Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Lemus HOME Artistic

Ensiluokkaista retrominimalismia

Lemus Home Artistic on huonekalu ja soundbar, joka istuu minimalistiseen tyyliin täydellisesti.

Julkaistu 22.09.2021 - 12:00
Lemus HOME Artistic
Geir Gråbein Nordby

– Herranjestas miten hieno! huudahti vaimoni, kun tulin kotiin Lemus Home Artisticin kanssa. Kyseessä on kalusteen ja kaiuttien yhdistelmä, joka on jotakin perinteisten stereokaiuttimien ja modernin soundbarin väliltä kaikkine liitäntä- ja suoratoistovaihtoehtoineen.

Ei vain kaunis katsoa

Lemus Home on jo todistanut hallitsevansa äänen: kollegani John Hvidlykke ei intoile turhaan, mutta testatessaan isompaa Lemus Home 1500 -mallia (joka nimettiin sittemmin uudelleen Classic 1500:ksi) hän oli kuin lapsi karkkikaupassa. Hän kuvasi laitetta näin: ”musiikissa on hyvää tilan- ja läsnäolon tuntua” ja basson ansiosta ”mukana tahdissa eivät taputa vain varpaat, vaan koko kroppa”. John antoi kaiutinkalusteelle täydet 6 tähteä.

Lemus Home Artistic on tehty kuluttajille, jotka harkitsevat soundbaria tilansäästön ja ulkonäkösyiden vuoksi, mutta jotka syvällä sisimmissään kaipaavat stereokaiuttimien äänenlaatua. Ja joille Classic 1500 on liian suuri ja raskas.

Mainos
Lemus HOME Artistic - Oak closed
Lemus Home Artistic tammenvärisenä. Jalustan voi ostaa erikseen. Kuva: Lemus Home

Soundbarin ja kaiuttimien risteytys

Artistic koostuu kahdesta kaiuttimesta, jotka on rakennettu leveän puisen kaapin sisään. Kaiuttimet on sijoitettu reunoille, joten kaapin keskelle jää oven taakse säilytystilaa, johon mahduttaa vaikkapa Apple TV -boksin ja pienen reitittimen. Classic-mallissa on 8-tuumainen keskirekisteri/basso sekä oikeassa että vasemmassa kanavassa, kun taas Artistic-mallissa molemmissa on 5-tuumaiset, yhteensä siis neljä. Parhaiten laitetta voisi kuvata kaiutinpariksi, joka on naamioitu suureksi soundbariksi.

Lattialle tai seinälle

Artistic-kaiuttimen voi ripustaa seinälle soundbarin tapaan, ja sen mukana toimitetaan näppärä puinen seinäkiinnike, joka näyttää puusepän taidonnäytteeltä. Kalustemainen kaiutin tulee 27 cm seinästä ulos, mikä on käytännöllistä, jos tasolle haluaa tehdä kivoja asetelmia, mutta jos käyttöä tasolle ei ole, se on melkoisen tilaa vievä.

Sain testiin lattiajalustan, joka näyttää mielestäni paljon paremmalta. Se maksaa parisataa euroa ekstraa, mutta jos minulta kysytään, kannattaa siihen panostaa. Jalustan avulla kaluste nousee kevyeksi tv-tasoksi, jolle voi laittaa 55-tuumaisen television. Sitä suurempaa en suosittelisi, sillä se rikkoisi minimalistisen ilmeen.

Olen törmännyt tukevimpiinkin jalustoihin, joten lapsiperheessä kalustetta kannattaa ehkä harkita. Jalat kuitenkin tekevät mitä pitääkin ja vaikuttavat kestäviltä. Ja näyttäähän se nyt upealta!

Lemus HOME Artistic oak wallmounted
Lemus Home Artisticin seinäkiinnike tulee mukana. Oven takana on säilytystilaa. Kuva: Lemus Home

Chromecast ja AirPlay 2

Useimmat soundbarit tehdään parantamaan television ääntä, ja niin tekee myös Lemus Home Artistic. Muotoilultaan se on täydellinen tv-huoneeseen, mutta ennen kaikkea pidän laitetta musiikkisoittimena. Ja koska musiikin kuluttaminen on viime vuosina muuttunut, on sopivaa, että kaiutinkaluste osaa striimata musiikkia suoraan kännykästä.

Tämä tapahtuu yhdistämällä kaiutin langattomaan verkkoon Google Home -sovelluksen kautta, jonka jälkeen pakkaamaton ääni striimaantuu Chromecastin tai AirPlay 2:n kautta. Spotifyn käyttäjät voivat hyödyntää Connect-toimintoa, joka muuttaa kännykän kaukosäätimeksi heti, kun musiikin laittaa sovelluksesta päälle.

Jos taas haluaa soittaa musiikkia mobiililaitteista, jotka eivät ole verkossa, voi hyödyntää Bluetoothia ja äänenlaatua parantavaa aptX-koodekkia.

Lemus Home Artistic & woman
Kuva: Lemus Home

HDMI

Toki Lemus on valmistautunut siihen, että useimmat yhdistänevät kaiuttimen televisioon, minkä vuoksi tarjolla onkin optinen digitaalinen sisääntulo ja ARC:llä varustettu HDMI. Se kytketään tv:n ARC-merkittyyn HDMI-liitäntään, jolloin ääni palautuu televisiosta ja tulee ulos kaiuttimen kautta. Näin ei tarvitse huolehtia kaukosäätimestäkään, jota Artistic ei tarjoa – television kaukosäädin toimii, kunhan muistaa tarkistaa, että HDMI-CEC on päällä.

Lemus Home Artistic ei ensisijaisesti ole kotiteatterilaite, minkä tunnistaa siitäkin, ettei se tue elokuvissa käytettyjen Dolbyn tai DTS:n audioformaatteja. Jotta homma toimii, on valittava television valikosta ulostuloksi PCM, jonka jälkeen ongelmia leffaäänen kanssa ei ole.

Ilo kuunnella

Lemus Home Artistic huokuu ehtaa hifiä ja sekä sen hinta että design antavat odotuttaa hyvää ääntä. Onneksi ei tarvitse pettyä!

Tehdasasetuksilla ääni on tavattoman lämmin ja täyteläinen. Laulu soi suuren keskirekisterin tuomana, jossa rintaäänet toistuvat muhkeina. Kitara ja sello ovat kookkaita ja bassosoittimillakin on hyväntuntuista painoa. Ylempänä äänet soivat pehmeästi ja tyylikkäästi – hyvin erikuuloisesti kuin olohuoneessani tällä hetkellä olevassa Sonos Arc -soundbarissa, joka lähes puskee diskantin yksityiskohdat päin naamaa. Artistic toistaa diskantin luonnollisemmin.

Lemus Home RoomCorrection

Sovelluksessa voi tehdä tilakorjauksen saadakseen vielä parempaa ääntä. Ohut käyrä esittää testaajan ei-niin-ihanteellista tv-huonetta ja paksumpi tilannetta sovelluksen tilakorjauksen jälkeen. Kuva: kuvakaappaus

Tilakorjaus sovelluksella

Artisticin basso yltää aina 20 Hz:iin saakka älykkään DSP-käsittelyn ansiosta. Kaikissa olohuoneissa näin matala basso ei ole ihan ongelmaton, ja omani tilani kuuluu näihin vähemmän täydellisiin. Jos bassontoisto tilassa on ongelma, kokemukseni mukaan se vain vahvistuu pieniä elementtejä käyttäen tehokkaamman subwooferin sijaan. Lemus on varautunut tähän ja tarjoaa digitaalisen tilakorjauksen.

Sen käyttöön tarvitaan iPhone ja Lemus Home -sovellus, sillä iPhonen mikrofonilla saadaan mitattua kaiuttimista soitettua ”vaaleanpunaista kohinaa” (pink noise), jonka jälkeen tehokas neliytiminen DSP korjaa taajuusrekisterin vääristymiä. Sen jälkeen ääntä voi vielä säätää oman maun mukaan sovelluksen kolmekaistaisella taajuuskorjaimella.

Ensimmäisellä kerralla törmäsin ongelmiin tilakorjauksen kanssa: yhtäkkiä Artistic ei halunnut päästää pihaustakaan. Perinteinen buuttaus auttoi, eli vedin töpselin seinästä ja laitoin takaisin kiinni, mutta sen jälkeen tilakorjaus oli aloitettava alusta, sillä se ei ollut tallentunut. Toisella kerralla kaikki sujui niin kuin pitääkin.

Lemus Home app
Kolmekaistaisella taajuuskorjaimella saa säädettyä ääntä oman maun mukaiseksi. Kuva: Lemus Home

Korjauksen jälkeen vieläkin parempaa ääntä musiikkiin ja elokuviin

Tilakorjauksen päätteeksi ääni muuttuu vaikuttavasta lähes taianomaiseksi. Äänitasapaino ei muutu, mutta järjestelmä korjaa päällekkäiset taajuudet etenkin basson ja keskirekisterin osalta. Bassosta tulee puhtaampi ja bassokitaran kielten näppäilyt erottaa helpommin. Bassokitara ei törmää laulun kanssa, vaan soitinten erottelu on parempaa ilman, että dynamiikat kärsivät.

Elokuvissa puhe toistuu selvemmin ja äänikuva tuntuu laajenevan sivuille päin, kun aiemmin se tuntui hieman ahtaalta. Surroundiin ei tässä päästä, sillä kyseistä toimintoa ei kaiuttimista löydy, mutta stereokuva on tarpeeksi leveä toistamaan elokuvien ääniraidat uskottavasti. Toki kahdella kauemmaksi toisistaan sijoitetulla kaiuttimella saisi vielä leveämmän äänikuvan, mutta silloin on kärsittävä kaiutinpiuhoista. Artisticin kompromissi on mielestäni erittäin onnistunut.

Pärjää ilman subwooferia

Soundbarien kanssa käytetään usein erillistä subwooferia, mutta siitä ei kannata nyt olla huolissaan.  Artisticin basso on riittävän syvä ja vahva, jottei erilliselle bassokaiuttimelle ole tarvetta, ja basson sävykkyys on aivan eri tasolla kuin halvoissa subwoofereissa, jollaisia soundbarien mukana yleensä toimitetaan. Laatutasolla puhtaan Sonos Subista, mutta kokonaisuutena äänenlaatu on Lemus Homella parempi kuin mitä saa Sonos Arc & Sub -yhdistelmästä.

Kovaa ja korkealta

Jos on tottunut tavalliseen soundbariin, voi Artisticin äänenvoimakkuus yllättää. Sonos Arc voi vain haaveilla näin jylisevästä äänestä. Kilpailijan löytääkseen on mentävä erittäin kalliiseen Sennheiser Ambeo Soundbariin asti, mutta sekään ei yllä Lemus Homen tasolle musikaalisuudessa ja orgaanisuudessa. Toisaalta Sennheiser tarjoaa vakuuttavampaa surroundia kuin yksikään kuulemani soundbar ilman takakaiuttimia, joten jos surround on itselle tärkeää, on Sennheiser varteenotettava kilpailija. Joskin kalliimpi ja rumempi kilpailija.

Lemus HOME Artistic - walnut
Lemus Home Artistic pähkinäpuisena. Kuva: Lemus Home

Lemus Home Artistic: yhteenveto

Lemus Home Artisticin voi nähdä kuin isona ja kulmikkaana soundbarina tai puiseen kaappiin sijoitettuina stereokaiuttimina. Miten vain asiaa katsookin, ratkaisu on todella onnistunut. Se on vähän minimalistinen ja vähän retro, joten se sopii kruunaamaan useimpien kotien olohuoneen. Visuaalisesti kyseessä on ainutlaatuinen kaiutinkaluste, ja samalla se täysin hintansa väärti kirkkaan ja luonnollisen äänenlaatunsa puolesta.

Tuskin mikään markkinoilla oleva perinteinen soundbar kuulostaa yhtä hyvältä kuin Lemus Home Artistic. Se ei yllä Classic 1500 -mallin fyysisesti ison äänimaiseman tasolle, ja jos vain äänellä on väliä, on Classic ehdottomasti investoinnin arvoinen. Minimalistisempi Artistic on kuitenkin oikeastaan luokkansa ainoa edustaja, jolle emme tiedä päteviä vastustajia.

Karakter
Lemus HOME Artistic
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

Vahva ääni, paljon parempi kuin missään kuulemassamme soundbarissa. Tyylikästä puusepäntyötä. Toimiva tilakorjaus ja kaikki tarvittavat suoratoistopalvelut. Stereokuva ei yllä erillisten kaiuttimien tasolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top