2 500 €

Maahantuoja: Gigantti

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

TCL on yhä melko uusi ja tuntematon televisiovalmistaja Pohjolassa, mutta globaaleilla markkinoilla se on lähes yhtä suuri peluri kuin Samsung ja LG, valikoiman kattaessa kaikki edullisista malleista highendiin.

U75C7006:lla on paljon yhteistä viime vuonna testaamamme pienemmän U55C7006-mallin kanssa. Kaunis muotoilu on simppelin metallikehyksen ansiota, ja malli on huomattavasti Samsungin 6-sarjan televisiota litteämpi. TCL on myös panostanut mukavasti ääneen lisäämällä integroidun mini-soundbarin JBL:n kaiuttimilla. Jalat sen sijaan on sijoitettu hölmösti television nurkkiin, joten tarvitaan vähintään 179 cm leveä tv-taso majoittamaan laite – tai sitten se on ripustettava seinälle.

Käyttö ja ominaisuudet

TCL hyödyntää Androidia (7.0) käyttöjärjestelmänään ja voi siten tarjota yleisimmät sovellukset, pelit ja palvelut Google Play Storen kautta. Valmiina löytyvä Chromecast mahdollistaa sisällön katsomisen kännykän kautta tai kännykän käyttämisen kaukosäätimenä YouTubelle ja muille sovelluksille. TCL:n näyttö on nopea ja helppokäyttöinen, vaikkakaan Android-alusta ei toimi yhtä intuitiivisesti kuin Samsungin Tizen. Myös TCL:llä on erityinen peliasetus, jonka viiveeksi mittasimme parhaimmillaan 38 millisekuntia.

Kuvanlaatu

TCL:ssa on reunavalaistu VA-tyypin LCD-paneeli10-bittisellä laajennetulla väritilassa ja HDR:llä. Siinä on myös ohjelmistoperusteinen paikallinen himmennys, joka parantaa kontrastia tarkoilla alueilla tehden suuren eron näyttöihin, joissa tätä ei ole.

Samsungin lähes samanhintaiseen budjettimalliin verrattuna on selvää, että TCL:llä on hieman enemmän ruutia takataskussaan, etenkin kontrastin osalta. Musta on syvempää, tummissa kohtauksissa yksityiskohtia erottuu enemmän ja kirkkaissa kohdissa on enemmän painetta. Kun nämä kaksi televisiota laittaa rinnakkain, on ero merkittävä. Eteläkorealainen näyttää elottomalta kiinalaiseen verrattuna.

Lisäkirkkaudessa on heikkoutensakin. Valon jakautuminen ei ole täysin tasaista, vaan jonkun verran ”cloudingia” näkyy. Värintoisto ei ole yhtä tarkkaa kuin Samsungilla eivätkä harmaan sävyt toistu yhtä tarkasti. Molemmat ominaisuudet heikentävät etenkin sellaisissa tilanteissa, kun katselee vaikkapa talviurheilua ja koko ruutu on valkoisen lumen peitossa. TCL on tehnyt tehdasasetusten säätämisestä mahdollista, mutta siihen tarvitaan ammattilaista, ellei sitten itse satu omistamaan sopivaa välineistöä.

Äänenlaatu

Soundi on selvästi keskivertoa parempi. TCL:n kaiuttimet soivat suoraan katselijaa kohti eikä ääni siis heijastu tason kautta. Puhe erottuu kirkkaasti ja on selkeää. Diskantti ja keskirekisteri kuulostavat raikkailta, mutta bassoa olisimme toivoneet lisää. Subwooferilla varustettu soundbar on tarpeen.

mainos

Johtopäätökset

TCL U75C7006 tarjoaa erinomaista kontrastia, mikä on ehdottomasti etu elokuvien ja television katselijoille. TCL kisaa tiukasti Samsungin 75-tuumaisen 6-sarjan mallin kanssa monella saralla – mutta häviää hieman värintoiston ja valon jakautumisen kohdalla. TCL:llä taas on huomattavasti parempi äänenlaatu eikä se ole yhtä riippuvainen ulkoisesta soundbarista. Android-käyttöjärjestelmää on helppo käyttää, joskaan ei yhtä miellyttävä kuin Samsungin Tizania. Yleisvaikutelma on positiivinen: TCL on hyvä ja edullinen vaihtoehto 75-tuumaisten joukossa.

mainos

Köyhä kontrasti

Philipsin televisio on testin edullisin, mutta kontrastissa on parhaisiin nähden puutteita.

Ääni & Kuva kiteyttää

Veitsenterävä kuva ja pehmeät liikkeet tekevät Philipsin televisiosta hyvän yleis-tv:n.
Rajoittunut kontrasti ja kirkkaus heikentävät HDR-videoiden tehoa.
Koko/tyyppi: 75-tuumainen 4K LED LCD

Resoluutio: 3840x2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android

Sisääntulot: 4 HDMI, 2 USB

Ulostulot: Optinen digiulostulo

HDR: HDR10

Muuta: Ambilight-valaistus

Verkkosivusto: philips.fi

Hinta: 3 400 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Philips on lanseerannut viime aikoina tukun kiinnostavia televisioita, joista monet edustavat OLED-teknologiaa. 75PUS7101 puolestaan on 75-tuumainen LCD-näyttö. Se tarjoaa 4K-resoluutiota, HDR-tuen eikä vähimpänä Ambilight-valaistuksen!

Philipsin televisiota on miellyttävä katsella, ja sen tumma metallikehys on tyylikäs. Jalkojen sijoittelua ei ehkä ole mietitty loppuun asti. Ne sijaitsevat nimittäin aivan television reunoissa, mikä tarkoittaa, että televisiotason on oltava vähintään yhtä leveä kuin television eli 168 cm.

Käyttö ja ominaisuudet

Philips luottaa Androidiin käyttöliittymän osalta. Käynnistys käy nopeasti ja televisio opastaa tärkeimpien asetusten läpi. Tv:seen yhdistetyt laitteet näkyvät pikavalikossa. Kaukosäädin on kätevä ja sen takaa löytyy näppäimistö, jonka avulla on helppo syöttää salasanoja eri palveluihin ja tehdä hakuja.

Sovellusvalikoima on riittävä. Sekä Netflix että YouTube löytyvät 4K-versioina. Philipsin näytössä on erityinen peliasetus, jolla mittasimme viiveeksi alhaisen 35 millisekuntia.

Kuvanlaatu

75PUS7101:ssa on LCD-paneeli, joka on valaistu reunoilta LED-valoilla, sekä Philipsin oma Pixel precise Ultra HD -kuvamoottori. Upea tarkkuus teki meihin heti vaikutuksen: näytöltä erottaa mielettömän määrän yksityiskohtia sekä 4K-elokuvista että tavallisista HD-sisällöistä. Samalla liikkeet näkyvät pehmeästi ja sulavasti, mikä kielii hyvästä videonkäsittelystä.

Panasoniciin verrattuna Philipsillä on hieman vahvemmat värit, jotka voivat parantaa katselukokemusta joissain tilanteissa, mutta tavallisella asteuksella kuva ei ole niin neutraali. Philipsillä on kuitenkin ISF Day/Night-asetus meille, jotka suosivat mahdollisimman neutraalia väritasapainoa.

Philipsin television suurin haaste on HDR-videon toistamisessa. Se vaihtaa oikeaan HDR-asteukseen, mutta oikean valointensiteetin saadakseen se asettaa taustavalon maksimiin. Lopputuloksena musta muuttuu harmaaksi ja syvyysvaikutelma katoaa. Netflix-sarja Stranger Things näyttää täten melko kalvakalta.

mainos

Philipsin etu on ehdottomasti Ambilight-valaistus. Värillinen, ruutua ympäröivä valaistus heijastaa television taustaseinälle ruudun tapahtumia mukailevat sävyt. Valaistus tekee katselusta silmille miellyttävämpää, tekee kokemuksesta tiiviimmän ja paikkaa hieman kontrastin puutteita.

mainos

Äänenlaatu

75PUS7101:ssa on tehoa 30 wattia, kaiuttimet asennettuna pohjaan ja erillinen bassokaiutin, joka tuo soundiin lisää syvyyttä. Ääni on varsin hyvä, ja jaksaa kivuta volyymiltään korkeallekin muuttumatta epämiellyttäväksi.

Johtopäätökset

Philipsin televisiolla on useita hyviä ominaisuuksia, joita on helppo arvostaa, kuten Ambilight-valaistus. Terävyys vakuuttaa, mutta värit saisivat olla neutraalimmat. Miinuksena 75PUS7101-televisiossa ovat kirkkauden ja kontrastin puutteet, joiden vuoksi HDR-videot eivät pääse oikeuksiinsa.

Fiksu jättitelevisio

Samsungin 75-tuumainen tarjoaa tyylikkään designin, erinomaisen kuvanlaadun ja paljon fiksuja ominaisuuksia samassa paketissa.

Ääni & Kuva kiteyttää

Salamannopea äly-tv, laaja valikoima sovelluksia ja ennen kaikkea hyvät yleisominaisuudet tekevät Samsungin televisiosta helposti suosikin.
Kirkkaus ei ole erityisen vakuuttava, mikä syö HDR-sisältöjen laatua.
Koko/tyyppi: 75-tuumainen 4K LED LCD

Resoluutio: 3840x2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Tizen

Sisääntulot: 4 HDMI, 2 USB

Ulostulot: Optinen digiulostulo

HDR: HDR10 One Connect-liitäntälaatikko

Verkkosivusto: samsung.fi

Hinta: 2 800 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Samsungilla on suuri valikoima malleja 75-, 82- ja jopa 88-tuumaisia televisioita eri hintaluokissa. Niiden joukosta poimimme mallin UE75MU8005, joka on Q-sarjan lippulaivamallia edullisempi ja yksinkertaisempi versio.

Samsungin televisiolla on tyylikäs ja harkittu ulkomuoto. Keskelle asennetun jalan ansiosta se on melko helppo sijoittaa paikalleen. Johdot saa piiloon erilliseen One Connect -liitäntälaatikkoon.

Käyttö ja ominaisuudet

Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä tunnetaan yhtenä markkinoiden nopeimmista ja käyttäjäystävällisimmistä. Sovelluksiin ja televisioon liitettyihin laitteisiin pääsee helposti käsiksi valikosta, ja eri lähteiden välillä vaihtaminen on nopeaa.

UE75MU8005:ssa on Netflixin, HBO:n ja Amazonin kaltaiset sovellukset valmiina, joten erilliselle suoratoistolaitteelle ei oikein ole tarvetta. Kaukosäätimessä on vain muutama nappi, mutta ne saa ohjelmoitua ohjaamaan erilaisia laitteita.

Samsungilla on erillinen peliasetus, joka jättää tarpeettoman kuvankäsittelyn tekemättä. Mittasimme viiveeksi noin 38 millisekuntia, mikä riittänee lähes kaikille pelaajille.

Kuvanlaatu

MU8005-sarja on tehty halvemmaksi vaihtoehdoksi Samsungin Q7F-, Q8C- ja Q9F-malleille, eikä sarjan malleissa ole huippumallien värikästä Quantum Dot -tekniikkaa. Mutta paljon muuta hyvää sarjan televisioissa kyllä on!

UE75MU8005:ssa on erinomainen terävyys ja yksityiskohdat erottuvat hienosti olipa kyseessä aito 4K-sisältö tai tavallinen HD. Perinteisen HDTV-sisällön skaalaaminen Canal Digitalilta näyttää loistavalta, eikä näkyvää kohinaa tai keinotekoista terävyyttä ole nimeksikään. Urheilu ja muu nopealiikkeinen materiaali toistuu pehmein ja nykimättömin liikkein.

mainos

Katselukulman laajuus on aina tarkastelussa, kun puhutaan LCD-näytöistä, eikä Samsungkaan ole tällä saralla parhaimmillaan. Jos istuu 25 – 30 astetta sivussa ruudun keskeltä, alkavat kontrasti ja värien täyteläisyys heiketä.

mainos

Vaikka 75MU8005:ssa on yllättävän hyvä kontrasti ja mustuus reuna-LEDeillä varustetuksi televisioksi, se ei pärjää Sonyn lippulaivamallille vaativimmissa HDR-kohtauksissa. Valoisissa kohdissa kuten soihduissa ja salamaoissa sekä päivänvalossa kuvatuissa kohtauksissa on huomattavasti vähemmän intensiteettiä.

Äänenlaatu

Samsungin näyttö on varustettu alaspäin suunnatuilla kaiuttimilla, jotka kuulostavat odotettua paremmalta. Puhe on vaikuttavan kirkasta ja basso täyteläistä. UE75MU8005 jaksaa myös soittaa kovaa ja korkealta ilman pahankuuloista häiriötä.

Johtopäätökset

Samsung UE75MU8005 on hyvin varusteltu suuri näyttö kilpailukykyiseen hintaan. Harkittu design tekee 75-tuumaisen jätin sijoittamisesta helppoa. Muiden valopilkkujen joukosta mainittakoon nopea käyttöliittymä ja laaja valikoima sovelluksia. Kuvan puolesta Samsungissa on erinomainen terävyys ja värintoisto sekä pehmeät liikkeet, mutta valitettavasti kontrasti ja todentuntu jäävät HDR-elokuvissa vähän heikommille.

mainos

Superkontrastia

Sonyn lippulaivamalli Bravia KD-75XE9405 vakuuttaa 75-tuumaisella kuvallaan!

Ääni & Kuva kiteyttää

Sonyn television LED-taustavalaistu näyttö ja paikallinen himmennys tarjoavat hämmästyttävän eläväistä ja kontrastiltaan erinomaista kuvaa.
Ääni on melko ohut ja Android-käyttöjärjestelmässä on hieman puutteita parhaimpiin kilpakumppaneihin verrattuna.
Koko/tyyppi: 75-tuumainen 4K LED LCD

Resoluutio: 3840x2160 (4K Ultra HD)

Käyttöjärjestelmä: Android

Sisääntulot: 4 HDMI, 3 USB

Ulostulot: Optinen digiulostulo

HDR: HDR10, HLG, Dolby Vision Local Dimming

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 4 000 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Bravia 75XE9405 on Sonyn tämän hetken parhaita ja suurimpia televisioita. Jos unohdetaan 20 000 euroa maksava 77-tuumainen A1 OLED ja 60 000 euron hintainen 100-tuumainen huippumalli ZD9, on tämä myös kallein – mutta tarjoaa todellakin rahoille vastinetta!

Käyttö ja ominaisuudet

Viime vuosina Sony on luottanut Googlen Android-käyttöjärjestelmään. Televisio käynnistyy standby-tilasta nopeasti ja kanavien ja sovellusten välillä vaihtaminen sujuu helposti. Huonona puolena on valikoiden runsaus. Tässä Sonylla (ja Googlella) olisi paljon tehtävää verrattuna Samsungin kätevämpään valikkojärjestelmään. Sovellusvalikoima kattaa suurimman osan tarvittavista applikaatioista, mukaan luettuna Netflixin ja YouTuben. Tietysti myös Chromecast on valmiina, joten sisältöä voi striimata televisioon puhelimesta.

Pelimarkkinoillakin toimiva Sony on huolehtinut tietysti näytön sopivuudesta pelaamiseenkin. Mittasimme viiveeksi noin 40 millisekuntia.

Kuvanlaatu

Bravia 75XE9405 voi ylpeillä kuvallaan, joka on LED-taustavalaistun näytön ja paikallisen himmennyksen ansiota. Reunoille sijoitettujen LED-valojen sijaan Sony on tehnyt näytön kunnolla niin, että erilliset alueet jakautuvat koko näytön alueelle. Tämän johdosta kirkkautta on mahdollista säätää eri alueilla. Sonyn televisiossa on myös japanilaisten paras videosiru X1 Extreme, joka huolehtii kuvankäsittelystä.

Lopputulos on helppo nähdä paljaalla silmällä: Sonyn näyttö toimii upeasti kaikenlaisella sisällöllä. Ylivoimainen kontrasti hakkaa kilpailijat saman tien. Bravia 75XE9405:n ei myöskään tarvitse hävetä värintoistollaan, joka on intensiivistä ja vivahteikasta ilman näkyvää ”color bandingia”.

Liikkeet ovat pehmeitä ja saumattomia, eli urheilun katsominen ja pelaaminen sujuvat nautinnollisesti.

HDR-sisällön kanssa Sony on eri luokassa kuin muut. Televisio puristaa maksimikirkkauden pienelle alueelle häiritsemättä muuta kuvaa. Ylivoimainen kirkkaudenhallinta tuo valkoiseen enemmän painetta yhdistettynä syvempään mustaan ja parempiin yksityiskohtiin.

mainos

Äänenlaatu

Verrattuna huippulaatuiseen kuvaan tuntuu Sonyn ääni melko pakatulta. Bassosta puuttuu täyteläisyyttä ja sekä puhe että ääniefektit jäävät kesyiksi. Upean kuvan pariksi on välttämätöntä hankkia soundbar.

mainos

Johtopäätökset

Sony Bravia KD-75XE9405 on testin kallein televisio, mutta tarjoaa rahoille vastinetta upean kuvanlaatunsa muodossa. Edistyksellinen kuvankäsittely ja LED-taustavalaistu näyttö lähentelevät OLED-laatua kontrastin ja mustan syvyyden suhteen. Ja verrattuna Sonyn 77-tuumaiseen tämä ei tunnukaan enää niin kalliilta!

Samsung UE75MU6175
Samsungin edullisin jättinäyttö ei ole lainkaan hullumpi.
Panasonic Viera TX-75EX780
Panasonicin TX-75EX780 on useimpien makuun kolahtava, tyylikäs jättitelevisio.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.
Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös