Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

Testissä: 9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Julkaistu 25.04.2019 - 10:34
9 älykaiutinta
Geir Gråbein Nordby

Tämän testin tuotteet

Maailmaa muuttuu kiihtyvään tahtiin ja kodeista tulee jatkuvasti älykkäämpiä. Eri tuotteet ovat jo älykkäitä, ja nyt on aika yhdistää ne toimimaan saumattomasti. Ratkaisu on älykaiutin. Älykaiutin on kompakti kotiverkkoon liitetty laite, jota voi ohjata puheella sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta. Voit pyytää kaiutinta soittamaan suosikkibiisisi, kysyä kellonaikaa, tiedustella liikenteen ruuhkatilannetta tai päivän sääennustetta ja pyytää muistuttamaan tulevista tapaamisistasi.

Kaiutin ohjaa myös muita laitteita. Voit esimerkiksi käskeä älykaiutintasi laittamaan älykkään robotti-imurisi päälle, pyytää himmentämään valaistusta tai laittamaan Netflixin päälle ja tarkistaa, kuka soitti ovikelloa. ”Hei Google, kuinka kauan pesukoneelle vielä menee?” Kun kodin laitteet kommunikoivat keskenään, tulee elämästä yhtäkkiä jännällä tavalla helpompaa. Kaikki koneet eivät keskustele vielä saumattomasti keskenään, mutta pitkällä ollaan jo.

Yhdeksän kaiutinta, kolme järjestelmää

Älykaiuttimet toimivat johonkin kolmeen puheohjaukseen perustuen: Amazon Alexa, Google Home tai Apple HomeKit. Kaikki tekevät lähes samoja asioita ja ohjaavat samoja tuotteita, mutta ne eivät ole keskenään yhteensopivia. Tällä hetkellä laitteet ymmärtävät vain englantia.

Mainos

Otimme vertailuun yhdeksän puheohjattavaa kaiutinta, jotka käyttävät joko Google Homea tai Amazon Alexaa, ja lisäksi testasimme Apple HomePodin.

Kolmannen osapuolen valmistajat jakautuvat Amazonin ja Googlen talliin. Puheohjaustoiminnot ovat samat kuin alkuperäisissä kaiuttimissa, ja käytettävyydeltään ne ovat kehittyneitä. Eroja löytyy rakenteessa, äänenlaadussa ja muissa ominaisuuksissa, kuten akunkestossa ja vedenkestävyydessä. Sonos One on tässä mielessä erikoinen, sillä se tukee Alexaa ja se voidaan liittää osaksi Applen HomeKitiä (jolloin ohjaus on mahdollista epäsuorasti vain Apple-kaiuttimen tai iPhonen kautta). Myös tuki Google Homelle on tulossa, ja päivityksen myötä Sonoksesta tulee ainoa valmistaja, joka tarjoaa sekä Googlen että Amazonin samassa tuotteessa. Marshall Stanmore II Voicesta on olemassa kaksi versiota: Google Homelle omansa ja Amazon Alexalle omansa, mutta samassa laitteessa ei siis voi olla molempia. Testasimme tässä Google-version.

Älykkäämpi kaiutin ei takaa parempaa ääntä

Olisi helppo erehtyä kuvittelemaan, että moderni tuote tuo automaattisetsi mukanaan parempaa äänenlaatua. Näin ei välttämättä ole. Yksinkertaisimmissa kaiuttimissa on yksi täyselementti, ja mahdollisesti passiivisäteilijä tai bassorefleksiportti täyteläisemmän basson luomiseksi. Toisessa päässä janaa on puolestaan Apple HomePod, joka on varustettu useammalla elementillä ja DSP, joka säätää ääntä ympäröivän tilan mukaan soiden lähes samanlaisesti sijainnistaan riippumatta. Testimme osoitti, että kaiuttimien äänenlaadussa on eroja, ja keskimäärin laatu on samalla tasolla kuin tavallisissa kompakteissa pöytäkaiuttimissa.

Palveluiden testaamisesta

Apple tuli mukaan leikkiin melko myöhään HomePod-kaiuttimellaan ja HomeKit-älyjärjestelmällään. Tämä yhdistettynä siihen tosiasiaan, että yhtiö on erittäin tarkka verkkoturvallisuuden suhteen ja toimii hyvin suljetussa piirissä tarkoittaa, että Applen puheohjausjärjestelmään ei ole kovin montaa laitetta yhdistettävänä – paitsi jos turvautuu epävirallisiin ratkaisuihin kuten HomeBridgeen, joka yhdistää laitteita toisiinsa. Tähän mennessä kolmannen osapuolen valmistajat eivät ole saaneet lupaa tehdä täysiverisiä vaihtoehtoja Applen omalle HomePodille.

Google tuli kisaan vuoden verran Amazonin jälkeen, mutta laajensi äkkiä Home-järjestelmänsä kattavaksi ja käyttäjäystävälliseksi kokonaisuudeksi. Alexan tapaan Google Home on yhteensopiva lukuisten kolmannen osapuolten valmistamien tuotteiden kanssa. Järjestelmään voi luoda omia rutiinia, vaikkapa ”Hey Google, movie night”, jolloin systeemiin liitetyt älykotilaitteet himmentävät valaistuksen, laskevat kaihtimet ja laittavat telkkarista Netflixin päälle.

Amazon aloitti puheohjausvillityksen lanseeratessaan Echo-älykaiuttimensa ja Alexa-puheassistentin vuonna 2014. Alexa ei virallisesti toimi vielä Suomessa, joten käyttö onnistuu vain englannin-, saksan tai japanintaitoiselta. Amazon-tilin luomiseen vaaditaan lisäksi ulkomainen osoite, esimerkiksi Briteissä sijaitseva.

Kolmannen osapuolen Alexa-kaiuttimet (esimerkiksi Sonos) vaativat rekisteröitymiseen samoin osoitteen, joka ei ole Suomessa. Musiikkipalveluista Alexa toimii parhaiten Amazonin oman Music Unlimited -palvelun kassa, joka ei niin ikään toimi suomalaisen osoitteen haltijalla. Kaiken lisäksi, jos laskutusosoitteeksi saa järjestettyä vaikka Briteissä sijaitsevan kaverin osoitteen, ei maksua voi suorittaa suomalaisella luottokortilla. Alexa toimii Spotifyn kanssa, mutta silloin on aina erikseen ilmoitettava, että haluaa musiikkia soitettavan Spotifystä.

Alexa tukee monia älylaitteita, ja kun homma toimii, se toimii hyvin. Google Home tottelee satunnaisemmin: käsky, joka pari minuuttia sitten sai toimintaa aikaiseksi, ei välttämättä seuraavan kerran toimikaan. Alexassa hienoa on sekin, että imuroinnin alettua (”Ask Roomba to start cleaning”), sitä voi pyytää lopettamaan, ja Alexa osaa kysyä, haluaisitko imurin palaavan latausasemalleen. Google Home vain jättää imurin niille sijoilleen. Alexaan voi myös määritellä rutiineja, jolloin yhdellä käskyllä saa monta toimintoa suoritettua samanaikaisesti, kuten Googlessakin.

Tämän testin tuotteet

Libratone Zipp Mini 2

Termospullo soi

Libratone ui vastavirtaan termospullon näköisellä Alexa-kaiuttimellaan Zipp Mini 2. Se on kannettava, soi hienosti ja on yhdistettävissä toiseen stereoksi.

12 tunnin akunkesto tekee kaiuttimen käytöstä joustavaa. Selkeä ääni puheella ja tyydyttävä musiikilla.
Basso on vaisu eikä kaiuttimessa riitä ruuti kovempaan soittoon. Amazon Alexa ei ymmärrä suomea.
Lue koko testi

Harman Kardon Citation 100

Kaunein kakku

Citation 100 lienee luokkansa kaunein kaiutin. Äänenlaatu ei kuitenkaan ole linjassa suuremman ulkokuoren kanssa.

Kaunis villainen päällinen, tyylikäs kokonaisuus. Ääni on selkeä ja miellyttävä.
Googlen puheohjaus ei vieläkään ymmärrä suomea, vaikka ruotsi, norja ja tanska kuuluvat jo valikoimiin. Kaiutin ei soi yhtä komeasti kuin koon perusteella odottaisi.
Lue koko testi

Marshall Stanmore II Voice Google Assistant

Kirjahylly konserttisalina

Marshall soi väkevämmin kuin vastustajansa, mutta ei äänen tasapainoisuuden kustannuksella.

Muut kuulemamme älykaiuttimet eivät pysty Marshallin äänenpaineeseen. Vielä hienompaa on, että soundi on tasapainossa ja toimii myös hiljaisemman musiikin kanssa.
Soundi voi tuntua kovahkolta, eikä Marshallin ulkonäkö ole kaikkien mieleen.
Lue koko testi

Apple HomePod

Tyydyttävä Applelle

HomePodin äänenlaatu ja käytettävyys ovat hyvällä tolalla, mutta älyohjaus on jähmeää.

Vaikuttavan syvä basso ja kirkas, ilmava soundi. HomeKit toimii luotettavasti.
Järjestelmään voi liittää vasta melko vähän laitteita.
Lue koko testi

Sonos One

Älykkäämpi Sonos

Eräänä kauniina päivänä Sonos One tulee tarjoamaan sekä Google Assistantin että Amazon Alexan yhdessä paketissa. Googlea joutuu kuitenkin vielä hiukan odottamaan.

Kestää kosteutta ja soi hienosti. Tuleva päivitys tekee Sonos Onesta markkinoiden monipuolisimman älykaiuttimen.
Tällä hetkellä tukee vain Alexaa. Basso saisi olla väkevämpi.
Lue koko testi

Hama Sirium 1400ABT

Isompi kaiutin ei tarkoita isompaa ääntä

Haman pienin Alexa-kaiutin on selvästi suurempi kuin Amazon Echo, mutta ei tarjoa ääntä samassa suhteessa.

Riittävän selkeä ääni, Alexa-puheohjaus.
Koosta huolimatta ääni ei ole suurempi kuin testin pienemmillä laitteilla. Ei voida yhdistää stereoksi.
Lue koko testi

Google Home

Kattava Google

Google Home -järjestelmässä on valtavasti mahdollisuuksia, mutta kaiuttimena ei kovin ihmeellinen.

Ehkäpä markkinoiden onnistunein puheohjaus ja yhteensopivien älytuotteiden verkosto.
Basso on täyteläinen mutta pilaa puheassistentin ja uutistenlukijaan puheen. Google puhuu jo ruotsia, tanskaa ja norjaa – missä suomi viipyy?
Lue koko testi

Amazon Echo (2nd Generation)

Selvä homma

Puheassistentin selkeä ääni auttaa ylittämään kielimuurin.

Kompakti ja kivannäköinen, selkeä puhe, vakaa järjestelmä muiden laitteiden ohjaamiseen. Kaksi kaiutinta voi yhdistää stereoksi.
Soundi on kesy musiikin kuunteluun.
Lue koko testi

Kygo B9/800

Uimataitoinen älykaiutin

Kygo on tietääksemme ainoa älykaiutin, jonka voi ottaa uima-altaaseen mukaan.

Kestää upotusta metrin syvyyteen 30 minuutin ajan. Kelluu! Google Home tekee Kygo B9/800:sta jännittävän kannettavan kaiuttimen.
Ääni voi käydä rasittavaksi ajan mittaan. Paikallaan pidettävänä USB-johto törröttää pöhkösti laitteen päältä.
Lue koko testi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kannettava retrokaiutin

Soiva pokaali

Tässäkö haastaja Sonos Beamille?

Vertailussa edulliset soundbarit

Kotiteatteri kainaloon ja menoksi

Mikä äänikuva!

Ääni & Kuva
Scroll to Top