Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

: System Audio Pandion 50

Sääksi on laskeutunut

System Audio kurottelee Pandion 50 -kaiuttimellaan korkeammalle kuin koskaan. Kantavatko siivet?

Julkaistu 12.04.2017 - 13:03
System Audio Pandion 50
John Hvidlykke

Tanskalainen Ole Witthøft perusti System Audion vuonna 1984, ja nykyään brändin kaiuttimia myydään jo 40 maassa. 2012 mullisti suunnitteluprosessinsa ja kutsui mukaan kaikki kaiuttimista kiinnostuneet. Lopputuloksena oli kalasääksen (Pandion Haliaetus) mukaan nimetty Pandion 2, jonka kehitystyöhön osallistui 110 vapaaehtoista insinööriä.
Lintuperheen uusin jäsen System Audio Pandion 50 on valmistajansa kunnianhimoisin hanke tähän mennessä. Tukeva lattiakaiutin menee hintansa ja kokonsa puolesta suoraan high-end-luokkaan.
Vaikka kaiutin onkin lattiamallien painavammasta päästä, ei System Audio ole luopunut perinteisestä tavastaan käyttää pieniä bassoelementtejä kapeissa kaapeissa. Kuten muissakin Pandion-malleissa, ovat bassoelementit tässäkin halkaisijaltaan vain 5 tuumaa – mutta tässä kaikki neljä elementtiä on sijoitettu yhdelle puolelle. Kaksi alempaa soittaa 600 Hz taajuuteen asti ja diskantin molemmpin puolin sijoitetut toiset kaksi elementtiä hoitelevat taajuudet aina 2000 Hz:iin asti. Ratkaisua on tapana kutsua 2,5-tiesysteemiksi. Diskantti on System Audion 28-millisen ”Revelator”-kalotin erikoisversio.

Hallittu levittäytyminen
Usean pienemmän elementin käyttäminen yhden suuren sijaan tuottaa nopeamman impulssivasteen, koska pienten elementtien voimakkaat magneetit ovat nopeampia kuin suurten ja raskaiden bassojen. Toinen etu on, että äänen levittäytymistä on helpompi ohjata. Pandion 50:n ääni levittäytyy pystysuunnassa vain vähän, joten ääni ei pääse kimpoilemaan lattian ja katon kautta. Kaappi on vain hieman pikkuveljeään Pandion 30 -mallia korkeampi, mutta myös leveämpi ja syvempi, joten volyymiä riittää syvemmän bassosoundin luomiseen.
Kuten odottaa saattaa tämän hintaluokan high-end-tuotteelta, on laatu priimaa. Kauniisti pyöristetty kaappi on verhoiltu korkeakiiltoisella pähkinäviilulla, mustalla pianolakalla tai samettisella valkoisella. Takaosan liitännät ovat myös astetta ylellisemmät kuin Pandion 30:ssä.

 

Mainos
picture2
<
>
Kuva: System Audio

Pieni suuri kaiutin
Pandion 50 on jalostettu versio Pandion 2 -2-tiekaiuttimesta. Pienen kaiuttimen hienot ominaisuudet on haluttu skaalata suurempaan malliin:
” Mitä tulee musikaalisuuteen, suoruuteen ja kirkkauteen, olemme monella tapaa ihastuneet kompaktiin 2-malliimme, joka soittaa musiikkia tehokkaasti, viihdyttävästi ja eloisasti. Emme halunneet riskeerata näitä piirteitä, kun lähdimme korottamaan rimaa Pandion 50 -mallilla. Otimme pienen, hyvin rakennetun kaiuttimen ja lisäsimme siihen muhkean ja syvän basson, isot dynamiikat, simppelin sijoittelun kuunteluhuoneeseen ja paljon, paljon painetta – uusi mallimme on toteutunut unelma!” kertoo Ole Witthøft, System Audion perustaja ja johtaja.

picture3
<
>
System Audio toimii Roskildessa, Tanskassa. Yritys ei ole suuri mutta on onnistunut ottamaan paikkansa kaiutinmarkkinoilta varmasti maailman kovimpien kilpailijoiden joukosta: toisten tanskalaisten. Tanskassa on enemmän kaiutinvalmistajia kuin missään muualla maailmassa.

Selkä seinää vasten
Raskaan sarjan lattiakaiuttimet vaativat aina miettimistä sijoittelun suhteen. Pandion 50 -kaiuttimet ovat tavallista helpommat sijoittaa, sillä ne saavat olla seinän vieressä eikä niitä tarvitsee kallistaa kuuntelijaa kohden (toe-in). Paikka on ihanteellinen 10–35 cm seinästä irti sijoitettuna ja suoraan huoneeseen suunnattuna. Testasimme monia suuntia ja paikkoja, ja selkä seinää vasten ja suoraan eteenpäin katsoen kaiutin toimii parhaiten.

Käytä voimaa
”Ne eivät ole koristeita, niitä voi hyvin piiskata. Ne kestävät sen!” kuului Ole Witthøftin ohje, kun hän lähetti kaiutinparin testiin. Ja hän oli oikeassa. Pandion 50 on melko herkkä (90 dB 1 watilla) ja toimii periaatteessa pienellä vahvistimella. Kunnon vahvistimesta ei kuitenkaan ole haittaa, päinvastoin.
2 x 150 watin NAD C388 -vahvistimeen liitettynä Pandion 50 soittaa kauniisti, korkealta ja erittäin vivahteikkaasti. Bassossakaan ei ole mitään vikaa. 2 x 400 watin Gato Audio DSI-400S -vahvistimen kanssa on toinen ääni kellossa. Kyse ei ole korkeiden taajuuksien soittamisesta – mitään vahvistinta ei yritetty ajaa äärirajoille asti – vaan kontrollista. 400 watilla bassoon sai lisää painetta ja soundi kasvoi isommaksi. Äänenlaatu ei toki riipu vain tehoista, mutta 5000 euron high-end-vahvistin vaikuttaa toki kokemukseen paljon. Jos haluaa kaiuttimistaan siis parhaan mahdollisen elämyksen irti, on syytä panostaa tehoihin.

picture4
<
>
Vain paras on kyllin hyvää, kun vertaa sarjan aiempiin malleihin.

Iso ääni
Seinää vasten sijoitettuna ja oikean vahvistimen kanssa Pandion 50 luo äänimaiseman, joka vastaa täysin kaiuttimen koon ja hinnan luomia odotuksia. Äänimaisema levittäytyy laajalle sivusuunnassa ja kurottaa syvälle. Korkeuttakaan ei puutu.
Tukholman Stampen-klubilla äänitetty livenauhoitus ”Jazz at the Pawnshop” on testiklassikkomme, jonka vibrafoni, klarinetti ja saksofoni muuttuvat eläviksi ja tuntuvat läheisiltä, ja ravintolapöydistä kantautuva iloinen puheensorina tuntuu tulevan kaiuttimien takaa.
Impulssivasteen ja basson testaamiseen sopii ”Time be Time” Jonas Hellborgin ja Ginger Bakerin albumilta ”Middle Passage”. Kappale osoittaa hyvin myös tehon merkityksen. Hyvällä ja tehokkaalla vahvistimella (kuten NAD C388 tai Denon PMA-1600NE) soitettuna kappale kuulostaa voimakkaalta ja vaikuttavalta. 400 watilla Pandion 50 ottaa koko huoneen haltuun, ja vieläpä kohtuullisella äänenvoimakkuudella – loistosuoritus!
Pandion 50 on johdonmukaisesti miellyttävää seuraa, ja varsin hauska kaveri iltamenoihinkin. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi kiltti ja antaisi mitään anteeksi – se paljastaa armotta erinomaisen äänityksen ja tavanomaisen levyn välisen eron. Niinpä pitkään testikappaleenani toiminut Styxin ”Boat in the River” tippuu listalta pois. Vaikka sen mandoliinit soivat ihanaisesti ja perkussiot vivahteikkaasti, on kokonaisuus tuotettu surkeasti. Vaati vain kunnollisen kaiuttimen, jotta tämäkin asia kävi ilmi.
Pandion 50 asettautuu hintaluokkaan, jossa on lupa odottaa ja vaatia kaiuttimelta paljon. Kilpailijoilla on varsin hyviä kaiuttimia, kuten Focal Sopra No. 2, joka on berylliumdiskanttinsa ja erinomaisen säröttömän keskirekisterinsä ansiosta armottoman terävä. Mikään ei jää Focalilta huomaamatta. Toisaalta se ei suoriudu yhtä hyvin lattiantamppausbiiteistä. Toinen tanskalainen samassa kisassa on DALI Epicon 8, joka vie kuuntelunautinnon uudelle tasolle. Se ei kuitenkaan onnistunut kiillottamaan vanhoja suosikkikappaleita uuteen loistoon samalla tavalla kuin Pandion.

Johtopäätökset
System Audio on vienyt kaiuttimensa uuteen ulottuvuuteen Pandion 50 -mallilla. High-end-markkinoilla kilpailu on yhtä kovaa kuin hinnatkin, ja kappalemääräisesti myynti on kuitenkin pientä. Samalla rahalla saa huippumalleja monelta valmistajalta ympäri maailmaa. Valinta on lopulta kuluttajan, ja valinnanvaikeus on lopulta ehkä vain positiivinen ongelma. Äänelaatu on taivaallinen. Jos budjetti sietää 14000 hankinnan, kannatta Pandion 50 ottaa harkintalistalle. Se soittaa suoraan kuten sarjan pienemmät mallit, mutta high-end-kategoriaan sopivalla suuremmalla voimalla. Kaiutin erottelee jyvät akanoista ja saa rytmin todella tempaamaan mukaansa. Skandinaavisuus, kiinnostava tausta ja helppo sijoitettavuus ovat myös pelkkiä etuja.

picture5
<
>
Kuva: System Audio

Ääni & Kuva kiteyttää

Syvä basso, erittäin puhdas soundi ja mittava määrä voimaa. Korkea hinta. Vaatii vahvistimelta paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Ääni & Kuva
Scroll to Top