Audiovector QR3

 itemprop
Audiovector QR3

Musikaalista kauneutta

Audiovector QR3 todella erottuu joukosta niin sisäisen kuin ulkoisen tyylikkyytensä ansiosta.

Ääni on ilmava, yksityiskohtainen sekä erinomaisen tasapainoinen ja dynaaminen. Asennus sujuu helposti.
Basso voisi olla tuhdimpikin. Saman hintaluokan kilpailijoista löytyy massiivisempiakin kaiutinkaappeja.

Kun Audiovector lanseeraa uuden mallin, on syytä olla valppaana. Tanskalainen kaiutinvalmistaja ei nimittäin tarjoile uusia malleja jatkuvalla syötöllä, vaan on keskittynyt yleensä parantamaan vanhoja mallejaan. Niinpä 2014 S6-mallista tuli SR6 ja S3 muuttui SR3-kaiuttimeksi. Molempia sarjoja on viety askel kerrallaan eteenpäin kunnes kaiuttimet on viritetty huippuunsa. Nerokasta! Audiovectorin laatu ja muotoilu on vienyt pohjoismaisen äänentoiston maailmankartalle ja tuonut yrityksen perustajalle ja toimitusjohtajalle Ole Klifothille Ääni & Kuvan kunniamaininnan 2016/2017.


Metalliset kalvot erottuvat kauniisti valkoisesta kaiutinkaapista. Kuva: Audiovector

 

Kokonaan uusi mallisto

QR puolestaan on Audiovectorin täysin uusi sarja, joka täyttää muutaman vuosi sitten lopetetun K-sarjan jättämän aukon valmistajan valikoimissa. QR-sarjan kaiuttimet suunnitellaan ja valmistetaan Tanskassa kuten aiemmatkin sarjat, mutta edullisemmista komponenteista. Siinä missä R3 Avantgarde Arreté ja SR6 Avantgarde Arreté maksavat useita tuhansia, pääsee aidosta Audiovectorista nauttimaan QR3:n kohdalla alle 2 000 eurolla.

Diskantin suuntain on lähes painoton, joten se reagoi salamannopeasti äänenvärähtelyihin. QR3:ssa on kovia s-ääniä vaimentava filtteri, joka ei kuitenkaan peitä äänen vivahteita. Kuva: Audiovector

 

Rakenne

Edullisempien komponenttien käyttö ei suinkaan tarkoita, etteikö QR3 tarjoaisi kunnon vastinetta rahoille. Kaiutinkaapit ovat omaan silmääni poikkeuksellisen hyvin muotoillut pyöristettyine reunoineen ja herkullisen tyylikkäät valkoisessa värissään. Mitään erityisen ihmeellistä laatuvaikutelmaa näistä ei synny, kun vertaa vaikkapa puolet halvempiin Monitor Audio Silver 6 -kaiuttimiin, joiden kaapit ovat raskaammat ja kestävämmän oloiset. QR3 näyttää kuitenkin ylellisemmältä.

Kaapin päällä on diskantin suuntain, joka on valmistettu lentokonealumiinista. Sen päällä on ruusukullalla päällystetty verkko, joka vastaa ylä-äänten levittämisestä ja vaimentaa kovia s-äänteitä ja muita sibilantteja kadottamatta silti äänen ilmavuutta ja vivahteita.

Diskanttielementin alapuolella on kaksi bassoelementtiä, joista ylempi vastaa myös keskirekisteristä. Kalvoissa on kolmikerrosrakenne: yksi on kevyttä ja joustamatonta alumiinia ja kaksi muuta pehmeämpää materiaalia, jotka vaimentavat alumiinille tyypillisiä soimista ja muita häiriöääniä. Audiovectorin basso onnistuu olemaan vakaa, häiriötön ja tasapainoinen.

mainos

Audiovectorin kalliimmassa kaiutinsarjassa on takapuolella kolme kaiutinterminaalia, jotka mahdollistavat sekä bi-wiring- että tri-wiring-kytkennät, mutta QR3:ssaon vain yksi. Tämä tekee QR3:sta vähemmän joustavan, mutta jos liittää vain yhden vahvistimen per kaiutin, on etuna mahdollisimman yksinkertainen äänensiirto ja sitä myötä ehkä puhtaampi ääni.

mainos
QR-perhe. Kuva: Audiovector

 

QR3 äänessä

Kaikki edellä mainittu olisi melko yhdentekevää, jos QR3:n ääni olisi epämusikaalinen, eloton ja kesy. Mutta tämä ei onneksi ole asian laita, ja mikä parasta: kaiuttimet kuulostavat todella hyviltä takaseinälle sijoitettuna!

Testikuuntelussa London Grammarin ”Hey Now” oli ennenkuulemattoman ilmava, ja kaikkialle huoneeseen levittäytyvä musiikki ilmaisi meidät heti mukaansa. Hannah Reidin upea ääni pääsi kaiken keskiöön musiikissa, jonka syntikkaäänet kuulostivat vivahteikkailta ja basso monikerroksiselta.Ääni on ilmavampi ja diskantit kevyempi kuin lattiakaiutintestimme voittajassa, Monitor Audio 6:ssa. QR3 on toki tuplasti kalliimpi, mutta laatueron huomaa. Audiovectorilla on yhä kirittävää siinä missä Silver 6 on eittämättä oman luokkansa priimus. Diskanttisuuntimen sibilantti-filtteri tekee selvästi tehtävänsä, sillä musiikissa ei kuulu lainkaan teräviä s-äänteitä, vaan äänessä on paljon tilaa. Musiikki myös leviää kauniisti tilaan: usein diskanttielementti kestää huonosti kuulijan liikkumista tilassa, jolloin diskantin ja keskirekisterin väliin kuuluu syntyvän aukko, mutta ei QR3:ssa. Kaiuttimen diskanttielementti ei itse häviä lainkaan Monitor Audion kupolidiskantille.

Tavallisesti kaiuttimet pärjäävät testihuoneessamme parhaiten, kun ne on sijoitettu 170 cm irti seinästä. Näin sijoitettuna QR3:n basso kuulostaa hieman ohuelta. Se toimiikin parhaiten seinän lähettyvillä, mikä on erinomainen uutinen huomaamatonta ja helppoa sijoittelua suunnitteleville. Seinä voimistaa bassoa juuri sen verran, että ääni on hyvin tasapainossa ja syvimmät basso-oktaavit saavat energiaa sointiin.

mainos

Bileet saavat lisää ytyä, kun soittolistalle lisätään Bruno Marsin 24K Magic. Bassot kuulostavat eläväisiltä ja vahvoilta. Kuten monet tämän päivän pophiteistä, kuuluu tässäkin kompressaatiota ja ylärekisteristä puuttuu energiaa. Jos aikoo soittaa musiikkia usein kovilla volyymeillä eli etsinnässä on bilekaiuttimet, löytyy siihen parempiakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi System Audio Saxo 70 tarjoaa enemmän pyöreyttä ylä-ääniin mutta bassostakin löytyy kunnolla ruutia.

Jos musiikinkuuntelu keskittyy enemmän kananlihalle nostattavaan fiilistelyyn, onnistuu QR3 siinä erityisen hyvin. Erityisesti keski- ja ylärekisteri ovat erinomaiset, ja nehän ovatkin kaikille instrumenteille ehkä tuubaa ja kontrabassoa lukuun ottamatta ne tärkeimmät soinnin kannalta (vaikka jopa nekin tarvitsevat ylärekisteriä sointiinsa). Audiovectorin ääni on niin ilmavaa ja vivahteikasta, etteivät muut kaiuttimet yllä sillä saralla samalle tasolle.

Johtopäätökset

Audiovector QR3 on hintaluokkansa ilmavimpia ja vivahteikkaimpia kaiuttimia. Musiikki soljuu kaikkine yksityiskohtineen kaiuttimista helposti ja kuulostamatta terävältä. Äänet kuulostavat melkein pelottavan luonnollisilta ja eläviltä. Akustinen musiikki tuntuu läsnä olevalta ja läheiseltä, ja seinän viereen sijoitettuna kaiuttimet tuottavat riittävän täyteläisen basson.

Soundiltaan QR3 muistuttaa kovasti isoveljeään SR3 Avantgarde Arretéa, joita vertailinkin testihuoneessa rinnakkain. Molemmat ovat erittäin helppoja asentaa. Kokeilemistani vahvistimista Denon PMA-2500NE oli ehkä suosikkini, joka tarjosi lämpimmän, täyteläisemmän ja suuremman äänen kuin vaikkapa Hegel Röst ja Rotel RA-1592. Pienellä lisätäyteläisyydellä QR3:n ääni on silkkaa taikaa.

Mitään valituksen aiheita en keksi, ellei oteta huomioon sitä, että monet tämän hintaluokan kaiuttimista ovat raskaampia. Toisaalta, säästyypä kaiuttimia asennellessa selkä rasitukselta!

Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
1 KUUKAUSI ILMAISEKSI
0 eur/KK
Kokeile
Digitaalinen tilaus
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle.
Ei sitoutumispakkoa
-

1 KUUKAUSI ILMAISEKSI0 0 eur/KK

Hinta kuukaudessa: 5 eur/kk. Ei liimausaikaa

Faktat

Tyyppi: 2,5-tiekaiutin, lattiakaiutin

Toistoalue: 30–45 000 Hz

Herkkyys/impedanssi: 90,5 dB/4–8 ohm

Mitat: 19 x 94,2 x 23,2 cm

Väri: Korkeakiiltoinen musta tai mattavalkoinen

Hinta: 1 800 e

Maahantuoja: Hifimesta

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

  6 highend-soundbaria

  Maailman paras soundbar?

  Jos kaipaat siistiä ja helppoa ääniratkaisua ja loistavaa äänenlaatua, on laadukas soundbar vastaus!

  Dynaudio Confidence 50

  Uusi highend-referenssi

  Dynaudio iskee jälleen: Confidence 50 on uusi highend-luokan kaiutinreferenssimme.

   data-src

  Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

  Sony SRS-XB30

  Sony XB30 on taskukokoinen ääni- ja valoshow.

   data-src

  Dynaudio juhlii 40-vuotismerkkipäiväänsä uskomattomalla kaiuttimellaan.

   data-src

  Testasimme Bluetooth-kaiuttimia, jotka miellyttävät sekä korvaa että lompakkoa.

  Ultimate Ears Wonderboom

  Wonderboom pistää bileet pystyyn rannalla, suihkussa ja altaalla.

   data-src

  Sonosin Playbar on joustava soundbar, jonka ympärille voi rakentaa surround-järjestelmän.

   data-src

  Pandion 5 on paranneltu versio Pandion 2:sta, eivätkä yhtäläisyydet huippumalliin jää huomaamatta.

   data-src

  Pienissäkin jalustakaiuttimissa voi olla uskomaton äänenlaatu, ja edullisemmastakin hintaluokasta löytyy jo laatua.

   data-src

  Havitteletko uusia lattiakaiuttimia olohuoneeseen? Älä hätiköi, vaan lue ensin tämän testin tulokset!

   data-src

  Vihdoin Audio Pron kaiuttimet saa soimaan samanaikaisesti kaikissa huoneissa.

  Vieritä ylös