Mainos
Mainos
Mainos

Dynaudio Special Forty

Elokuu 2017Dynaudio Special Forty

Omassa luokassaan

Dynaudio juhlii 40-vuotismerkkipäiväänsä uskomattomalla kaiuttimellaan.

Taivaallinen musiikki soi kauniissa paketissa. Tasapainoinen, silkkinen ja erittäin läpinäkyvä soundi.
Hiukan liian pieni suureen olohuoneeseen. Syvää bassoa luonnollisestikin puuttuu.

Ei kannata erehtyä luulemaan, että Dynaudion pieni juhlavuosikaiutin olisi jotakin muuta kuin erinomainen.

Dynaudio ei ole tyytynyt vain ruuvaamaan kaiuttimensa kylkeen kivaa messinkikylttiä, jossa seisoo ”Special Edition” tai ”Limited Edition”. Ehei, he ovat todella tehneet töitä luodakseen jotakin paljon enemmän kuin vain olemassa olevan mallin erikoisversion.

Historia osoittaa, että Dynaudio on onnistunut tässä ennenkin. Heidän Special 25 -mallinsa on yhä osoitus, kuinka menestyksekäs hyvin tehty juhlavuosimalli voi olla. Siitä puhutaan yhä, 15 vuotta myöhemmin, audiofiilien kesken intohimoisesti, ja se on haluttua tavaraa käytettyjen kaiutinten markkinoilla.

Special Forty on – ikävä kertoa – vielä paljon parempi. Eikä se ole sattumaa.

Uudet elementit

Yhtäläisyyksiä Dynaudion ylelliseen Focus-sarjaan löytyy etsimättäkin, mutta Special Forty on silti aivan uniikki mallinsa. Kaappi on vain 36 cm korkea ja 30 cm syvä, mutta sopii paremmin lattiajalustalle kuin kirjahyllyyn.

Kaiuttimet näyttävät todellisuudessa vielä paremmilta kuin kuvissa. Pyökkiviilun kerrosrakenne on leikattu muodostamaan aivan Hieno raitakuvio on saatu aikaan leikkaamalla pyökkiviilun kerrosrakennetta, joka sitten on värjätty punaiseksi tai harmaaksi ja maalattu moneen kertaan upean syvyysvaikutelman saamiseksi.

Kaappi ei ole ainoa erikoiskäsittelyn saanut osa. Diskanttielementti on rakennettu Esotar2-mallin päälle, 25 mm:n kalvo on silkkiä. Takapuolelta avoin osa ja suipponeva rakenne vaimentavat resonanssia ja kompressiota.

Bassoelementin magnesiumpolymeerikalvo (MSP) on valettu yhdestä osasta ja kiinnitetty uuteen ja jäykempään riippukiinnikkeeseen, jossa on paranneltu kevytmetallikori ja kaksi magneettia – ferriitti ja neodyymi – jotka ohjaavat puhekelaa.

Kahden erilaisen magneetin idea on saavuttaa tasainen männän liike ja pidempi iskunpituus, mikä tarjoaa parempaa dynamiikka ja bassonkontrollia.

Uudet elementit eivät ole käytössä muissa Dynaudion kaiuttimissa, ja Special Fortyssä on myös uniikki jakosuodin jyhkeiden kaiutinterminaalien takana.

Pari rajoitetta

Ilahduttavasti kaiuttimia ei ole tehty rajoitettua erää, mikä usein on tilanne juhla- ja erikoismallien kohdalla. Tämä valinta pitää hinnan kohtuullisella tasolla. Erityisviilu ja ainutlaatuiset kaiutinelementit maksavat varmasti tavallisia ratkaisuja enemmän.

Niinpä Special Forty on hintaluokassaan kilpailukykyisimpiä vaihtoehtoja. Ei vain kauniin ulkomuotonsa ansiosta ja siksi, että ne poikkeavat muista tekniikaltaan, vaan ennen kaikkea siksi, että ne soittavat musiikkia niin kauniisti ja tasapainoisesti, että kaiuttimet ovat silkkaa hemmottelua korville.

Huomautettakoon heti, että nämä kaiuttimet eivät ole korviahuumaavaa volyymiä rakastavan metallifanin tai bassossa-enemmän-on-enemmän-harrastajan valinta. Kaiuttimet eivät myöskään ole ykkösvalinta hänelle, jolla on suuri olohuone korkeine kattoineen, sillä pienten laitteiden volyymiresurssit ovat rajalliset. Näiden lisäksi huomautettavaa ei juuri ole.

Kuin hienointa silkkiä

Special Forty muistuttaa kalliimpaa Dynaudio Contour 20 -mallia siinä, miten musiikin vivahteet erottuvat täydellisen tarkkoina ja virheettöminä. Ilman vastaavaa bassoperustaa tosin.

Testasin kaiuttimia jalustalla, 30 neliömetrin olohuoneessa, jonka kattokorkeus on normaali, ja kokeilin erilaisia vahvistimia Hegelin pienestä 60-wattisesta H90:stä 300 watin jättimäiseen McIntosh MA8000:een. Edes pienimmällä vahvistimella ei ollut vaikeuksia kaiuttimen kanssa. Isompi lisäsi dynamiikkaa ja vivahteita, mutta molemmat toistivat kaiuttimen ominaisuudet loistavasti. Äänimaailmaltaan malli on silkkisen pehmeä, detaljit erottuvat tarkasti ja keskirekisteri soi kristalliskirkkaasti diskantin yhdistyen saumattomasti keskirekisteriin ja täyteläiseen bassoon. Special Forty ei sukella hurjan syvälle bassossa, mutta kuten sanotaan, kaikki on suhteellista, ja vain joissakin klassisen musiikin kappaleissa jäin kaipaamaan vielä viimeistä oktaavia.

Kaiuttimet selviytyivät vaivatta Mariss Jansonsin ohjaaman baijerilaisen orkesterin esittämästä Mahlerin viidennen sinfonian monimutkaisuudesta. Puhallinsoittimet voivat helposti mennä läpitunkeviksi, mutta pikkukaiuttimet eivät tehneet diskantista liian terävää eivätkä toisaalta myöskään puurouttaneet bassoa. Mental Overdriven ”Descent” ei sekään ollut kaiuttimille haaste. Suhteellisen raskaan basson kohdalla moni kaiutin menettää kontrollin kovalla volyymillä, mutta ei Special Forty.

Diana Krallin ”Like Someone in Love” -kappaleen kontrabasso soi voimakkaasti, keskirekisteri lämpimästi, laulu silkkisesti ja muut instrumentit värikkäästi ja eläväisesti. Soundi on erinomaisesti tasapainossa, ja vaikuttava stereokuva paikkaa fyysisiä rajoitteita. Kaiutinten ei tarvitse olla suuret ollakseen hyvät.

Muutamaan otteeseen huomasin kysyväni itseltäni: miksi kaiuttimista pitäisi maksaa enempää? Special Forty täyttää ainakin minun vaatimukseni kompaktista highend-kaiuttimesta. Ne eivät maksa liikoja, näyttävät hyvältä, toimivat monenlaisen musiikin kanssa ja mahtuvat tavallisen kokoiseen olohuoneeseen.

En ole törmännyt suoriin kilpailijoihin, jotka tarjoaisivat samoja ominaisuuksia samassa hintaluokassa. Huomattavasti kalliimpi Contour 20 on parempi, sama pätee Sonus Faberin Olympica I -malliin, ja langattomista KEF LS50 Wireless on itsestään selvä vaihtoehto. Mutta epäilen, että tässä koko- ja hintaluokassa löytyy mitään parempaa.

Vastinetta joka eurolle

Jalustakaiutinten kalliimmassa luokasta löytyy huikeita helmiä, ja Dynaudio Special Forty on yksi niistä. Nämä pienet kaiuttimet painivat raskaassa sarjassa, eikä rajoitteita ole sen enempää kuin mitä tässä koossa osaa odottaakin. Special Forty voisi itse asiassa olla vielä kalliimpikin ja silti hintansa arvoinen, joten kyseessä on todellinen kaiutinlöytö!

picture2 picture7 picture4 picture6 picture5 picture3
<
>
Vain tässä mallissa käytetty diskanttielementti on nimeltään Esotar40.
Bästa pris på Dynaudio Special Forty

Dynaudio Special Forty

Tyyppi: Jalustakaiutin

Basso: 17 cm MSP

Diskantti: 28 mm Esotar Forty

Herkkyys/impedanssi: 86 dB/6 ohmia

Taajuusalue: 41–23 000 Hz (±3 dB)

Mitat/paino: 19,8 x 36 x 30,7 cm/8,1 kg

Väri: Puna- tai harmaalakattu pyökkiviilu

Verkkosivusto: dynaudio.com

Maahantuoja: scanteknik.fi

Hinta: 3000 €

Lisää

Keskustelu
5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Mainos
Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Mainos
Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.

Testissä
Logitech G512 Carbon

Tarkk’ampujan näppäimillä

Logitechin näppäimistö sanoo klik – ja toimii tarkemmin kuin mikään aiemmin testaamamme.

Testissä
LG Xboom Go PK7

Enemmän bling-blingiä kuin bassoa

Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

Testissä
Dynaudio Music 1

Hifiä keittiöön

Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

Testissä
LG OLED65E8PLA

Luksus-OLED

LG:n E8-sarjan ”melkein-huippumalli” tarjoaa ilmiömäistä kuvanlaatua tyylikkäässä paketissa, mikä näkyy myös hinnassa.

Testissä
Tivoli Audio Go Andiamo

Langaton Tivoli mukaan reissuun

Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

Testissä
Sony Xperia Ear Duo

Erilaiset etanat

Jos Airpodsit näyttävät mielestäsi tyhmiltä, niin kokeile näitä!

Testissä
Asus ZenFone 5Z

Vähän enemmän hyvää

Tämän vuoden Zenfone-huippumalli on monelta osin identtinen sarjan edullisemman mallin kanssa. Vaikkakin paljon nopeampi.