TESTISSÄ : LG SN8YG

LG skarppaa

LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?

LG sn8yg SPREAD
LG SN8YG

Ääni & Kuva kiteyttää

Hyvä Atmos-efekti, elokuvien kanssa muutenkin pääosin hyvä. Sisäänrakennettu Chromecast parantaa käyttäjäystävällisyyttä.
Elokuvien volyymi jää hiukan liian pieneksi, keskirekisteristä puuttuu energiaa ja äänenlaatu on musiikkia kuunnellessa vaihtelevan tasoista. Ihan hirveä sovellus!
 • Leveys tuumakoossa: 50 tuumaa
 • HDMI: (2.1) 1 sisään/1 ulos (ARC)
 • Digitaalinen sisääntulo: Optinen
 • Analoginen sisääntulo: Ei ole
 • Puheohjaus: Google Assistant (passiivinen)
 • Verkko: Wi-Fi (5 GHz)
 • Langaton käyttö: Chromecast, Bluetooth (SBC)
 • Subwoofer: 7-tuumainen, langaton
 • Mitat: 116,8 x 28,4 x 45,6 cm
 • Väri: Harmaa, harjattu alumiinia
 • Verkkosivusto: lg.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 700 €

LG monissa asioissa hyvä: etenkin televisiorintamalla valmistaja on yksi parhaista. Televisio tarvitsee tietysti myös äänen, ja helpoimmin ja tyylikkäimmin homma hoituu soundbarilla. Kyseisten kaiuttimien kohdalla LG ei mielestämme ole aina osunut maaliin. Ei tarvitse katsoa kuin vuosi taaksepäin, kun testasimme todella keskinkertaisen SL10YG-mallin. Iso ja tehokas se kyllä on, mutta äänenlaatu ei yltänyt samalle tasolle.

”Musiikin kuuntelua latistaa basson monotonisuus ja naamioituminen muuhun äänikuvaan. Elämys jää latteaksi ja rakeiseksi. Huolimatta siitä, että Meridian on ollut vastuussa äänen digitaalisesta käsittelystä”, kirjoitin tuolloin.

Lue myös: Samsung HW-Q950T – Soundbarista kotiteatteriksi

Tämän vuoden soundbareissa on taas hyödynnetty Meridianin äänenkäsittelyä, jolla saadaan aikaan surroundia muistuttava äänikuva. Jo sen pitäisi saada hifistit kiinnostumaan – Meridian on nimittäin digitaalisen hifiäänen asiantuntija, jonka insinöörit ovat korkearesoluutioista ääntä pakkaavan MQA-formaatin takana.

LG SN8YG top buttons
LG SN8YG:ssä on ohjauspaneeli ylhäällä. Google-mikrofonikin löytyy puheohjausta varten. Kuva: LG

Chromecast

SN8YG on LG:n edullisin premium-soundbar, jossa on sisäänrakennettu Chromecastja Google Home -tuki. Kaikki muukin tarpeellinen on mukana. Yksi HDMI-sisääntulo riittää, sillä ulostulo on eARC-tuettu. Kaikki äänilähteet kytketään siis televisioon, ja ääni tulee HDMI-ulostulon kautta soundbarista. SN8YG tukee korkearesoluutioista ääntä eARC:n ansiosta, mukaan luettuna Dolby Atmos ja DTS:X Blu-rayltä.

Optinen äänisisääntulo löytyy myös, mutta analogista sisääntuloa ei.

SN8YG har en HDMI-inngang i tillegg til en utgang med eARC for høyoppløst lyd via lydreturen. Optisk digitalinngang er også på plass, i tillegg til en USB-tilkobling for mediafiler på minnepinne. Foto: LG
SN8YG:ssä on yksi HDMI-sisääntulo ja eARC-ulostulo korkearesoluutioiseen äänensiirtoon. Myös optinen digitaalinen sisääntulo löytyy, samoin USB-portti muistitikuille. Kuva: LG

Käyttö

LG SN8YG on helppo yhdistää. Suoratoisto Chromecastin kautta toimii kuin unelma, ja Google Home -sovellukseen lisätty kaiutin tekee musiikin kuuntelusta helppoa. Mukana tuleva kaukosäädin toimii myös hyvin, kunhan ymmärtää, että lähde valitaan painamalla F-nappia (Function).

mainos

Pari asiaa on hyvä pitää mielessä. Ensinnäkin, Movie-asetusta ei kannata käyttää edes elokuvia katsellessa. Puhe ylikorostuu ja kuulostaa terävältä. Hiljaisemmalla volyymilla ongelma ei ole niin iso, mutta en silti suosittele tätä asetusta.

mainos

Soundbarissa on Bass Blast -niminen ominaisuus. Älkää käyttäkö sitäkään. Sillä ei ole mitään tekemistä basson kanssa, vaan se pakkaa kaiken musiikin kuivaksi paakuksi, jossa kaikki soi terävänä ja epämiellyttävänä. Näiden sijaan kannattaa käyttää Standard-asetusta elokuvien kanssa ja Music-asetusta musiikin kanssa.

LG sn8yg-remote
Kaukosäätimessä on erityinen Google Assistant -nappi puheohjaukselle. Kuva: LG

Äänenlaatu

Kaiken tämän jälkeen on ilo kertoa, että ääni on – sopivilla asetuksilla – täyteläinen ja miellyttävä.

