Testissä : Dynaudio Music 7

Upea monihuonekaiutin

Dynaudio iskee multiroom-trendiin Music-mallistollaan.

 itemprop
Dynaudio Music 7

Ääni & Kuva kiteyttää

Suuri ja puhdas soundi, jossa yllättävän hyvin painoa. Ääni säätyy automaattisesti tilan mukaan. Yhdeksän kuukauden Tidal-tilaus mukana. Toimii myös soundbarina.
Hieman kalliimpi kuin suosituimmat kilpailijansa. Automaattinen äänensäätö ei vastaa ”aitoa” tilakorjausta. Ei Spotifyta.

Elementit: 2 x 5-tuumainen basso, 2 x 3-tuumainen keskirekisteri, 2 x 1-tuumainen kalottidiskantti

Rakenne: Bassorefleksi, aktiivinen, digitaalinen

Taajuusalue: 40–20 000 Hz (-3 dB)

Sisäänrakennettu vahvistin: 6 x 50 wattia

Liitännät: Analoginen (3,5 mm minijakki), optinen digitaalinen, tv (HDMI ARC), USB (iOS)

Resoluutio: 24 bittiä/96 kHz

Ominaisuudet: Automaattinen äänen säätö tilan ja taustamelun mukaan

Mitat: 81,9 x 21,0 x 18,5 cm

Paino: 7,7 kg

Värit: Tummanharmaa, vaaleanharmaa, sininen, punainen

Verkkosivusto: dynaudio.com

Hinta: 1 000 €

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Dynaudio tunnetaan etenkin kalliimman hintaluokan kaiuttimistaan, joista olemme testanneet useita – tuoreimpina esimerkkeinä Special Forty, Focus 20 XD ja Contour 60, jotka kaikki erottuvat edukseen hintaluokissaan. Nyt tanskalainen Skanderborg on ottanut uuden haasteen vastaan ja luonut lifestylehenkisen monihuonekaiuttimen. Tästä Music-mallistosta testipöydällämme on nyt huippumalli Music 7.

Music Now

Muinoin stereoaikoina musiikki oli jotakin, jota kuunneltiin hartaasti soittimen edessä istuskellen. Nykyisiä monihuonekaiuttimia ei enää käytetä siten, vaan musiikki on osa kodin varustusta siinä missä sähkö ja vesi – se vain laitetaan päälle. Viime vuosina moni valmistaja on tehnyt omia versioitaan arjen taustalle soivaa soundtrackiä varten. Dynaudion malli on nimeltään Music Now. Järjestelmää ensi kertaa asennettaessa valitaan suosikkiartistinsa. Kaiutin soittaa sitten musiikkia valituilta artisteilta mutta myös muilta samantyyppisiltä bändeiltä ja laulajilta. Siis samaan tapaan kuin Netflix ja Amazon suosittelevat käyttäjää kiinnostavia sarjoja ja kirjoja.

Music 7 on markkinoiden kalleimpia monihuonekaiuttimia, mutta sen laatu perustelee hinnan.

Vaatii tilaa

81 cm leveä Dynaudio Music 7 ei solahda ihan joka paikkaan, vaan vaatii koko hyllyn tai tason itselleen. Kaiuttimelle saa myös seinäkiinnikkeet. Music 7 sopii myös television kaiuttimeksi. Analogisen ja optisen sisääntulon lisäksi laitteessa on HDMI-portti sisäänrakennetulla ARC:llä (Audio Return Channel).

Etuosan verhoilun takaa löytyy kuusi kaiutinelementtiä: kaksi 5-tuumaista bassoa, kaksi 3-tuumaista keskirekisteriä ja kaksi 1-tuumaista diskantti. Jokaisella elementillä on oma vahvistimensa, jonka maksimiteho on 50 wattia eli riittävästi, jotta musiikkia voi soittaa muutenkin kuin taustalla.

Kaiuttimen päällä on napit esiasetuksille, volyymille ja soitolle (play/forward/back). Stop-nappia ei ole – mitäpä siis tehdä, kun puhelin soi ja musiikki raikaa? Ensimmäisen kerran, kun näin tapahtui, päädyin vetämään virtajohdon irti seinästä. Vastaus ongelmaan on yksinkertainen: kaiutinta ei ole tarkoitus laittaa pois päältä. Musiikki sammuu pause-nappulasta, ja kaiutin menee itsekseen lepotilaan hetken kuluttua.

Android-käyttäjät voivat käyttää sovellusta myös soiton ohjaukseen suoratoistopalveluista (iOS-käyttäjät voivat käyttää soveluuksen lisäksi AirPlaytä).

Dynaudio Music 7:n kuunteleminen tuntuu enemmän ”oikean” kaiuttimen kuin monihuonekaiuttimen tai soundbarin kuuntelemiselta.

Kustomoitua musiikkia

Kaiuttimen asennus ei ole koskaan lastenleikkiä, sillä tila vaikuttaa ääneen, etenkin bassoon. Dynausio Music-kaiuttimet on varustettu RoomAdapt-nimisellä ratkaisulla, jonka mikrofoni mittaa tilan ja säätää äänen huoneen mukaan. Kyseessä ei ole ehta tilakorjaus Martin Loganin tapaan, sillä bassoa ei vahvisteta. Niinpä kaiutin ei tiedä, sopiiko taajuusvaste kuuntelualueeseen vai ei. Asennus sujuu joka tapauksessa vain sekunneissa eikä ei tarvitse itse vehdata mikkien ja testien kanssa.

mainos

NoiseAdapt on toinen automaattinen ohjelma, joka säätää äänen taustamelun mukaan. Jos huoneessa on paljon keskustelua tai keittiössä kolistaan, vahvistaa kaiutin musiikin soimaan muiden äänien yli – vaisut bileet saavat ehkä näin pientä buustia musiikista!

mainos
Yläpuolella on napit esiasetuksille, volyymille ja soitolle – mutta virtanappia ei kaiuttimessa ole.

Suoratoisto

Monihuonejärjestelmän oleellinen osa on napin painalluksella päälle saatava suoratoistopalvelu. Kirjoitushetkellä Music-mallisto ei tue Spotifytä mutta onneksi Tidalista löytyy paljon musiikkia. Kaiuttimen mukana tulee itse asiassa yhdeksän kuukauden mittainen Tidal Premium -tilausjakso. Striimauksen lisäksi musiikkia voi soittaa toki myös verkon (DLNA ja AirPlay) ja Bluetoothin kautta.

Sovellus on välttämätön, jotta kaiuttimet saa yhdistettyä verkkoon ja toisiinsa sekä esivalintanappien ohjelmointia varten. Sovelluksesta myös saa päälle tai pois RoomAdaptin ja NoiseAdaptin.

Music 7 soi

Olemme testanneet monia monihuonekaiuttimia ja usein äänenlaatu on oikein vakuuttava – kun huomioi kaiuttimien yleensä hillityn koon ja hinnan. Parhaimmillaan sellaisen voisi melkein kuvitella olohuoneeseensa. Melkein.

Dynaudio Music 7 pyyhkii kaikki ennakkoluulot. Vaikka se näyttäisikin ylikasvaneelta soundbarilta, on ääni silkkaa hifiä!

mainos

Keskirekisteri soi puhtaana ja ilman painotuksia, paljon paremmin kuin yleensä muovikuorisista monihuonekaiuttimista (jotka reiluuden nimissä maksavat puolet vähemmän tai vähemmänkin). Diskantti on miellyttävän erotteleva, ja vaikka stereokuvasta ei voi saada yhtä laajaa kuin perinteisellä kaiutinparilla, on se täysin hyväksyttävä. Jean-Michel Jarren ”Fishing Junks at Sunset” -kappaleella (Concerts in China -livetaltioinnilta) konserttisalin suuruus välittyy kuulijalle.

Ja basso sitten, se on poikkeuksellisen hieno. Kaksi 5-tuumaista tarjoaa vakaa ja vahvan basson aina 40 Hz:iin asti. Basso pysyy mukana, vaikka Chris Jonesin ”No Sanctuary Here” -kappaleen alarekisterissä tapahtuu paljon.

Kun pidimme Music 7:ää tason päällä, lähellä seinää, ei RoomAdapt tehnyt järin suurta eroa ääneen, vaikka saikin bassoon hieman lisää kontrollia. Jos sijoittaa kaiuttimen ”mahdottomaan” paikkaan, kuulee parannuksen selvemmin.

Kaiutin jaksaa soittaa todella kovaa! Jopa suuressa 30-neliöisessä olohuoneessa ja monta metriä kaiuttimesta seisten huone tuntuu täyttyvän äänestä – ja saavuttaa biletason volyymin ennen kuin äänenvoimakkuus on edes puolillaan.

Dynaudio Music 7:n kuunteleminen tuntuu enemmän ”oikean” kaiuttimen kuin monihuonekaiuttimen tai soundbarin kuuntelemiselta.

(Kuva: Dynaudio)

Johtopäätökset

Dynaudio Music 7 on markkinoiden kalleimpia monihuonekaiuttimia, mutta sen laatu riittää perustelemaan hinnan. Se ei kilpaile edullisten mono-mallien kanssa, vaan ”oikeiden” stereokaiuttimien kanssa. Kokonsa vuoksi stereoefekti ja basson mataluus ovat tietyissä rajoissa, mutta ne rajat ovat yllättävän kaukana. Vaikka Music 7:ssa ei ole ”oikeaa” tilakorjausta, toimii äänen automaattinen säätö tilan ja taustamelun mukaan mukavasti.

Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös