: 8 matkakaiutinta

Kannettavien kaiuttimien kunkut

Kevyet ja langattomat kaiuttimet ovat kätevä kaveri pihalle tai tien päälle.

 itemprop

Kesäisin ja lomilla musiikin ystävää kohtaa usein paha pulma: musiikki kruunaisi yhdessäolon, kun ollaan rannalla kavereiden kanssa, puistossa perheen parissa tai hotellin parvekkeella kahden kesken, mutta mistä soittaa? Kuulokkeilla kuuntelu ei toimi, jos seurueessa on enemmän kuin kaksi ihmistä, eikä kukaan ilahdu kännykän huudattamisesta täysillä. Langattomat, akkukäyttöiset ja kevyet kaiuttimet tulevat silloin todella tarpeeseen. Ja jos valitsee matkakaiuttimensa oikein, ei halua enää reissata ilman sitä.

Nämä kätevät kaiuttimet liitetään Bluetoothilla kännykkään, tablettiin tai kannettavaan tietokoneeseen, joista musiikkia soitetaan. Tämä jälkeen kaikki ääni tulee kaiuttimen kautta, jolloin sitä voi käyttää myös vaikkapa ryhmäpuheluun. Tehokkailla akuilla varustettuja kaiuttimia voi käyttää jopa puhelimen lataamiseen, jos pistorasiaa ei ole lähettyvillä.

Viime vuonna testasimme hieman suurempia langattomia kaiuttimia, joissa oli todella hyvä äänenlaatu. Tällä kertaa halusimme rajata testiin vain oikeasti mukana kuljetettaviksi soveltuvat mallit, eli sellaiset, jotka mahtuvat näppärästi laukkuun eivätkä paina kovin paljoa. Monet tämän testin laitteista ovat niin pieniä kuin olla voi akunkeston kuitenkaan kärsimättä. Hintaluokassaan ne nousevat esiin keskitasoa paremmalla äänenlaadullaan.

Langatonta sanastoa

Bluetooth – laitteiden välisen kommunikoinnin mahdollistava langaton standardi, jonka toimintasäde on tavallisesti kymmenisen metriä. Kätevä tapa liittää kännykkä langattomiin kuulokkeisiin tai kaiuttimiin. Uudempi Bluetooth ei paranna äänenlaatua mutta voi tarjota pidemmän akunkeston.

NFC – Near Field Communication. Bluetooth-laite ei NFC:tä käyttämällä tarvitse salasanasuojausta tai etsiä laitetta, vaan riittää, että NFC:tä tukevat laitteet asetetaan vierekkäin. Toimii uusimmissa puhelimissa iPhonea lukuun ottamatta.

aptX – Äänenpakkausmuoto, joka tuottaa langattomiin laitteisiin paremman äänenlaadun kuin pelkkä Bluetooth. Sekä lähettimen (kännykän) että vastaanottimen (kaiutin) täytyy tukea aptX:ää. Aptx:ää hyödyntäviä puhelimia ovat ainakin HTC One, LG:n huippumallit sekä uusimmat Samsung Galaxy ja Sony Xperia -mallit.

Testistä

Määrittelimme tarkat kriteerit rajataksemme matkakaiuttimiksi kutsumamme laitteet muista langattomista kaiuttimista. Laite ei saanut olla niin pieni, että äänenlaatu kärsii. Ei myöskään niin suuri, että käyttäjä miettisi kahdesti, viitsiikö sen ottaa mukaan piknikille. Akunkeston piti tietysti olla hyvä – eihän kaiuttimesta muuten ole mitään iloa retkellä – ja Bluetooth-liitäntä kännykkään oli ehdoton. Rajasimme hintaluokan vielä 150 euron tietämille, joka tiputti oitis huonoimmat laitteet pois olematta kuitenkaan kovin kallis.

mainos

Matkakaiuttimen pitää kestää kuljetusta, joten tutkimme laitteiden työnjälkeä ja kestävyyttä erityisen tarkasti. Käytettävyydessä huomioitiin, kuinka helppoa yhteyden muodostaminen oli kännykän kanssa, ja miten selkeät säätimet kaiuttimessa oli. Lopuksi soitimme erityylisiä mutta teknisesti laadukkaita kappaleita arvioidaksemme äänenlaatua.

mainos
 data-srcset

Iso ääni, pieni koko

X33 osoittaa suuren ja selkeän äänensä voimalla, ettei isompi aina ole parempi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Erinomainen laatutuntuma ja hyvänkokoinen matkakumppani. Helppo käyttää ja hyviä ominaisuuksia. Hyvä ääni näin pieneksi laitteeksi.
Ei tukea standardi-aptX:älle, sen sijaan käyttää omaa LDAC-äänitekniikkaansa. Kaiuttimesta ei voi ladata mobiililaitteita.
Liitännät: 3,5 mm:n sisääntulo, BT 3.0, NFC

Akku: Noin 12 tuntia

Erityistä: Kaiutinpuheluominaisuus

Mitat: 185 x 60 x 59 mm

Paino: 730 g

Hinta: 149 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Edellisen sukupolven suurempi malli SRS-X5 teki meihin suuren vaikutuksen. Nyt on aika katsastaa, vastaako tänä vuonna markkinoille tullut kannettava SRS-X33 edeltäjänsä luomiin odotuksiin. Puolta pienempi X33 on kokonsa puolensa erittäin kätevä matkakaiutin. Laitteen rakenne tuntuu olevan vahvuudeltaan suunnilleen panssarivaunun luokkaa, mutta kaiutinelementtien metalliverkot ja kumipäällysteinen ulkokuori ovat kyllä tankkia tyylikkäämmät. Pyöristetyt kulmat antavat laitteelle pehmeän ilmeen. Värivaihtoehtoina on punainen, sininen, valkoinen ja musta.

Edellisen sukupolven kiiltävä ulkopinta on poissa, joten enää ei tarvitse huolehtia sormenjälkien pyyhkimisestä. Napit on sijoitettu fiksusti, eikä niiden käyttötarkoitus jää epäselväksi, lisäksi käyttöä ohjaavat ledvalot, jotka kertovat laitteen kulloisenkin statuksen. NFC tekee kännykän yhdistämisestä vaivatonta, mutta laitteiden parittaminen onnistuu myös manuaalisesti. Kaiutinpuheluominaisuus löytyy, joten usean henkilön yhtäaikainen puhelinkeskustelu onnistuu kätevästi. Takapuolella on aux-sisääntulo ja mikro-USB-portti latausta varten.

Kaiutinelementtien pienestä koosta johtuen olimme epäileväisiä X33:n äänenlaadun suhteen. Niinpä yllätyimme iloisesti, kun laitoimme musiikin soimaan. Ääni on suuri ja kirkas ja kestää kovaakin volyymia rikkoutumatta. Basso ei ole yhtä massiivinen kuin Denon Envayassa, mutta erottuu kuitenkin rapsakasti. Meillä oli kova työ yrittäessämme löytää musiikkityyliä, joka kuulostaisi huonolta Sony X33:sta, mutta emme onnistuneet.

Johtopäätökset

Viime vuonna valitsimme Sony SRS-X5:n parhaaksi kannettavaksi langattomaksi kaiuttimeksi. Myös tänä vuonna saimme vaikuttua Sonyn ääni-insinöörien osaamisesta. Jollakin ihmeen konstilla he ovat nimittäin saaneet myös tämän todella pienen kaiuttimen soimaan suurella ja kontrolloidulla soundilla. Kovaa bassonjytkettä on kuitenkin turha odottaa. Jos kaipaat pientä ja kompaktia kaiutinta, joka on kevyt kantaa ja joka pystyy soittamaan useimpia musiikkityylejä uskottavasti, on X33 oikea valinta.

 data-srcset

Nätti ja näpsäkkä

Philipsin säänkestäviä kaiuttimia on helppo käyttää.

Ääni & Kuva kiteyttää

Yksinkertaisempaa käyttökokemusta saa hakea. Kestää vesisadetta. Rakenne on laadukas. Miellyttävän kokoinen matkakäyttöön.
Ei aptX:ää. Ei yllä tiettyjen kilpailijoidensa tasolle äänenvoimakkuudessa. Bassovoittoinen musiikki kuulostaa kesyltä.
Liitännät: 3,5 mm:n sisääntulo, BT 4.0, NFC

Akku: Noin 8 tuntia

Erityistä: IPX4-roiskesuojattu, kaiutinpuheluominaisuus

Mitat: 188 x 70 x 71 mm

Paino: 490 g

Hinta: 99 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Ison oluttölkin kokoinen BT6000 kulkee näppärästi mukana. Molempia puolia peittävä metalliverkko ja tukevat muoviosat antavat kaiuttimelle vakaan ja luotettavan tunnun. Retkelle lähtiessään ei tarvitse pelätä yllättäviä sadekuuroja, sillä kaiutin ei sellaisista ole moksiskaan. Ja kun kaveripiiri ajautuu neuvottelemaan illan suunnitelmista, antaa kaiutinpuheluominaisuus kaikille mahdollisuuden äänestää jatkopaikasta.

Muista testin kaiuttimista poiketen on BT6000:ssa vain yksi nappi. Sillä yhdistetään kaiutin ja kännykkä, mikäli puhelimesta ei löydy NFC:tä. Kaikki muu hoituu hopeanväristä säädintä kääntelemällä: kaiuttimen saa siitä päälle ja pois, ja sillä säädetään myös äänenvoimakkuutta – näin käyttö on helppoa auringon jo laskettuakin. Kumiläpällä suojatut aux-sisääntulo ja mikro-USB-portti akun lataamista varten löytyvät laitteen toisesta päästä.

Philips, jonka äänenvoimakkuuteen ja bassoon olemme usein olleet tyytyväisiä, on ottanut aivan uudenlaisen lähestymistavan tähän kaiuttimeen. Äänen saa säädettyä melko kovalle, mutta ei sellaisiin sfääreihin kuin Denon Envayalla, eikä basso ole lainkaan hallitseva. Ääni ei kuulostaa huonolta, sillä äänimaisema on varsin neutraali, mutta ei se erityisen dynaaminenkaan ole. Listahittien soittaminen onnistuu kivasti, mutta bassoahdetun elektronisen musiikin kuunteleminen jää vaisuksi.

Johtopäätökset

Philipsin kaiutin on sekä hauskan näköinen että kestävä, selviytyyhän se pikku sateestakin. Koko on juuri passeli piknik-koriin mukaan sujautettavaksi. Bilekäyttöön kaiuttimen basso on turhan heiveröinen tanssittaakseen jengiä, mutta taustamusiikin soittamiseen Philips BT6000B sopii mainiosti.

 data-srcset
SMS Audio portable Wireless Speaker
Rohkea design ja pakkauksessa komeilevat rap-artistit eivät valitettavasti kerro äänenlaadusta mitään.
 data-srcset
Monster Superstar Backfloat
Suurin yllätys ei ole Monsterin hienot äänivarat, vaan se, että se kelluu!
 data-srcset
LG Music Flow H4
H4 lähtee mukaan matkallekin mutta se on selvästi tarkoitettu kotikäyttöön.
 data-srcset
JBL Charge 2+
JBL on ottanut vaikuttavia edistysaskelia edellisvuoden malliinsa verrattuna ja nousee näin yhdeksi suosikiksemme.
 data-srcset
Bose Soundlink Colour
Värikäs ja yksinkertainen kaiutin kuulostaa hyvältä mutta ei ole niin monipuolinen kuin kilpailijansa.
 data-srcset
Denon Envaya
Jykevä laite, jonka kanuunankaltainen basso voi tosin pidemmän päälle alkaa tuntua rasittavalta.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös