Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Philips OLED856 (65OLED856)

OLED-tv, jossa on sitä jotain

Philips OLED856 ei huku OLED-mallien massaan, vaan tuo Ambilight-valaistuksella mehukasta ekstraa kuvakokemukseen!

Julkaistu 29.11.2021 - 15:00
Philips OLED856 (65OLED856)
Audun Hage

Philipsillä on tapana yhdistää televisioissaan hyvä kuvanlaatu, hyvä äänenlaatu ja moderni muotoilu. Näimme viime vuonna tästä lukuisia esimerkkejä, kun valmistaja toi 2020 markkinoille useita värikkäitä tv-malleja. Nyt kaikki mallivuoden 2021 televisiot on saatu kauppoihin, ja Philips näyttää jatkavan hyväksi havaitulla linjalla, tuoden samalla muutamia parannuksiakin.

Uusi OLED856 on Philipsin tämän vuoden kalleimpia OLED-malleja. Se on varustettu viidennen sukupolven P5-videoprosessorilla, joka lupaa entistä tarkempaa kuvankäsittelyä. OLED856 tarjoaa laajemman valikoiman eri video- ja ääniformaatteja, ja kauan kaivattu HDMI 2.1 on vihdoin mukana. Pisteenä i:n päällä tv tarjoaa Philipsin oman erikoisuuden, Ambilight-taustavalaistuksen, joka on huippumallissa tietysti kaikilla neljällä sivulla.

Philips OLED856
OLED856-mallissa ei ole joistakin Philipsin televisioista tuttuja kalliita B&W-kaiuttimia, mutta tavallinenkin äänijärjestelmä toimii erinomaisesti. Eikä sovi unohtaa Ambilight-valoja! Kuva: Philips

Linjakasta luksusta

Philips OLED856 on linjakas ja tyylikäs televisio, jonka yläreuna on vain pari milliä ohut. Keskeltä tv on hiukan paksumpi.

Mainos

Jalka on T-muotoinen ja pinnoitettu kiiltävällä kromilla. Jalusta mahdollistaa television kääntämisen oikeaan tai vasempaan, mikä on kätevää, jos tv:n sijoittaa lähemmäs huoneen nurkkaa eikä se ole aivan keskelle katsojien suhteen. Jalustaan saa lisäksi piilotettua johdot, ja niin kannattaakin tehdä, sillä muuten Ambilight valaisee johdot silmiin pistävän ikävällä tavalla…

Huom! OLED856 on monin osin samanlainen kuin Philips OLED806. Ominaisuudet ja kuvanlaatu ovat lähes identtisen, ja eroa on lähinnä muotoilussa: OLED856:n jalka on keskellä, kun taas OLED806:ssa on kaksi reunoille sijoitettua jalkaa. OLED856 on saatavana vain 55- ja 65-tuumaisena, ja OLED806-mallista on lisäksi tarjolla myös 48- ja 77-tuumaiset versiot.

Tunnelmavalaistus taustalle

Ambilight on vain Philipsiltä löytyvä ominaisuus: pienet ledvalot heijastavat television taustaseinälle ruudun värejä toistavia sävyjä, mikä tehostaa katselukokemusta ja saa sisällön ikään kuin laajenemaan ruudulta huoneeseen. Paitsi että Ambilight tuo katseluun tunnelmallisen lisäulottuvuuden, on tv:n katselu taustavalaistuksen ansiosta myös silmille miellyttävämpää.

Philips OLED856 Ambilight
Philipsin television takana on Ambilight-ledvalot, jotka loistavat samoissa sävyissä kuin ruudun sisältökin. 2021-mallissa valaistus on myös alareunassa eli tv:n kaikilla neljällä sivulla. Kuva: Philips

Testasimme jokin aika sitten Philipsin LCD-malli PUS8506:a, jonka kohdalla Ambilight toi huomattavaa ytyä kuvaan. Uutuusmallissa on tähän edelliseen verrattuna ledvalonauhaa myös ruudun alareunassa, joten värejä heijastetaan ylös, alas ja sivuille. Se tuo katseluun vieläkin vaikuttamavamman efektin, ja etenkin jos tv:n ripustaa seinälle.

Käyttö ja ominaisuudet

Philips OLED856 pyörii Androidin uusimman 10.0-käyttöliittymän varassa, joka on entistä nopeampi ja paremmin varusteltu: sekä lineaarinen tv että suoratoistopalvelut ovat helposti käynnistettävissä, ja järjestelmä suosittelee uutta katseltavaa aiemmin katsotun perusteella. Televisiota voi käskyttää Google Assistantin kautta puheella, sillä kaukosäätimessä on mikrofoni.

OLED856 tukee Dolby Visionin ja HDR10+:n HDR-formaatteja, jotka sisältävät dynaamista metadataa ja mahdollistavat kontrastin suuremman vaihtelun. Näin kaiken yhteensopivan sisällön – tulipa se Netflixistä, Amazonista tai HBO Maxista – voi nautiskella parhaalla mahdollisella laadullaan. Philips onkin Panasonicin ja TCL:n lisäksi ainoa tv-valmistaja, joka tarjoaa lähes kaikki HDR-formaatit.

Philips OLED856 backlit remote scaled 1
Philips OLED856:n mukana tulee Bluetooth-kaukosäädin, joka tottelee käskyjä nopeasti. Valaistut napit toimivat hyvin kotiteatterin hämyssä. Kuva: Audun Hage

HDMI 2.1 kahdessa sisääntulossa

Philipsin 2020-mallivuoden laitteissa ei HDMI 2.1 -ominaisuusia ollut, joten nyt on ilo nähdä uusimman standardin mukaiset sisääntulot kahdessa tv:n neljästä HDMI-sisääntulosta. Täydellistä ei toki ole vieläkään, sillä esimerkiksi LG OLED65C1 on varustettu neljällä HDMI 2.1 -liitännällä. Joka tapauksessa Philipsiltä löytyy nyt eARC (korkearesoluutioinen äänenpalautuskanava) sekä VRR FreeSyncin ja G-Syncin kaltaiset peliominaisuudet, jotka säätelevät virkistystaajuutta dynaamisesti 48–120 Hz:n välillä tehden pelaamisesta sulavampaa.   OLED856 tukee pelaamista myös Dolby Visionin HDR-formaatilla 60 Hz:n virkistystaajuudella.

Philipsin televisiolla on erillinen peliasetus, jossa viive on lyhyempi. Mittasimme viiveeksi voin 15 millisekuntia, mikä on noin puolet viime vuoden OLED806-mallin tuloksesta. Myös pelatessa voi pitää Ambilight-valoja päällä, jolloin pelisessioista tulee erityisen viihdyttäviä!

Kuvanlaatu

Philips on hankkinut OLED-paneelinsa eteläkorealaiselta LG Displaylta. Arvelemme paneelin olevan perusmallia eikä uutta Evo-mallia, jota käytetään LG G1:n kaltaisissa highend-malleissa. Sen sijaan videoprosessori ja muu elektroniikka on kokenut päivityksen viime vuoden malliin verrattuna.

Ensivaikutelmamme on, että Philips tarjoaa kaikki OLEDin hyvät puolet. Muistamme heti, miksi mustan värin laatu on niin tärkeää: OLED-paneelissa jokaisen pikselin saa yksitellen päälle ja pois, jolloin ei tarvita taustavalaistusta paneelille. Sen seurauksena kontrasti on huikeaa, ja kaikki värit ja harmaan sävyt saa pikimustaa taustaa vasten, mikä tuo kuvaan upean syvyysvaikutelman.

Mutta tarjoaako Philips OLED-mallillaan jotain, mitä kilpailijat eivät omilla OLED-malleillaan tarjoa? Vastauksemme on kyllä, ja se on kahden ominaisuuden ansiota: P5-prosessorin ja Ambilightin.

Testin aikana vertailimme Philipsiä Sonyn A80J-televisioon, ja näillä kahdella on enemmän yhteistä kuin eroavaisuuksia. Molemmissa on huikea musta ja kontrasti, kuten OLEDilta sopii odottaakin.

Philipsillä liikkeet toistuvat hitusen tarkemmin. Philips ei tunnetusti ujostele kuvankäsittelyssä, ja tehokas P5-tekoälyprosessori korostaa kontrastia ja vivhateita tehden liikkeistä saumattomamman tuntuisia mutta ei kuitenkaan keinotekoisen näköisiä.

OLED856 tarjoaa hyviä kuva-asetuksia, kuten kaiken kuvankäsittelyn sammuttava neutraali Filmmaker Mode ja Lively-asetus, jossa P5 pääsee valloilleen. Sony ei tarjoa yhtä paljon vaihtoehtoja, vaan näyttää keskittyvän eniten elokuvien katseluun.

Philipsillä on Ambilightin ansiosta uniikki ässä hihassaan, sillä värivalot tekevät elokuvista, sarjoista, luonto-ohjelmista ja musiikkivideoista paljon jännittävämpiä. Samaa vaikutelmaa ei saa kilpailijoilta. ellei hanki erillisiä valoja esimerkiksi HDMI Sync Boxin ja Ambient Light Stripin muodossa, eikä lopputulos siltikään ole yhtä hyvä kuin Philipsin integroitu valaistus.

 

Philips-OLED856-PQ-True-Story-Kevin-Hart-scaled-1 Philips-OLED856-black-level-scaled-1 Philips-OLED856-Filmmaker-mode-scaled-1
<
>
OLED856 näyttää modernin HDR-videon kanssa mahtavalta, ja Dolby Vision -tuen ansiosta Netflixin, Disneyn ja HBO Maxin uusimmista sisällöistä voi nauttia korkeimmalla laadulla. Ambilight tekee kuvasta elävämmän. Tässä Netflixin ”True Story”. Kuva: Audun Hage

Kommentti kirkkaudesta

OLEDit tunnetaan pohjattomasta mustastaan ja uskomattomasta kontrastistaan. Kirkkaus sen sijaan jää jälkeen, kun vertaa parhaisiin LCD-televisioihin. Omista katselutottumuksista riippuen tämä voi olla tärkeä huomioitava seikka.

Tyypillinen OLED pystyy toistamaan kuvaa 700–800 nitin kirkkaudella pieneltä alalta (10 % kuvasta), mutta koko ruudulla vain 100–200 nitiä. Kirkkaimmat LCD-näytöt taas yltävät 1 000 nitiin koko kuvan alalta.

Philipsin OLED on siitä tavallinen, että tummat kohtaukset näyttävät upeilta loistavan kontrastin ansiosta, kun auringonpaisteen tai liekkien kaltaiset kirkkaat HDR-efektit erottuvat pimeää taustaa vasten. Jos televisiota katselee valoisassa huoneessa, voi elämys jäädä vähän vaisuksi, etenkin jos vertaa uusiin MiniLED-malleihin (esimerkiksi Samsung QN95A ja LG QNED99). OLED on paras valinta pimennettyyn kotiteatterihuoneeseen tai hämyisiin elokuvailtoihin kuin talviurheilukisojen katsomiseen keskellä päivää.

Äänenlaatu

OLED856 joutuu tyytymään tavallisiin kaiuttimiin B&W:n integroidun Atmos-soundbarin sijaan, jollainen löytyy esimerkiksi Philips OLED984 -mallista. Television ääni on onneksi kuitenkin hyvä: ääntä lähtee kovaa ja puhe erottuu selkeästi. Tv:n takapuolella on subwoofer, joka auttaa tekemään äänestä täyteläisen.

Useimmat halunnevat silti liittää systeemiin mukaan soundbarin, ja silloin on hyvä tietää, että Philips tukee Dolmy Atmos -ääntä ja voi lähettää sitä eARC-ulostulon kautta. Testasimme televisiota yhdessä JBL Bar 5.0 MultiBeamin kanssa, ja saimme Dolby Atmoksen toimimaan Netflixistä ja muista sisäänrakennetuista sovelluksista.

Sen sijaan meillä oli ongelmia ulkoisten videolähteiden Atmos-äänen kanssa. Testasimme Apple TV 4K:a, joka lähettää Dolby Vision -videosignaalin televisioon ihan oikein, mutta jostain syystä tv ei osannut siirtää Dolby Atmos/Dolby Digital -ääntä eteenpäin kaiuttimeen. Vaikka kokeilimme ääniasetuksissa kaikenlaista, emme saaneet Atmos-ääntä Apple TV:n ja HDMI:n kautta toimimaan, vaikka se sisäänrakennettujen sovellusten kohdalla toimikin moitteetta.

Huomasimme, että jotkut käyttäjät ovat raportoineet vastaavia ongelmia Philips OLED856/OLED806 -malien kohdalla, joten on syytä toivoa, että valmistaja saa tämän vian korjattua pikaisesti laiteohjelmistopäivityksen myötä.

Yhteenveto: Philips OLED856

Philips OLED856 on monien loisto-ominaisuuksien OLED. Muotoilu on tyylikästä ja tumma kromijalka mahdollistaa ruudun kääntämisen. Android-käyttöliittymä toimii helposti ja nopeasti ja kaukosäätimen valaistut napit auttavat navigoimaan pimeässä. Kuvanlaatu on virheetöntä ja kontrasti ja värit juuri niin loistavia kuin OLED-televisioissa yleensäkin. Parhaimmillaan OLED on iltojen pimeydessä tai ikkunattomassa tv-huoneessa. Näyttävä Ambilight valaisee neljään suuntaan ja tekee katselusta erittäin viihdyttävää. Lisäksi OLED856 on saanut pelaajia miellyttävät HDMI 2.1 -ominaisuudet. Ehdottomasti suositustemme arvoinen televisio!

Karakter
Philips OLED856 (65OLED856)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Philips OLED856 tarjoaa erinomaista kuvanlaatua, jossa kontrasti on upea ja liikkeet toistuvat sulavasti. Ambilight tuo kuvaan lisää ytyä. Valovoimaisimpiin MiniLED-televisioihin verrattuna on Philipsin kirkkaus rajallisempaa. Meillä oli ongelmia saada Dolby Atmos -ääntä ulkoisista videolähteistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Samsungin OLED loistaa värintoistollaan

Hyvä 55-tuumainen reilusti alle tonnilla

Kannattaako halpa OLED?

Panasonicin ensimmäinen MiniLED

Pieni premium-tv

Uusi televisio aatoksi?

Ääni & Kuva
Scroll to Top