Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: Dynaudio Focus 20 XD

Helmikuu 2018
Dynaudio Focus 20 XD
Helmikuu 2018
Dynaudio Focus 20 XD

Digillä maaliin

Dynaudio uskoo, että elektroniikan lisääminen kaiuttimiin on tie menestykseen highend-malleissakin. Ja näyttää olevan oikeassa.

Kaiuttimeen kokoon suhteutettuna odotettua isompi ääni. Vakaa ja neutraali äänentoisto. Täydellinen ja laadukas pakkaus – riittää, että lisää äänilähteen.
Vain yksi digitaalinen ja yksi analoginen sisääntulo. Langaton ratkaisu maksaa lisää ja vaatii ylimääräisen boksin sekä johdon.

Tanskalainen Dynaudio on yksi niistä valmistajista, jotka ottaneet digitalisaation tosissaan. Skanderborgissa rakennetaan yhä passiivikaiuttimia, mutta valmistaja uskoo, että tulevaisuus on aktiivinen ja digitaalisesti ohjattava.

Dynaudio Focus 20 XD on Focus XD -aktiivikaiutinsarjan uusin tulokas. Se on Focus 200 XD -mallin jälkeläinen tai oikeastaan sen päivitetty versio. Vaikka ulkonäössä onkin eroja, ovat mallit rautansa puolesta identtiset. Pinnalliset erot näkyvät tyylikkäässä korkeakiiltoisessa lakkaviimeistelyssä ja laadussa, jota tämänhintaiselta kaiuttimelta sopii odottaakin.

20 XD on kompakti 2-tiejalustakaiutin, josta löytyy 6,5-tuumainen basso/keskirekisterielementti magnesium-polymeerikalvolla sekä 28 mm:n kalottidiskantti. Jälkimmäinen on lähes itsestäänselvyys, kun puhutaan Dynaudiosta. Diskantin uusin versio on Dynaudion muiden diskanttien tapaan etäistä sukua yrityksen ensimmäiselle diskantille, D-28:lle.

Dynaudio Focus 20 XD -kaiutinta saa monessa värissä.

 

Koska 20 XD on aktiivikaiutin, on kaiuttimen takaosassa tavallista vilkkaampaa. Sieltä löytyy sekä digitaalinen että analoginen sisääntulo sekä digitaalinen ulostulo, jolla kaksi kaiutinta yhdistetään keskenään. Ohjauspyörällä säädetään bassoa kaiuttimen sijainnin mukaan riippuen siitä, onko kaiutin nurkassa vai vapaasti sijoitettu. Myös diskanttia voi säätää 1 dB:stä alaspäin. Lisäksi takapuolella on napit Dynaudio Connect -boksille, joka lisää sisääntulojen määrää optisella, USB:llä ja wifi Bluetoothilla. Laatikko on hankittava erikseen, jos langaton ratkaisu on tarpeen, mutta kaiuttimet toimivat hyvin ilmankin. Me testasimme johdollista ratkaisua suoraan kaiuttimiin liitettynä.

15-litraisen kaapin sisälle on jemmattu kaksi 150-wattista vahvistinta, eli bassolle ja diskantille kullekin omansa. Myös digitaalinen elektroniikka löytyy luonnollisesti samasta paikasta. Focus 20 XD:n signaalinkäsittely tehdään digitaalisesti, eikä erillistä digitaalista muunninta tarvita.

Suurin ero Focus 20 XD ja Focus 200 XD on laiteohjelmistossa eli ohjelmistoa, joka ohjaa sisäänrakennettua digitaalista signaalinkäsittelyä, DSP:tä. DSP vastaa kaiuttimen vaihe- ja taajuusvastetta. Jakosuodinkin on ohjelmoitu DSP:hen. Itse asiassa alkuperäisen Focus XD -sarjan kaiuttimen omistaja voi ladata ilmaisen päivityksen sisäänrakennettulle DSP:lle, joka tarjoaa saman suorituskyvyn kuin uudet mallit.

Dynaudio Focus 20 XD:n äänenlaatu

Jalustakaiuttimet kyykkäävät lattiakaiuttimiin verrattuna yleensä syväbasson kohdalla. Hyvällä DSP-ohjelmoinnilla puutetta voi kuitenkin korjata, ja Focus 20 XD:ssä on matalilla taajuuksilla painoa ja täyteläisyyttä, josta samankokoinen passiivikaiutin voisi vain haaveilla.

Focus 20 XD selviää kunnialla bassokuvioista huolimatta siitä, onko kyseessä Phillip Glassin Koyaanisqatsi-teoksen kuoro, Chris Jonesin No Sanctuary Here -kappaleen funkkaavat rytmit tai Telarcin versio Johann Straussin Banditen Galopp -teoksen jylhä orkesterimusiikki. Itse asiassa kaiuttimen sijoittelun mukaan säädettyä bassoa on syytä joissakin tapauksissa vaimentaa. Nämä kaiuttimet eivät missään tapauksessa tarvitse ympäröivän huoneen apua puskeakseen matalimpia ääniä. Jos sijoitus seinän lähelle tai nurkkaan on tarpeen, on säätäminen kuitenkin helppoa. Basso ei ole vain voimakas, vaan myös tarkka ja nopea.

Dynaudio Focus 20 XD on tyylikäs ja hillitty highend-kaiutin.

 

Spektrin toisessa päässä loistaa erotteleva ja neutraalinsävyinen diskantti. Symbaalit kuulostavat siltä kuin pitääkin ja viulun ylä-äänet soivat luonnollisen kuuloisesti. 28-millinen diskantti ei kuitenkaan ole yhtä ilmava ja painoton kuin parhaat nauhadiskantit tai Bowers &Wilkinsin 702 S2 -kaiuttimen vapaasti kiinnitetty hiilikuitudiskantti. Luetaanko tämä haitaksi vai merkiksi siitä, että diskantti ei liioittele on makuasia. Focus 20 XD ei soi synkästi vaan neutraalisti ja tasapainoisesti.

Keskirekisteri on tärkeä, mutta voi olla hankala 2-tiekaiuttimelle. Laulu ja monet soittimet sijoittuvat näille taajuuksille, samoin kuin raskaiden bassoelementtien ja pienen ja kevyen diskanttielementin jakotaajuus. Dynaudio selviytyy hankalasta paikasta virheettömästi. Elementit toimivat saumattomasti yhteen. Focus 20 XD toistaa laulun upeasti. Esimerkiksi Hamiltonin Right Hand Man -kappaleessa on helppo erotella kolmen miehen äänet toisistaan, mikä on aika vaikea pala monelle kaiuttimelle.

Tilavaikutelma on diskantin tapaan kyvykäs olematta ylpeä. Hyvää klassisen musiikin tallennetta kuunnellessa on helppo kuvitella huoneen jatkuvan pitkälle ja laajalle kaiuttimien taakse, mutta Focus 20 XD:tä kuunnellessa musiikki tulee lähelle ja tuntuu intensiiviseltä.

Reilun viiden tuhannen euron hinnalla voi odottaa paljon kilpailukykyisiä kilpailijoita. Jottei tulisi verranneeksi omenoita päärynöihin, on hyvä muistaa, että tähän pakettiin kuuluu 4 x 150 watin vahvistinta, digitaalinen jakosuodin DSP-korjauksella ja highend-tason DAC-muunnin.

Niinpä kilpailijoiden määrää on saatu kutistettua. Itse asiassa mieleen tulee vain yhtä hämmästyttävä Devialet Gold Phantom, jonka tuhat wattia ja subwoofer-syvyinen basso tekevät siitä vahvan vastuksen. Tämän kisan voittaja on puhdas makuasia. On kuitenkin vaikea löytää yhtä laadukas ja tehokas passiivikaiutin, kun pitää varata budjetista tilaa myös vahvistimelle.

Kaiuttimeen kytketään digitaalinen tai analoginen äänilähde ja aletaan soittaa. Molemmille löytyy vain yksi liitäntäpaikka, joten jos soittimia löytyisi useampia tai haluaisi kaiuttimiin kiinni pelikonsolin, television tai tietokoneen, pitää lyödä lisää rahaa tiskiin.

Dynaudio Focus 20 XD pitää kääntää ympäri nähdäkseen, että kyseessä on aktiivikaiutin.

 

Johtopäätökset

Focus 20 XD on laadukas kaiutin, jota Dynaudio tulee varmastikin myymään hyvin. Kyseessä ei ole mikään vallankumous, vaan päivitys jo valmiiksi erinomaiseen rakenteeseen. Hinta voi vaikuttaa kovalta, mutta vahvistimiakin on kaksi kanavaa kohden, joten erittäin hyvänkuuloiseen musiikkiin ja tyylikkääseen ja laadukkaaseen stereosoittoon tarvitaan pelkkä äänilähde. Jäimme kaipaamaan vain muutamia lisäsisääntuloja ja langattomuutta kaiuttimelta itseltään.

Bästa pris på Dynaudio Focus 20 XD

Hinta: 5 800 €

Tyyppi: 2-tie, bassorefleksi

Elementit: 6,5-tuumainen basso, 28 mm:n diskantti

Taajuusalue: 39–24 000 Hz (+/-3 dB)

Vahvistimet: 2 x 150 W molemmissa kaiuttimissa

Jakosuodin: 4 200 Hz, DSP-pohjainen

Liitännät: Analoginen (RCA), digitaalinen sisään (RCA), digitaalinen ulos (RCA)

Resoluutio: 24 bittiä/192 kHz

Sijoittelu: Vapaasti/seinälle/nurkkaan, diskantti (+1/0/-1 dB)

Mitat: 19,8 x 36,0 x 30,7 cm

Paino: 8,7 kg

Väri: Korkeakiiltoinen musta, mattavalkoinen, korkeakiiltoinen ruusupuu, korkeakiiltoinen pähkinäpuu, korkeakiiltoinen harmaa tammi

Verkkosivusto: dynaudio.com

Lisää

Keskustelu
Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

Mainos
6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Mainos
Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Testissä
Joulun 55-tuumaiset televisiot

Parhaat tv-löydöt

Suunnitelmissa uusi televisio jouluksi? Nämä mallit tarjoavat veitsenterävää kuvaa, ja rahaa jää vielä muihinkin jouluostoksiin.

Testissä
6 soundbaria

Telkkarin paras kaveri

Jos tv kärsii latteasta soundista, on edullinen soundbar helpoin ratkaisu ongelmaan.

Testissä
Sony KD-65AF9

Odotuksen arvoinen

Aivan televisiovuoden lopussa Sony lanseeraa uuden OLED-huippumallinsa Bravia KD-65AF9:n, jonka design, kuva ja ääni ovat highend-luokkaa parhaimmillaan.

Testissä
Asus ZenBook Pro 15 UX580GE-E2036T

Luksuslelu

Pro-tason ZenBook käy kilpaan Applen kanssa – ja voittaa monella saralla.

Testissä
Logitech MX Vertical

Positiivinen yllätys

Logitechin uudenlainen hiiri tarjoaa lepoa väsyneelle ranteelle.

Testissä
Ultimate Ears Megaboom 3

Kestävämpi ja kätevämpi

Rantabileiden suosikkikaiuttimemme uusi versio on entistä kestävämpi ja käytännöllisempi käyttää.

Testissä
LG OLED65B8PLA

OLED-löytö

LG:n uusi edullisen luokan malli asettaa kovan haasteen niin kilpailijoille kuin LG:lle itselleenkin. Se onnistuu nimittäin tarjoamaan ainakin 90-prosenttisesti saman kuvanlaadun kuin huippumallit, mutta paljon mukavampaan hintaan!

Testissä
Pioneer PLX-1000

Hifi-ääntä DJ-uskovaiselle

Ulkonäöstään huolimatta Pioneerin DJ-soitin on mahtava levysoitin kotiin.

Testissä
Philips 55PUS6503

Hyvä perus-tv

6503-sarjan televisioista puuttuvat ne erikoisuudet, jotka yleensä yhdistämme Philipsiin, mutta tarjoavat kuitenkin hyvää kuvanlaatua miellyttävään hintaan.

Testissä
4 pelikannettavaa

Peli-iloa puoleen hintaan

Ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi päästäkseen mukaan pelien hurmaan. Testasimme neljä erinomaista pelikannettavaa, jotka ovat – melkein – yhtä hyviä kuin kaikilla herkuilla varustetut luksusmallit.

Testissä
Philips 65OLED803

Viilein OLED

Etsitkö televisiota, joka eroaa massasta? Philips 65OLED803 -televisiota siistimpää saa hakea.