annons
annons
annons
Testissä:

Dynaudio Music 7

Dynaudio Music 7
annons

Upea monihuonekaiutin

Dynaudio iskee multiroom-trendiin Music-mallistollaan.

Plus lbadvantages
Suuri ja puhdas soundi, jossa yllättävän hyvin painoa. Ääni säätyy automaattisesti tilan mukaan. Yhdeksän kuukauden Tidal-tilaus mukana. Toimii myös soundbarina.
Miinus lbdisadvantages
Hieman kalliimpi kuin suosituimmat kilpailijansa. Automaattinen äänensäätö ei vastaa ”aitoa” tilakorjausta. Ei Spotifyta.

Dynaudio tunnetaan etenkin kalliimman hintaluokan kaiuttimistaan, joista olemme testanneet useita – tuoreimpina esimerkkeinä Special Forty, Focus 20 XD ja Contour 60, jotka kaikki erottuvat edukseen hintaluokissaan. Nyt tanskalainen Skanderborg on ottanut uuden haasteen vastaan ja luonut lifestylehenkisen monihuonekaiuttimen. Tästä Music-mallistosta testipöydällämme on nyt huippumalli Music 7.

Music Now

Muinoin stereoaikoina musiikki oli jotakin, jota kuunneltiin hartaasti soittimen edessä istuskellen. Nykyisiä monihuonekaiuttimia ei enää käytetä siten, vaan musiikki on osa kodin varustusta siinä missä sähkö ja vesi – se vain laitetaan päälle. Viime vuosina moni valmistaja on tehnyt omia versioitaan arjen taustalle soivaa soundtrackiä varten. Dynaudion malli on nimeltään Music Now. Järjestelmää ensi kertaa asennettaessa valitaan suosikkiartistinsa. Kaiutin soittaa sitten musiikkia valituilta artisteilta mutta myös muilta samantyyppisiltä bändeiltä ja laulajilta. Siis samaan tapaan kuin Netflix ja Amazon suosittelevat käyttäjää kiinnostavia sarjoja ja kirjoja.

Music 7 on markkinoiden kalleimpia monihuonekaiuttimia, mutta sen laatu perustelee hinnan.

Vaatii tilaa

81 cm leveä Dynaudio Music 7 ei solahda ihan joka paikkaan, vaan vaatii koko hyllyn tai tason itselleen. Kaiuttimelle saa myös seinäkiinnikkeet. Music 7 sopii myös television kaiuttimeksi. Analogisen ja optisen sisääntulon lisäksi laitteessa on HDMI-portti sisäänrakennetulla ARC:llä (Audio Return Channel).

Etuosan verhoilun takaa löytyy kuusi kaiutinelementtiä: kaksi 5-tuumaista bassoa, kaksi 3-tuumaista keskirekisteriä ja kaksi 1-tuumaista diskantti. Jokaisella elementillä on oma vahvistimensa, jonka maksimiteho on 50 wattia eli riittävästi, jotta musiikkia voi soittaa muutenkin kuin taustalla.

Kaiuttimen päällä on napit esiasetuksille, volyymille ja soitolle (play/forward/back). Stop-nappia ei ole – mitäpä siis tehdä, kun puhelin soi ja musiikki raikaa? Ensimmäisen kerran, kun näin tapahtui, päädyin vetämään virtajohdon irti seinästä. Vastaus ongelmaan on yksinkertainen: kaiutinta ei ole tarkoitus laittaa pois päältä. Musiikki sammuu pause-nappulasta, ja kaiutin menee itsekseen lepotilaan hetken kuluttua.

Android-käyttäjät voivat käyttää sovellusta myös soiton ohjaukseen suoratoistopalveluista (iOS-käyttäjät voivat käyttää soveluuksen lisäksi AirPlaytä).

Dynaudio Music 7:n kuunteleminen tuntuu enemmän ”oikean” kaiuttimen kuin monihuonekaiuttimen tai soundbarin kuuntelemiselta.

Kustomoitua musiikkia

Kaiuttimen asennus ei ole koskaan lastenleikkiä, sillä tila vaikuttaa ääneen, etenkin bassoon. Dynausio Music-kaiuttimet on varustettu RoomAdapt-nimisellä ratkaisulla, jonka mikrofoni mittaa tilan ja säätää äänen huoneen mukaan. Kyseessä ei ole ehta tilakorjaus Martin Loganin tapaan, sillä bassoa ei vahvisteta. Niinpä kaiutin ei tiedä, sopiiko taajuusvaste kuuntelualueeseen vai ei. Asennus sujuu joka tapauksessa vain sekunneissa eikä ei tarvitse itse vehdata mikkien ja testien kanssa.

NoiseAdapt on toinen automaattinen ohjelma, joka säätää äänen taustamelun mukaan. Jos huoneessa on paljon keskustelua tai keittiössä kolistaan, vahvistaa kaiutin musiikin soimaan muiden äänien yli – vaisut bileet saavat ehkä näin pientä buustia musiikista!

Yläpuolella on napit esiasetuksille, volyymille ja soitolle – mutta virtanappia ei kaiuttimessa ole.

Suoratoisto

Monihuonejärjestelmän oleellinen osa on napin painalluksella päälle saatava suoratoistopalvelu. Kirjoitushetkellä Music-mallisto ei tue Spotifytä mutta onneksi Tidalista löytyy paljon musiikkia. Kaiuttimen mukana tulee itse asiassa yhdeksän kuukauden mittainen Tidal Premium -tilausjakso. Striimauksen lisäksi musiikkia voi soittaa toki myös verkon (DLNA ja AirPlay) ja Bluetoothin kautta.

Sovellus on välttämätön, jotta kaiuttimet saa yhdistettyä verkkoon ja toisiinsa sekä esivalintanappien ohjelmointia varten. Sovelluksesta myös saa päälle tai pois RoomAdaptin ja NoiseAdaptin.

Music 7 soi

Olemme testanneet monia monihuonekaiuttimia ja usein äänenlaatu on oikein vakuuttava – kun huomioi kaiuttimien yleensä hillityn koon ja hinnan. Parhaimmillaan sellaisen voisi melkein kuvitella olohuoneeseensa. Melkein.

Dynaudio Music 7 pyyhkii kaikki ennakkoluulot. Vaikka se näyttäisikin ylikasvaneelta soundbarilta, on ääni silkkaa hifiä!

Keskirekisteri soi puhtaana ja ilman painotuksia, paljon paremmin kuin yleensä muovikuorisista monihuonekaiuttimista (jotka reiluuden nimissä maksavat puolet vähemmän tai vähemmänkin). Diskantti on miellyttävän erotteleva, ja vaikka stereokuvasta ei voi saada yhtä laajaa kuin perinteisellä kaiutinparilla, on se täysin hyväksyttävä. Jean-Michel Jarren ”Fishing Junks at Sunset” -kappaleella (Concerts in China -livetaltioinnilta) konserttisalin suuruus välittyy kuulijalle.

Ja basso sitten, se on poikkeuksellisen hieno. Kaksi 5-tuumaista tarjoaa vakaa ja vahvan basson aina 40 Hz:iin asti. Basso pysyy mukana, vaikka Chris Jonesin ”No Sanctuary Here” -kappaleen alarekisterissä tapahtuu paljon.

Kun pidimme Music 7:ää tason päällä, lähellä seinää, ei RoomAdapt tehnyt järin suurta eroa ääneen, vaikka saikin bassoon hieman lisää kontrollia. Jos sijoittaa kaiuttimen ”mahdottomaan” paikkaan, kuulee parannuksen selvemmin.

Kaiutin jaksaa soittaa todella kovaa! Jopa suuressa 30-neliöisessä olohuoneessa ja monta metriä kaiuttimesta seisten huone tuntuu täyttyvän äänestä – ja saavuttaa biletason volyymin ennen kuin äänenvoimakkuus on edes puolillaan.

Dynaudio Music 7:n kuunteleminen tuntuu enemmän ”oikean” kaiuttimen kuin monihuonekaiuttimen tai soundbarin kuuntelemiselta.

(Kuva: Dynaudio)

Johtopäätökset

Dynaudio Music 7 on markkinoiden kalleimpia monihuonekaiuttimia, mutta sen laatu riittää perustelemaan hinnan. Se ei kilpaile edullisten mono-mallien kanssa, vaan ”oikeiden” stereokaiuttimien kanssa. Kokonsa vuoksi stereoefekti ja basson mataluus ovat tietyissä rajoissa, mutta ne rajat ovat yllättävän kaukana. Vaikka Music 7:ssa ei ole ”oikeaa” tilakorjausta, toimii äänen automaattinen säätö tilan ja taustamelun mukaan mukavasti.

Elementit: 2 x 5-tuumainen basso, 2 x 3-tuumainen keskirekisteri, 2 x 1-tuumainen kalottidiskantti

Rakenne: Bassorefleksi, aktiivinen, digitaalinen

Taajuusalue: 40–20 000 Hz (-3 dB)

Sisäänrakennettu vahvistin: 6 x 50 wattia

Liitännät: Analoginen (3,5 mm minijakki), optinen digitaalinen, tv (HDMI ARC), USB (iOS)

Resoluutio: 24 bittiä/96 kHz

Ominaisuudet: Automaattinen äänen säätö tilan ja taustamelun mukaan

Mitat: 81,9 x 21,0 x 18,5 cm

Paino: 7,7 kg

Värit: Tummanharmaa, vaaleanharmaa, sininen, punainen

Verkkosivusto: dynaudio.com

Hinta: 1 000 €


Pris: kr

  Lue myös

  Ultimate Ears Megaboom 3

  Ultimate Ears Megaboom 3

  Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

  [favorite_button]
  LG Xboom Go PK7

  LG Xboom Go PK7

  Vilkkuvista diskovaloistaan huolimatta PK7 on eniten edukseen arkikaiuttimena.

  [favorite_button]
  Dynaudio Music 1

  Dynaudio Music 1

  Music-sarjan minimalli pärjää hienosti isoja vastaan – ja päihittää isoveljensä joissakin asioissa.

  [favorite_button]
  Tivoli Audio Go Andiamo

  Tivoli Audio Go Andiamo

  Tivolin ensimmäinen kannettava kaiutin jää hieman odotuksia vaisummaksi.

  [favorite_button]
  Sony HT-ZF9

  Sony HT-ZF9

  Sonyn soundbar on luokkansa parhaita ja laajennettavissa takakaiuttimiensa ansiosta.

  [favorite_button]
  6 bilekaiutinta

  6 bilekaiutinta

  Mikään ei vedä jengiä tanssilattialle kuten oikein bassovoittoinen kaiutin – etenkään, jos siinä on diskovalaistus mukana!

  [favorite_button]
  Boombox-kaiuttimet

  Boombox-kaiuttimet

  Modernit versiot 80-luvun boomboxeista ovat linjakkaita mutta edelleen yhtä kovaäänisiä kuin rakkaan lapsen monet nimet antavat ymmärtää.

  [favorite_button]
  Riva Wand

  Riva Wand

  Riva Festival tekee vaikutuksen volyymillään ja bassontoistollaan sekä musiikkilähteiden valikoimallaan. Riva Arena taas sopii keittiön viihdyttäjäksi.

  [favorite_button]