Sonos Playbar

 itemprop
Sonos Playbar

Sonos lähtee leffaan

Sonosin Playbar on joustava soundbar, jonka ympärille voi rakentaa surround-järjestelmän.

Joustava järjestelmä. Helppo käyttää.
Ilman subwooferia soundi jää kesyksi.

Sonosin soundbarista ehdittiin huhuta jo pitkään. Kysyin jo vuosia sitten Sonosin Fiede Schiellmölleriltä, eivätkö he lähtisi tekemään monikanavaista ratkaisua, minkä hän silloin kielsi. Ilmeisesti samoihin aikoihin alkoi kuitenkin Playbarin idean hahmottelu, samoin kuin myöhemmin julkaistun subwooferin.

Jos Sonos ei ole yrityksenä kovin tutu, kerrottakoon, että he myyvät langattomia soittimia, jotka soittavat oman verkkonsa kautta lähestulkoon mistä vain suoratoistettavaa materiaalia (radiosta, tietokoneelta, NAS:sta, nettipalveluista, kännykästä…), kunhan materiaali vain on tavallisessa formaatissa. Kysyin mahdollisuudesta, että Sonosilla voisi soittaa myös korkearesoluutioista musiikkia, mutta tätä ei luvattu. Siihen vaadittu kaistan leveys kuulemma vaarantaisi järjestelmän joustavuuden.

Uusi Playbar yhdistetään televisioon. Järjestelmäsi ensimmäinen Sonos-laite pitäisi yhdistää kaapelilla reitittimeen. Tarkoitukseen sopii pieni Sonos Bridge parinkympin passiivinen laatikko, joka ratkaisee tilanteen, jos reitittimen viereen ei mahdu Sonosin soitinta.

Playbarin voi sijoittaa seinälle tv:n ylä- tai alapuolelle. (Kuva: Sonos)

 

Ääntä kolmella tapaa

Playbar on kaikessa yksinkertaisessaan soundbar, tai tasokaiutin, joka on tarkoitettu yhdistettäväksi television. Se toimii toki myös musiikkisoittimena.

Laite itsessään sisältää yhdeksän kaiutinelementtiä, jotka on ryhmitelty kolmeen ryhmään koostuen kahdesta basso/keskirekisterielementistä sekä yhdestä diskantista. Kaiuttimet saavat virtaa D-luokan vahvistimelta, joka on DSP:n ohjaama. Kaiuttimet on asennettu 45 asteen kulmaan, mikä mahdollistaa kolme sijoitusvaihtoehtoa: tasolle television eteen, seinälle tv:n ylle tai seinälle tv:n alapuolelle. Laite tunnistaa asentonsa ja säätää äänentoiston sen mukaan. Soittimesta löytyy yhdeksän EQ DSP –asetusta jokaiselle asennolle, joten yhteensä vaihtoehtoja on 27. Toimii!

Kolmeen ryhmään sijoitetut kaiuttimet toimivat vasempana ja oikeana sekä keskikanavana 5.1-soittimella. Playbar osaa luoda surround-vaikutelman. (Kuva: Sonos)

 

mainos

Plug-and-play

Kuten Sonosilla yleensäkin, toimii laite helposti plug-and-play-tyyliin. Niinpä asentaminen on helppoa: tarvitsee vain vastata ohjaimensa (joka voi olla kännykkä, tietokone, tabletti tai Sonosin oma ulkoinen ohjain) esittämiin kysymyksiin ja laite on käyttövalmis alta aikayksikön. Televisioon soundbar yhdistyy optisella johdolla. HDMI-sisääntuloa ei ole. Laite suoriutuu tavallisista audioformaateista, mukaan lukien Dolby Digital.

mainos

Television kaukosäädintä voi käyttää myös Playbarin ohjaukseen, kun se on kytkeytyy tv:seen. Testissä Playbar reagoi välillä väärin kaukosäätimeen ja välillä hitaasti. Kokonaisuutena se kuitenkin toimii yli odotusten.

Playbar istuu huomaamattomasti myös tason päällä. (Kuva: Sonos)

 

Musiikki ja puhe

Äänen puolesta voimme jakaa kuunteluun useampaan osaan. On musiikki, television ääni, elokuvat ja muut monikanavaiset lähteet. Playbaria voi nimittäin laajentaa, ja aika paljonkin.

Musiikki kuulostaa samankaltaiselta kuin Sonos Play:5 -soittimellakin. Soundi on hyvä, ja plug-and-playn, vahvistimet, kaiuttimet, ja helppokäyttöiset striimausmahdollisuudet huomioiden rahoilleen saa paljon vastinetta. Yleisesti ottaen soundi voi tuntua hieman lattealta, mutta hinta-laatusuhteeltaan äänenlaatu on erittäin hyvä.

mainos

Jos mukaan yhdistää Sonos Sub -subwooferin, saa soundiin sitä mehua, jota jäimme äsken kaipaamaan. Sonos Sub osoittautui varsin vakuuttavaksi subwooferiksi.

Televisioäänen kanssa Playbar on silkkaa neroutta, Litteät tv:t eivät tunnetusti kuulosta yksinään miltään, joten ulkoinen soitin on välttämätön hankinta. Playbar tekee televisiolle oikeutta, ja jopa verrattuna kalliimpaan audiojärjestelmään on soundi erittäin nautinnollinen. Puhe erottuu selkeästi, mikä television äänessä on kaiken a ja o. Musiikkiohjelman seuraaminenkin oli ilo korville Palybarin kanssa.

Playbar todistaa myös sen, että monilla televisioyhtiöllä on ongelmia kunnollisen äänen tuottamisessa. Eurosportia katsellessani kuului kummallista kaikuefektiä, josta oli vaikea sanoa, johtuiko se Playbarista vai tuotannosta. Välillä kuulosti siltä kuin kommentaattorit olisivat olleet lasipurkissa.

Sovellus tarjoaa kaikki tarvittavat säätömahdollisuudet, kuten puheen ja kuvan synkkaamisen kohdalleen.

Elokuvat ja monikanavaisuus

Elokuvien katselu (tai siis kuuntelu) Playbarin kanssa on todella miellyttävää muihin saman hintaluokan soundbareihin verrattuna. Tässäkin tapauksessa Sonos Sub ansaitsee paikkansa. Se tekee soundista paljon syvemmän, keskittyipä elokuva sitten musiikkiin, puheeseen tai actioniin. Leffat toimivat hyvin pelkällä Playbarillakin, mutta omasta mielestäni ne heräävät todella henkiin vasta subwooferin kanssa.

Playbar-järjestelmällä on vielä yksi ässä hihassaan. Perusasetuksella se simuloi monikanavaista ääntä, mutta sen voi myös yhdistää Play:3- tai Play:5-kaiuttimeen, joita voi käyttää takakaiuttimina.

Sitä saattaisi toivoa, että Playbariin voisi yhdistää Sonos ZP100- tai ZP80-soittimen (vahvistimella tai ilman), onhan moni Sonos-asiakas päivittänyt pikkuiset laitteensa vuosien varrella, allekirjoittanut mukaan lukien. Kysyin asiasta ja sain vaikutelman, että ohjelmistopäivityksellä ongelma saattaisi ratkaista.

On todella helppoa yhdistää soundbariin pari Play:3-kaiutinta, jolloin yhtäkkiä kotona onkin erittäin vakuuttava surround-järjestelmä. Helppo asentaa, helppo käyttää ja kaikki laitteet yhteenlaskettunakin varsin kohtuullisen hintainen järjestelmä. Ei huono!

Johtopäätökset

Sonos Playbar päästää modernin television oikeuksiinsa ja saa äänenlaadun vastaamaan kuvanlaatua. Järjestelmä on joustava ja helppokäyttöinen. Sen heikkous on musiikin soittamisessa, mutta hinnan ja käytettävyyden huomioiden se toimii musiikinkin kuunteluun oikein kivasti.

Jos soundbariin yhdistää vielä saman merkin subwooferin, saa sekä musiikkiin että elokuviin kaivattua eloa. Lisäksi kokonaisuuden voi vielä täydentää Sonos Play:3 -kaiuttimilla, jolloin luomus on täysiverinen surround-järjestelmä. Sonos Playbar on fiksu, yksinkertainen, joustava ja edistyksellinen tulevaisuuden ratkaisu.

Soundbar on suhteellisen litteä. (Kuva: Sonos)

Erilainen yritys

Playbarin lanseerauksen yhteydessä pääsin vierailemaan Sonosilla Kalifornian Santa Barbarassa. Kävi ilmi, että yritys on jotakin muuta kuin olin kuvitellut – yllätyksellinen, jännittävä ja innovatiivinen.

Yritys perustettiin 2005, kun tuotekehittelyä ja ideointia oli takana jo kolme vuotta. Yksi perustajista, Tom Collin, kertoo, että suoratoisto tuntui tulevaisuuden ratkaisulta, ja sitä haluttiin lähteä tukemaan ”user experience” edellä. Designiin panostettiin: tavoitteena oli tehdä tunnistettavaa muotoilua, jossa toiminnot ovat intuitiivisia. Niinpä muotoilija oli ensimmäisiä firman palkkaamia henkilöitä, ja hän työskentelee Sonosilla vieläkin.

Nykyään työntekijöitä on jo 600 (!) jakautuneena neljän konttorin kesken: kaksi sijaitsee Yhdysvalloissa, yksi Euroopassa ja yksi Kiinassa. Santa Barbarassa työskentelee noin 40 henkilöä designin ja hallinnon parissa. Kaikki Sonosilla tehdään itse osista kokoamiseen ja ohjelmistoja myöten – laitteiden ohjaaminen ilmaisella Android- tai iOS-sovelluksella vaatiikin jatkuvaa ohjelmistokehitystä.

Rakennusosasto Santa Barbarasssa on eriskummallinen rakennus, jossa työntekijät kehittelevät vapaasti ideoitaan luovassa ympäristössä, positiivisen ilmapiirin ja kaikkien mahdollisten kuviteltavissa olevien mittalaitteiden ympäröimänä.

Sonosilla on myös oma äänistudion ja gallerian yhdistelmänsä Los Angelesin keskustassa, jossa järjestetään näyttelyitä, konsertteja ja workshoppeja. Kiinnostava konsepti, joka synnyttää varmaankin enemmän ideoita kuin rahaa. Sellainen onkin Sonosin filosofia, joka rakentuu ideoille ja tulevien trendien haistamiselle.

Sonos on todellakin nyt aikamoisessa kasvussa. Kesällä 2011 maailmassa oli jo miljoona “Sonos-huonetta”, kuten he niitä kutsuvat. Helmikuussa 2013 määrä oli kivunnut jo 2,5 miljoonaan…

Tämä sisältö on vain tilaajille
Kirjaudu sisään

Kokeilujakso
3 viikkoa 1 €
Lukuoikeus kaikkiin testeihin ja artikkeleihin
6 kk:n tilausjakso
Vain 5,70 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 6 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin
12 kk:n tilausjakso
Vain 5 €/kk
Pääsy koko lbaanijakuva.fi-sivustolle 12 kuukauden ajan
Rajoittamaton lukuoikeus kaikkiin LB+ -artikkeleihin

Faktat

Sonos Playbar – langaton soundbar televisiolle, 800 €

Sonos Sub – langaton subwoofer, 800 €

Sonos Play:3 – langaton soitin, 350 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös