Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro venyttää rajoja

Applen iPhone 13 Pro on ehkä tämän hetken paras puhelin, vaikka ei ylläkään täydellisyyteen.

Julkaistu 11.10.2021 - 18:05
iPhone 13 Pro
Lasse Svendsen

Pinnalta iPhone 13 Pro ei näytä erityisen uudelta edeltäjänsä 12 Prohon verrattuna. Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin eroja, jotka tekevät uutuudesta edeltäjäänsä paremman puhelimen.

Kuten aina, on puhelimen suorituskyky jälleen parempi kuin aiemmissa iPhone-sukupolvissa. Parannukset eivät juuri koskaan ole kovin mullistavia, vaikka joitakin uutisia lukiessa näin saattaisi kuvitellakin. Tällä kertaa Apple on kuitenkin – vihdoin – korjannut pari meitä häirinnyttä seikkaa, joskin jäimme edelleen kaipaamaan joitakin ominaisuuksia.

Muotoiluun ei ole koskettu. Tunteita herättämätön kulmikas design on ennallaan. Painoa on tullut hieman lisää ja 13 Pro on puolitoista milliä paksumpi kuin 12 Pro.

Mainos

Sivulla olevat napit sekä SIM-korttipaikka ovat hieman alempana kuin ennen, mutta suurin näkyvä ero löytyy puhelimen takapuolelta.

12 Pron tapaan myös 13 Pro -mallissa on kolme kameraa, tällä kertaa tosin kamerat ovat isompia.

iPhone 13 Pro kameratrio scaled 1
13mm, 26mm ja 77mm, Lidar-skanneri ja salama. Kuva: Lasse Svendsen

Uudet kamerat

Monissa uusissa puhelimissa kameroiden resoluutio on 26 Mp tai jopa 40 Mp, mutta Apple luottaa edelleen 12 Mp:n voimaan. Kaikki neljä kameraa ovat 12 Mp-resoluutiolla, mutta kuvasirujen kuva-ala on laajentunut ja samoin pikselien koko.

Uudessa puhelimessa on 1,9 µm, kun 12 Prossa oli 1,4 µm, ja Applen mukaan uuden 26-millisen laajakuvakamera tallentaa tuplasti enemmän valoa kuin ennen, vaikka kirkkaus on parantunut vain marginaalisesti f1.5:een. Kyseisessä kamerassa on kuvavakain, joka toimii myös videoita kuvatessa.

13-millinen ultralaajakuvakamera on myös aiempaa kirkkaampi (nyt f2.4 ja ennen f1.8), ja telefoto on kasvanut 56:sta 77mm f2.8:aan, ja siinä on kuvanvakaimen lisäksi 3x zoom.

77mm on hyvin käyttökelpoinen polttoväli esimerkiksi muotokuvissa, missä iPhone 13 Pro osoittautuukin erinomaiseksi.

Toisin kuin oli laita 12 Pron ja 12 Pro Maxin välillä, on 13 Pro- ja 13 Pro Max -malleissa identtiset kamerat. Toisin sanoen kameran takia ei ole syytä valita isompaa 13 Pro Max -mallia, jonka näyttö on pullistunut 6,7-tuumaiseksi.

iPhone 13 Pro skjermkant iPhone 13 Pro skjermsammenligning iPhone 13 Pro_12 Pro kant
<
>
Ero on tuskin huomattava, mutta iPhone 13 Pro on hiukan paksumpi kuin edeltäjänsä 12 Pro (valkoinen). Kuva: Lasse Svendsen

Photographic Styles

Apple kutsuu etukameraansa True Depth -kameraksi, ja se mahdollistaa FaceID-sisäänkirjautumisen. 12 Mp:n kamera tukee 60 fps Dolby Vision -formaattia, 4K-videota HDR:llä (High Dynamic Range), ja uutta Photographic Styles -ominaisuutta eli erilaisia kuvatyylejä.

Kuvatyylit löytyvät kameran ollessa päällä näytön yläreunan nuolella merkitystä kohdasta. Kun sitä napauuttaa ja vierittää sivun rivin neljänteen symboliin, saa perusasetuksen lisäksi valittua lisää kontrastia, vaihdettua värilämpötilaa ja säädettyä sävyjä.

iPhone 13 Pro filtre scaled 1
Filtterin voi lisätä kuvaan myös jälkikäteen. Kuva: Lasse Svendsen

Pidemmältä oikealta löytyy kahdeksan valmisfiltteriä, jotka muistuttavat Instagramin filttereitä mutta joita löytyy nykyään yleisesti uusista kameroistakin, esimerkiksi Fujifilmin ja Olympuksen malleista. Filtterin voi valita joko ennen kuvan ottoa tai lisätä sen jälkikäteen.

iPhone 13 Pro fotofiltre scaled 1
Kuvafilttereitä. Kuva: Lasse Svendsen

ProRaw

Innokkaimmat kuvausharrastajat arvostanevat mahdollisuutta kuvata Applen 12-bittisellä ProRAW-raakaformaatilla. Kuvat voi tallentaa myös HEIF/HEVC-formaatissa, joka on lähes häviötön pakkausmuoto ja joka tukee laajempaa värikirjoa jopa 16-bittisinä jpeg-tiedostoina.

Jos makrokuvat ovat juttusi, rakastat 13 Prota. Ultralaajakuva tarjoaa vihdoin makromahdollisuuden, jossa kuvattava kohde voi olla niinkin lähellä kuin 2 cm:n päässä.

iPhone 13 Pro makro I scaled 1
Kuva: Lasse Svendsen

Apple tarjoaa uutuutena myös Smart HDR 4 -nimisen ominaisuuden, joka säätää ryhmäkuvissa jokaisen henkilön kohdalla erikseen valotusta, kontrastia ja värejä.

Cinematic Mode ja video

Elokuvallinen Cinematic Mode on käytännössä valikoima eri fokusointivaihtoehtoja. Sitä käyttäessä videoon voi valita tarkennettavaksi vaikkapa etualan henkilön ja sumentaa taustan – efekti, joka tunnetaan kuvauspiireissä nimellä bokeh. Kuvauksen aikana tai sen jälkeenkin voi kuitenkin vielä halutessaan vaihtaa taustan teräväksi.

Toiminto on aika näppärä ja se oikeasti toimii. Omat videokuvailut näyttävät yhtäkkiä paljon ammattimaisemmilta, mutta harmillisesti efekti toimii vain kuvatessa 1080p-resoluutiolla. ProRes-videokuvaus mahdollistaisi muuten myös 4K/30p-resoluution 1080p:n lisäksi.

Myös hidastettu slow motion -kuvaus onnistuu 1080 HD -laadulla enimmillään 240 fps:n nopeudella.

iPhone 13 Pro record scaled 1
Cinematic-asetuksella kuvan tausta sumenee. Kuva: Lasse Svendsen

Lidar

13 Pro on varustettu myös 12 Pro -mallista tutulla Lidar-skannerilla. Se skannaa kohteen pikselisyvyyden, mikä muun muassa auttaa tarkentamaan paremmin hämärässä ja tekee kuvankäsittelyssä kuvista tasaisemmin valottuneita.

Lidaria voi käyttää myös huoneen tai esineen skannaukseen ja mittaukseen AR-ohjelmilla.

Entistä nopeampi OLED

OLED-näytön koko ja resoluutio on sama kuin edeltävällä sukupolvella. Enimmäiskirkkaus on jopa 1 000 nitiä ja HDR-kuvissa ja -videoissa jopa 1 200 nitiä. 6,1-tuumainen Super Retina XDR -näyttö on virkistystaajuudeltaan entistä nopeampi.

Kun testasimme iPhone 12 -mallia, olimme järkyttyneitä sen 60 Hz:n virkistystaajuudesta, kun otti huomioon, miten näyttö muutoin oli niin huippuluokkaa. Huippuluokkaa näyttö on nytkin, ja lisäksi virkistystaajuus on 120 Hz – Apple kutsuu ominaisuutta nimellä ProMotion.

iPhone 13 Pro skjermkant scaled 1
Markkinoiden paras näyttö? Kuva: Lasse Svendsen

Nopeuden huomaa käytännössä: niinkin perusjuttu kuin nettisivun skrollaaminen sujuu tökkimättä. Sisältö liukuu ruudulla sulavasti ja vihdoinkin pelaaminenkin onnistuu mukavasti.

Virransäästön nimissä virkistystaajuus kuitenkin vaihtelee dynaamisesti. Se voi siis olla pienempi, kun lukee tai kirjoittaa viestejä, ja nousee vain videoita katsoessa, pelatessa tai nettisivuja selaillessa.

Etulasi on suojattu lasiin upotettujen keraamisten kristallien avulla – Ceramic Shield –  rikkoutumista vastaan. Takapuolen lasi taas on ”kaksoisionisoitu”, minkä pitäisi suojata pintaa naarmuuntumiselta.

Parempi akku

Akunkesto on kasvanut sitten iPhone 12 Pro -mallin. Videota voi toistaa 28 tuntia ja standby-tilassa akku kestää 22 h. Luvattu kesto piti testissä aika tarkkaan paikkansa, mutta lataaminen ei ollut mielestäni sen nopeampaa kuin aiemminkaan. Uudessakin mallissa lataus onnistuu langattomasti Applen magneettisella Magsafe-laturilla, joka kiinnittyy puhelimen takakuoreen.

Laturia ei toimiteta puhelimen mukana, vaan pakkauksessa on pelkkä Lightning/USB-johto ja itse muuntaja on hankittava erikseen.

 

iPhone 13 Pro Lightning iPhone 13 Pro Magsafe iPhone 13 Pro silikon case
<
>
Puhelimen mukana ei tule laturia, ja Apple pitää yhä kiinni omasta latausliittimestään. Kuva: Lasse Svendsen

Suorituskyky

13 Pron A15-prosessori on hieman edeltäjäänsä nopeampi. Testeissämme ero ei ollut valtava ja näkyy enemmän mittauksissa kuin käytännössä. Editointi, tallennus ja kuvien ja videoiden siirto onnistuvat hiukan nopeammin kuin ennen, mutta nopeuden kasvu ei ole mitenkään hämmästyttävä.

Edeltäjät 12 Pro ja 12 Pro Max olivat ilmestyessään niin nopeita, että olisikin kyllä erikoista, jos taas 13 Pro ylittäisi niiden suorituskyvyn moninkertaisesti.

Pakollisten Geekbench-testien mukaan 13 Pro on juuri sen verran nopeampi, että Apple onnistuu säilyttämään 12 Pron (ja Pro Maxin) kanssa saavuttamansa johtoaseman muihin verrattuna. Muun muassa grafiikkojen nopeutta mittaava Compute-testi on ainoa, jossa 13 Pro todella erottuu vanhalla A14-prosessorilla varustetusta 12 Prosta.

Multicore-pisteet 4 709 ovat kaukana tähän mennessä nopeimman iPad Pron tuloksesta, mutta 13 Pro on huomattavasti nopeampi kuin Samsungin, Xiaomin ja Asuksen nopeimmat puhelimet.

iPhone 13 Pro Arcade games scaled 1
Pelaaminen onnistuu aivan eri tasolla 120 Hz:n virkistystaajuuden myötä. Kuva: Lasse Svendsen

Kuvanlaatu

Aluksi oli vaikea huomata mitään näkyvää parannusta 13 Pron kameroissa, sillä useimmissa tilanteissa kuvanlaatu on yhtä hyvää myös iPhone 12 Prolla.

Etenkin 26-millinen on yökuvauksessa selvästi parempi. Kohinaa on vähemmän, kuva on terävämpi ja värit puhtaampia. Mielestäni myös kuvankäsittely on parantunut, sillä aina hankalat ihon sävyt ovat realistisempia ja tasaisempia. Haluan kuitenkin korostaa, että ero ei ole merkittävä, ja asialla on lähinnä vaikutusta kuvaajille, jotka eivät käsittele raakakuviaan jälkikäteen.

 

iPhone 13 Pro svh potrett korrigert iPhone 13 Pro shv portrett
<
>
Mustavalkokuva säädön jälkeen. Kuva: Lasse Svendsen

Kuten aina kännykkäkameroiden kohdalla, on kuvissa myös virheitä. Äärettömän hyvästä kuvankäsittelystä huolimatta kamera ei aina onnistu vähentämään kohinaa ja pitämään samalla terävyydestä huolta. Niinpä zoomatessa kuvissa näkee pieniä artefakteja, mutta somekuvien kohdalla tällaisella ei ole mitään väliä.

iPhone 13 Pro silvertone iPhone 13 Pro nattmodus iPhone 13 Pro makro natt iPhone 13 Pro makro II iPhone 13 Pro bokeh iPhone 13 Pro colour rendering iPhone 13 Pro depth iPhone 13 Pro dynamic
<
>
Hopeasävytys. Kuva: Lasse Svendsen

Myös videoilla tapahtuu samaa. Kun iOS15:llä tarkentaa kasvoihin tai muihin kohteisiin, niiden ympärillä näkyy helposti artefakteja, jotka käyttäytyvät kuin vaihteleva bokeh-sumennus. Toisinaan huomasin panoraamakuvauksessa tökkimistä.

En ole silti tainnut nähdä tämän parempaa 4K-videolaatua missään puhelimessa. Kun kuvaa 4K/60p-laadulla kuvanvakaimen ollessa päällä, näyttää kuva yksinkertaisesti upealta. On pientä juhlaa siirtää video televisioon Apple TV:n kautta.

iPhone 13 Pro: yhteenveto

Edellisen sukupolven iPhone 12 Pro oli niin merkittävä parannus entiseen, että on hämmästyttävää, miten hyvää työtä Apple on onnistunut tekemään taas iPhone 13 Pron kanssa. Erot edelliseen ovat silti pieniä ja jotkut uutuuden ominaisuudet ovat parannusten sijaan huononnuksia, kuten esimerkiksi puhelimen kasvanut paino. Moitimme myös Cinematic Moden yhteensopimattomuutta 4K-kuvauksen kanssa, ja vaikka 1 TB:n tallennusvaihtoehto on tervetullut, on tallennustila turhan kallista. Tärkeimmät puutteet viime kerralta on kuitenkin korjattu: näytön virkistystaajuus on nyt 120 Hz, kamerat ovat laadukkaampia sekä still- että videokuvauksessa, akunkesto on pidentynyt ja käyttäjäystävällisyys on aivan esimerkillistä.

 

Karakter
iPhone 13 Pro
High End

Vihdoinkin kunnon näyttö. Testaustemme nopein puhelin. Entistäkin paremmat kamerat ja loistava makrokuvaus. Edeltäjäänsä parempi akunkesto. Laturi pitää ostaa erikseen. 1 TB:n tallennustilalla hinta karkaa korkeaksi. Painoa tullut 200 grammaa lisää. Cinematic toimii vain 1080p-resoluutiolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Hyvin jäähdytetty pelipuhelin

Pixel Pro vakuuttaa edelleen

Pieni ja supernopea, mutta design kaipaisi päivitystä

Supertehoa pikkupakkauksesta

Nerokas tabletti kodin keskusyksiköksi

Kaikkien aikojen paras Sony Xperia 1

Ääni & Kuva
Scroll to Top