Mainos
Mainos
Mainos

Dynaudio Contour 20

Tammi 2017Dynaudio Contour 20

Tähdet oikeissa asennoissa

Joskus kaikki osaset ovat niin hyvin kohdillaan, että vain superlatiivit riittävät kuvailemaan kokemusta. Kuten Dynaudion uuden Contour-kaiuttimen kohdalla.

Hienostunut ja tasapainoinen soundi, jossa erinomainen basso ja silkkinen diskantti. Niin täydellinen, että sanoja on vaikea löytää.
Laatu ei tule ilmaiseksi.

Countour-kaiuttimet eivät mahdu kirjahyllyyn, vaan niitä varten tarvitaan jalustat ja kunnon vahvistin. Mutta kun ne on hankittu, on kyseessä paras kaiutinpari, jonka olemme testanneet alle 7 500 euron hintaluokassa.

Ne ovat niin hyvät, että ihmettelemme, miksi kukaan enää ostaisi lattiakaiuttimia, kun jalustamallikin voi kuulostaa tältä!

Dynaudion uusi Contour-sarja on hyvänkuuloinen ja täydellinen, että tuotteet sopivat erinomaisesti tavallisen kokoiseen olohuoneeseen. 44 cm korkeina ne eivät hallitse tilaa – varsinkaan, jos valitsee värivaihtoehdoista valkoisen tammen, kuten testikappaleissamme. Lämmin valkoinen sävy sopii hienosti skandinaavisten kotien valkoisiin seiniin, eikä äänessäkään ole mitään vikaa.

Tämä on Dynaudion jatkokehitellyn Countour-sarjan pienin malli. Alun perin sarja lanseerattiin jo 1989, ja on vastikään saanut uuden ulkonäön, uudet elementit, uudet jakosuodattimet ja merkittävästi paremman äänenlaadun.

C20 erottuu edukseen saman hintaluokan laitteista, kuten lämpimästi soivasta Sonus Faber Olympica 1:stä, kristallinkirkkaasta Audiovector SR1 Avantgarde Arretésta sekä lähes identtisestä Bowers & Wilkins 805 D3:sta (josta testiä myöhemmin). Oikeastaan C20 haastaa myös Dynaudion oman Confidence C1 -mallin, joka on hintansa ja suoristuskykynsä puolesta huippuluokkaa.

Minun mielestäni Contour 20 on itse asiassa parempi kuin sitä kalliimpi Confidence C1. Eikä se niin kummaa ole.

C20:n sisältä löytyy vaimennusmateriaalia, bassorefleksiportti ja elementti. Kuva: Dynaudio

 

Alusta asti uusi

Dynaudio on rakentanut uuden Countour-sarjansa aivan uusiksi. Confidence-kaiuttimesta on lainattu mukaan poikkeuksellisen hyvä Esotar2-diskantti, ja bassoelementti on täysin uusi, samoin kuin jakosuodin ja kaappi.

Jopa uudet kaapelipaikat ovat parhaat koskaan testaamamme. Kuva: Dynaudio

 

Elementit on istutettu vakaaseen CNC-koneella muovattuun alumiinialustaan, joka on asennettu kaikkien Countour-mallien etupuolelle. Pyöreiden sivulautasten sekä sisäisen vahvistuksen ja vaimennuksen ansiosta insinöörit ovat saanet poistettua kaiken ihmiskorvalle kuultavan resonanssin.

Uudessa 18 cm:n bassoelementissä on edelleen magnesiumpolymeerikalvo (MSP), mutta kalvon paksuus vaihtelee. Se on paksumpi sieltä missä jämäkkyyttä tarvitaan ja toisissa paikoissa niin ohut kuin mahdollista. Muotonsa ansiosta se on kevyempi mutta myös jäykempi ja liikkuu yhtenäisemmin.

C20:n kaapin takaosassa on bassorefleksiportti, joka voidaan vaimentaa vaahtomuovitapeilla. Se estää bassoa kuulumasta liian tymäkästi, jos kaiutin pitää sijoittaa lähelle takaseinää.

Testihuoneessa kaiuttimet toimivat hyvin 20 cm seinästä sijoitettuna, mutta suosittelen kuitenkin puolen metrin etäisyyttä äänen paremman tasapainon saamiseksi.

(Kuva: Dynaudio)

 

Elegantti, hienostunut, kyvykäs

Contour 20 vaatii tukevan jalustan, mieluusti Dynaudion oman. Kannattaa kokeilla kallistaa kaiuttimia hieman sisäänpäin, sillä se tehostaa keskirekisteriä ja etenkin diskanttia. Yhdistä kaiuttimiin niin hyvä vahvistin kuin mihin sinulla varaa. Tehoja ei tarvita hulluna, 75-wattinen McIntosh MC275 toimii loistavasti, mutta hyvin voi käyttää myös puolet edullisempaa Denon PMA-2500-vahvistinta. Tai kuten itse tein suurimman osan testistä: käytin lähinnä 300-wattista McIntosh MA8000.

Kaiuttimet tuntuvat aineettomilta: kaapit katoavat tyhjyyteen ja jäljelle jää vain ääni. Ääni leijuu kuin AR-soundi (Augmented Reality) 3D:ssä ja kuulostaa niin vapaalta painotuksista ja sävyistä, että se on melkein pelottavaa.

