TESTISSÄ

Argon Audio Forte A4

 itemprop
TESTISSÄArgon Audio Forte A4
Argon Audio Forte A4

Hintaansa parempi

Argonin edullinen minikaiutin leikkii Daavidia ja Goljatia testaajan stereoiden kanssa.

Vivahteikas ja avoin soundi, erinomainen basso ja hieno äänikuva hintaan, joka voisi helposti olla korkeampikin. Langaton.
Rajallisesti äänenpainetta. Syväbassoa on turha odottaa 4-tuumaisesta elementistä. Ei USB-sisääntuloa.

Argon Audio on ainakin Suomen ulkopuolella tunnettu vuosia Hi-Fi Klubben -myymäläketjun halpismerkkinä, jonka tuotteet tulevat Aasiasta. Nyt Argon on eronnut itsenäiseksi tuotemerkiksi, ja samalla kunnianhimo on kasvanut. Hinnat ovat mukavasti säilyneet aika lailla entisellä tasollaan.

Argonin Forte-sarja käsittää A4- ja A5-kaiuttimet, joiden erona on nimeensä viitaten bassoelementtien koko: toisessa 4- ja toisessa 5-tuumainen. Molemmat ovat aktiivikaiuttimet erillisin 40-wattisilla D-luokan vahvistimilla ja DSP-prosessoreilla.

Argon Audio Forte A4 on hävyttömän pieni ja halpa. Mutta älä anna sen hämätä! Kuva: Argon Audio

Argon Audio Forte A4 on todella kivannäköinen. Kaappi on mattavalkoisella tai mustalla lakalla viimeistelty. Etuosan kangas pysyy paikoillaan piilomagneeteilla. Elementtejä ympäröivät metallikehykset. Pikkukaiuttimen mahduttaa helposti kirjahyllyyn, mutta soundi paranee, jos se saa olla tasolla tai jalustalla.

Liitännät löytyvät vasemmasta kaiuttimesta: kaksi optista digitaalista sisääntuloa ja analoginen sisääntulo RCA-liitännällä. Plussaa siitä, ja ekstraplussaa siitä, että ainoa analoginen liitäntä on tarkoitettu levysoittimelle. Mobiililaitteelta tai tietokoneelta voi striimata Bluetoothin kautta, sillä aptX:n ansiosta äänenlaatu on parempi kuin vanhanaikaisella Bluetooth-yhteydellä.

Kaiuttimia ei voi itse määrittää vasemmaksi tai oikeaksi, joten jos soittimet sattuvat olemaan väärällä puolen huonetta, voipi joutua rymsteeraamaan. Useimmille tämä ei liene ongelma, sillä Forte A4 varmaan harvemmin yhdistetään stereojärjestelmään, vaan sitä käytetään esimerkiksi taulutelevision äänen kohentamiseen. Itse asiassa kaiuttimen volyymia voikin säätää suoraan Samsungin ja Sonyn televisiokaukosäätimillä.

Kaikki liitännät ovat vasemmassa kaiuttimessa. Oikea kaiutin kytketään erikoisplugilla. Kuva: Argon Audio

Kaiuttimen takaa löytyy erikoiskaapeli, joka yhdistää aktiivisen ja passiivisen kaiuttimen. Koska jokaisella elementillä on oma vahvistimensa, tarvitaan neljä johdinta. Johto on kolme metriä pitkä, joten jos olohuone on sitä leveämpi, asettaa kaapeli rajat stereokuvan leveydelle. Joka tapauksessa pikkukaiuttimia kelpaa käyttää hieman isommassakin huoneessa.

Argon Audio Forte A4:n äänenlaatu

Argon Audio Forte A4 -kaiutinparin sijoittaminen olohuoneeseen, täysikokoisten stereokaiuttimien viereen, saa tämän hifidiggarin sekä hymyilemään että hikoilemaan. Hymyilemään, sillä näiden kuunteleminen on todella ilo. Hikoilemaan, koska soundi on niin hyvä, että sitä alkaa ihmetellä, josko näinkin pienellä pärjäisi!

mainos
Forte A4 on hillityn tyylikäs vaihtoehto skandinaaviseen kotiin. Kuva: Argon Audio

Useimpia kaiuttimia näin alhaisessa hintaluokassa luonnehtivat äänen värittyminen ja särinä. Mutta ei tässä. Forte A4 soi vapaasti ja neutraalisti – tuplasti kalliimpien kaiuttimien tapaan. Äänimaisema on iso ja leveä, ja syvyyttäkin on mukavasti.

mainos

Forte A4:ssä on äktiivikaiuttimina elektroninen jakosuodin ja DSP-prosessori, joka korjaa basson taajuusvastetta. Tämän ansiosta voi soittaa hieman kovemmallakin, sillä jakosuodin estää vivahteita katoamasta, eikä basson ylikuormitus aiheuta diskanttiin lähetettyä ääntä. Elektroniikan avulla basso on syvempi kuin tämänkokoisella bassoelementillä tämänkokoisessa kaapissa muuten olisi mahdollista.

Ja bassoa Forte 4 todella soittaa! Se muhisee yhtä syvältä ja yhtäläisellä paineella kuin useimmissa keskikokoisissa jalustakaiuttimissa. Jopa bassovoittoiset kappaleet kuten ARYn The Sea ja Chris Jonesin No Sanctuary Here kuulostavat täyteläisiltä ja hyvältä. Kunhan pysyy maltillisena äänenvoimakkuuden suhteen – jos volyymia nostaa keskustelutason ylle, alkaa äänestä kadota ilmaa. Eikä ihme, onhan sillä rajansa, kuinka paljon 4-tuumainen basso ilmaa liikuttaa. Soundi ei muutu kaameaksi, mutta muutoin kaunis ja vivahteikas keskirekisteri haalistuu sameaksi. Diskantti, jolla on vahvistimensa, jatkaa kirkasta soittoaan erottelevalla yläpäällään.

Jos maksaa 400 euroa kaiutinparista, on vaikea esittää kovin isoja vaatimuksia. Argon Audio Forte A4 kuitenkin täyttää toiveet ja enemmänkin. Hyvien liitäntöjen ansiosta niitä voi käyttää stereoina, joihin voi yhdistää tarpeen mukaan television ja pelikonsolin digitaalisen äänen ja CD-soittimen tai LP-soittimen analogisen äänen. Vain sisäänrakennettu striimausmahdollisuus puuttuu. Mutta suoratoisto onnistuu toki langattomasti kännykästä. Jos bassoon kaipaa enemmän painetta, voi kaiuttimiin liittää subwooferin, mutta sitten DSP-vahvistettu basso voi osoittautua liian heikoksi -. Matalinta taajuutta ei voi alentaa, joten bassoelementti työskentelee siis yhtä reippaasti, olipa subwooferia tai ei.

Jos pärjää Bluetoothia ja digitaalisia liitäntöjä, on vain hiukan kalliimmassa Fluid Audio FPX7 vähän vivahteikkaampi äänikuva. Näiden kahden vertailu on vähän hullua, sillä kohderyhmät ovat varsin erilaiset. Toinen vaihtoehto voisi olla pöytäkaiutin, kuten Dynaudio Music 1. Se tarjoaa striimauksen ja monihuonesoittomahdollisuuden, mutta stereokuvan laajuuden hinnalla.

mainos

Johtopäätökset

Argon Audio Forte A4 ei maksa paljoa mutta kuulostaa sitäkin kalliimmalta ja onnistuu haastamaan kunnianhimoisempia kaiutinmalleja. Jopa basso yllättää positiivisesti. Argonin heikkous on volyymi. 4-tuumainen bassoelementti minikaapissa ei pysty syväbassoon, vaikka vahvistintehoa ja DSP-korjausta olisi kuinka. Pienissä huoneissa ja kohtuullisella äänenvoimakkuudella Forte A4 on unelma.

Faktat

 • Elementit: 4-tuumainen basso, 1-tuumainen kupolidiskantti
 • Tyyppi: 2-tie-aktiivikaiutin, bassorefleksi
 • Taajuusalue: 50–20 000 Hz (+/-3 dB)
 • Sisäänrakennettu vahvistin: 4 x 40 wattia, D-luokka
 • Jakosuodin: 2 400 Hz, DSP-pohjainen
 • Sisääntulot: Analoginen linjasisääntulo (RCA), levysoitin (RCA), 2 x optinen digitaalinen (Toslink), Bluetooth (aptX)
 • Ulostulot: Subwoofer (RCA), kaiutin, USB 5V
 • Mitat: 14,3 x 24,0 x 19,0 cm
 • Paino: 6,7 kg (pari)
 • Väri: Musta tai valkoinen
 • Verkkosivusto: argonaudio.com

Hinta

400 €

Paras hinta

  Lisää
  Keskustelu

  Lue myös

  Hifiman HE1000se

  Suloista hulluutta

  Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

  Sony XH9005 (KD-65XH9005)

  Pleikkatelkka penkkiurheilijalle

  Sony XH9005 on hyvin varusteltu ja edullinen LCD-televisio, jonka kuvanlaatu on monella tapaa mainio – mutta ei virheetön.

  JBL Bar 9.1

  Iskevää 3D-ääntä

  JBL:n ensimmäinen Atmos-soundbar Bar 9.1 on varustettu langattomilla takakaiuttimilla. Tehoja piisaa!

  Sonos Arc

  Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

  Vihdoin Sonos on tuonut markkinoille ison soundbarin: Arc tukee Atmos-ääntä ja osaa muutaman muunkin näppärän tempun.

  LG NANO 90 (65NANO906)

  Väkevää kontrastia LCD-tv:stä

  Uusi kuvapaneeli ja parempi kirkkaudenhallinta nostavat LG NANO 90 -television parhaiden LCD-ruutujen joukkoon.

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  Vieritä ylös