Elokuvat soivat hienoimmin, yllättävän isolla äänikuvalla. Atmos-ääniraita tuo illuusion korkeudesta ja efekti toimii parhaiten, kun kattokanavat säätää maksimiin (taso 6). Tuntuu kuin kuuntelutila kasvaisi joka suuntaan ja istuisi ihanassa äänikuplassa.

Puhe kuuluu tarpeeksi selkeästi ja rintaäänissä on hyvää painetta. Kiinni paiskahtava autonovi tai räjähtävä pommi toistuvat subwooferin avulla kunnolla. Olisin ehkä toivonut enimmäisvolyymin olevan vähän isompi, mutta hyvä se on näinkin.

mainos

Musiikki soi hyvin. Pop ja rock saavat täyteläisestä bassosta hyvää tukea ja vaikka keskirekisteri jää hiukan basson ja diskantin alle, on se tasapainoisempi kuin edellisen sukupolven kalliimmalla huippumallilla. Sen ansiosta puhe on selkeämpää ja ääni todentuntuisempi. Subwoofer jää hieman jälkeen parhaista, mutta toimii.

Keskirekisterin vaisuus jättää sopraanot ja pianon hieman liian taakse. Kokonaisuus on kuitenkin mielestäni hyvä, mutta ääni ei vain ole niin tasapainoinen kuin vaikkapa Samsung HW-Q66T:ssä. Jos haluaa käyttää enemmän rahaa soundbariin, on Sonos Arc parempi valinta – jopa ilman subwooferia.

LG sn8yg top speaker
LG SN8YG:n kaiutinelementit ovat kaiuttimen päällä Atmos-efektin luomiseksi. Kuva: LG

Hyödytön sovellus

Loppuun vielä yksi asia. Soundbarin kumppaniksi on tarjolla LG Wi-Fi-sovellus. Älä lataa sitä. Se on huonoimpia koskaan näkemiäni sovelluksia. Sovellus voi – jos tähdet ovat oikeassa asennossa – suorittaa tilakorjauksen, jonka mukaan soundbar säätää ääntä. Ohjeistus tulee kielellä, joka esittää englantia mutta ei ole sitä, vaan täysin käsittämätöntä siansaksaa.

Vaikuttaa siltä, että LG on tuutannut ohjeet Google Translateen ja olettanut lopputuloksen olevan englantia. Sain lopulta soundbarin yhdistettyä sovellukseen kytkemällä SN8YG:n Wi-Fi-asetukselle. Siitä ei kuitenkaan ollut apua, sillä en kyennyt ymmärtämään, miten sovellus toimii. Voisi kuvitella, että maailman suurimpiin kuuluva elektroniikkajätti onnistuisi vähän paremmin.

LG sn8yg with sub
Subwoofer on tarpeeksi tehokas, vaan ei kaikista tarkin. Kuva: LG

Johtopäätökset

LG SN8YG on ristiriitainen soundbar. Parhaimmillaan äänenlaatu on erittäin hyvä. Puhe on selkeää elokuvissa, ääniefektit toistuvat kunnolla ja äänikuva on melko iso Dolby Atmoksen ja DTS:X:n kanssa. Musiikki ei kuulu soundbarin suosikkeihin, mutta menettelee.

Muutamaa virhettä kannattaa välttää: älä käytä Movie-asetusta äläkä koske Bass Blast -toimintoon – nimensä vastaisesti se tekee äänestä lattean ja terävän.

Sovellus on kuitenkin kamalin miinus. Tilakorjaus olisi kiva tehdä, mutta siitä ei tule mitään – parasta vain unohtaa koko sovellus.

Puutteistaan huolimatta SN8YG on kunnioitettava saavutus premium-soundbarien luokassa.

Huom! Tämän testin julkaisun jälkeen monet kaupat ovat laskeneet LG SN8YG -soundbarin hintaa, mikä tekee siitä tietysti entistä paremman ostoksen.

Kuva: LG

Lue myös

Verkko-osaaja ja highend-kaiutinvalmistaja löivät hynttyyt yhteen ja loivat hifilaatuisen älykaiuttimen.
Etsitkö pientä mutta kaunista televisiota? Silloin Samsungin pienin The Frame -designmalli voi olla oiva valinta!
Unohda edulliset mesh-verkot – kun on kerran kokeillut Orbi AX4200:a, ei takaisin ole paluuta!
EPOS on tehnyt true wireless -kuulokkeet pelaajille, joille pelkkä Bluetooth ei riitä.
Polk Audion Magnifi Mini on pikkuinen soundbar, joka kuulostaa kokoaan suuremmalta.
AIAIAI-kuulokkeista saa juuri sellaiset kuin haluaa – sillä ne kootaan itse. Testasimme sarjan huippumallin.
Samsung HW-S67T on tehty designtelevisio Samsung Framen kumppaniksi ja muutenkin sisustukseen sopivaksi soundbariksi – ja tyylikäs se onkin. Ääni vain saisi olla parempi.
MiniLED on tämän vuoden televisiohitti: tuhansien pienien ledvalojen avulla on tarkoitus puhaltaa uutta eloa LCD-teknologiaan. Kiinalainen TCL ehtii ensimmäisten joukossa markkinoille MiniLED-mallillaan.
Lisää
Keskustelu
Vieritä ylös