TESTISSÄ

Beosound A1 2nd Gen

 itemprop
TESTISSÄBeosound A1 2nd Gen
Beosound A1 2nd Gen

Taskuklassikon paranneltu versio

Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

Syvempi ja puhtaampi soundi kuin mitä luulisi olevan edes mahdollista näin pienelle kaiuttimelle. Nyt kaiutin on myös vedenkestävä.
Amazon Alexa ymmärtää vain englantia. Kaiuttimen analoginen kuulokeliitäntä on poistettu.

Beosound A1 2nd Gen on nimensä mukaisesti A1-kaiuttimen toisen sukupolven malli. Edeltäjänsä oli tosin etuliitteellä Beoplay, joka kuului nyt jo hylättyyn B&O Play -merkkiin. Uuden nimijärjestelyn myötä onkin hyvä olla tarkkana, ettei sekoita Beosound A1 -kaiutinta moninkertaisesti kalliimpaan Beosound 1 -kaiuttimeen.

Kun nimisotkusta on nyt toivuttu, on ilo huomata, että kyseessä on kuitenkin yhä pyöreä ja litteä kaiutin, joka mahtuu hyvin takintaskuun tai laukkuun. Ja kuten aina Bang & Olufsenin tuotteiden kohdalla, on tässäkin design ja viimeistely huippuluokkaa. Kaiutin on tukevaa mattamustaa metallia, ja kaiutinverkon kolot on tehty laserleikkaamalla. Kaiutin sietää pientä puristamistakin siis hienosti. Kantoremmi on nahkaa ja kaikki kuusi ohjausnappia on sijoitettu remmin molemmin puolin, joista niihin pääsee helposti käsiksi.

Beosound A1 2nd Gen näyttää aivan edeltäjältään, ja erot ovatkin kaiuttimen sisäpuolella. Kuva: Bang & Olufsen

Perforoidun kannen alla on kaksi elementtiä: 3,5-tuumainen basso/keskirekisteri alumiinikalvolla (edeltäjässä oli 3-tuumainen kupoli) sekä pieni 16-millinen kupolidiskantti. Kaksi D-luokan sisäänrakennettua kaiutinta ovat 30-wattisia kumpikin.

Kestää vettä

Yksi harvoista asioista, joista kehtasimme marista ensimmäisen A1-kaiuttimen kohdalla oli säänkestävyyden puute. Kannettavan kaiuttimen ideaan kuuluu, että sen voi ottaa mukaan minne vain. Nyt puute on korjattu, ja Beosound A1 kestää puolen tunnin upotuksen metrin syvyyteen. Se on toki myös täysin pöly- ja hiekkasuojattu. Samassa rytäkässä analoginen kuulokeliitäntä on joutanut mennä, mitä tosin suurin osa käyttäjistä tuskin huomaa.

Beosound A1 on nyt veden- ja hiekankestävä – loistava parannus! Kuva: Bang & Olufsen

Bluetooth-yhdistäminen luonnistuu esimerkillisen helposti. Kun A1 laitetaan päälle ensimmäistä kertaa, se ilmestyy automaattisesti kännykän ruudulle, ja muutamassa sekunnissa yhteys on valmis. Kaiuttimen lisääminen Bang & Olufsen -sovellukseen sujuu yhtä kivuttomasti. Jos omistaa kaksi kaiutinta, ne voi liittää stereoksi – mutta kannattaa huomioida, että tämä onnistuu vain kahdella toisen sukupolven laitteella, vanhempi BeoPlay A1 ei siis toimi stereona.

Beosound A1 tottelee puheohjausta, ja sen sanotaan olevan ensimmäinen Bluetooth-kaiutin, jossa on täysin integroitu Amazon Alexa. Seikka, joka kiinnostanee enemmän rapakon takana olevia kuluttajia, Alexa ei nimittäin tue suomea tai muitakaan pohjoismaisia kieliä.

Toinen, käytännöllisempi uudistus on kolme mikrofonia entisen yhden sijaan. Ainoa mikrofoni oli sijoitettu kaiuttimen pohjaan, joten puhelut onnistuivat hyvin, mikäli kaiutinta piti pöydällä. Jos todellisuus on kuitenkin se, että kaiutin löytyy useammin pehmeältä sohvalta, niin kolme eri paikoissa sijoiteltua mikrofonia toimivat paremmin…

mainos
Aiemmassa mallissa tämä ei olisi toiminut – siinä oli vain yksi mikrofoni pohjassa, joten kaiutinta piti pitää kovalla pinnalla. Kuva: Bang & Olufsen

Myös akunkestoa on paranneltu. Se on tuplasti pidempi ja lupauksen mukaan 18 tuntia 70 dB:n äänenvoimakkuudella. Tai 48 h hiljaisemmalla taustamusiikkivolyymilla 55 dB.

mainos

Bang & Olufsen -sovellus antaa käyttäjän räätälöidä soundia mieleisekseen. Ei millään niin tylsän perinteisellä tavalla kuin taajuuskorjain, vaan ääniprofiilien kautta. Voi valita valmiista profiileista Ambient, Party, Speech, Favorite ja Optimal (mikä viitannee siihen, että ensimmäiset neljä profiilia eivät ole optimaaleja). Toinen vaihtoehto on liikutella kompassia nelikentällä, jonka ääripäät ovat warm (vaimennettu diskantti), bright (vaimennettu basso), excited (korostettu basso ja diskantti) sekä relaxed (vaimennettu basso ja diskantti).

Äänenlaatu

Basso on edelleen A1:n paras puoli. Pikkuisesta pyörylästä lähtee isompi basso kuin mistään vastaavan kokoisesta kaiuttimesta. Hyvin ohjelmoidun DSP:n (digitaalinen signaalinkäsittely) ansiosta taajuusaluetta voi verrata jalustakaiuttimeen, ei tosin tietenkään äänenpaineen kannalta. Beosound A1 haastaa fysiikan lait, mutta ei silti pysty kiertämään niitä. Jos haluaa isoimman mahdollisen basson, kaiutin kannattaa laittaa pöydälle.

Diskantti on yhtä hyvä kuin ensimmäisessä mallissa. Ylä-äänet, atmosfääri ja symbaalien ja hi-hatin vivahteet tulevat esille tavalla, johon ei pienten kaiutinten kohdalla usein törmää. Laatu säilyy silloinkin, kun volyymiä säätää isommalle. Pieni kupolidiskantti suoriutuu loistavasti alueella, jossa useimmat kilpailijat käyttävät täysrekisterielementtiä.

Keskirekisteri on tärkein, sillä sekä laulu että useimmat soittimet asettuvat siihen. Se, että keskirekisteri kuulostaa A1:ssä hyvältä, on ehkä vähiten yllättävää. Se soi puhtaasti ja kirkkaasti; tavalla, johon vain kaikkein parhaimmat kannettavat kaiuttimet yltävät.

mainos

Bluetooth-kauittimien joukosta löytyy valtavasti valinnanvaraa. Ultimate Earsin Boom-sarja on yksi parhaimmista, mutta Beosound A1:n ilmiömäinen bassotoisto jää uupumaan. Jos iso koko ei haittaa, saa JBL Boomboxin samaan hintaan. Yksikään kaiutin ei kuitenkaan pääse samaan basson syvyyteen, kun sen suhteuttaa laitteen kokoon.

 

Kaiuttimen laatu on huippuluokkaa. Kuva: Bang & Olufsen

Johtopäätökset

Kun alkuperäinen A1 julkaistiin, olimme ällistyneitä sen laadusta: se oli yksi parhaita kaiuttimia kokoluokassaan, ja sama pätee uudenkin mallin kohdalla. Toisen sukupolven A1 on saanut parannuksia, mutta hinta on pysynyt samassa. Pidempi akunkesto ja vedenkestävyys tekevät Beosound A1:stä sopivamman matka- ja retkikäyttöön. Täytyy vain toivoa, että Alexa oppisi vielä suomea.

Faktat

 • Elementit: 3,5-tuumainen basso, 16 mm:n diskantti
 • Tehot: 30 watin basso, 30 watin diskantti, maksimiteho 2 x 140 wattia
 • Taajuusalue: 55 Hz – 20 000 Hz (–10 dB)
 • Luokitus: IP67
 • Enimmäisäänenpaine: 92 dB (1 m)
 • Puheohjaus: Amazon Alexa
 • Liitännät: Bluetooth AptX Adaptive, USB-C
 • Mikrofonit: 3 kpl
 • Akunkesto: Jopa 48 h
 • Sovellus: iOS ja Android
 • Mitat: halkaisija 13,3 cm, korkeus 4,6 cm
 • Paino: 0,6 kg
 • Verkkosivusto: bang-olufsen.com

Hinta

250 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  JBL Bar 9.1

  Iskevää 3D-ääntä

  JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

  Sonos Arc

  Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

  Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

  Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Vieritä ylös