TESTISSÄ : Argon Audio Forte A4

Hintaansa parempi

Argonin edullinen minikaiutin leikkii Daavidia ja Goljatia testaajan stereoiden kanssa.

 itemprop
Argon Audio Forte A4

Ääni & Kuva kiteyttää

Vivahteikas ja avoin soundi, erinomainen basso ja hieno äänikuva hintaan, joka voisi helposti olla korkeampikin. Langaton.
Rajallisesti äänenpainetta. Syväbassoa on turha odottaa 4-tuumaisesta elementistä. Ei USB-sisääntuloa.
 • Elementit: 4-tuumainen basso, 1-tuumainen kupolidiskantti
 • Tyyppi: 2-tie-aktiivikaiutin, bassorefleksi
 • Taajuusalue: 50–20 000 Hz (+/-3 dB)
 • Sisäänrakennettu vahvistin: 4 x 40 wattia, D-luokka
 • Jakosuodin: 2 400 Hz, DSP-pohjainen
 • Sisääntulot: Analoginen linjasisääntulo (RCA), levysoitin (RCA), 2 x optinen digitaalinen (Toslink), Bluetooth (aptX)
 • Ulostulot: Subwoofer (RCA), kaiutin, USB 5V
 • Mitat: 14,3 x 24,0 x 19,0 cm
 • Paino: 6,7 kg (pari)
 • Väri: Musta tai valkoinen
 • Verkkosivusto: argonaudio.com
lisää
vähemmän

Suositushinta: 400 €

Argon Audio on ainakin Suomen ulkopuolella tunnettu vuosia Hi-Fi Klubben -myymäläketjun halpismerkkinä, jonka tuotteet tulevat Aasiasta. Nyt Argon on eronnut itsenäiseksi tuotemerkiksi, ja samalla kunnianhimo on kasvanut. Hinnat ovat mukavasti säilyneet aika lailla entisellä tasollaan.

Argonin Forte-sarja käsittää A4- ja A5-kaiuttimet, joiden erona on nimeensä viitaten bassoelementtien koko: toisessa 4- ja toisessa 5-tuumainen. Molemmat ovat aktiivikaiuttimet erillisin 40-wattisilla D-luokan vahvistimilla ja DSP-prosessoreilla.

Argon Audio Forte A4 on hävyttömän pieni ja halpa. Mutta älä anna sen hämätä! Kuva: Argon Audio

Argon Audio Forte A4 on todella kivannäköinen. Kaappi on mattavalkoisella tai mustalla lakalla viimeistelty. Etuosan kangas pysyy paikoillaan piilomagneeteilla. Elementtejä ympäröivät metallikehykset. Pikkukaiuttimen mahduttaa helposti kirjahyllyyn, mutta soundi paranee, jos se saa olla tasolla tai jalustalla.

Liitännät löytyvät vasemmasta kaiuttimesta: kaksi optista digitaalista sisääntuloa ja analoginen sisääntulo RCA-liitännällä. Plussaa siitä, ja ekstraplussaa siitä, että ainoa analoginen liitäntä on tarkoitettu levysoittimelle. Mobiililaitteelta tai tietokoneelta voi striimata Bluetoothin kautta, sillä aptX:n ansiosta äänenlaatu on parempi kuin vanhanaikaisella Bluetooth-yhteydellä.

Kaiuttimia ei voi itse määrittää vasemmaksi tai oikeaksi, joten jos soittimet sattuvat olemaan väärällä puolen huonetta, voipi joutua rymsteeraamaan. Useimmille tämä ei liene ongelma, sillä Forte A4 varmaan harvemmin yhdistetään stereojärjestelmään, vaan sitä käytetään esimerkiksi taulutelevision äänen kohentamiseen. Itse asiassa kaiuttimen volyymia voikin säätää suoraan Samsungin ja Sonyn televisiokaukosäätimillä.

Kaikki liitännät ovat vasemmassa kaiuttimessa. Oikea kaiutin kytketään erikoisplugilla. Kuva: Argon Audio

Kaiuttimen takaa löytyy erikoiskaapeli, joka yhdistää aktiivisen ja passiivisen kaiuttimen. Koska jokaisella elementillä on oma vahvistimensa, tarvitaan neljä johdinta. Johto on kolme metriä pitkä, joten jos olohuone on sitä leveämpi, asettaa kaapeli rajat stereokuvan leveydelle. Joka tapauksessa pikkukaiuttimia kelpaa käyttää hieman isommassakin huoneessa.

Argon Audio Forte A4:n äänenlaatu

Argon Audio Forte A4 -kaiutinparin sijoittaminen olohuoneeseen, täysikokoisten stereokaiuttimien viereen, saa tämän hifidiggarin sekä hymyilemään että hikoilemaan. Hymyilemään, sillä näiden kuunteleminen on todella ilo. Hikoilemaan, koska soundi on niin hyvä, että sitä alkaa ihmetellä, josko näinkin pienellä pärjäisi!

mainos
Forte A4 on hillityn tyylikäs vaihtoehto skandinaaviseen kotiin. Kuva: Argon Audio

Useimpia kaiuttimia näin alhaisessa hintaluokassa luonnehtivat äänen värittyminen ja särinä. Mutta ei tässä. Forte A4 soi vapaasti ja neutraalisti – tuplasti kalliimpien kaiuttimien tapaan. Äänimaisema on iso ja leveä, ja syvyyttäkin on mukavasti.

mainos

Forte A4:ssä on äktiivikaiuttimina elektroninen jakosuodin ja DSP-prosessori, joka korjaa basson taajuusvastetta. Tämän ansiosta voi soittaa hieman kovemmallakin, sillä jakosuodin estää vivahteita katoamasta, eikä basson ylikuormitus aiheuta diskanttiin lähetettyä ääntä. Elektroniikan avulla basso on syvempi kuin tämänkokoisella bassoelementillä tämänkokoisessa kaapissa muuten olisi mahdollista.

Ja bassoa Forte 4 todella soittaa! Se muhisee yhtä syvältä ja yhtäläisellä paineella kuin useimmissa keskikokoisissa jalustakaiuttimissa. Jopa bassovoittoiset kappaleet kuten ARYn The Sea ja Chris Jonesin No Sanctuary Here kuulostavat täyteläisiltä ja hyvältä. Kunhan pysyy maltillisena äänenvoimakkuuden suhteen – jos volyymia nostaa keskustelutason ylle, alkaa äänestä kadota ilmaa. Eikä ihme, onhan sillä rajansa, kuinka paljon 4-tuumainen basso ilmaa liikuttaa. Soundi ei muutu kaameaksi, mutta muutoin kaunis ja vivahteikas keskirekisteri haalistuu sameaksi. Diskantti, jolla on vahvistimensa, jatkaa kirkasta soittoaan erottelevalla yläpäällään.

Jos maksaa 400 euroa kaiutinparista, on vaikea esittää kovin isoja vaatimuksia. Argon Audio Forte A4 kuitenkin täyttää toiveet ja enemmänkin. Hyvien liitäntöjen ansiosta niitä voi käyttää stereoina, joihin voi yhdistää tarpeen mukaan television ja pelikonsolin digitaalisen äänen ja CD-soittimen tai LP-soittimen analogisen äänen. Vain sisäänrakennettu striimausmahdollisuus puuttuu. Mutta suoratoisto onnistuu toki langattomasti kännykästä. Jos bassoon kaipaa enemmän painetta, voi kaiuttimiin liittää subwooferin, mutta sitten DSP-vahvistettu basso voi osoittautua liian heikoksi -. Matalinta taajuutta ei voi alentaa, joten bassoelementti työskentelee siis yhtä reippaasti, olipa subwooferia tai ei.

Jos pärjää Bluetoothia ja digitaalisia liitäntöjä, on vain hiukan kalliimmassa Fluid Audio FPX7 vähän vivahteikkaampi äänikuva. Näiden kahden vertailu on vähän hullua, sillä kohderyhmät ovat varsin erilaiset. Toinen vaihtoehto voisi olla pöytäkaiutin, kuten Dynaudio Music 1. Se tarjoaa striimauksen ja monihuonesoittomahdollisuuden, mutta stereokuvan laajuuden hinnalla.

mainos

Johtopäätökset

Argon Audio Forte A4 ei maksa paljoa mutta kuulostaa sitäkin kalliimmalta ja onnistuu haastamaan kunnianhimoisempia kaiutinmalleja. Jopa basso yllättää positiivisesti. Argonin heikkous on volyymi. 4-tuumainen bassoelementti minikaapissa ei pysty syväbassoon, vaikka vahvistintehoa ja DSP-korjausta olisi kuinka. Pienissä huoneissa ja kohtuullisella äänenvoimakkuudella Forte A4 on unelma.

Lisää
Keskustelu

Lue myös

TCL C815 (65C815)

Kiva kokemus edullisesti

TCL C815 -televisio tarjoaa hyvää kuvaa ja paljon älyominaisuuksia huokeaan hintaan. Jopa äänenlaatu on kohdillaan!

TCL RAY-DANZ TS9030 lifestyle

Kiintoisa konsepti

TCL Ray-Danz TS9030 simuloi surround-ääntä älykkäillä akustisilla ratkaisuilla DSP:n sijaan.

Beoplay H95 støydempende hodetelefoner

Parhaat melunvaimentajat

Kaipaatko pois hälystä? Kokosimme listaan tämän hetken parhaat vastamelukuulokkeet.

Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

Mestarien mestari

Panasonicin huippumalli on todellinen herkkupala tv-harrastajille: HZ2000 tarjoaa mielettömän tyylikästä kuvaa ehdalla studiolaadulla!

Beoplay H95 spread

Loistavaa vastamelua B&O:lta

Olemmekin odotelleet highend-luokkaan vastamelukuulokkeita, ja jotenkin ei yllätä, että Bang & Olufsen ehtii ensimmäisenä erinomaisella Beoplay H95 -mallillaan!

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Vieritä ylös