Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung The Frame QE65LS03A (2021)

Seinäkoriste, joka toistaa kuvaa ja ääntä

Samsungin suosittu taulutelevisio on saanut uuden kapeamman version: The Framen 2021-malli on käytännöllinen ja helposti sisustukseen solahtava tv terävällä kuvanlaadulla.

Julkaistu 01.06.2021 - 15:35
Samsung The Frame QE65LS03A (2021)
Audun Hage

Samsungin The Framesta on tullut viime vuosina maailman suosituimpia televisiomalleja, jota on myyty jo yli miljoona kappaletta. Ei hullummin televisiolta, joka yrittää olla näyttämättä televisiolta! Tosin taulumainen ja sisustuksellinen design lienee nimenomaan yksi suosion syistä.

Mahdollisuus pitää televisioruudulla taidetta tai valokuvia silloin, kun tv on pois päältä, on myös pidetty ominaisuus: mustan ruudun sijaan olohuoneen seinällä voikin olla Munchia tai Monet’a tai vaikka ihana lomamuisto perheen viime reissusta.

The Framesta on nyt saatavilla jo viides sukupolvi, ja tuttuun tapaan Samsung on viilannut kaikkea taas entistä hienommaksi. Vuoden 2021 mallilla on virkistetty uudella designilla, uusilla kehyksillä ja sisäpuolen teknisillä päivityksillä. Saimme testiin 65-tuumaisen QE65LS03A-mallin, mutta The Frame on saatavilla monessa koossa 32-tuumaisesta 75-tuumaiseen.

Mainos

Kannattaa tosin pitää mielessä, että 32- ja 43-tuumaiset versiot edustavat tekniikaltaan ja muotoilultaan vuoden 2020 mallistoa LS03T, ja tämän vuoden versio on saatavana vain yli 50-tuumaisissa kokovaihtoehdoissa.

QN65LS03AAFXZA_001_Front1_Black QN65LS03AAFXZA_008_R-Perspective3_Black QN65LS03AAFXZA_005_R-Side2_Black
<
>
Samsung The Frame LS03A. Kuva: Samsung

The Frame QE65LS03A – Design

Muotoilun puolesta ensimmäiseksi huomaa The Framen entistä solakamman ulkoasun: LS03A on lähes puolet litteämpi kuin vanhempi LS03T (24,9 mm vs. 45,8 mm). Television takapuoli on tasaisesti saman paksuinen koko matkalta, sillä virtalähde, liitännät ja muu elektroniikka on kätketty erilliseen One Connect -liitäntälaatikkoon, joka puolestaan yhdistetään näyttöön yhden johdon avulla.

Litteämmän ilmeen vuoksi myös seinäkiinnike on uusittu. Vanhasta No Gap -kiinnikkeestä poiketen kiinnitys tehdään yhden kohdan sijaan kahdesta kohdasta. Luvassa on siis hieman enemmän mittailua ja ruuvailua, jotta television saa vaateriin.

Ja koska vuoden 2021 malli poikkeaa kiinnityksellään vuoden 2020 ja sitä edeltävistä malleista, ei vanhaa The Framea voi noin vain vaihtaa uuteen, vaan ensin on vaihdettava kiinnike – ja kehykset.

2021 VD TheFrame KFI Customizable Bezel Fin 72dpi
Samsungin uudet kehysmallit ovat Modern ja reunaviistetty Beveled. Uusia värivaihtoehtojakin on tarjolla.

Uudet kehykset

The Frame ei tietenkään näyttäisi kunnon taululta ilman sopivia kehyksiä. Kehykset valitaan noin sadan euron hintaisena lisävarusteena, ja valinnanvaraa väri- ja malliyhdistelmien suhteen on runsaasti.

Emme ole päässeet kokeilemaan kaikkia kehyksiä – etenkin olisi ollut hauska nähdä livenä uusi reunaviistetty Beveled-malli, mutta ainakin voimme sanoa, että tammijäljitelmä näyttää todella hyvältä! Vaikka se onkin oikeasti muovia, voi sitä erehtyä kauempaa katsottuna luulemaan aidoksi puuviiluksi.

