6 älypuhelinta

 itemprop
6 älypuhelinta

Kännyköistä kovimmat

Vuoden 2017 uudet puhelinmallit ovat vihdoin täällä, joten on aika vertailla valmistajien parhaita malleja keskenään.

Helmikuussa valmistajat esittelivät kilvan viimeisimpiä ja tulevia puhelinmallejaan Mobile World Congressissa. Yhtäkkiä viime vuoden kännykät alkoivat näyttää varsin vanhentuneilta. Esittelyistä lähtien olemme odottaneet kärsimättöminä, milloin pääsemme testaamaan uutuuspuhelimia käytännössä. Kauppoihin saatiin ensimmäiset uutuudet jo huhtikuussa, mutta joitakin pitää odotella kesäkuuhun asti. Me saimme käsiimme kuitenkin jo suurimman osan tämän vuoden uusista malleista, joten vertasimme kännyköitä keskenään – mikä niistä vie voiton?

Isommat ja paremmat näytöt

Ilmeisin trendi on näyttöjen edelleen jatkuva kasvaminen. Koko, joka hetken aikaa kulki nimellä phablet, on nyt vakiintunut normiksi. Suurempi näyttö tekee puhelimen käytöstä kuitenkin epämukavampaa. Niinpä valmistajat ovat alkaneet kutistaa kehyksiä, niin että etuosasta yhä suurempi osa on pelkkää näyttöä. Trendi näkyy parhaiten Samsungin katseita keräävässä Galaxy S8 -mallissa, jossa on tuskin lainkaan ylä- ja alareunaa näytön ulkopuolella. LG:n on lähtenyt leikkiin mukaan myös, mutta ei yhtä äärimmäisesti.

Haittapuolena jättinäyttöjen ihannoinnissa on sekin, että tilaa muulle ei juuri jää. Fyysiset napit on helppo vaihtaa kosketusnappeihin, mutta lopputulokset käytettävyyden suhteen vaihtelevat. Etupuolella voi olla myös sormenjälkitunnistin. Takaosa onkin se, joka osoittaa kännyköiden erot. Ohuet reunat tekevät edistyksellisten kaiuttimien käytöstä mahdotonta. Tulemme näkemään paljon kokeiluja tällä saralla.

Onneksi näytöt eivät ole vain kasvaneet vaan myös parantuneet. Valmistajat ovat halunneet viedä paitsi kuvanlaadun, myös videonlaadun uudelle tasolle. Puolet testin kännyköistä on itse asiassa HDR-sertifioituja, mikä tarkoittaa sitä, että paremman kirkkauden ansiosta näyttöjen kontrasti on parempi. Samalla väriskaala on laajentunut niin, että kaikkein kirkkaimmat ja tummimmatkin sävyt toistuvat tarkasti. Yhdessä testatuista on jopa 4K-näyttö!

Uutta tekniikkaa, uusia ominaisuuksia

Monissa puhelimissa virtapiirit ovat viimeisintä tekniikkaa. Suorituskyky alkaa monessa laitteessa olla jo naurettavan laadukasta tasoa kädessä pidettäväksi vempaimeksi. Onneksi virtapiirit ovat myös entistä pienempiä, mikä johtaa parempaan akunkestoon, kunhan kännykkää ei käytä jatkuvasti täydellä teholla. Emme havainneet testilaitteissa kuumenemisongelmia, mikä aiemmin oli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Uuden elektroniikan myötä tekniikkakin uudistuu. Monissa puhelimissa on tuki monikaistaiselle tiedonsiirrolle, mikä mahdollistaa teoriassa latausnopeuden 1 Gb/s. Tämä tietysti on mahdollista vain, mikäli operaattori tarjoaa moista vauhtia ja kuuluvuus on hyvä. Pikalatauksestakin on tullut jo standardi, mikä pidentää kännyköiden käyttöaikaa. Nyt tarjolla on ensimmäiset Bluetooth 5.0 -versiota käyttävät puhelimet, joten uusia lisälaitteitakin toki vaaditaan, jotta kaiken hyödyn saa irti.

mainos

Faktat

Tulokset Geekbench - Antutu

Apple iPhone 7 Plus 3447/5567 - 174 789

HTC U Ultra 1714/4119 - 136 961

Huawei P10 Plus 1914/6078 - 137 139

LG G6 1775/4242 - 148 070

Samsung Galaxy S8+ 1987/6692 - 171 766

Sony Xperia XZ Premium 1917/6543 - 68 770

Paras hinta

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Sonyn puhelin on uutuuksien parhaimmistoa.

Kun nimessä seisoo Premium, ei ole epäilystäkään, etteikö Sony olisi ladannut kaikkia temppujaan huippumalliinsa. Tuntumakin on priimaa, ja kännykkä on vedenkestävä. Kiiltävän musta pinta täyttyy nopeasti sormenjäljistä. Leveät reunukset näytöllä ovat tietoinen valinta, jonka tarkoitus on jakaa lämpöä paremmin, mutta tässä funktionaalisuus menee kyllä kauneuden edelle.

 

Kuva: Sony Mobile

 

Kuten viime vuoden Z5 Premium, on tässäkin tuhlailtu 4K-näyttöön HDR-sertifikaatiolla. Toisin sanoen pikseleitä on enemmän kuin tarvitaan ja väriskaala erittäin laaja sekä kontrasti hyvä. VR:n kannalta se on erittäin hyvä. Kamera tekee vaikutuksen entistä nopeammalla sulkimellaan ja superhitaalla slowmotion-videollaan. Tämä on uuden kuvasensorin ansiota, jossa on integroitu muisti. Kuvanlaatu on erinomainen, ja reunojen terävyys on entistä parempi, samoin hämäräkuvissa on vähemmän kohinaa.

 

Kuva: Sony Mobile

 

Slowmotio-videota saa vain 0,2 sekuntia, mutta kun onnistuu iskemään sen oikeaan kohtaan, on vaikutelma mieletön. 960 kuvaa sekunnissa tarkoittaa 6 sekuntia videota. Kännykän äänenlaatu on myös erinomainen, suorastaan parhaita puhelimesta kuulemiamme. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu vähän hassusti, mutta se toimii hyvin. Sisäänrakennettu automatiikka säästää akkua ja suojaa akkua latauksen aikana.

mainos

Tämä on testin ainoa kännykkä, jossa on uusin Snapdragon 835 -prosessori, joten odotukset olivat suorituskyvyn suhteen korkealla. Se on ehdottomasti nopeimpia, ja grafiikat ovat ANdroid-puhelimessa ennätykselliset. Prosessori tukee myös Gbit-nopeaa latausta ja energiatehokasta käyttöä. Kunhan ei katsele liikaa 4K-elokuvia, riittää akku päiväksi.

mainos

 

Kuva: Ääni & Kuva

 

Johtopäätökset

Xperia XZ Premium on oikea uusimman ja parhaan tekniikan paraati. 4K-näyttö laajoine väriskaaloineen on loistava. Kamera on nopeimpia testaamiamme ja slowmotion-video todella hieno lisäominaisuus. Valokuvien laatu on myös hyvä, samoin äänen. Kännykkä toimii salamannopeasti. Leveät reunukset eivät ehkä miellytä kaikkia, ja musta kuori suorastaan imee sormenjälkiä. Muuten käsissämme on kännykkä, joka tekee kaiken kiitettävästi.

mainos
Faktat

Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1

Näyttö: 5,5 tum IPS 3840 x 2160 (807 ppi)

Prosessori: 2,45/1,7 GHz Snapdragon 835

Muisti: 4 GB / 64 GB + 256 GB micro SD

Kamerat: 19 Mp F2.0 + 13 Mp F2.0

Langaton käyttö: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, NFC

Mitat: 156 x 77 x 7,9 mm

Paino: 191 g

Akku: 3 230 mAh (ei vaihdettavissa)

Hinta: 800 €

Verkkosivusto: www.sonymobile.com/fi


Plus4K-näyttö HDR:llä. Hämmästyttävää slowmotion-videota. Hieno ääni. Erinomainen suorituskyky.
MiinusKantikas ulkonäkö ja näytön leveät reunukset eivät hurmaa. Turhiintuu helposti sormenjäljistä. 4K syö akkua.
 data-srcset
LG on heivannut ylimääräiset temput ja panostanut hyvän, rehellisen puhelimen tekemiseen.

LG ei yleensä ole pelännyt ottaa riskejä. Muistamme hyvin LG G4:n katseenkääntävän takaosan ja LG G5:n vaihdettavat moduulit. Jälkimmäinen ei tosin osoittautunut menestykseksi, ja G6 on viety perinteisempään suuntaan. Myönnytys uusimmille trendeille on kapeaakin kapeammat kehykset ja laajakuvanäyttö. Takaosa on kiiltävää metallia. Se on ihan kiva, mutta ei tunnu uudelta eikä lainkaan niin elegantilta kuin monet kilpailijansa.

Kuva: LG

 

LG erottuu joukosta näytöllään, joka on kaksi kertaa niin korkea kuin leveä. Kuvanlaatu on poikkeuksellisen hyvä ollakseen IPS, ja se onkin HDR10-sertifioitu. Emme kuitenkaan voi olla pohtimatta, miksi LG ei käyttänyt OLEDia. Tavallinen kamera ottaa hyviä kuvia jopa hämärässä. Kuvista puuttuu kuitenkin dynamiikkaa ja ne tuntuvat hiukan sameilta. Laajakuvalinssi mahdollistaa kännykälle epätyypillisten kuvakulmien hallitsemisen.

Kuva: LG

 

Monet LG:n korostamat ominaisuudet liittyvät näyttöön. Tuntuu luontevalta pitää kahta sovellusta yhtä aikaa auki leveällä näytöllä. Ruudun yläosaa voi käyttää valokuvien sommitteluun, kun alaosassa voi pyörittää kuvavirtaa. Muotoilun vuoksi elokuviin ja peleihin tulee usein mustat kehykset, vaikka kuvaa voikin venyttää. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu hyvälle paikalle, jos sen nyt ylipäätään täytyy sijaita laitteen takapuolella.

Yllättävintä on se, että LG on päätynyt HTC:n tavoin käyttämään vanhemapaa Snapdragon 821 -prosessoria. Uusin versio olisi paikallaan ei vain nopeuden vuoksi, vaan siksi että monet uudet standardit ja akkua säästävät ominaisuudet jäävät näin hyödyntämättä. Tallennustilaa ei myöskään ole ihan määrättömästi. Loogisesti suorituskyky vastaa edellisen sukupolven kännykkämallien tehoa. Akku kestää päivän.

Kuva: Ääni & Kuva

 

mainos

Johtopäätökset

LG G6:ssa on kaksi kätevää asiaa, jotka nousevat esille. Suuri näyttö on tuplakorkea leveyteen nähden, ja se on HDR-sertifioitu korkealaatuisten elokuvien katseluun. Kaksoiskamerassa on tavallisen linssin lisäksi laajakuvalinssi. Muotoilultaan puhelin ei erotu joukosta, se ei myöskään ole nopein ja akkukin kestää vain kohtalaisesti. Kaipaamme LG:n hullurohkeita kokeiluja eksoottisilla materiaaleilla ja erikoisilla ideoilla. Onko LG keski-ikäistynyt?

mainos
Faktat

Käyttöjärjestelmä: Android 7.0

Näyttö: 5,7 tuuman IPS 2880 x 1440 (564 ppi)

Prosessori: 2,35/1,6 GHz quadcore Snapdragon 821

Muisti: 4 GB / 32 GB + 2 TB micro SD

Kamerat: 2x13 Mp OIS F1.8/2.4 + 5 Mp F2.2

Langaton käyttö: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2, NFC

Mitat: 149 x 72 x 7,9 mm

Paino: 163 g

Akku: 3 300 mAh (ei vaihdettavissa)

Hinta: 700 €

Verkkosivusto: lg.com/fi


PlusIP68-suojattu vedeltä ja pölyltä. Laajakulmakamera. Suuri laajakuvanäyttö.
MiinusEdellisen sukupolven prosessori. Keskinkertainen design. Akkua ei saa irti.
 data-srcset
Samsung Galaxy S8+
Kerran menetetyn itseluottamuksen jälkeen Samsung näyttää kaapin paikan Galaxy S8:llaan.
 data-srcset
Huawei P10 Plus
Parannukset antavat odottaa paljon, mutta kamera tuottaa pettymyksen.
 data-srcset
HTC U Ultra
U Ultra on HTC:n paras puhelin aikoihin, mutta se on liian pieni ja tulee liian myöhään.
 data-srcset
Apple iPhone 7 Plus
Vaikka iPhone 7 julkaistiin jo viime vuonna, on se silti monelta kantilta ajankohtainen.
  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

  Puhelimet pukinkonttiin

  Kohtuuhintaiset kännykät kuusen alle

  Kun astutaan pykälän verran alemmas luksusmalleista, päästään luokkaan, jossa saa eniten vastinetta rahoilleen.

   data-src

  Päivitetty kamera, ei kompromisseja. Tätä huippumallia on kaivattu.

   data-src

  Vuoden 2017 uudet puhelinmallit ovat vihdoin täällä, joten on aika vertailla valmistajien parhaita malleja keskenään.

   data-src

  Huawei P9 Plus on edellistä versiotaan suurempi ja tehokkaampi.

   data-src

  Samsung on onnistunut korjaamaan Galaxy S7:ssä kaikki edeltäjiensä puutteet ja on varmaankin paras puhelin, jonka olemme tähän mennessä testanneet.

  Vieritä ylös