Testissä

Dynaudio Focus 20 XD

 itemprop
TestissäDynaudio Focus 20 XD

Digillä maaliin

Dynaudio uskoo, että elektroniikan lisääminen kaiuttimiin on tie menestykseen highend-malleissakin. Ja näyttää olevan oikeassa.

Kaiuttimeen kokoon suhteutettuna odotettua isompi ääni. Vakaa ja neutraali äänentoisto. Täydellinen ja laadukas pakkaus – riittää, että lisää äänilähteen.
Vain yksi digitaalinen ja yksi analoginen sisääntulo. Langaton ratkaisu maksaa lisää ja vaatii ylimääräisen boksin sekä johdon.

Tanskalainen Dynaudio on yksi niistä valmistajista, jotka ottaneet digitalisaation tosissaan. Skanderborgissa rakennetaan yhä passiivikaiuttimia, mutta valmistaja uskoo, että tulevaisuus on aktiivinen ja digitaalisesti ohjattava.

Dynaudio Focus 20 XD on Focus XD -aktiivikaiutinsarjan uusin tulokas. Se on Focus 200 XD -mallin jälkeläinen tai oikeastaan sen päivitetty versio. Vaikka ulkonäössä onkin eroja, ovat mallit rautansa puolesta identtiset. Pinnalliset erot näkyvät tyylikkäässä korkeakiiltoisessa lakkaviimeistelyssä ja laadussa, jota tämänhintaiselta kaiuttimelta sopii odottaakin.

20 XD on kompakti 2-tiejalustakaiutin, josta löytyy 6,5-tuumainen basso/keskirekisterielementti magnesium-polymeerikalvolla sekä 28 mm:n kalottidiskantti. Jälkimmäinen on lähes itsestäänselvyys, kun puhutaan Dynaudiosta. Diskantin uusin versio on Dynaudion muiden diskanttien tapaan etäistä sukua yrityksen ensimmäiselle diskantille, D-28:lle.

Dynaudio Focus 20 XD -kaiutinta saa monessa värissä.

 

Koska 20 XD on aktiivikaiutin, on kaiuttimen takaosassa tavallista vilkkaampaa. Sieltä löytyy sekä digitaalinen että analoginen sisääntulo sekä digitaalinen ulostulo, jolla kaksi kaiutinta yhdistetään keskenään. Ohjauspyörällä säädetään bassoa kaiuttimen sijainnin mukaan riippuen siitä, onko kaiutin nurkassa vai vapaasti sijoitettu. Myös diskanttia voi säätää 1 dB:stä alaspäin. Lisäksi takapuolella on napit Dynaudio Connect -boksille, joka lisää sisääntulojen määrää optisella, USB:llä ja wifi Bluetoothilla. Laatikko on hankittava erikseen, jos langaton ratkaisu on tarpeen, mutta kaiuttimet toimivat hyvin ilmankin. Me testasimme johdollista ratkaisua suoraan kaiuttimiin liitettynä.

15-litraisen kaapin sisälle on jemmattu kaksi 150-wattista vahvistinta, eli bassolle ja diskantille kullekin omansa. Myös digitaalinen elektroniikka löytyy luonnollisesti samasta paikasta. Focus 20 XD:n signaalinkäsittely tehdään digitaalisesti, eikä erillistä digitaalista muunninta tarvita.

Suurin ero Focus 20 XD ja Focus 200 XD on laiteohjelmistossa eli ohjelmistoa, joka ohjaa sisäänrakennettua digitaalista signaalinkäsittelyä, DSP:tä. DSP vastaa kaiuttimen vaihe- ja taajuusvastetta. Jakosuodinkin on ohjelmoitu DSP:hen. Itse asiassa alkuperäisen Focus XD -sarjan kaiuttimen omistaja voi ladata ilmaisen päivityksen sisäänrakennettulle DSP:lle, joka tarjoaa saman suorituskyvyn kuin uudet mallit.

mainos

Dynaudio Focus 20 XD:n äänenlaatu

Jalustakaiuttimet kyykkäävät lattiakaiuttimiin verrattuna yleensä syväbasson kohdalla. Hyvällä DSP-ohjelmoinnilla puutetta voi kuitenkin korjata, ja Focus 20 XD:ssä on matalilla taajuuksilla painoa ja täyteläisyyttä, josta samankokoinen passiivikaiutin voisi vain haaveilla.

mainos

Focus 20 XD selviää kunnialla bassokuvioista huolimatta siitä, onko kyseessä Phillip Glassin Koyaanisqatsi-teoksen kuoro, Chris Jonesin No Sanctuary Here -kappaleen funkkaavat rytmit tai Telarcin versio Johann Straussin Banditen Galopp -teoksen jylhä orkesterimusiikki. Itse asiassa kaiuttimen sijoittelun mukaan säädettyä bassoa on syytä joissakin tapauksissa vaimentaa. Nämä kaiuttimet eivät missään tapauksessa tarvitse ympäröivän huoneen apua puskeakseen matalimpia ääniä. Jos sijoitus seinän lähelle tai nurkkaan on tarpeen, on säätäminen kuitenkin helppoa. Basso ei ole vain voimakas, vaan myös tarkka ja nopea.

