TESTISSÄ : 6 kännykkäkameraa

Parhaat kuvat kännykällä

Testasimme markkinoiden kalleimpien puhelimien kamerat.

 itemprop

Sanotaan, että paras kamera on se, joka on mukanasi. Mikä pitää kännykän kanssa useimmiten paikkansa. Kehitys kehittyy sellaista vauhtia, että viimeisen vuosikymmenen aikana puhelinten kamerat ovat jo onnistuneet haastamaan pokkarikamerat. Pitkään ”oikeiden” kameroiden resoluutio oli lyömätön kännyköihin verrattuna, mutta siinäkin puhelimet ovat jo päässeet samalle tasolle. Sitten pokkareiden eduksi jäi vielä zoom. Mutta tänä vuonna yhdessä testipuhelimessa on jo 10x optinen zoom, mikä olisi pari vuotta sitten ollut vielä käsittämätön ajatus.

Päätimme tutustua tarkemmin tämän vuoden parhaiden puhelinmallien kameroihin. Riittääkö laajakuva vangitsemaan upean maiseman? Onnistuuko zoom kuvaamaan kohteensa tarkasti vai jääkö etäinen kohde pikselimössöksi? Onnistuvatko huikeat ruokakuvat Instagiin, vaikka ravintolan valaistus olisikin hämyinen? Ja löytyvätkö tärkeimmät ominaisuudet kamerasovelluksista helposti?

Lyhyesti sanottuna vastaus on, että kuvanlaatu ei ole koskaan ollut parempi eikä zoomin kantama niin suuri kuin nyt. Kaikki testin puhelimet ovat huomattavasti parempia kuin mikään pari vuotta vanha malli. Jos olet kitissyt puhelimesi kamerasta, on siis aika vaihtaa nyt!

Koolla on todellakin väliä, kun puhutaan kuvakennosta.

Mitä numerot merkitsevät?

Resoluutio: Kuinka monta miljoonaa pikseliä kennossa on. Enemmän ei välttämättä ole parempi. Suurempi pikselimäärä syö enemmän tallennustilaa ja lataa kuvat hitaammin nettiin. On kuitenkin epätodennäköistä, että että kuvia katseltaisiin yli 8 megapikselin ruudulta, mikä on siis 4K-television resoluutio. Testin kännyköissä näytöt ovat resoluutioltaan 2,5-6,3 megapikseliä. Testin kennoissa puolestaan resoluutio vaihtelee 8 ja 108 megapikselin välillä, mutta yleensä kuvia otetaan matalammalla resoluutiolla. Kamera yhdistää sitten neljästä yhdeksään pikseliä yhdeksi, mikä tuottaa paremman valoherkkyyden kuviin.

Polttoväli: Alun perin polttovälillä tarkoitettiin etäisyyttä linssin keskiosan ja filmin välillä. Nykyään riittää, että tietää, että mitä lyhyempi polttoväli, sitä laajempi laajakuva. Ja mitä pidempi polttoväli, sitä enemmän zoomia teleobjektiivissa. Tässä testissä laajakuva on enimmillään 13–18 mm ja laajakuvaobjektiivi (kännyköiden yleisin objektiivi) 23–26 mm. Teleobjektiivit ovat 50–52 mm (2x), 70–80 mm (3x), 103 mm (4x) ja 240 mm (10x).

Aukko: Oikeastaan polttovälin ja aukon suhde. Pienempi aukko kertoo valoherkkyydestä. Aukon kokoa ilmaiseva numero kertoo myös syväterävyydestä, joka esimerkiksi muotokuvissa saa aikaan sumean taustan. Tässä testissä aukon koko vaihtelee laajakuvaobjektiivin 1,8:sta teleobjektiivin 4,4:ään.

Kennon koko: Suurempi kenno kerää enemmän valoa ja tuottaa näin laadukkaampia kuvia. Kännykkäkameroiden suurimpia haasteita onkin se, ettei pieneen puhelimeen mahdu kuin murto-osa oikean kameran kennosta. Testissämme kennokoot vaihtelevat 1/1,2-tuumaisesta 1/4,3-tuumaiseen.

mainos

Kuvanvakain: OIS eli Optical Image Stabilization mahdollistaa tarkat kuvat, vaikka vahingossa heilauttaisi puhelinta kuvaa ottaessa.

mainos

Nyt siis tiedämme, että ”48 Mp 25 mm F1.8 1/1.43″ OIS” tarkoittaa, että kamerassa on korkea resoluutio, tavallinen objektiivi, hyvä valoherkkyys mutta pieni kenno.

wide iphone wide huawei wide oneplus wide samsung wide sony wide xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra wide angle lens

Kuuden testikännykkämme ”tavallisten” linssien vertailua

tele iphone tele 10x huawei tele oneplus tele samsung tele sony tele 3,7x xiaomi
<
>
Samsung Galaxy S20 Ultra telephoto lens

Kuuden testikännykkämme enimmäissuurennoksen vertailua

 

mainos
 data-srcset
Oneplus 8 Pro (kamera)

Tiukka rutistus OnePlus-kameralta

Vuosien yritysten ja erehdysten jälkeen näyttää siltä, että OnePlus on löytänyt linjansa kameran suhteen.

Ääni & Kuva ajatella

Luonnolliset värit. Vankoissa kennoissa on potentiaalia.
Vain 3x zoom. Telefotolla yksityiskohdat eivät erotu. Heikoin hämäräkuvaus.
 • Näyttö: 6,78 tuuman AMOLED 1440 x 3168 (513 ppi)
 • Muisti/tallennustila: 8-12 GB / 128-256 GB
 • Laajakuvakamera: 48 Mp 25 mm F1.8 1/1.43″ OIS
 • Telefotokamera 3x: 8 Mp 74 mm F2.4 OIS
 • Ultralaajakuvakamera: 48 Mp 14 mm F2.2 1/2.0″
 • Color filter -kamera: 5 Mp F2.4
 • Selfiekamera: 16 Mp 1/3.06″ F2.5
 • Mitat/paino: 165 x 74 x 8,5 mm/199 g
 • Akku: 4510 mAh, 30W lataus, 30W QI-lataus
 • Verkkosivusto: oneplus.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 1000 €

OnePlus 8 Pro -malli todistaa, että markkinointi hinta edellä on OnePlussan osalta ohi. Se on lippulaivamalli, jossa ei ole tingitty missään, toisin kuin aiemmin. Siinä missä tavallisesta OnePlus 8 -mallista puuttuu teleobjektiivi, on 8 Pro varustettu kolmoiskameralla, jonka Sonyn 48 Mp:n laajakuvakennoista saa pulittaa pitkän pennin. Teleobjektiivi on, kuten yleensäkin, matalampiresoluutioinen, mutta kirkkaus on toisaalta hyvä pelkän kolminkertaisen zoomin ansiosta. Kaiken lisäksi kamerassa on värifiltteri, joka tuo Instag-henkiset efektit suoraan kuviin niin halutessaan.

Sovellus

Tavallisessa käytössä itselaukaisijaan, salamaan, resoluution valintaan, makroon ja värifilttereihin on pikavalinnat. AI-säätöjä varten on sukellettava alavalikkoon. Kamera-asetuksista löytyy time-lapse, panoraama, slow motion, muotokuva, yökuvaus ja Pro. Jälkimmäinen mahdollistaa ISO-luvun, valkotasapainon, suljinnopeuden, fokuksen ja valotuksen manuaaliset säädöt. Lisäksi voi valita, haluaako kuvan tallentaa RAW-tiedostona, ja samasta paikasta saa myös luotua omia pikavalintoja.

Kuvanlaatu

Aiemmin OnePlus-mallit ovat tuottaneet ”someystävällisiä” kuvia, joiden värit ovat todella kylläiset. Nyt värit ovat neutraalimmat, joten kuvat näyttävät luonnollisemmilta. Paitsi tummissa kuvissa, joissa värit ovat kylmiä. Laajakuva on kehittynyt paljon, ja se on nyt parhaiden joukossa, vaikkakin kuvan reunoilla on havaittavissa pientä vääristymää. Teleobjektiivin kolminkertainen zoom on kameran heikoin lenkki, sillä kuvat eivät ole yhtä tarkkoja kuin kilpailijoilla.

Johtopäätökset

OnePlus hyppää kovimpaan luokkaan 8 Pro -mallillaan, jossa mistään ei ole tingitty. OnePlus on pitkään jättänyt kameransa vähemmälle huomiolle, mutta nyt sekin on tuotu kunnolliselle tasolle. Vahinko kyllä, että kamera on silti kännykän heikoin puoli. Hyvissä olosuhteissa laajakuvat ovat mainioita, mutta hämärässä kuvat eivät tee oikeutta kohteilleen. Lisäksi optinen zoom on testin Android-malleista pienin.

mainos
 data-srcset
Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

Halpismerkki Xiaomi yllättää hyvällä kamerallaan

Korkeasta hinnastaan huolimatta Mi 10 Pro on itse asiassa melko edullinen, sillä kuvanlaatu on loistava.

Ääni & Kuva ajatella

Kaksi telefotolinssiä. Erinomainen kuvanlaatu myös automaattiasetuksella. Erittäin korkean resoluution kenno.
Hieman sekavat valikot. Kallis malli merkiltä, joka ei ole monellekaan tuttu.
 • Näyttö: 6,67 tuuman AMOLED 1080 x 2340 (386 ppi)
 • Muisti/tallennustila: 8-12 GB / 256-512 GB
 • Laajakuvakamera: 108 Mp F1.7 1/1.33″ OIS
 • Telefotokamera 2x: 12 Mp 50 mm F2.0 1/2.55″ OIS
 • Telefotokamera 3.7x: 8 Mp F2.0 OIS
 • Ultralaajakuvakamera: 20 Mp 13 mm F2.2 1/2.8”
 • Selfiekamera: 20 Mp F2.0 1/3”
 • Mitat/paino: 163 x 75 x 9 mm/208 g
 • Akku: 4500 mAh, 50W PD-lataus, 30W QI-lataus
 • Verkkosivusto: mi.com
lisää
vähemmän

Vejl.pris 950 €

Xiaomi on pitkään ollut tuttu halpispuhelimistaan, mutta Mi 10 Pro on askel kohti premiumluokkaa – samaan tapaan kuin OnePlus tekee 8 Pro -mallillaan. Kamera on tuttu Xiaomi Note 10:stä: 108 megapikselin pääkamera Samsungin kennolla, ultralaajakuva ja kaksi telefotoa. Suurinta Xiaomi kutsuu nimellä ”8 Mp 10x hybridzoom” mutta kyseessä on skaalattu 5 Mp:n kenno sekä 3,7-kertainen zoom, joka toimii kuten 5-kertainen zoom. Hämmentävää.

Valokuvaukseen tulee joustoa peräti neljän kameran voimin. Kuva: Xiaomi

Sovellus

Automaattiasetuksista pääsee helposti säätämään salamaa, HDR:ää, AI-toimintoja ja filttereitä. Kuvasuhde, ajastin ja tilt-shift löytyvät alavalikosta. Erikoisuuksista löytyy slow motion, 108 Mp, muotokuva, yökuvaus, panoraama ja Pro. Valkotasapainon, aukon, suljinnopeuden, ISO-luvun ja valotuksen säädön lisäksi tarjolla on pikavalinnat objektiiveille, resoluutiolle, filttereille ja tarkennuspisteille. Kaikki tarvittava on siis saatavilla, mutta ei aina löydy ihan sieltä, mistä toimintoa etsii. Miksi pikavalintoja ei voi päättää itse?

Kuvanlaatu

Ottaen huomioon, että Xiaomi käyttää Samsungin kennoja, on hieman yllättävää, että kiinalaismerkki onnistuu paremmin hyödyntämään niitä. Ehkä se johtuu energian keskittämisestä erinomaiseen automaattikuvaukseen. Kuvissa on hyvä tasapaino yksityiskohtien säilyttämisen ja kohinanvaimennuksen välillä sekä valotuksen ja valkotasapainon välillä. Jos jotain maristavaa etsii, niin joskus kamera fokusoi ”väärin” ja varjokohtiin syntyy värikohinaa.

Johtopäätökset

Xiaomin ensimmäinen ehta highend-kännykkä on kameransa suhteen varsin onnistunut. Kenno on hankittu Samsungilta eikä turhiin ominaisuuksiin ole tuhrattu aikaa ja vaivaa. Sen sijaan on keskitytty parhaaseen mahdolliseen kuvanlaatuun automaattiasetuksella. Ja sitähän suurin osa kännykän käyttäjistä haluaa. Xiaomi ei ehkä yllä laadussa Huawei P40 Pro+:n tasolle, mutta toisaalta Xiaomi Mi 10 Pro on sitä huomattavasti halvempi ja sovellustarjonta on laajempi.

 data-srcset
Sony Xperia 1 II (kamera)

Kännykkäkuvasta järkkärityyliin

Xperia 1 II sopii automaattiasetuksia halveksuvalle.

Ääni & Kuva ajatella

Fyysinen laukaisija. Hyvä rauta, joka mahdollistaa erinomaiset kuvat. Kohdetta seuraava automaattitarkennus.
Amatöörisovelluksessa saisi olla enemmän automaattiasetuksia. Optinen zoom voisi olla isompi.
 • Näyttö: 6,5 tuuman OLED 1644 x 3840 (643 ppi)
 • Muisti/tallennustila: 8 GB / 256 GB +uSDXC
 • Laajakuvakamera: 12 Mp 24 mm F1.7 1/1.7″ OIS
 • Telefotokamera 3x: 12 Mp 70 mm F2.0 1/3.4″ OIS
 • Ultralaajakuvakamera: 12 Mp 16 mm F2.2 1/2.55″
 • Selfiekamera: 8 Mp 24 mm F2.0 1/4″
 • Mitat/paino: 165 x 71 x 7,6 mm/181 g
 • Akku: 4000 mAh, 21W lataus, 11W QI-lataus
 • Verkkosivusto: sony.fi
lisää
vähemmän

Vejl.pris 1200 €

Tämä on pelkän kameran testi. Lue Sony Xperia 1 II -puhelimen koko testi tästä.

Ottaen huomioon, että Sony on ainoa kännykkävalmistaja, joka tekee myös järjestelmäkameroita, voisi luulla, että japanilaismerkki olisi aina ollut paras kännykkäkameroiden suhteen. Kunnianhimoisista yhteistyöprojekteista huolimatta tuntuu, että työ kantaa hedelmää vasta nyt. Vasta Xperia 1 sai kolmoiskameran, jollainen kilpailijoilla jo oli. Mark II on osoitus Sonyn todellisista kyvyistä. Ennen kaikkea siinä on huomattavasti suurempi kenno kuin aiemmin.

Sovellus

Sovelluksessa on vain yksi automaattiasetus. Salama, yksinkertaiset valonsäädöt, kuvasuhde ja perusasetukset löytyvät helposti. Opas huomauttaa, jos kuvassa on ongelmia jo ennen kuvan ottamista. Edistyneet asetukset löytyvät puolestaan Photo Pro -sovelluksesta, jonka käyttöliittymä on samanlainen kuin Sonyn Alpha-kameroissa. Jos manuaaliset säädöt ovat juttusi ja Sonyn kamerat tuttuja, on sovellusta helppo käyttää.

Sony Alpha -kameroiden omistajat navigoivat tottuneesti Pro-sovelluksessa. Kuva: LB Ääni & Kuva

Kuvanlaatu

Tämä jako amatööri- ja ammattilaiskuvaajien sovelluksiin voi aiheuttaa ongelmia, kun kuvattavana on kohde, jossa on sekä kirkkaita että hämäriä alueita. Amatöörisovelluksessa HDR-ominaisuus toimii liian laimeasti. On siis vaihdettava Pro-sovellukseen, jotta saa tehtyä manuaaliset säädöt. Sama yökuvauksessa. Kameran rauta mahdollistaa erinomaiset kuvat, jos vain osaa säätää kaiken kohdilleen Pro-sovelluksessa. Suurimmaksi osaksi perussovelluksen automaattiasetus toimii ihan hyvin, mutta kunnon huippukuvat jäänevät saamatta.

Johtopäätökset

Xperia 1 Mark II:ssa on huomattavasti parempi kamera kuin ennen. Jos tykkää tehdä manuaalisia säätöjä, on Pro Photo -sovellus varmasti mieluinen; sen käyttöliittymäkin kun on suoraan ammattilaiskameroista lainattu. Automaattiasetuksilla menevä taviskuvaaja ei saa yhtä lailla onnistumisen kokemuksia, sillä ohjelmisto ei aina saa laadukkaasta kamerasta parasta suoritusta irti. Toivomme kovasti, että Sony päivittää ohjelmistonsa niin, että kuvat onnistuvat silloinkin, kun olosuhteet eivät ole täydelliset.

mainos
mainos
 data-srcset
Apple iPhone 11 Pro (kamera)
Jännittäviä kuva-asetuksia ei juuri ole, mutta kuvat onnistuvat lähes aina iPhone 11 Prolla.
 data-srcset
Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)
Galaxy S20 Ultra tarjoaa lukuisia innovatiivisia ominaisuuksia, jotka kuitenkin kompastelevat päivityksistä huolimatta.
 data-srcset
Huawei P40 Pro+ (kamera)
Huawein kyky mahduttaa kameratekniikkaa uuteen puhelimeensa jaksaa hämmästyttää.
Lisää
Keskustelu

Lue myös

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Sony XH9005 (KD-65XH9005)

Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

JBL Bar 9.1

Iskevää 3D-ääntä

JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

Sonos Arc

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

LG NANO 90 (65NANO906)

Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

11 täysin langatonta kuuloketta

Täydellisen langatonta vapautta

Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

JBL Live 300TWS

Hifinapit korviin

JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

Sony Xperia 1 II

Loistava päivitys

Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

Vieritä ylös