Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: Sony HT-ZF9

Sony HT-ZF9

Soundbar, jossa on kaikkea

Sonyn soundbar on luokkansa parhaita ja laajennettavissa takakaiuttimiensa ansiosta.

Soundi on avoin ja kirkas ja vaikuttavan dynaaminen. Erinomainen sekä elokuville että musiikille ja vielä parempi takakaiuttimien kanssa.
Atmos-efekti on rajoittunut ja korkealle kimpoava ääni kuulostaa ohuelta. Subwoofer on sijoitettava soundbarin lähelle, jotta se ei jää soitossa jälkeen.

Sony HT-ZF9 maksaa vain puolet HT-ST5000-huippumallista, mutta siinä on silti tuki sekä Dolby Atmokselle että DTS:X:lle. Formaatit tarjoavat äänikuvaa, joka sulkee kuulijan syleilyynsä myös yläpuolelta ja luo kolmiulotteisen äänimaailman. Siinä missä ST5000:ssa ja monessa muussa Atmos-kaiuttimessa elementit on sijoitettu päälle heijastamaan ääni kattoa kohden, on ZF9:ssa efekti luotu psykoakustisesti ja vain kolmella eteenpäin suunnatulla elementillä – joista keskimmäinen soittaa pelkkää keskikanavaa toistaakseen puheen optimaalisesti.

Langattomat takakaiuttimet

SF9 pystyy johonkin, mihin kalliimpi Sonyn malli ei pystykään, nimittäin yhdistämään erillisiin takakaiuttimiin. SA-Z9R-nimiset kaiuttimet toistavat yksistään takakanavien ääntä surroundilla. Hinta nousee silloin 300 eurolla, mutta olohuonetta koristaakin sitten täydellinen 5.1-surroundjärjestelmä helposti asennettavine takakaiuttimineen. Myös subwoofer on langaton ja sen voi sijoittaa periaatteessa mihin vain huoneessa. Käytännössä sitä ei kannata sijoittaa kovin kauaksi soundbarista, sillä havaitsimme ajoittaista äänen häviämistä, jos etäisyys kasvoi yli kolmeen metriin.

Langattomien takakaiuttimien kanssa Z9R on vieläkin hauskempi elämys. Kuva: Sony

HDMI-sisääntulot

Soundbarissa on kaksi HDMI-sisääntuloa, mikä on ihan minimi, mikäli omistaa tv-boksin, Blu-ray-soittimen ja pelikonsolin ja haluaa silloin tällöin kytkeä mukaan myös tietokoneen. Silloin voi yhdistää kaikki HDMI-laitteet televisioon ja käyttää äänenpalautuskanavaa (ARC) ZF9:n HDMI-ulostulon kautta. Silloin varaat pysyvästi yhden television HDMI-sisääntuloista ja koska ARC tukee vain pakattua Dolby Digital -ääntä, ei voi käyttää Atmosta eikä DTS:X:ää. Palaamme kohta siihen, miksi tämä ei ole kyseisen soundbarin kohdalla kovin vaarallista.

Langatonta musiikkia

Sen lisäksi, että ZF9 nostaa television oman äänen uudelle tasolle, se voi soittaa musiikkia kotiverkosta. Siinä on sisäänrakennettu Chromecast, eli se tukee valmiiksi monia musiikkipalveluita. Sekä Spotify Connect ja Tidal kuuluvat näihin, mutta Googlen oma YouTube Music ei – ehkäpä koska se on rekisteröity videopalveluksi ja kaiuttimet tukevat vain musiikkipalveluja.

Kaksi HDMI-sisääntuloa on aika vähän. Kuva: Sony

Käyttö ja ominaisuudet

ZF9:n konfigurointi on helppoa. Kun laitteen laittaa päälle ensimmäistä kertaa, se ohjaa kohta kohdalta asetusten läpi. Jos ostaa myös langattomat takakaiuttimet, voi soundbarille kertoa, ovatko ne lähempänä vai kauempana kuin kaksi metriä kuuntelupisteestä, jolloin laite asettaa viiveen sopivaksi. Näin surround-äänimaisemasta tulee saumattomampi ja holografisempi.

Kaukosäätimessä on omat napit useimmille toiminnoille, joten ei tarvitse näpytellä hulluna saadakseen haluamansa. Musiikin kuuntelun Music-nappi antaa parhaan soundin, ja elokuvat toimivat Cinema-asetuksella. Myös Standard toimii hyvin.

Iso plussa on erikseen subwooferille ja takakaiuttimille omistetut volyyminapit, joilla äänenvoimakkuuden saa säädettyä optimaalisesti.

Kaukosäätimessä on omat nappinsa useimmille toiminnoille. Kuva: Sony

Hyvänkuuloinen soundbar

CD-laatuinen musiikki Tidalista soitettuna kuulostaa hyvältä Sony HT-ZF9 -soundbarilla. Laulu erottuu selkeästi, paljon paremmin kuin useimmilla saman hintaluokan soundbareilla. Esimerkiksi Phoebe Bridgersin hienon Funeral-balladin akustisen kitaran nylonkielet soivat leikkisästi tunteikkaiden urkujen ja pitkän jälkikaiun omaavan sähkökitaran säestämänä. Phoeben herkkä ääni erottuu vivahteikkaana. Soundbarissa riittää volyymiä myös tanssimusiikkiin ja rockiin.

Äänikuva ei ole yhtä leveä kuin mitä kahdella kaiuttimella saa, kuten Triangle Elara LN01A -aktiivikaiutinparilla, jonka erottelevuus sävyjen suhteen ja dynamiikka ovat paremmat. Subwooferin ansiosta Sony tarjoilee kuitenkin muhevamman basson.

Televisio-ohjelmat ja elokuvat kuulostavat luonnollisesti aivan erilaiselta litteän tv:n omista kaiuttimista kuunneltuina kuin kunnollisesta soundbarista. Surround saisi olla kyllä parempikin. Esimerkiksi paljon edullisempi Yamaha YAS-207 hakkaa Sonyn surroundefektin luomisessa. Arvio pätee pelkkään soundbariin – kun mukaan liittää takakauittimet, on tunnelma aivan toinen. Yhtäkkiä aito surround ympäröi meidät tehden Blade Runner 2049:sta täysin erilaisen elämyksen. Niander Wallacen (Jared Leto) ääni leviää ympärillemme alun kohtauksessa, jossa hän on tappanut replikantin ja seisoo puhumassa. Atmos-ääni ei tosin ole järin vaikuttava. Kun aktivoi Vertical Speaker -ominaisuuden, tuntuu ääni kimpoavan katosta jonkin verran, mutta vaihdossa puhe ohenee ja ääni muuttuu luonnottomaksi. Pidämme ominaisuuden mieluummin pois päältä ja katsomme elokuvia tavallisen 5.1-äänen kanssa. Näin puhe on täyteläisempää ja luonnollisempaa ja ääni yleisesti parempi. Äänikuvan kaventaminen kannattaa, sillä kokonaisuus kuulostaa siten paremmalta.

Sonyn soundbarilla volyymin saa todella ylös, jolloin aito kotiteatterin tuntu syntyy välittömästi. Subwoofer on hyvä ja tykittää bassoa kiitettävästi ilman, että se lähtee hanskasta. Erittäin hyvä soundbar kaiken kaikkiaan, etenkin hintaansa nähden.

Kuva: Sony

Johtopäätökset

Sony HT-ZF9 pyrkii vain kolmen kaiuttimen avulla simuloimaan kolmiulotteista ääntä ja jopa heijastamaan ääntä katon kautta. Se tosin toimii vähän niin ja näin, joten ominaisuus kannattaa ottaa pois päältä.

Muutoin ZF9 on erittäin hyvä soundbar. Se kuulostaa mahtavalta sekä elokuvien että musiikin kanssa ja soundi on hyvin tasapainossa. Laite jaksaa soittaa kovempaa kuin monet muut, joten volyymin hilaamisesta ylös ei tarvitse olla huolissaan. Kannattaa ehdottomasti investoida samalla takakaiuttimiin, jolloin saa aidon surroundäänen. Lopputulos ei toki vastaa erillisistä kaiuttimista koostuvaa kotiteatterijärjestelmää, mutta helppo asennus ja sijoittelu tekevät Sonyn setistä houkuttelevan vaihtoehdon.

Bästa pris på Sony HT-ZF9

Sopiva ruudun koko: 49 tuumaa ja suurempi

HDMI: 2 sisään, 1 ulos (ARC)

Digitaalinen/analoginen sisääntulo: Optinen, USB A/3,5 mm

Verkko: Wifi, ethernet

Langaton käyttö: Bluetooth, Chromecast, Spotify Connect

Subwoofer: Langaton

Verkkosivusto: sony.fi

Hinta: 700 €

Lisää

Keskustelu
Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

Mainos
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Mainos
Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.