8 matkakaiutinta

 itemprop
8 matkakaiutinta

Kannettavien kaiuttimien kunkut

Kevyet ja langattomat kaiuttimet ovat kätevä kaveri pihalle tai tien päälle.

Kesäisin ja lomilla musiikin ystävää kohtaa usein paha pulma: musiikki kruunaisi yhdessäolon, kun ollaan rannalla kavereiden kanssa, puistossa perheen parissa tai hotellin parvekkeella kahden kesken, mutta mistä soittaa? Kuulokkeilla kuuntelu ei toimi, jos seurueessa on enemmän kuin kaksi ihmistä, eikä kukaan ilahdu kännykän huudattamisesta täysillä. Langattomat, akkukäyttöiset ja kevyet kaiuttimet tulevat silloin todella tarpeeseen. Ja jos valitsee matkakaiuttimensa oikein, ei halua enää reissata ilman sitä.

Nämä kätevät kaiuttimet liitetään Bluetoothilla kännykkään, tablettiin tai kannettavaan tietokoneeseen, joista musiikkia soitetaan. Tämä jälkeen kaikki ääni tulee kaiuttimen kautta, jolloin sitä voi käyttää myös vaikkapa ryhmäpuheluun. Tehokkailla akuilla varustettuja kaiuttimia voi käyttää jopa puhelimen lataamiseen, jos pistorasiaa ei ole lähettyvillä.

Viime vuonna testasimme hieman suurempia langattomia kaiuttimia, joissa oli todella hyvä äänenlaatu. Tällä kertaa halusimme rajata testiin vain oikeasti mukana kuljetettaviksi soveltuvat mallit, eli sellaiset, jotka mahtuvat näppärästi laukkuun eivätkä paina kovin paljoa. Monet tämän testin laitteista ovat niin pieniä kuin olla voi akunkeston kuitenkaan kärsimättä. Hintaluokassaan ne nousevat esiin keskitasoa paremmalla äänenlaadullaan.

Langatonta sanastoa

Bluetooth – laitteiden välisen kommunikoinnin mahdollistava langaton standardi, jonka toimintasäde on tavallisesti kymmenisen metriä. Kätevä tapa liittää kännykkä langattomiin kuulokkeisiin tai kaiuttimiin. Uudempi Bluetooth ei paranna äänenlaatua mutta voi tarjota pidemmän akunkeston.

NFC – Near Field Communication. Bluetooth-laite ei NFC:tä käyttämällä tarvitse salasanasuojausta tai etsiä laitetta, vaan riittää, että NFC:tä tukevat laitteet asetetaan vierekkäin. Toimii uusimmissa puhelimissa iPhonea lukuun ottamatta.

aptX – Äänenpakkausmuoto, joka tuottaa langattomiin laitteisiin paremman äänenlaadun kuin pelkkä Bluetooth. Sekä lähettimen (kännykän) että vastaanottimen (kaiutin) täytyy tukea aptX:ää. Aptx:ää hyödyntäviä puhelimia ovat ainakin HTC One, LG:n huippumallit sekä uusimmat Samsung Galaxy ja Sony Xperia -mallit.

Testistä

Määrittelimme tarkat kriteerit rajataksemme matkakaiuttimiksi kutsumamme laitteet muista langattomista kaiuttimista. Laite ei saanut olla niin pieni, että äänenlaatu kärsii. Ei myöskään niin suuri, että käyttäjä miettisi kahdesti, viitsiikö sen ottaa mukaan piknikille. Akunkeston piti tietysti olla hyvä – eihän kaiuttimesta muuten ole mitään iloa retkellä – ja Bluetooth-liitäntä kännykkään oli ehdoton. Rajasimme hintaluokan vielä 150 euron tietämille, joka tiputti oitis huonoimmat laitteet pois olematta kuitenkaan kovin kallis.

mainos

Matkakaiuttimen pitää kestää kuljetusta, joten tutkimme laitteiden työnjälkeä ja kestävyyttä erityisen tarkasti. Käytettävyydessä huomioitiin, kuinka helppoa yhteyden muodostaminen oli kännykän kanssa, ja miten selkeät säätimet kaiuttimessa oli. Lopuksi soitimme erityylisiä mutta teknisesti laadukkaita kappaleita arvioidaksemme äänenlaatua.

mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
X33 osoittaa suuren ja selkeän äänensä voimalla, ettei isompi aina ole parempi.

Edellisen sukupolven suurempi malli SRS-X5 teki meihin suuren vaikutuksen. Nyt on aika katsastaa, vastaako tänä vuonna markkinoille tullut kannettava SRS-X33 edeltäjänsä luomiin odotuksiin. Puolta pienempi X33 on kokonsa puolensa erittäin kätevä matkakaiutin. Laitteen rakenne tuntuu olevan vahvuudeltaan suunnilleen panssarivaunun luokkaa, mutta kaiutinelementtien metalliverkot ja kumipäällysteinen ulkokuori ovat kyllä tankkia tyylikkäämmät. Pyöristetyt kulmat antavat laitteelle pehmeän ilmeen. Värivaihtoehtoina on punainen, sininen, valkoinen ja musta.

Edellisen sukupolven kiiltävä ulkopinta on poissa, joten enää ei tarvitse huolehtia sormenjälkien pyyhkimisestä. Napit on sijoitettu fiksusti, eikä niiden käyttötarkoitus jää epäselväksi, lisäksi käyttöä ohjaavat ledvalot, jotka kertovat laitteen kulloisenkin statuksen. NFC tekee kännykän yhdistämisestä vaivatonta, mutta laitteiden parittaminen onnistuu myös manuaalisesti. Kaiutinpuheluominaisuus löytyy, joten usean henkilön yhtäaikainen puhelinkeskustelu onnistuu kätevästi. Takapuolella on aux-sisääntulo ja mikro-USB-portti latausta varten.

Kaiutinelementtien pienestä koosta johtuen olimme epäileväisiä X33:n äänenlaadun suhteen. Niinpä yllätyimme iloisesti, kun laitoimme musiikin soimaan. Ääni on suuri ja kirkas ja kestää kovaakin volyymia rikkoutumatta. Basso ei ole yhtä massiivinen kuin Denon Envayassa, mutta erottuu kuitenkin rapsakasti. Meillä oli kova työ yrittäessämme löytää musiikkityyliä, joka kuulostaisi huonolta Sony X33:sta, mutta emme onnistuneet.

Johtopäätökset

Viime vuonna valitsimme Sony SRS-X5:n parhaaksi kannettavaksi langattomaksi kaiuttimeksi. Myös tänä vuonna saimme vaikuttua Sonyn ääni-insinöörien osaamisesta. Jollakin ihmeen konstilla he ovat nimittäin saaneet myös tämän todella pienen kaiuttimen soimaan suurella ja kontrolloidulla soundilla. Kovaa bassonjytkettä on kuitenkin turha odottaa. Jos kaipaat pientä ja kompaktia kaiutinta, joka on kevyt kantaa ja joka pystyy soittamaan useimpia musiikkityylejä uskottavasti, on X33 oikea valinta.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm:n sisääntulo, BT 3.0, NFC

Akku: Noin 12 tuntia

Erityistä: Kaiutinpuheluominaisuus

Mitat: 185 x 60 x 59 mm

Paino: 730 g

Hinta: 149 €


PlusErinomainen laatutuntuma ja hyvänkokoinen matkakumppani. Helppo käyttää ja hyviä ominaisuuksia. Hyvä ääni näin pieneksi laitteeksi.
MiinusEi tukea standardi-aptX:älle, sen sijaan käyttää omaa LDAC-äänitekniikkaansa. Kaiuttimesta ei voi ladata mobiililaitteita.
 data-srcset
Philipsin säänkestäviä kaiuttimia on helppo käyttää.

Ison oluttölkin kokoinen BT6000 kulkee näppärästi mukana. Molempia puolia peittävä metalliverkko ja tukevat muoviosat antavat kaiuttimelle vakaan ja luotettavan tunnun. Retkelle lähtiessään ei tarvitse pelätä yllättäviä sadekuuroja, sillä kaiutin ei sellaisista ole moksiskaan. Ja kun kaveripiiri ajautuu neuvottelemaan illan suunnitelmista, antaa kaiutinpuheluominaisuus kaikille mahdollisuuden äänestää jatkopaikasta.

Muista testin kaiuttimista poiketen on BT6000:ssa vain yksi nappi. Sillä yhdistetään kaiutin ja kännykkä, mikäli puhelimesta ei löydy NFC:tä. Kaikki muu hoituu hopeanväristä säädintä kääntelemällä: kaiuttimen saa siitä päälle ja pois, ja sillä säädetään myös äänenvoimakkuutta – näin käyttö on helppoa auringon jo laskettuakin. Kumiläpällä suojatut aux-sisääntulo ja mikro-USB-portti akun lataamista varten löytyvät laitteen toisesta päästä.

Philips, jonka äänenvoimakkuuteen ja bassoon olemme usein olleet tyytyväisiä, on ottanut aivan uudenlaisen lähestymistavan tähän kaiuttimeen. Äänen saa säädettyä melko kovalle, mutta ei sellaisiin sfääreihin kuin Denon Envayalla, eikä basso ole lainkaan hallitseva. Ääni ei kuulostaa huonolta, sillä äänimaisema on varsin neutraali, mutta ei se erityisen dynaaminenkaan ole. Listahittien soittaminen onnistuu kivasti, mutta bassoahdetun elektronisen musiikin kuunteleminen jää vaisuksi.

Johtopäätökset

Philipsin kaiutin on sekä hauskan näköinen että kestävä, selviytyyhän se pikku sateestakin. Koko on juuri passeli piknik-koriin mukaan sujautettavaksi. Bilekäyttöön kaiuttimen basso on turhan heiveröinen tanssittaakseen jengiä, mutta taustamusiikin soittamiseen Philips BT6000B sopii mainiosti.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm:n sisääntulo, BT 4.0, NFC

Akku: Noin 8 tuntia

Erityistä: IPX4-roiskesuojattu, kaiutinpuheluominaisuus

Mitat: 188 x 70 x 71 mm

Paino: 490 g

Hinta: 99 €


PlusYksinkertaisempaa käyttökokemusta saa hakea. Kestää vesisadetta. Rakenne on laadukas. Miellyttävän kokoinen matkakäyttöön.
MiinusEi aptX:ää. Ei yllä tiettyjen kilpailijoidensa tasolle äänenvoimakkuudessa. Bassovoittoinen musiikki kuulostaa kesyltä.
 data-srcset
H4 lähtee mukaan matkallekin mutta se on selvästi tarkoitettu kotikäyttöön.

H4 on oikeastaan LG:n Music Flow -monihuonejärjestelmän pienin malli (testasimme H3:n ja H7:n huhtikuun numerossa). Otimme sen kuitenkin mukaan testiin, sillä akun, Bluetoothin ja kokonsa puolesta se on verrattavissa testin muihin kaiuttimiin. Rakenne on jämäkkä, laatu hyvä ja viimeistely kohdillaan hopeanvärisine muovikuorineen ja etu- ja takaosat peittävine metalliverkkoineen. Painonsa ansiosta kaiutin pysyy vakaasti paikoillaan, mutta se on tietysti huono puoli, jos laitteen haluaisi ottaa mukaan retkelle. Tämä ei kuitenkaan liene valmistajan alkuperäinen tarkoituskaan.

Suurin osa säätimistä liittyy monihuonejärjestelmän käyttöön, joten emme käsittele niitä tässä. Bluetoothia ohjataan kätevästä kontrollipaneelista, joka sijaitsee laitteen päällä. Sivuilta löytyvät ulkoisten äänilähteiden sisääntulot ja verkkoliitäntä. Valitettavasti liitäntä ei onnistu standardikaapelilla, mutta se annettakoon tälle mallille anteeksi. Myäksään NFC:tä ei löydy, mikä oli harmi, sillä jouduimme kokeilemaan muutaman kerran ennen kuin onnistuimme luomaan yhteyden manuaalisesti.

Kaikesta huomaa, että H4 on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä muiden kaiuttimien kanssa. Se sopisi joko stereoparin toiseksi osaksi tai kotiteatterijärjestelmän takakaiuttimeksi. Yksinään siitä lähtevä ääni on ohuehko ja kaipaa vahvistusta muilta. Bassoa ei ole nimeksikään. Volyymiä lisäämällä ääni muuttuu sulkeutuneeksi ja junnaavaksi mutta basson syvyys ei seuraa mukana. Emme suosittelisi kuuntelemaan tällä kuin hyvin rauhallista musiikkia.

Johtopäätökset

Paperilla Music Flow H4 kuulostaa siltä, että se sopisi mainiosti matkakaiuttimeksi: onhan siinä akku, Bluetooth ja se on pieni. Kuitenkin lähes kaikki sen ominaisuuksista ovat käytettävissä vain kotioloissa, kun laite on liitetty verkkoon osana LG:n monihuonejärjestelmää. Ilman toisten kaiuttimien apua se ei jaksa tuottaa suurta äänimaisemaa, vaan soundi on suljettu ja basso pihisee heikosti.

Faktat

Liitännät: 3,5 mm in, BT, Wifi

Akunkesto: Noin 6 tuntia

Erityistä: Multiroom, stereo, Google Cast

Mitat: 194 x 64 x 70 mm

Paino: 800 g

Hinta: 250 €


PlusVoidaan liittää LG:n monihuonejärjestelmään. Kotiverkossa saa paljon ominaisuuksia käyttöön.
MiinusOminaisuuksista ei ole paljon iloa kodin ulkopuolella. Ääni ei itsessään ole järin voimakas.
 data-srcset
SMS Audio portable Wireless Speaker
Rohkea design ja pakkauksessa komeilevat rap-artistit eivät valitettavasti kerro äänenlaadusta mitään.
 data-srcset
Monster Superstar Backfloat
Suurin yllätys ei ole Monsterin hienot äänivarat, vaan se, että se kelluu!
 data-srcset
JBL Charge 2+
JBL on ottanut vaikuttavia edistysaskelia edellisvuoden malliinsa verrattuna ja nousee näin yhdeksi suosikiksemme.
 data-srcset
Bose Soundlink Colour
Värikäs ja yksinkertainen kaiutin kuulostaa hyvältä mutta ei ole niin monipuolinen kuin kilpailijansa.
 data-srcset
Denon Envaya
Jykevä laite, jonka kanuunankaltainen basso voi tosin pidemmän päälle alkaa tuntua rasittavalta.
  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

   data-src

  Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

   data-src

  Testasimme Bluetooth-kaiuttimia, jotka miellyttävät sekä korvaa että lompakkoa.

  Ultimate Ears Wonderboom

  Wonderboom pistää bileet pystyyn rannalla, suihkussa ja altaalla.

  6 matkakaiutinta

  Pienen ja kannettavan kaiuttimen kanssa ei tarvitse tyytyä suuriin kompromisseihin äänenlaadun kannalta.

   data-src

  Ole naapuruston kunkku ja ota kannettava Bluetooth-kaiutin mukaan bileisiin.

   data-src

  Kevyet ja langattomat kaiuttimet ovat kätevä kaveri pihalle tai tien päälle.

   data-src

  Nämä kaiuttimet kuulostavat niin hyvältä, että vanhat kotistereot voi viedä keräykseen.

   data-src

  Musiikki mukaan lomalle! Vettä kestävät matkakaiuttimet pitävät huolen kesäviihteestä.

  Vieritä ylös