Käyttö ja ominaisuudet

Helppokäyttöisyydeltään The Frame on kuin muutkin Samsungin televisiot. Samsungin Tizen-käyttöjärjestelmä tunnetaan nopeista ja selkeistä valikoistaan. Sovelluksia ja suoratoistopalveluita on tarjolla runsaasti, kuten Netflix, HBO, Apple TV+ ja Disney+.

The Frame 2021 -versiossa uutta on myös Samsungin tuore ladattava kaukosäädin, jollainen toimitetaan myös uusien Neo QLED -mallien mukana Sen voi ladata USB:n kautta mutta siinä on myös aurinkokenno. Harmillisesti kaukosäädin on saatavana vain mustana. Alkuperäisen The Framen valkoinen kaukosäädin antoi mukavan ylellisen vaikutelman.

Nyt kun käytössä on muillekin tv-malleille sopiva kaukosäädin, ei tarjolla enää ole pikavalintaa galleria-asetuksella (Art Mode).

Liitäntöjen puolesta The Frame on varustettu HDMI 2.1:llä, joka mahdollistaa 4K/120 fps:llä, vaihtelevan virkistystaajuuden (Variable Refresh Rate, VRR) ja automaattisesti alhaisen latenssin (Auto Low Latency Mode, ALLM). Näyttö sopii siis käytettäväksi myös PS5:n tai Xboxin kanssa.

Taidetta televisioon – Samsung Art Store

The Framen hienouksiin kuuluu ulkonäön lisäksi oma taidegalleria eli pääsy Samsungin digitaaliseen Art Storeen. Saatavilla on parikymmentä kuvaa ja noin 5 euron kuukausitilauksella käyttöönsä saa 1 400 tunnetun valokuvan ja maalauksen arkiston.

2021_VD_TheFrame_KFI_My-Collection_Fin_72dpi 2021_VD_TheFrame_KFI_Art-Store_Fin_72dpi
<
>
Samsung The Frame LS03A. Kuva: Samsung

Monelle oman kuvan lataaminen kehyksiin voi olla enemmänkin se juttu – ruutuun saa joko yhden kuvan tai sommitella kollaasin useammasta.

2021-mallissa on aiempaa enemmän tallennustilaa omille kuville: aiemmissa malleissa kuvia mahtui 500 MB:n verran, mutta uudessa on kokonaiset 6 GB – televisioon mahtuu siis lähes 1 200 kuvaa 4K-resoluutiolla.

Huom! Ennen kuin lataa koko matka-albuminsa televisioon, kannattaa kuvien koko muuttaa 4K-resoluutioon (3840 x 2160 pikseliä), jotta ne toistuvat parhaalla mahdollisella tavalla.

2021 VD TheFrame KFI Quantum Dot Fin 72dpi

Kuvanlaatu

Kuvanlaatu

Samsung on julkistanut kaksi mielenkiintoista uutuutta kuvasaralla tänä vuonna: huippumalli QN95A hyödyntää uutta MiniLED-taustavalaistusta, mutta sitä ei valitettavasti vielä ole tarjolla The Frameen.

Kuvapaneeli on samanlainen kuin edeltäjässään LS03T-mallissa, joka teki huiman parannuksen kuvanlaatuun ensimmäisiin The Frame -malleihin verrattuna. Se on melko tavanomainen LCD-paneeli QLED-värisuotimella ja Dual LED -reunavalaistuksella.

Kuvaprosessori sen sijaan on päivitetty vuoden 2021 malliin, joten kuva näyttää terävämmältä viime vuoden malleihin verrattuna.

Katsoimme tavalliset testivideomme uudesta The Framesta, joten ei ehkä tule yllätyksenä, ettei ero kuvanlaadussa ole kovin suuri edeltäjään verrattuna. Kuva on iso, terävä ja suhteellisen kirkas ja sopii kaikenlaisten sisältöjen katseluun. Terävyys on, jos mahdollista, vieläkin parempi kuin ennen: yksityiskohdat kasvoissa ja muissakin kohteissa erottuvat erinomaisesti. Lisäksi liikkeet toistuvat sulavammin LS03A:ssa, minkä huomaa etenkin paljon nopeita kohtauksia sisältävää Formula 1: Drive to Survive -sarjaa katsoessa.

Samsungin Dual LED -tekniikan hienous piilee siinä, että värit säilyttävät intensiteettinsä myös sivummalta katsottuna. Ferrarin punainen välittyy siis myös sohvan reunoilla istuville. Ominaisuudesta on iloa myös galleria-asetuksen ollessa päällä.

Kontrastia rajallisesti

Absoluuttisen kontrastin ja mustan kohdalla The Frame näyttää melko tavanomaiselta vuoden 2021 televisioiden maailmassa. Reunavalaistuna mallina myöskään kirkkauden säätely ei onnistu yhtä hyvin kuin paikallisella himmennyksellä varustetuilla taustavalaistuilla LCD-näytöillä tai OLED-televisioilla. Puute johtaa myös kontrastin rajoittumiseen. MiniLED ja OLED sytyttävät ja sammuttavat yksittäisiä ledvaloja ruudulla tarpeen mukaan, mutta reunavalaistu ruutu joutuu tyytymään staattisempaan kontrastisuhteeseen.

Kun vertaa kirkkaudeltaan ylivoimaisiin huipputelevisioihin, kuten LG G1 Gallery OLEDiin ja Samsung QN95A:han, näyttää The Frame väkisinkin melko kalpealta. On kuitenkin muistettava, että highend-malleissa kuvanlaadun kuuluukin olla parasta mahdollista, ja hintaansa ja yleiseen varustelutasoonsa nähden The Frame suoriutuu meistä erinomaisesti.

Olisi toki ollut mukavaa, jos Samsung olisi varustanut edes 65- ja 75-tuumaiset The Frame -mallit uudella MiniLED-taustavalaistustekniikalla, mutta ehkäpä se ei sovi tämänkaltaiseen lifestylekonseptiin.

Äänenlaatu

Television aiemmin mainittu litistyminen ei varsinaisesti ole auttanut parantamaan äänenlaatua. Television omat kaiuttimet on sijoitettu ruudun alareunaan, mutta litteän muodon ja kehysten vuoksi ääni ei ole järin kova eikä selkeä. Äänikuva on aika lattea ja etenkin puhe kuulostaa sulkeutuneelta. Bassoa ei ole nimeksikään.

The Framen kaltainen erinomainen televisio ansaitsee hyvän soundbarin ja langattoman subwooferin. Jos kotoa ei vielä löydy taulutelevision hillittyyn tyyliin sopivaa soundbaria, voimme suositella Samsungin uutta S-sarjaa. Palaamme asiaan vielä yksityiskohtaisemman testin kera, mutta voimme jo nyt paljastaa, että S-soundbarin ääni on yllättävän muhkea!

Johtopäätökset

Samsung The Frame on edelleen suosikkejamme designin ja helppokäyttöisyyden osalta, ja 2021 uutuusmallit pitävät kiinni hyvästä maineesta. Uusien kehysten ja litteämmän muotoilun ansiosta The Frame näyttää, jos mahdollista, entistäkin tyylikkäämmältä!

Jos elokuvateatterinmainen tunnelma ja paras mahdollinen kuvanlaatu ovat juttusi, ei The Frame ole paras valinta. Siinä tapauksessa kannattaa tutustua esimerkiksi Samsungin uusiin Neo QLED -malleihin tai kilpailijoiden OLED-televisioihin. Tällaisten huipputelevisioiden rinnalla The Frame näyttää aika kalpealta, ja kontrasti on vain keskinkertainen.

Jos taas kaipaa hyvää yleis-tv:tä hyvällä kuvanlaadulla, helppokäyttöisiä älyominaisuuksia ja sisustukseen sopivaa designia, on The Frame yhä paras vaihtoehto.

Karakter
Samsung The Frame QE65LS03A (2021)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

The Frame on edelleen markkinoiden sisustuksellisimpia tv-malleja, jossa on nyt yhä enemmän kehysvaihtoehtoja, entistä litteämpi design ja enemmän tallennustilaa. The Framen kuvanlaatu on erittäin hyvä, mutta kontrasti ja kirkkaus ovat melko tavanomaiset verrattuna Neo QLED- tai OLED-televisioihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Parhaat jättiruudut sarjojen, urheilun ja pelien ystäville

Ääni & Kuva
Scroll to Top