: 8 Bluetooth-kaiutinta

Parasta langatonta ääntä kotiin

Nämä kaiuttimet kuulostavat niin hyvältä, että vanhat kotistereot voi viedä keräykseen.

 itemprop

Langattomat kaiuttimet ovat nyt alan kuuminta kamaa, olipa sitten kyse yksittäisestä kaiuttimesta, joka soittaa musiikkia kännykästä tai kokonaisista monihuonejärjestelmistä. Uusien malleja virtaa markkinoille sellaista tahtia, että meillä on täysi työ ehtiä testaamaan niitä! Aiemmin tänä vuonna vertailimme erilaisia monihuonejärjestelmiä, laukkuun sujahtavia matkakaiuttimia sekä hieman tyyriimpiä Bluetooth-kaiuttimia.

Tällä kertaa testipöydälle päätyi kotona käytettäviä kaiuttimia. Langattomuuden etu näissä on siis ennen kaikkea helppo yhdistettävyys soittimen kanssa, ei niinkään se, että itse kaiutinta olisi tarvetta kuljetella ympäriinsä. Poikkeuksiakin on: joissakin testatuissa malleissa on akku, joka mahdollistaa kaiuttimen ottamisen mukaan vaikka parvekkeelle kahvihetkeä ilostuttamaan tai autotalliin hommia tahdittamaan. Lomareissuun sopivaa kaiutinta etsivän kannattaa kuitenkin lukaista varsinainen matkakaiutintestimme kesänumerostamme.

Muista, että kännykkä ei ole ainoa vaihtoehto musiikin soittamiseen, vaan yhtä hyvin tehtävään sopii vaikka kannettava tietokone, jossa on Bluetooth. Kokosimme tähän loppuun vielä listan keskeisistä termeistä, jotka toistuvat testissä.

Langatonta sanastoa

Bluetooth – laitteiden välisen kommunikoinnin mahdollistava langaton standardi, jonka toimintasäde on tavallisesti kymmenisen metriä. Kätevä tapa liittää kännykkä langattomiin kuulokkeisiin tai kaiuttimiin.

NFC – Near Field Communication. Bluetooth-laite ei NFC:tä käyttämällä tarvitse salasanasuojausta tai etsiä laitetta, vaan riittää, että NFC:tä tukevat laitteet asetetaan vierekkäin. Toimii uusimmissa puhelimissa iPhonea lukuun ottamatta.

aptX – Äänenpakkausmuoto, joka tuottaa langattomiin laitteisiin paremman äänenlaadun kuin pelkkä Bluetooth. Sekä lähettimen (kännykän) että vastaanottimen (kaiutin) täytyy tukea aptX:ää. Aptx:ää hyödyntäviä puhelimia ovat ainakin HTC One, Galaxy S ja Sony Xperia Z Ultra ja Z2.

AirPlay – Applen standardi musiikiin striimaukseen, eli toimii vain Applen mobiililaitteiden ja tietokoneiden kanssa. Käyttää wifiä, joka tarjoaa enemmän kaistaa ja parempaa laatua kuin Bluetooth.

mainos

Testistä

Tämä testi keskittyy kotona käytettäviin langattomiin kaiuttimiin. Vaikka joissakin kaiuttimissa on myös akku, ovat ne lähtökohtaisesti liian suuria laukussa kanniskeltaviksi.

mainos

Tässä hintaluokassa kaiuttimet kuulostavat useimpien korvaan niin hyvältä, että langattomalla voi huoletta korvata vanhat stereot. Olemme kiinnittäneet huomiota käytön ja asennuksen helppouteen, ominaisuuksiin sekä liitäntämahdollisuuksiin. Äänen laatua on testattu kuuntelemalla teknisesti laadukasta musiikkia, jonka siirtoon on käytetty parasta mahdollista yhteyttä. Loppuluokituksessa on huomioitu myös hinta.

 data-srcset

Musiikkia monoliitistä

Massiivinen soundi ja useat liitäntämahdollisuudet nostivat X77:n testin voittajaksi.

Ääni & Kuva kiteyttää

Voimakas soundi kompaktista koostaan huolimatta. Useita liitäntävaihtoehtoja. Voidaan kytkeä monihuonejärjestelmään.
Kiiltävä muovipinta paljastaa sormenjäljet armottomasti.
Ulostulo: 40 W

Liitäntä: BT, Wifi, Ethernet, Aux

Akku: 10 tuntia

Mitat: 30 x 13 x 6 cm

Hinta: 289 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Sonyn X-sarjalla on tapana vakuuttaa meidät testeissämme. X33 voi tämän vuoden kaiutintestin, ja nyt testivuorossa on suurempi X77. Suorakulmainen malli pyöristettyine reunoineen on tuttu jo edellisestä. Muovista huolimatta tuntuma ei ole heiveröinen: kun laitetta yrittää nostaa, huomaa heti, ettei kyse ole mistään muovipullosta! Tehokas akku tuo ainakin painoa. Takaosasta löytyy USB-latausportti ja taitettava antenni paremman wifi-signaalin vastaanottamiseksi.

Kuva: Valmistaja

X77 ei ole pelkkä Bluetooth-kaiutin, vaan sen voi yhdistää myös Sonyn uudempiin kaiuttimiin ja SoundBar-kotiteatterijärjestelmään monihuonejärjestelmän aikaansaamiseksi. Sonyn sovelluksella voi monihuoneasetukseen lisäksi valita halutun liitännän kaiuttimelle. X77 on myös testin ainoa kaiutin, jossa on tuki Spotify Connectille, Google Castille ja AirPlaylle! Jos ei jaksa tuijottaa kännykän ruutua, voi äänilähteen valita ja äänenvoimakkuutta säätää myös laitteen yläosassa olevia kosketusnappeja käyttämällä.

Kaiuttimessa on aptX:n sijaan harvinaisempi LDAP-tuki, joka tarjoaa niinikään parempaa äänenlaatua Bluetoothia käyttäessä. Sony on rakentanut kaiuttimeen myös useita ääntä vahvistavia teknologioita purkaakseen pakatun äänen – ja onnistuu siinä hienosti. X77:n soundi on iso ja täyteläinen, ja yllättävän syvä basso tärisyttää pöytää. Kilpailijoistaan poiketen Sonylla ei ole huomattavia puutteita, vaan se saa erityylisen musiikin kuulostamaan juuri siltä miltä pitääkin.

Johtopäätökset

Ainona testatuista Sony X77 tukee laajasti erilaisia äänensiirtotekniikoita. Bluetoothin lisäksi voi käyttää Spotify Connectia, Google Castia ja AirPlaytä. Lisäksi kaiuttimen saa liitettyä Sonyn monihuonejärjestelmään. Huomaamattoman ulkonäkönsä, suhteellisen pienen kokonsa ja akkunsa ansiosta laite on myös erittäin käytännöllinen. Soundi on voimallinen ja läsnä olematta liioitteleva. Kaiken huipuksi X77 kuulostaa hyvältä musiikin lajista riippumatta.

Kuva: Valmistaja

 data-srcset

Stereo television kaveriksi

Philipsin kaiuttimet sopivat paremmin television katseluun kuin musiikinkuunteluun.

Ääni & Kuva kiteyttää

Paljon liitäntämahdollisuuksia, mikä mahdollistaa kaiuttimen käytön television stereoina. Tyylikäs puukuori ja nerokkaasti kätketyt säätimet.
Ei hienovaraisimmasta päästä televisiokaiuttimeksi. Ei paras valinta musiikinkuunteluun.
Ulostulo: 100 W

Liitännät: BT, HDMI, 2 x digital, Aux

Akku: -

Mitat: 16 x 30 x 16 cm

Hinta: 250 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Philipsin Fidelio-sarjan tuotteet ovat tulleet tunnetuksi hyvästä laadustaan ja etenkin äänenlaadustaan. BTS7000 on hieman erilainen kaiutinpari, joka tarjoaa langattomuuden lisäksi muitakin etuja. Ne on ajateltu sijoitettavaksi television molemmin puolin ja soittamaan parempaa tv-ääntä mutta myös toimimaan kodin musiikkikeskuksena. Ne vaativat hieman tilaa ympärilleen, sillä vaikka ne ovatkin leveyssuunnassa hoikat, ne ovat melko korkeat. Puuviimeistely ja kaiutinkangas ovat kuitenkin hyvin tehdyt, joten muotoilu kestää katseet.

Televisiokaiuttimena toimimista avittavat takapuolen sisääntulot, joista löytyy kahden digitaalisen kaapelipaikan lisäksi HDMI. Näin kaiuttimet yhdistyvät kätevästi sekä vahvistimeen että televisioon. Kaiuttimista löytyy jopa tuki Dolby Digitalille. Tietysti myös musiikin kuunteleminen laitteilla onnistuu Bluetoothin ja näppärän NFC-yhdistämisen avulla. Toisen kaiuttimen puupaneeliin on sijoitettu volyymisäädin sekä äänilähteiden valintasäätimet.

Televisiokäytössä kaiuttimet tuottavat ison äänimaailman, joka tuntuu täyttävän koko huoneen ja luo elokuvateatterimaista tunnelmaa. Avarasta äänimaisemasta erottaa helposti yksittäiset äänet ja diskantti luo hyvin yksityiskohtia. Musiikinkuuntelussa BTS7000 ei toimi yhtä hyvin. Bassossa ei riitä ytyä ja se tuntuu hieman jumittavalta. Etenkin akustisen musiikin kohdalla keskirekisteri kuuluu tulevan etäältä, mikä ei luo aitoa läsnäolon tuntua musiikkiin.

Kuva: Valmistaja

 

Johtopäätökset

Jos kaipaat parempaa äänenlaatua television katseluun, on Philips BTS7000 hyvä valinta. Digitaalisten audioliitäntöjen ansiosta ääni siirtyy parhaalla mahdollisella laadulla. Kaiuttimet ovat melko suuret, joten televisiotasonkin kannattaa olla kookas, jotteivät kaiuttimet pistä silmään. Elokuvien ääni on täyteläinen ja suuri. Musiikinkuuntelussa kaiuttimet eivät kuitenkaan pääse oikeuksiinsa, ja koska se on tämän testin arviointikohde, ei pisteitä voi valitettavasti antaa enempää.

 data-srcset
Samsung R6 Multiroom 360
Samsungin futuristinen monihuonekaiutin toimii hyvin myös yksinään.
 data-srcset
Marshall Kilburn
Marshallin Kilburn muuntuu myös kannettavaksi retkikaiuttimeksi.
 data-srcset
Harman Kardon Onyx Studio
Onyx Studio on edullinen ja tyylikäs kaiutin, joka valitettavasti on hukannut edeltäjänsä hienoudet.
 data-srcset
Geneva Lab Aerosphere Small
Genevan veistoksellinen kaiutin levittää sulosointujaan kaikkiin ilmansuuntiin, mutta tarvitsee bassoa varten hieman apuja isoveljeltään.
 data-srcset
Denon Heos 1
Denon Heos 1 toimii hyvin osana monihuonejärjestelmää, mutta yksinään sillä ei niinkään ole arvoa.
 data-srcset
Audion Pro Addon T14
Audio Pro on aikamoinen velho – on nimittäin täyttä taikaa, että näin pienestä kaiuttimesta lähtee näin mojovat bassot!
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös