8 Bluetooth-kaiutinta

 itemprop
8 Bluetooth-kaiutinta

Parasta langatonta ääntä kotiin

Nämä kaiuttimet kuulostavat niin hyvältä, että vanhat kotistereot voi viedä keräykseen.

Langattomat kaiuttimet ovat nyt alan kuuminta kamaa, olipa sitten kyse yksittäisestä kaiuttimesta, joka soittaa musiikkia kännykästä tai kokonaisista monihuonejärjestelmistä. Uusien malleja virtaa markkinoille sellaista tahtia, että meillä on täysi työ ehtiä testaamaan niitä! Aiemmin tänä vuonna vertailimme erilaisia monihuonejärjestelmiä, laukkuun sujahtavia matkakaiuttimia sekä hieman tyyriimpiä Bluetooth-kaiuttimia.

Tällä kertaa testipöydälle päätyi kotona käytettäviä kaiuttimia. Langattomuuden etu näissä on siis ennen kaikkea helppo yhdistettävyys soittimen kanssa, ei niinkään se, että itse kaiutinta olisi tarvetta kuljetella ympäriinsä. Poikkeuksiakin on: joissakin testatuissa malleissa on akku, joka mahdollistaa kaiuttimen ottamisen mukaan vaikka parvekkeelle kahvihetkeä ilostuttamaan tai autotalliin hommia tahdittamaan. Lomareissuun sopivaa kaiutinta etsivän kannattaa kuitenkin lukaista varsinainen matkakaiutintestimme kesänumerostamme.

Muista, että kännykkä ei ole ainoa vaihtoehto musiikin soittamiseen, vaan yhtä hyvin tehtävään sopii vaikka kannettava tietokone, jossa on Bluetooth. Kokosimme tähän loppuun vielä listan keskeisistä termeistä, jotka toistuvat testissä.

Langatonta sanastoa

Bluetooth – laitteiden välisen kommunikoinnin mahdollistava langaton standardi, jonka toimintasäde on tavallisesti kymmenisen metriä. Kätevä tapa liittää kännykkä langattomiin kuulokkeisiin tai kaiuttimiin.

NFC – Near Field Communication. Bluetooth-laite ei NFC:tä käyttämällä tarvitse salasanasuojausta tai etsiä laitetta, vaan riittää, että NFC:tä tukevat laitteet asetetaan vierekkäin. Toimii uusimmissa puhelimissa iPhonea lukuun ottamatta.

aptX – Äänenpakkausmuoto, joka tuottaa langattomiin laitteisiin paremman äänenlaadun kuin pelkkä Bluetooth. Sekä lähettimen (kännykän) että vastaanottimen (kaiutin) täytyy tukea aptX:ää. Aptx:ää hyödyntäviä puhelimia ovat ainakin HTC One, Galaxy S ja Sony Xperia Z Ultra ja Z2.

AirPlay – Applen standardi musiikiin striimaukseen, eli toimii vain Applen mobiililaitteiden ja tietokoneiden kanssa. Käyttää wifiä, joka tarjoaa enemmän kaistaa ja parempaa laatua kuin Bluetooth.

mainos

Testistä

Tämä testi keskittyy kotona käytettäviin langattomiin kaiuttimiin. Vaikka joissakin kaiuttimissa on myös akku, ovat ne lähtökohtaisesti liian suuria laukussa kanniskeltaviksi.

mainos

Tässä hintaluokassa kaiuttimet kuulostavat useimpien korvaan niin hyvältä, että langattomalla voi huoletta korvata vanhat stereot. Olemme kiinnittäneet huomiota käytön ja asennuksen helppouteen, ominaisuuksiin sekä liitäntämahdollisuuksiin. Äänen laatua on testattu kuuntelemalla teknisesti laadukasta musiikkia, jonka siirtoon on käytetty parasta mahdollista yhteyttä. Loppuluokituksessa on huomioitu myös hinta.

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Massiivinen soundi ja useat liitäntämahdollisuudet nostivat X77:n testin voittajaksi.

Sonyn X-sarjalla on tapana vakuuttaa meidät testeissämme. X33 voi tämän vuoden kaiutintestin, ja nyt testivuorossa on suurempi X77. Suorakulmainen malli pyöristettyine reunoineen on tuttu jo edellisestä. Muovista huolimatta tuntuma ei ole heiveröinen: kun laitetta yrittää nostaa, huomaa heti, ettei kyse ole mistään muovipullosta! Tehokas akku tuo ainakin painoa. Takaosasta löytyy USB-latausportti ja taitettava antenni paremman wifi-signaalin vastaanottamiseksi.

Kuva: Valmistaja

X77 ei ole pelkkä Bluetooth-kaiutin, vaan sen voi yhdistää myös Sonyn uudempiin kaiuttimiin ja SoundBar-kotiteatterijärjestelmään monihuonejärjestelmän aikaansaamiseksi. Sonyn sovelluksella voi monihuoneasetukseen lisäksi valita halutun liitännän kaiuttimelle. X77 on myös testin ainoa kaiutin, jossa on tuki Spotify Connectille, Google Castille ja AirPlaylle! Jos ei jaksa tuijottaa kännykän ruutua, voi äänilähteen valita ja äänenvoimakkuutta säätää myös laitteen yläosassa olevia kosketusnappeja käyttämällä.

Kaiuttimessa on aptX:n sijaan harvinaisempi LDAP-tuki, joka tarjoaa niinikään parempaa äänenlaatua Bluetoothia käyttäessä. Sony on rakentanut kaiuttimeen myös useita ääntä vahvistavia teknologioita purkaakseen pakatun äänen – ja onnistuu siinä hienosti. X77:n soundi on iso ja täyteläinen, ja yllättävän syvä basso tärisyttää pöytää. Kilpailijoistaan poiketen Sonylla ei ole huomattavia puutteita, vaan se saa erityylisen musiikin kuulostamaan juuri siltä miltä pitääkin.

Johtopäätökset

Ainona testatuista Sony X77 tukee laajasti erilaisia äänensiirtotekniikoita. Bluetoothin lisäksi voi käyttää Spotify Connectia, Google Castia ja AirPlaytä. Lisäksi kaiuttimen saa liitettyä Sonyn monihuonejärjestelmään. Huomaamattoman ulkonäkönsä, suhteellisen pienen kokonsa ja akkunsa ansiosta laite on myös erittäin käytännöllinen. Soundi on voimallinen ja läsnä olematta liioitteleva. Kaiken huipuksi X77 kuulostaa hyvältä musiikin lajista riippumatta.

Kuva: Valmistaja

Faktat

Ulostulo: 40 W

Liitäntä: BT, Wifi, Ethernet, Aux

Akku: 10 tuntia

Mitat: 30 x 13 x 6 cm

Hinta: 289 €


PlusVoimakas soundi kompaktista koostaan huolimatta. Useita liitäntävaihtoehtoja. Voidaan kytkeä monihuonejärjestelmään.
MiinusKiiltävä muovipinta paljastaa sormenjäljet armottomasti.
 data-srcset
Philipsin kaiuttimet sopivat paremmin television katseluun kuin musiikinkuunteluun.

Philipsin Fidelio-sarjan tuotteet ovat tulleet tunnetuksi hyvästä laadustaan ja etenkin äänenlaadustaan. BTS7000 on hieman erilainen kaiutinpari, joka tarjoaa langattomuuden lisäksi muitakin etuja. Ne on ajateltu sijoitettavaksi television molemmin puolin ja soittamaan parempaa tv-ääntä mutta myös toimimaan kodin musiikkikeskuksena. Ne vaativat hieman tilaa ympärilleen, sillä vaikka ne ovatkin leveyssuunnassa hoikat, ne ovat melko korkeat. Puuviimeistely ja kaiutinkangas ovat kuitenkin hyvin tehdyt, joten muotoilu kestää katseet.

Televisiokaiuttimena toimimista avittavat takapuolen sisääntulot, joista löytyy kahden digitaalisen kaapelipaikan lisäksi HDMI. Näin kaiuttimet yhdistyvät kätevästi sekä vahvistimeen että televisioon. Kaiuttimista löytyy jopa tuki Dolby Digitalille. Tietysti myös musiikin kuunteleminen laitteilla onnistuu Bluetoothin ja näppärän NFC-yhdistämisen avulla. Toisen kaiuttimen puupaneeliin on sijoitettu volyymisäädin sekä äänilähteiden valintasäätimet.

Televisiokäytössä kaiuttimet tuottavat ison äänimaailman, joka tuntuu täyttävän koko huoneen ja luo elokuvateatterimaista tunnelmaa. Avarasta äänimaisemasta erottaa helposti yksittäiset äänet ja diskantti luo hyvin yksityiskohtia. Musiikinkuuntelussa BTS7000 ei toimi yhtä hyvin. Bassossa ei riitä ytyä ja se tuntuu hieman jumittavalta. Etenkin akustisen musiikin kohdalla keskirekisteri kuuluu tulevan etäältä, mikä ei luo aitoa läsnäolon tuntua musiikkiin.

Kuva: Valmistaja

 

Johtopäätökset

Jos kaipaat parempaa äänenlaatua television katseluun, on Philips BTS7000 hyvä valinta. Digitaalisten audioliitäntöjen ansiosta ääni siirtyy parhaalla mahdollisella laadulla. Kaiuttimet ovat melko suuret, joten televisiotasonkin kannattaa olla kookas, jotteivät kaiuttimet pistä silmään. Elokuvien ääni on täyteläinen ja suuri. Musiikinkuuntelussa kaiuttimet eivät kuitenkaan pääse oikeuksiinsa, ja koska se on tämän testin arviointikohde, ei pisteitä voi valitettavasti antaa enempää.

Faktat

Ulostulo: 100 W

Liitännät: BT, HDMI, 2 x digital, Aux

Akku: -

Mitat: 16 x 30 x 16 cm

Hinta: 250 €


PlusPaljon liitäntämahdollisuuksia, mikä mahdollistaa kaiuttimen käytön television stereoina. Tyylikäs puukuori ja nerokkaasti kätketyt säätimet.
MiinusEi hienovaraisimmasta päästä televisiokaiuttimeksi. Ei paras valinta musiikinkuunteluun.
 data-srcset
Samsung R6 Multiroom 360
Samsungin futuristinen monihuonekaiutin toimii hyvin myös yksinään.
 data-srcset
Marshall Kilburn
Marshallin Kilburn muuntuu myös kannettavaksi retkikaiuttimeksi.
 data-srcset
Harman Kardon Onyx Studio
Onyx Studio on edullinen ja tyylikäs kaiutin, joka valitettavasti on hukannut edeltäjänsä hienoudet.
 data-srcset
Geneva Lab Aerosphere Small
Genevan veistoksellinen kaiutin levittää sulosointujaan kaikkiin ilmansuuntiin, mutta tarvitsee bassoa varten hieman apuja isoveljeltään.
 data-srcset
Denon Heos 1
Denon Heos 1 toimii hyvin osana monihuonejärjestelmää, mutta yksinään sillä ei niinkään ole arvoa.
 data-srcset
Audion Pro Addon T14
Audio Pro on aikamoinen velho – on nimittäin täyttä taikaa, että näin pienestä kaiuttimesta lähtee näin mojovat bassot!
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Beosound A1 2nd Gen

  Taskuklassikon paranneltu versio

  Bang & Olufsenin A1 on yhä markkinoiden parhaita pieniä Bluetooth-kaiuttimia, ja nyt siitä on saatu kestävämpi ja muutenkin parempi uusi versio.

  Vieritä ylös