Dynaudio Focus 20 XD on tyylikäs ja hillitty highend-kaiutin.

 

Spektrin toisessa päässä loistaa erotteleva ja neutraalinsävyinen diskantti. Symbaalit kuulostavat siltä kuin pitääkin ja viulun ylä-äänet soivat luonnollisen kuuloisesti. 28-millinen diskantti ei kuitenkaan ole yhtä ilmava ja painoton kuin parhaat nauhadiskantit tai Bowers &Wilkinsin 702 S2 -kaiuttimen vapaasti kiinnitetty hiilikuitudiskantti. Luetaanko tämä haitaksi vai merkiksi siitä, että diskantti ei liioittele on makuasia. Focus 20 XD ei soi synkästi vaan neutraalisti ja tasapainoisesti.

Keskirekisteri on tärkeä, mutta voi olla hankala 2-tiekaiuttimelle. Laulu ja monet soittimet sijoittuvat näille taajuuksille, samoin kuin raskaiden bassoelementtien ja pienen ja kevyen diskanttielementin jakotaajuus. Dynaudio selviytyy hankalasta paikasta virheettömästi. Elementit toimivat saumattomasti yhteen. Focus 20 XD toistaa laulun upeasti. Esimerkiksi Hamiltonin Right Hand Man -kappaleessa on helppo erotella kolmen miehen äänet toisistaan, mikä on aika vaikea pala monelle kaiuttimelle.

mainos

Tilavaikutelma on diskantin tapaan kyvykäs olematta ylpeä. Hyvää klassisen musiikin tallennetta kuunnellessa on helppo kuvitella huoneen jatkuvan pitkälle ja laajalle kaiuttimien taakse, mutta Focus 20 XD:tä kuunnellessa musiikki tulee lähelle ja tuntuu intensiiviseltä.

Reilun viiden tuhannen euron hinnalla voi odottaa paljon kilpailukykyisiä kilpailijoita. Jottei tulisi verranneeksi omenoita päärynöihin, on hyvä muistaa, että tähän pakettiin kuuluu 4 x 150 watin vahvistinta, digitaalinen jakosuodin DSP-korjauksella ja highend-tason DAC-muunnin.

Niinpä kilpailijoiden määrää on saatu kutistettua. Itse asiassa mieleen tulee vain yhtä hämmästyttävä Devialet Gold Phantom, jonka tuhat wattia ja subwoofer-syvyinen basso tekevät siitä vahvan vastuksen. Tämän kisan voittaja on puhdas makuasia. On kuitenkin vaikea löytää yhtä laadukas ja tehokas passiivikaiutin, kun pitää varata budjetista tilaa myös vahvistimelle.

Kaiuttimeen kytketään digitaalinen tai analoginen äänilähde ja aletaan soittaa. Molemmille löytyy vain yksi liitäntäpaikka, joten jos soittimia löytyisi useampia tai haluaisi kaiuttimiin kiinni pelikonsolin, television tai tietokoneen, pitää lyödä lisää rahaa tiskiin.

Dynaudio Focus 20 XD pitää kääntää ympäri nähdäkseen, että kyseessä on aktiivikaiutin.

 

Johtopäätökset

Focus 20 XD on laadukas kaiutin, jota Dynaudio tulee varmastikin myymään hyvin. Kyseessä ei ole mikään vallankumous, vaan päivitys jo valmiiksi erinomaiseen rakenteeseen. Hinta voi vaikuttaa kovalta, mutta vahvistimiakin on kaksi kanavaa kohden, joten erittäin hyvänkuuloiseen musiikkiin ja tyylikkääseen ja laadukkaaseen stereosoittoon tarvitaan pelkkä äänilähde. Jäimme kaipaamaan vain muutamia lisäsisääntuloja ja langattomuutta kaiuttimelta itseltään.

Faktat

Hinta: 5 800 €

Tyyppi: 2-tie, bassorefleksi

Elementit: 6,5-tuumainen basso, 28 mm:n diskantti

Taajuusalue: 39–24 000 Hz (+/-3 dB)

Vahvistimet: 2 x 150 W molemmissa kaiuttimissa

Jakosuodin: 4 200 Hz, DSP-pohjainen

Liitännät: Analoginen (RCA), digitaalinen sisään (RCA), digitaalinen ulos (RCA)

Resoluutio: 24 bittiä/192 kHz

Sijoittelu: Vapaasti/seinälle/nurkkaan, diskantti (+1/0/-1 dB)

Mitat: 19,8 x 36,0 x 30,7 cm

Paino: 8,7 kg

Väri: Korkeakiiltoinen musta, mattavalkoinen, korkeakiiltoinen ruusupuu, korkeakiiltoinen pähkinäpuu, korkeakiiltoinen harmaa tammi

Verkkosivusto: dynaudio.com

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  Hifiman HE1000se

  Suloista hulluutta

  Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

  Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

  JBL Bar 9.1

  Iskevää 3D-ääntä

  JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

  Sonos Arc

  Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

  Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

  Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  Vieritä ylös