Yksinkertainen levytys laululla ja kitaralla voi olla varsin ylevä kokemus. James Vincent McMurrowin ”Raising Water” -kappaletta ei voi hyvällä tahdollakaan kutsua high-end-äänitteeksi. Silti se kuulostaa Dynaudiosta kuultuna niin eläväiseltä ja dynaamiselta, että kuuntelua ei malta lopettaa. Paremmat nauhoitukset kuten Radka Toneffin remasteroitu ”Fairy Tales” nostaa kokemuksen ylevästä taivaalliseksi. Isompi Sonus Faber -kaiutin ja Piegas-alumiinikaiutin sikakalliine koaksiaalielementteineen ovat esimerkkejä harvoista kaiuttimista, jotka kuulostavat paremmalta kuin Dynaudio Countour 20. Hieman paremmilta.

Näin pientä kaiutinta on kuitenkaan vaikea saada soittamaan Steve Dobrogoszin pianoa yhtä aikaa voimakkaan ja herkän kuuloisesti samalla äänenvoimakkuudella. Dynaudion kaiutin on ehdottomasti laulun kannalta neutraalein kaiutin, jota olen kuullut. Laulu kuulostaa lämpimältä ja painottomalta ilman minkäänlaisia korostuksia. ”The Moon’s a Harsh Mistress” -kappaleen piano jää kaikumaan ilmaan pitkäksi aikaa sen jälkeen, kun sormet ovat nousseet koskettimilta. Taustaäänet, tai niiden puuttuminen, antavat pianolle hiilenmustan taustan, jota vasten musiikki korostuu puhtaasti.

Lämpimämmän soundin ystäville Sonus Faber Olympica on hyvä vaihtoehto. Siltä kuitenkin puuttuu C20:n syvyys, ja sen korkeimmat ylä-äänet soivat vaimeammin. Pienempi vaihtoehto, Audiovectorin SR1 AA, on diskantiltaan ilmavampi, mutta siltäkin puuttuu Dynaudion jykevä basso.

Leonard Cohenin ”Tower of Song” soi kauniisti. ”Hank Williams hasn’t answered yet”, laulaa möreä ääni kahden naisäänen soidessa taustalla ja tehden äänimaisemasta syvän. En kuule mitään korjattavaa.

Haastavampien rytmien, kuten David Bowien ”Lazarus”-kappaleen kohdalla ei odottaisi basson ulottuvan kovin syvälle näin pienestä kaiuttimesta kuunneltuna. Mutta ulottuu se. 44 cm korkean kaiuttimen 18 cm:n bassoelementistä lähtee kokoaan suurempi basso. Se on melkein yliluonnollista. Samalla basso onnistuu olemaan sinnikäs silloin kun tarvitaan, ja pehmeämpi, kun niin vaaditaan. Mikä todistaa onnistuneesta kompromissista kontrollin ja syvyyden välillä.

Jos haluaa sukeltaa syvemmälle äänimaisemaan, osuu klassinen musiikki oikeaan saumaan. Sen kanssa huomaa, miksi Esotar-diskanttia pidetään maailman parhaimpina. Jousisoittimet ja laulu, esimerkiksi ooppera, kuulostavat jumalaisista. Bryn Terfel, Cecilia Bartoli vai Renee Fleming? Ei väliä, nämä kaiuttimet soittavat kaiken tarvittavan upeasti. Baritoni, mezzosopraano ja sopraano soivat kristallinkirkkaasti ja tarkasti eikä tippaakaan tiukasti tai kovasti.

Sama pätee jousisoittimiin ja puhaltimiin, ja myös korkeilla volyymeillä – mikä on houkuttavaa, sillä C20:n voi hyvin kytkeä oikeaan muskelivahvistimeen. Loppukaneettina ilmoitettakoon, että Dvořáksin ”Ave Maria” Magdalena Kozenán laulamana on asettunut selkäytimeeni tämän testin seurauksena. Tällaista en ole ennen kokenut!

Contour 20, 30 ja 60 valkoisen tammen sävyssä. Kuva: Dynaudio

 

Johtopäätökset

Jos kaipaat hyviä kaiuttimia, jotka eivät hallitse olohuonetta ja jotka näyttävät hyviltä, on Dynaudio Contour 20 täydellinen valinta. Näillä pääsee high-end-luokkaan ilman sydänkohtausta aiheuttavaa kokoa tai hintaa. Kaiutinpari vetoaa niin sydämeen kuin järkeen tarjoillen kaikenlaisen musiikin upeassa muodossa. Ei siis ole liioittelua sanoa, että nämä ovat uudet referenssikaiuttimet alle 7 500 euron hintaluokassa. Kyllä, niin hyvät ne ovat. Kokeile itse!

Bästa pris på Dynaudio Contour 20

Tyyppi: Jalustakaiutin

Basso: 18 cm MSP

Diskantti: 28 mm Esotar2

Herkkyys/impedanssi: 86 dB/8 ohmia

Taajuusalue: 39–23 000 Hz (–3 dB)

Mitat: 21,5 x 44 x 36 cm

Paino: 15,5 kg

Värivaihtoehdot: Musta, valkoinen, ruusupuu, valkoinen ruusupuu tai harmaa korkeakiiltoinen, matta pähkinäpuu, valkoinen tammi

Hinta: 4 700 €

Verkkosivusto: dynaudio.com

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.