: 6 älypuhelinta

Toivelistan kännykät

Monella on tapana päivittää puhelimensa jouluksi. Kokosimme parhaat uudet mallit valinnan tueksi.

Kun ajattelee miten tärkeä osa jokapäiväistä elämäämme kännykästä on tullut, ei ole ihme että monet laskevat viikkoja siihen, että vanhan puhelimen sopimus päättyy ja laitteen voi päivittää uusimpaan ja parhaaseen malliin. Osamaksusysteemin ja työpaikkojen puhelinetujen ansiosta olemme Pohjoismaissa melkein piloille hemmoteltuja, sillä ero keskihintaisen ja kalleimman puhelimen kuukausimaksuissa ei ole kovin suuri.

Kesän vertailun jälkeen on alan jäteiltä eli Applelta ja Samsungilta ehtinyt tulla jo uudet mallit, joissa on huomattavia parannuksia edellisiin verrattuna. Otimme mukaan joitakin haastajia, joista etenkin Nokian comeback ilahduttaa. Kirjoitushetkellä emme olleet vielä saaneet iPhone X:ää emmekä LG:n V30-puhelinta testiin.

Viime kesästä ollaan tultu eteenpäin etenkin prosessoreiden osalta: huippumalleissa on viimeisimmät prosessorit, joiden ansiosta puhelimet ovat sekä nopeampia että energiapihimpiä. Näytöt kasvavat kasvamistaan ja niiden resoluutio paranee. Yhä useampi valitsee mallin, jossa kuulokeliitäntää ei ole – silloin kannattaa huolehtia adapterista, jos haluaa jatkaa vanhojen kuulokkeiden käyttämistä. Tai lue testejämme langattomista kuulokkeista, jotka ovat nykyään laadukkaita ja sekä niiden akunkesto että äänenlaatu on parantunut huimasti viime vuosina.

<
>
Kuvat: Valmistajat

Asus esittelee valokuvamallin

Asus pyrkii matkapuhelinmarkkinoille Zenfone 4 -mallillaan, joka kosiskelee kännykkäkuvaajia.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ei vain yhtä, vaan kaksi erinomaista kameraa. Tyylikäs näyttö ja nopea käyttöliittymä. Äänenlaatuunkin on kiinnitetty huomiota.
Ei yllä kilpailijoiden lippulaivamallien laatutasolle. Tähän hintaan ei kuitenkaan ole oikeasti mitään valittamista.
Asus ZenFone 4 ZE554KL

Käyttöjärjestelmä: Android 7.1

Näyttö: 5,5-tuumainen AMOLED 1920 x 1080 (400 ppi), 600 nitiä

Prosessori: 2,2 GHz octacore Snapdragon 630

Muisti: 4 GB/64 GB tallennustila + microSD 256 GB:iin asti

Kamera: 12 Mp 25 mm F1,8/8 Mp 12 mm F2,2 + 8 Mp 24 mm F2,0 100 % kennosta käyttää autofokusta 3-akselinen elektroninen kuvanvakain (ei 4K-videolla)

Ääni: HD 24 bittiä/192 kHz:iä, DTS Headphone:X, 7.1 virtuaalinen surround, aptX

Langaton käyttö: X12 LTE, BT 5.0, Wi-Fi 802.11 ac, NFC

Akku: 3 300 mAh

Mitat/paino: 75 x 155 x 7,5 mm/165 g

Hinta: 500 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Taiwanilainen Asus on kaikin puolin tuttu nimi. Tietokone- ja pelilaitteistossa valmistaja on yksi suurimmista ja näitä laitteita olemme usein päässeet testaamaankin. Kännykät ovat kuitenkin uutta. Asus on varustanut Zenfone 4:n 8-ytimisellä Snapdragon 630 -prosessorilla. Se ei ole ihan huippu-CPU, mutta hintaan nähden riittävä. RAM-muistia on 4 GB, mikä saa käyttöliittymän tuntumaan sulavalta. Ulkoasussa Asus on luottanut turvaratkaisuun: unibody-design on mustaa alumiinia ja mustaa Gorilla Glass -lasia edessä ja takana sekä lasia ympäröivä metallikehys. Siisti mutta aika persoonaton valinta.

Zenfone 4:ssä on kolme kameraa, kuten nyt muotia ainakin lippulaivamallien kohdalla näyttää olevan. Siinä on tavallinen 25 mm:n objektiivi optisella kuvanvakaimella tavallisia kuvia varten (83 asteen kuvakulmalla) sekä 12 mm:n laajakulmaobjektiivi (120 asteen kuvakulmalla), joka vangitsee koko maiseman kuvaan. Tietenkin lisäksi on 25 mm:n selfie-kamera. Tavallisella objektiivilla on 12 Mp:n kenno ja kahdella muulla 8 Mp:n kenno.

Kuvan laajakulman valinnan lisäksi kaksoiskamera tarjoaa myös erikoisefektejä. Jos sinussa asuu esimerkiksi muotokuvaaja, voit hienosti tarkentaa kuvaamasi henkilön ja sumentaa taka-alan.

Asus on huolehtinut äänen- ja kuvanlaadusta ZenFone 4:ssä, mutta se on silti keskisarjan kännykkä, joka ei pysty kaikkeen. Nopeus riittää tavalliseen käyttöön, mutta jos haluaa pelata raskaita 3D-pelejä tai käyttää useita sovelluksia samanaikaisesti, joutuu lyömään tiskiin lisää rahaa.

Asus lupaa ”kahden päivän akunkeston” 3 300 mAh-akulleen. Totuus riippunee siitä, kuinka pajon kännykkäänsä näpelöi sen kahden päivän aikana. PC Mark -akkutesti imaisi 80 prosenttia varauksesta 6 tunnissa ja 30 minuutissa jatkuvalla käytöllä, mikä on erittäin mukava tulos.

Johtopäätökset

Jos pohtii valintaa iPhone 8 Plussan tai Samsung Galaxy S8+:n välillä, ei ZenFone 4:llä ole kisaan mitään asiaa, sillä ne pelaavat eri sarjassa ja kaksi kertaa kalliimmassa hintaluokassa. Jos sen sijaan etsii hyvää puhelinta, joka toimii myös pokkarikameran ominaisuudessa, on ZenFone 4 varteenotettava vaihtoehto. Asus ZenFone 4 on houkutteleva ja nopea älypuhelin, jossa on kaikki oikeat ominaisuudet ja ajan tasalla oleva käyttöjäjrestelmä. Kaunis näyttö ja hyvä äänelaatu tekevät siitä viihdyttävän kännykään, ja kahden kameran tarjoama kuvanlaatu ylittää odotukset tässä hintaluokassa.

<
>
Kuva: Asus
mainos

Kameravelho

Sony on onnistunut yhdistämään samaan pakettiin monia hyviä ominaisuuksia, mutta kamera hienouksineen varastaa huomion.

Ääni & Kuva kiteyttää

Ensimmäinen Android 8 Oreo -puhelin. Supernopea kamera. HDR-näyttö ja hyvä ääni.
Näyttöön nähden isokokoinen. 3D-skannaus on lähinnä mainoskikka.
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo

Näyttö: 5,2 -tuumainen IPS 1920 x 1080 (424 ppi)

Prosessori: 2,35/1,9 GHz Octacore Snapdragon 835

Muisti: 4 GB/64 GB + 256 GB microSD

Kamerat: 19 Mp F2.0.+ 13 Mp F2.0

Langaton käyttö: 4G LTE, Wifi ac, BT 5.0, NFC

Mitat/paino: 148 x 73 x 7,4 mm/165 g

Akku: 2 700 mAh

Verkkosivusto: sonymobile.com

Hinta: 700 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Xperia XZ1 on hienostuneempi versio XZ Premiumista. Suuri 4K-näyttö on poissa ja sen tilalla on edullisempi malli, jossa suurin osa ominaisuuksista on tallella. Design on viimeisimmistä malleista tuttu: tukevan tuntuinen metallikehys ja pyöristetyt kulmat. Ja toki se on yhä IP-luokituksen mukaan vedenkestävä. Suuret reunat helpottavat lämmönsiirtoa, mutta tuntuvat jättimäisiltä 5,2-tuumaisen näytön kanssa.

Full HD -resoluutioinen näyttö on ensimmäinen, jossa on HDR-tuki eli tarjolla on parempaa kontrastia ja kirkkautta, mikäli sattuu löytämään HDR-sisältöä. Kuvanlaatu on hyvä, samaa tasoa Samsungin ja Applen kanssa. Kilpailijoista sen erottaa kuvanlaatua suuremman vaikutuksen tekevät näppärät ominaisuudet kuten kuvan ottaminen jo ennen kuin ehtii painaa nappia, kohdetta seuraava autofokus sarjakuvauksessakin sekä hyvännäköinen slow motion -video.

XZ Premiumista perittyjen ominaisuuksien lisäksi Sony painottaa 3D-skannauksen mahdollisuutta. Tekniikka on todella kehittynyt tässä, mikä on hienoa. Mutta kuinka moni käyttäjä hyödyntää ominaisuutta oikeasti? Kuten aiemminkin, on Sony kustomoinut Androidia ilman, että käyttäjäkokemus kärsii. Äänenlaatu on tavallista parempi, ja puhelin tukee korkearesoluutioista ääntä ja digitaalista vastamelua.

Kilpailijat ovat kirineet Sonyn rinnalle ja ottaneet myös käyttöönsä uusimman Snapdragon-prosessorin, joten Sonylla ei ole enää etulyöntiasemaa suorituskyvyssä. Hevosvoimat ovat siis samat, mutta syväluottavammissa testeissä kuten Basemark OSII -testissä jää XZ1 itse asiassa hieman jälkeen muista, mikä lienee hitaamman muistin syytä. Malliin olisi voinut laittaa Compact-mallia suuremmankin akun, mutta akku kestää kyllä koko päivän.

Johtopäätökset

Xperia XZ1:n design alkaa tuntua tutulta, ja suuret reunat tekevät siitä isokokoisen 5,2-tuumaiselle näytölle. Se ei enää ainoana hyödynnä viimeisintä prosessoritekniikkaa, mutta tarjoaa ensimmäisenä Androidin 8 -käyttöjärjestelmän. Muita ainutlaatuisia ominaisuuksia ovat näytön HDR-tuki, supernopea kamera ja 3D-skannauksen mahdollisuus. Joillekin nämä voivat kallistaa vaa’an Sonyn hyväksi, mutta useimmat halunnevat litteämmän puhelimen, joka ottaa parempia kuvia.

picture2 picture1
<
>
Kuva: Sony

Vähän kaikkea ja kaikkea vähän

Mielenkiintoiset lisävarusteet erottavat Moton joukosta, mutta paljon puutteitakin on.

Ääni & Kuva kiteyttää

Rikkoutumaton näyttö. Paljon fiksuja ominaisuuksia. Hyvin litteä. Erinomainen suorituskyky.
Ei IP-luokitusta. Ei kuulokeulostuloa. Naarmuuntuu herkästi. Kamerassa on selviä vikoja.
Käyttöjärjestelmä: Android 7.1.1

Näyttö: 5,5-tuumainen LCD 2560 x 1440 (534 ppi)

Prosessori: 2,35/1,9 GHz Octacore Snapdragon 835

Muisti: 6 GB/64 GB + 2 TB microSD

Kamerat: 2 x 12 Mp F2.0.+ 5 Mp F2.2

Langaton käyttö: 4G LTE, Wifi ac, BT 4.2, NFC

Mitat/paino: 156 x 76 x 6,1 mm/143 g

Akku: 2 730 mAh

Verkkosivusto: moto.com

Hinta: 800 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Moto Z2 Force on yritys naittaa yhteen viime vuoden superlitteä Moto Z ja kestävä Z Force. Ja vaikuttavan litteä se onkin. On kuitenkin päivänselvää, että Z2 Force on suunniteltu käytettäväksi Moton omien lisävarusteiden kanssa. Ilman niitä puhelinta on nimittäin epämukava pitää kädessä, eikä takaosa näytä lainkaan tyylikkäältä. Emme kyseenalaista rikkoutumattomaksi mainostettua muovinäyttöä, mutta se naarmuuntuu hälyttävän helposti. Eikä sitä ole luokiteltu veden- eikä pölynkestäväksi.

Korkearesoluutioinen OLED-näyttö toistaa mustan odotetusti hyvin mustana, mutta värit ovat epätasapianossa eikä kirkkauskaan vakuuta. Huawei P10 :n tapaan tässäkin on mustavalkokenno kamerassa. Sen ansiosta kuviin saa syvyysefektiä ja taustaan terävyyttä. Hyvässä valaistuksessa kameralla saa hyviä kuvia, joskin värikylläisyyttä on liikaa. Kuvanvakaimen puuttuminen tekee kuvista hämärässä valaistuksessa kuitenkin epätarkkoja, tummia ja rakeisia.

Lisävarusteiden idea ei ole pöllömpi, varsinkin jos niitä voi käyttää useamman sukupolven laitteissa. Surullisena vastaesimerkkinä toimikoon lyhytikäiseksi jäänyt LG G5. Lisävarusteita löytyy lisäakusta langattomaan lataukseen, tehokkaammasta kaiuttimesta parempiin kameroihin. Käyttäjäkokemus on hyvä muutamia tarpeettomia käyttöliittymän säätöjä lukuun ottamatta. Toisaalta mukana on joitakin erityisen hyödyllisiä lisäominaisuuksia. Kuulokeliitäntänä USB-C on kuitenkin vieläkin epätavallisempi näky kuin Lightning.

Odotetusti Moton suorituskyky on muiden huippupuhelinten tapaan erinomainen eikä juuri poikkea kilpailijoistaan. Se suoriutui muita hitusen paremmin oikeaa käyttöä simuloivissa Antutu- ja PC Mark -testeissä. Muistin kokoon ja nopeuteen on selvästi panostettu. Akku on monia muita puhelimia pienempi, mutta Z2 Force kestää kuitenkin koko päivän käyttöä.

Johtopäätökset

Moto Z2 Force on hyvä kännykkä, joka olisi loistava, jos kompromisseja ei olisi tehty niin paljon. Se on hyvin ohut mutta niin on akkukin vastaavasti pieni. Näyttö on rikkoutumaton mutta naarmuuntuu helposti. Puhelimessa on kaksoiskamera mutta sen toiminta ei yllä kilpailijoiden tasolle. Lisävarusteita on paljon, ja puhelin tuntuu alastomalta ja epämukavalta ilman niitä. Jos arvostaa mahdollisuutta vaihtaa kameran parempaan tai akun suurempaan, on lisävarustevalikoima paikallaan korvaamassa muita puutteita.

picture2
<
>
Kuva: Moto
Nokia 8
Nopeimmat komponentit eivät vielä riitä, vaan kännykällä pitäisi olla myös USP (Unique Selling Point) – eikä siihen riitä Bothies.
Samsung Galaxy Note 8
Note 8 on kaventunut ja fiksu työkaveri eikä muistuta enää jättimäisiä phabletteja.
Apple iPhone 8 Plus
iPhone 8 Plus ei ole vain nopein puhelin vaan myös paras kuvaaja.
Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös