Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: JBL Bar 5.0 MultiBeam

Lähes täydellinen

JBL Bar 5.0 on yksinkertainen ja eläväinen soundbar, joka ei tarvitse subwooferia suoriutuakseen riittävästä bassontoistosta.

Julkaistu 25.02.2021 - 12:48
JBL Bar 5.0 MultiBeam
Geir Gråbein Nordby

JBL:n uusin soundbar-malli Bar 5.0 MultiBeam on pieni ja näppärä laite ilman subwooferia. Se on saman levyinen kuin 32-tuumainen televisio, ja siten taistelee samassa luokassa kuin erinomainen Sonos Beam – joka on vain muutaman kympin kalliimpi. Toisin kuin Sonoksen kanssa, ei Bar 5.0 -kaiuttimen pariksi voi ostaa subwooferia.

Bar 5.0:ssa on 4K HDR -videota (myös Dolby Vision) tukeva  HDMI-sisääntulo, ja televisioon kytkettävä HDMI-ulostulo on varustettu eARC-äänenpalautuskanava, joka tukee korkearesoluutioisen äänen siirtoa tv:stä.

JBL Bar 5.0 MultiBeam
Kuva: JBL

Tilakorjaus

Sonos Beamin tapaan Bar 5.0:ssa on tilakalibrointi valmiina, eli kaiutin säätää äänen automaattisesti huoneen mukaan. Sonoksella tilakorjaus tehdään sovelluksessa, mutta JBL:n kanssa homma hoituu painamalla kaukosäätimen HDMI-nappia pohjassa viiden sekunnin ajan. Ei siis kannata heittää käyttöohjetta roskiin!

Mainos

JBL ei tarjoa Sonoksen erikoisuutta, monihuonetoimintoa, mutta Bar 5.0 on varustettu Chromecastilla, joten kaiuttimen ohjaus Google Homen ja Nest-älykaiuttimen kanssa onnistuu sitä kautta. Yksinkertaiset asiat, kuten soiton aloitus ja volyymin säätäminen sujuvat näppärästi näin. Tuki löytyy myös Alexa Multi-Room Musicille (MRM), Apple AirPlay 2:lle ja Bluetoothille, eli vaihtoehtoja on.

Liittyminen Wi-Fiin on helppoa Google Home- tai iPhonen Home-sovelluksella. Myös ethernet-piuhan käyttö on mahdollista.

JBL_BAR_5.0_MULTIBEAM_DETAIL_1
Kuva: JBL

Kuin surroundia

Bar 5.0 MultiBeam on varsin helppokäyttöinen ääniasetusten suhteen – niitä ei nimittäin ole. JBL:llä on smart modeksi kutsuttu surround-asetus, jonka saa päälle tai pois, siinä kaikki. Elokuviin, etenkin jos niissä on Dolby Atmos -ääni, smart mode tuo vähän enemmän fiilistä, joten sitä on suositeltavaa käyttää. Se ei kuitenkaan anna varsinaisesti vaikutelmaa ylhäältä tulevasta äänestä, mutta se levittää äänikuvaa laveammaksi ja hivenen ylöspäinkin.

Pidän surround-efektistä myös klassista musiikkia kuunnellessa, jolloin orkesteri tuntuu saavan lisätilaa soittoonsa. Muun musiikin kanssa, etenkin kaikessa, mihin liittyy rummut ja bassokitara, laitan smart moden mieluummin pois päältä. Puhdas stereoääni tarjoaa paremman rytmin ja ajoituksen.

JBL_BAR_5.0_MULTIBEAM_DETAIL_2
Kuva: JBL

Äänenlaatu

Petyttyäni kauniiseen Samsung HW-S67T – ja sen mustaan versioon HW-S66T:hen – yllätyin iloisesti JBL:n äänestä. Ready Player One -elokuvan dialogi toistuu isompana ja isoilla miehillä on selvästi enemmän rintakarvoja tässä toiminnantäyteisessä puoliksi animoidussa pätkässä. Ylä-äänistä puuttuu hieman ilmaa, mutta kokonaisuus on hyvä. Basso on värittynyt ja peittää keskirekisteriä alleen, mikä kuuluu etenkin päähenkilön ystävän Helen Harrisin suuren ja vahvan avatarin Aechin kohdalla – puhe jytisee liikaa.

Aktivoin tilakorjauksen ja kaiutin lähettää muutamia testisignaaleja mitatakseen niiden viiveen. Sen jälkeen kaikki on paremmin: basso muuttuu luonnollisemmaksi mutta ei menetä täyteläisyyttään. Painetta riittää hyvin, kun King Kong tulee sillalta ja murskaa Art3miksen eli Samantha Cookin moottoripyörän. Viihdyttävyyspisteet ovat selvästi korkeammat kuin Samsungilla.

Stereomusiikki kuulostaa niin ikään paremmalta JBL:n kanssa. Pop soi rytmikkäämmin, keskirekisteri on isompi ja luonnollisempi. Mainitsinkin klassisen musiikin, jonka kanssa suosittelin surroundia. Unohdin sanoa, että klassinen ei kuitenkaan ole tämän soundbarin suosikkigenre. Klassinen vaatii enemmän erottelevuutta, vaikka isommissa messinkipuhaltimissa onkin ihan hyvää painetta. Ihan luonnollisesti musiikki ei kuitenkaan soi. Olisikin tosin perin juurin outoa, jos edullinen soundbar saisi eniten irti musiikkilajista, jota on vaikein toistaa.

Minusta JBL Bar 5.0 MultiBeam soi eläväisemmin ja energisemmin kuin Sonos Beam sekä elokuvien että musiikin kanssa, mutta samalla se on hieman karkeampi ja ylä-ääniltään vähemmän ilmava. Sonos Beamin basso on lineaarisempi – joskaan sitä ei ole kovin paljon. Beam onnistuu useimmissa asioissa paremmin, mutta on myös vähän tylsempi.

Johtopäätökset

JBL Bar 5.0 MultiBeam on yksinkertainen soundbar: kytke se, liitä langattomasti Wi-Fiin ja katso elokuvia tai kuuntele musiikkia. Siinä on Chromecast, AirPlay 2 ja Bluetooth.

Basso on niin täyteläinen, ettei subwooferia kaipaa, ja kun käy automaattisen tilakorjauksen läpi, katoaa basson värittyneisyydestä isoin osa – muuten se voi olla häiritsevää. Samalla dialogit avautuvat ja äänikuva kasvaa.

Surroundin ollessa päällä elokuvien ääni toistuu voimakkaampana, mutta Dolby Atmos -äänenkään kanssa ei synny vaikutelmaa ylhäältä tulevasta äänestä. Virtuaaliefekti tuo pientä lisää äänikuvaan, mutta toisaalta Atmos ei tässä luokassa olekaan välttämätön.

Yllättävän hyvä soundbar, joka olisi tarvinnut enää vain vähän lisää sitä kuuluisaa jotakin, jotta se oikein räjäyttäisi pankin.

Karakter
JBL Bar 5.0 MultiBeam
Basic

Ääni & Kuva kiteyttää

Iso ja täyteläinen ääni ja muhkea basso ilman subwooferiakin. Erittäin helppokäyttöinen. Automaattinen kalibrointi. Värittynyt basso. Yleisesti ottaen soundi on vähän karkea. Virtuaalinen Dolby Atmos kuulostaa paperilla paremmalta kuin livenä. Subwooferia ei saa liitettyä, vaikka haluaisikin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top