: 6 älypuhelinta

Kännyköistä kovimmat

Vuoden 2017 uudet puhelinmallit ovat vihdoin täällä, joten on aika vertailla valmistajien parhaita malleja keskenään.

 itemprop

Helmikuussa valmistajat esittelivät kilvan viimeisimpiä ja tulevia puhelinmallejaan Mobile World Congressissa. Yhtäkkiä viime vuoden kännykät alkoivat näyttää varsin vanhentuneilta. Esittelyistä lähtien olemme odottaneet kärsimättöminä, milloin pääsemme testaamaan uutuuspuhelimia käytännössä. Kauppoihin saatiin ensimmäiset uutuudet jo huhtikuussa, mutta joitakin pitää odotella kesäkuuhun asti. Me saimme käsiimme kuitenkin jo suurimman osan tämän vuoden uusista malleista, joten vertasimme kännyköitä keskenään – mikä niistä vie voiton?

Isommat ja paremmat näytöt

Ilmeisin trendi on näyttöjen edelleen jatkuva kasvaminen. Koko, joka hetken aikaa kulki nimellä phablet, on nyt vakiintunut normiksi. Suurempi näyttö tekee puhelimen käytöstä kuitenkin epämukavampaa. Niinpä valmistajat ovat alkaneet kutistaa kehyksiä, niin että etuosasta yhä suurempi osa on pelkkää näyttöä. Trendi näkyy parhaiten Samsungin katseita keräävässä Galaxy S8 -mallissa, jossa on tuskin lainkaan ylä- ja alareunaa näytön ulkopuolella. LG:n on lähtenyt leikkiin mukaan myös, mutta ei yhtä äärimmäisesti.

Haittapuolena jättinäyttöjen ihannoinnissa on sekin, että tilaa muulle ei juuri jää. Fyysiset napit on helppo vaihtaa kosketusnappeihin, mutta lopputulokset käytettävyyden suhteen vaihtelevat. Etupuolella voi olla myös sormenjälkitunnistin. Takaosa onkin se, joka osoittaa kännyköiden erot. Ohuet reunat tekevät edistyksellisten kaiuttimien käytöstä mahdotonta. Tulemme näkemään paljon kokeiluja tällä saralla.

Onneksi näytöt eivät ole vain kasvaneet vaan myös parantuneet. Valmistajat ovat halunneet viedä paitsi kuvanlaadun, myös videonlaadun uudelle tasolle. Puolet testin kännyköistä on itse asiassa HDR-sertifioituja, mikä tarkoittaa sitä, että paremman kirkkauden ansiosta näyttöjen kontrasti on parempi. Samalla väriskaala on laajentunut niin, että kaikkein kirkkaimmat ja tummimmatkin sävyt toistuvat tarkasti. Yhdessä testatuista on jopa 4K-näyttö!

Uutta tekniikkaa, uusia ominaisuuksia

Monissa puhelimissa virtapiirit ovat viimeisintä tekniikkaa. Suorituskyky alkaa monessa laitteessa olla jo naurettavan laadukasta tasoa kädessä pidettäväksi vempaimeksi. Onneksi virtapiirit ovat myös entistä pienempiä, mikä johtaa parempaan akunkestoon, kunhan kännykkää ei käytä jatkuvasti täydellä teholla. Emme havainneet testilaitteissa kuumenemisongelmia, mikä aiemmin oli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Uuden elektroniikan myötä tekniikkakin uudistuu. Monissa puhelimissa on tuki monikaistaiselle tiedonsiirrolle, mikä mahdollistaa teoriassa latausnopeuden 1 Gb/s. Tämä tietysti on mahdollista vain, mikäli operaattori tarjoaa moista vauhtia ja kuuluvuus on hyvä. Pikalatauksestakin on tullut jo standardi, mikä pidentää kännyköiden käyttöaikaa. Nyt tarjolla on ensimmäiset Bluetooth 5.0 -versiota käyttävät puhelimet, joten uusia lisälaitteitakin toki vaaditaan, jotta kaiken hyödyn saa irti.

mainos
 data-srcset

Suurta kuvaa ja slowmotionia

Sonyn puhelin on uutuuksien parhaimmistoa.

Ääni & Kuva kiteyttää

4K-näyttö HDR:llä. Hämmästyttävää slowmotion-videota. Hieno ääni. Erinomainen suorituskyky.
Kantikas ulkonäkö ja näytön leveät reunukset eivät hurmaa. Turhiintuu helposti sormenjäljistä. 4K syö akkua.
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1

Näyttö: 5,5 tum IPS 3840 x 2160 (807 ppi)

Prosessori: 2,45/1,7 GHz Snapdragon 835

Muisti: 4 GB / 64 GB + 256 GB micro SD

Kamerat: 19 Mp F2.0 + 13 Mp F2.0

Langaton käyttö: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, NFC

Mitat: 156 x 77 x 7,9 mm

Paino: 191 g

Akku: 3 230 mAh (ei vaihdettavissa)

Hinta: 800 €

Verkkosivusto: www.sonymobile.com/fi

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Kun nimessä seisoo Premium, ei ole epäilystäkään, etteikö Sony olisi ladannut kaikkia temppujaan huippumalliinsa. Tuntumakin on priimaa, ja kännykkä on vedenkestävä. Kiiltävän musta pinta täyttyy nopeasti sormenjäljistä. Leveät reunukset näytöllä ovat tietoinen valinta, jonka tarkoitus on jakaa lämpöä paremmin, mutta tässä funktionaalisuus menee kyllä kauneuden edelle.

 

Kuva: Sony Mobile

 

Kuten viime vuoden Z5 Premium, on tässäkin tuhlailtu 4K-näyttöön HDR-sertifikaatiolla. Toisin sanoen pikseleitä on enemmän kuin tarvitaan ja väriskaala erittäin laaja sekä kontrasti hyvä. VR:n kannalta se on erittäin hyvä. Kamera tekee vaikutuksen entistä nopeammalla sulkimellaan ja superhitaalla slowmotion-videollaan. Tämä on uuden kuvasensorin ansiota, jossa on integroitu muisti. Kuvanlaatu on erinomainen, ja reunojen terävyys on entistä parempi, samoin hämäräkuvissa on vähemmän kohinaa.

 

Kuva: Sony Mobile

 

Slowmotio-videota saa vain 0,2 sekuntia, mutta kun onnistuu iskemään sen oikeaan kohtaan, on vaikutelma mieletön. 960 kuvaa sekunnissa tarkoittaa 6 sekuntia videota. Kännykän äänenlaatu on myös erinomainen, suorastaan parhaita puhelimesta kuulemiamme. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu vähän hassusti, mutta se toimii hyvin. Sisäänrakennettu automatiikka säästää akkua ja suojaa akkua latauksen aikana.

mainos

Tämä on testin ainoa kännykkä, jossa on uusin Snapdragon 835 -prosessori, joten odotukset olivat suorituskyvyn suhteen korkealla. Se on ehdottomasti nopeimpia, ja grafiikat ovat ANdroid-puhelimessa ennätykselliset. Prosessori tukee myös Gbit-nopeaa latausta ja energiatehokasta käyttöä. Kunhan ei katsele liikaa 4K-elokuvia, riittää akku päiväksi.

mainos

 

Kuva: Ääni & Kuva

 

Johtopäätökset

Xperia XZ Premium on oikea uusimman ja parhaan tekniikan paraati. 4K-näyttö laajoine väriskaaloineen on loistava. Kamera on nopeimpia testaamiamme ja slowmotion-video todella hieno lisäominaisuus. Valokuvien laatu on myös hyvä, samoin äänen. Kännykkä toimii salamannopeasti. Leveät reunukset eivät ehkä miellytä kaikkia, ja musta kuori suorastaan imee sormenjälkiä. Muuten käsissämme on kännykkä, joka tekee kaiken kiitettävästi.

mainos
 data-srcset
Samsung Galaxy S8+
Kerran menetetyn itseluottamuksen jälkeen Samsung näyttää kaapin paikan Galaxy S8:llaan.
 data-srcset
LG G6
LG on heivannut ylimääräiset temput ja panostanut hyvän, rehellisen puhelimen tekemiseen.
 data-srcset
Huawei P10 Plus
Parannukset antavat odottaa paljon, mutta kamera tuottaa pettymyksen.
 data-srcset
HTC U Ultra
U Ultra on HTC:n paras puhelin aikoihin, mutta se on liian pieni ja tulee liian myöhään.
 data-srcset
Apple iPhone 7 Plus
Vaikka iPhone 7 julkaistiin jo viime vuonna, on se silti monelta kantilta ajankohtainen.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös