Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG Eclair QP5

Superkompaktia surroundia

LG Eclair lupailee mahtavaa surround-ääntä pienestä koostaan huolimatta, mutta ei ihan onnistu täyttämään odotuksia.

Julkaistu 18.10.2021 - 11:21
LG Eclair QP5
Audun Hage

Soundbar on kätevä keino parantaa television ääntä, mutta aina pitkulainen musta kaiutin ei ole kaikkein sisustuksellisin ratkaisu. Onneksi perusmalleille on nykyään vaihtoehtoja! LG on julkaissut tyylikkään uuden soundbarin, joka vie erityisen vähän tilaa. Se on nimetty Eclairiksi ranskalaisen, kermatäytteisen pikkuleivoksen mukaan. Viittaako nimi siis herkulliseen ääneen, joka tarjoillaan pienessä paketissa?

LG Eclair unboxing scaled 1

LG Eclair: minikokoinen Atmos-soundbar

Eclair on varmaankin pienin soundbar, jonka olen testannut: vain 30 cm leveä ja 6 cm korkea soundbar on niin pieni, että sitä voisi erehtyä luulemaan Bluetooth-kaiuttimeksi! Minisoundbar on saatavilla valkoisella tai mustalla kangasverhoilulla, ja ovaali muotoilu tekee siitä mukavasti sisustukseen solahtavan. Soundbarin mukana toimitetaan tyyliin sopiva pieni langaton subwoofer.

Mainos

Ensivaikutelmamme on, että Eclair sopisi mainiosti kompaktien designtelevision kumppaniksi, vaikkapa Samsung The Framen tai LG:n oman Gallery OLEDin kanssa.

Liitäntävaihtoehdot ovat hyvät: HDMI on sekä lähtevänä että tulevana, joten soundbariin saa videolähteen – esimerkiksi pelikonsolin – joka lähettää kuvan televisioon. Lisäksi tarjolla on HDMI eARC (äänenpalautuskanava) joka ottaa äänen suoraan televisiosta. Silloin ääni toistuu parempana myös television omista sovelluksista, kuten YouTubesta ja Netflixistä.

LG:n soundbar on musiikintoiston suhteen rajoittuneempi. Wifi-yhteyttä tai muita verkkoja ei voi käyttää, joten Spotifyn ja AirPlayn kaltaiset palvelut loistavat poissaolollaan. Sen sijaan langaton yhteys onnistuu Bluetoothin kautta, joten musiikkia voi soittaa puhelimen kautta.

LG-Eclair-rear-inputs-scaled LG-Eclair-QP5-remote-scaled LG-Eclair-QP5-LEDs-scaled LG-Eclair-Atmos-HDMI-eARC-scaled
<
>
Superpieni LG Eclair on varustettu HDMI-liitännöillä (sisään/ulos), USB_llä, Bluetoothilla ja optisella sisääntulolla, mutta Wi-Fiä/verkkoyhteyttä ei löydy. Kuva: Audun Hage

Helppo asentaa, vaikeampi käyttää

LG Eclairin käyttöönotto sujuu virkistävän helposti. Purimme soundbarin ja subwooferin pakkauksesta ja kytkimme ne televisioon HDMI eARCin kautta. Muutamassa minuutissa meillä oli äänet, ja pääsimme todistamaan Dolby Atmos -äänen toimivuutta Netflixistä.

Soundbarin käyttö sen sijaan voisi olla parempaa: Eclairilla on oma kaukosäätimensä ja kaiuttimessa itsessään on pari pientä ledvaloa kertomassa laitteen tilasta ja volyymista. Erilaisten symbolien tulkitseminen ei kuitenkaan suju aivan yksinkertaisesti. Oikea näyttö olisi ollut parempi ratkaisu, jos sellainen vain mahtuisi.

Edistyksellisimpiä asetuksia varten LG ohjaa käyttäjän Soundbar App -mobiilisovellukseen. Koska Eclairissa ei ole verkkoyhteyttä, on yhteys tehtävä Bluetoothin kautta. Ja se taas tekee äänen säätämisestä hankalaa samalla, kun katsoo televisiota.

Arkikäytössä Eclair on kuitenkin aivan kelpo, sillä television äänen säätämiseen käytetään yleensä vain tv:n omaa kaukosäädintä.

Huom! Kun soundbar on näin pieni, voi tulla houkutus sijoittaa se hyllylle tai kirjahyllyn uumeniin. Ei kuitenkaan kannattaa peittää kaiutinta tai laittaa sen tielle liikaa esteitä, sillä sellainen häiritsee soundbarin kattoon suunnattujen Atmos-korkeuskanavien toimintaa.

LG Eclair TV

LG Eclair on helppo saada sopimaan sisustukseen, ja etenkin Atmos-äänen vuoksi sille kannattaakin antaa tilaa ja näkyvä paikka eikä piilotella sitä minkään tason alla. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Sitten tärkeimpään eli itse ääneen: LG Eclair tukee 3D-ääntä sekä Dolby Atmoksen että DTS:X:n muodossa. Äänen kehittelyyn on pyydetty apua englantilaiselta Meridianilta. Eclair on 3.1.2-järjestelmä, jossa on oikeat korkeuskanavat päällä, kuten hyvässä Atmos-kaiuttimessa kuuluukin.

LG Eclair see-through
LG Eclair on 3.1.2-konfiguratiolla viisi täysrekisterielementtiä. Kuva: LG

Näin hienonkuuloisilla spekseillä odotuksemme ovat korkealla. Valitettavasti ne eivät ihan täyty. Usein käyttämämme testikohtaus The Irishman -elokuvasta kuulostaa yleensä vahvalta ja kirkkaalta, kun DeNiro ja Pesci keskustelevat seuraavasta attentaatistaan. LG:n tapauksessa ääni on hieman sulkeutunut ja sumuinen: gangsteripomot tuntuvat mumisen. Myös taustamusiikki ja ääniefektit jäävät jotenkin etäisiksi.

Kovalla volyymilla Eclair rasittuu nopeasti. Kun Netflixin Snabba Cash -sarjassa toiminta kuumenee, kuulostavat laukaukset liian teräviltä. Langaton subwoofer tekee parhaansa mutta onnistuu vain osittain pitämään matalimmat bassotaajuudet toiminnan vauhdissa. Äänikuvaa vaivaa subwooferin ja soundbarin irrallisuus. Räjähdykset eivät kuulosta yhtä koherenteilta kuin yleensä, ja luonteeltaan ääni jää vähän ontoksi.

Myöskään musiikki ei oikein vakuuta. Dua Lipan konserttitaltiointi toistaa laulun häiritsevän värittyneesti ja saa laulajan kuulostamaan jotenkin sulkeutuneelta ja vaisulta. Kitaran ja basson näppäilyt eivät osu tarkasti kohdilleen, vaan subwoofer saisi olla tiukempi ja tarkempi työssään.

Yhteenveto: LG Eclair

LG Eclair on pieni ja tyylikäs soundbar, joka mahtuu helposti sellaiseenkin huoneeseen, johon ei tavallinen soundbar sovi. Eclair voi olla mainio vaihtoehto pienten, 32–43-tuumaisten televisioiden pariksi ja varsinkin pieniin tiloihin, joissa äänenpainetta ei tarvita niin kamalasti.

Ikävä kyllä tuntuu siltä, että LG on tehnyt koon mukana liian paljon kompromisseja äänenlaadun suhteen – myös äänikuva on pieni eikä Eclair onnistu oikein tempaamaan mukaansa, olipa kyseessä sitten elokuva tai musiikki.

Useimmat soundbarit ovat yhtä leveitä kuin käytössä oleva televisio, ja siihen on syynsä: jotta eri kanavien ääni levittyisi tasaisesti ja leveälle, on elementtien välissä hyvä olla hiukan tilaa. Kun kaiutinelementit sijoitetaan ihan lähekkäin, kuten Eclairin kokoisessa soundbarissa on pakko, jää ääni väkisinkin sulkeutuneeksi.

Jos kaipaa kompaktia soundbaria, kannattaa tutustua Polk Magnifi Miniin tai juuri Atmos-tuella päivitettyyn Sonos Beamiin (gen 2).

Karakter
LG Eclair QP5
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

LG Eclair tarjoaa Dolby Atmos- ja DTS:X-surround-ääntä pienestä soundbarista ja kompaktista langattomasta subwooferista, joka mahtuu helposti moneen tilaan, johon tavallinen subwoofer ei sopisi. Ääni ei ole erityisen mukaansa tempaava, ja isompi soundbar on monen kohdalla varmaankin toimivampi ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top