Testissä : Sony GTK-XB5

Disko parvekkeellasi

Strobovaloilla ja kunnon bilesoundilla varustettu kaiutin toimii hyvin esimerkiksi terassilla.

Ääni & Kuva kiteyttää

Strobovalot. Moderneja ominaisuuksia. Voidaan yhdistää muihin kaiuttimiin.
Vaatii virtajohdon, ei akkua. Vähän liitäntävaihtoehtoja. Heikosti erottuvat napit.
Elementti: 5,1-tuumainen basso

Äänilähteet: RCA, BT 3.0 (NFC)

Koodekki: LDAC, AAC (ei AptX)

Sovellus: SongPal

Mitat: 52 x 27 x 26 cm

Paino: 7 kg

Akku: Ei ole

Hinta: 230 €

Verkkosivusto: sony.fi

lisää
vähemmän

Suositushinta: €

Sonyllakin on kattava valikoima bilekaiuttimia aina kotikäyttöisistä DJ-laitteista kannettaviin matkamalleihin. Tätä suurempi malli XB7 on varustettu laajemmalla ominaisuusvalikoimalla, mutta valitsimme testiin XB5:n, joka on hinnaltaan vertailukelpoinen LG:n mallin kanssa.

On päivänselvää, että XB5 on tehty bilekäyttöön. Värivaihtoehdot ovat iloisia, kuten punainen, vihreä, sininen, mutta musta löytyy toki myös. Strobovalot vasta juhlakäytöstä kielivätkin. Kaiuttimessa on kantokahvat, joten sen saa näppärästi kannettua patiolle. Valitettavasti siinä ei ole akkua, joten musiikki on jatkojohdon varassa. Kaiuttimen verkko on tukevaa metallia, mutta muovisen kuoren kanssa kannattanee olla varovainen.

Käyttö

Sonyn kaiuttimessa ei ole yhtä paljon valinnanvaraa soittolähteen valinnassa kuin LG:llä. Käytännössä musiikkia voi soittaa Bluetoothilla puhelimesta. NFC:n avulla laite yhdistää kännykkään nopeasti. Takaa löytyy vielä RCA-sisääntulo, jota voi käyttää jos kännykkään sattuu löytymään oikeanlainen johto. RCA:n pääidea on kuitenkin se, että sen avulla voi yhdistää useampia saman sarjan kaiuttimia keskenään, jolloin sointi onkin jo varsin muhkea.

Kaiuttimen lyhyellä sivulla on kaikki tarvittavat napit musiikin ohjaukseen. Tai pitkällä sivulla, jos kaiuttimen asettaa makaamaan, jolloin soundi osaa mukautua uuteen asentoon. Virtanappi ja volyyminappi ovat melko selkeät, mutta valoja, lisäbassoa ja muita ominaisuuksia säätäväiä nappeja on vaikea havaita laitteen pinnasta, sillä ne ovat samanväriset ja samassa tasossa pinnan kanssa. Juhlahumussa säätäminen voi siis mennä säätämiseksi.

Väreinä ovat musta, punainen, vihreä ja sininen. (Kuva: Sony)

 

Äänenlaatu

Vaikka Sony soittaa klassistakin hyvin, soitimme vertailun nimissä saman soittolistan läpi kuin LG:lläkin. Bassoa kuulosteltiin taas The Knifen ”Silent Shout” -biisillä. Tunnelma ja läsnäolo välittyvät hyvin. Basso on tehokas, mutta samaa fyysistä vaikutusta ei synny kuin LG:llä. James Blaken ”Limit to Your Love” todisti, että Sony sukeltaa syvimpiinkin bassoääniin. Tuntuu kuin basson lisäksi koko huone värähtelisi.

mainos

Rokkikukkoja varten testasimme taas AC/DC:n tenhoa, joka valitettavasti jäi luonnollisuudessa LG:tä heikommaksi. Kitarat soivat liian terävästi ja rummuista taas puuttuu iskevyyttä. Sony voittaa ottelun Portisheadin ”All Mine” -kappaleen kohdalla: se kuulostaa siltä kuin pitääkin, basso on muhkea ja sointi vivahteikkaampi. Akustinenkin musiikki toimii, mutta silloin kannattaa laittaa ekstrabasso pois päältä.

mainos
Vilkkuvat valot vievät juhlafiiliksen kattoon. (Kuva: Sony)

 

Johtopäätökset

Akun puuttumisen vuoksi Sony on käypä laite lähinnä sisä-, parveke- tai terassikäyttöön. Jykevien kantokahvojen ansiosta sitä on helppo liikutella paikasta toiseen, ja sitä voi käyttää niin pysty- kuin vaaka-asennossakin. Musiikkia soitetaan Bluetoothilla tai tarvittaessa johdon kanssa. RCA-johto on kuitenkin lähinnä tarkoitettu useampien kaiuttimien yhdistämiseen, mikä toimii isoissa juhlissa hyvin. XB5:n basso ei tempaa mukaansa kuten FH2, mutta ulottuu toisaalta syvempiin soundeihin kuin kilpailijansa. Sony toimii myös eri genrejen kanssa tasalaatuisemmin.

Kommentera

Vastaa

Lue myös

Sonyn uunituore pelikonsoli on varustettu salamannopealla suorituskyvyllä ja veitsenterävillä grafiikoilla – ja on täysin valmiina seuraavan sukupolven peleihin!
Sonyn uuden sukupolven langattomat kaiuttimet lisäbassolla kuulostavat entistä paremmilta.
Digimuistio on paljon parempi idea kuin miltä se kuulostaa – etenkin, kun se on niin hyvin tehty kuin Remarkable 2.
LG:n ja Sonyn uusilla huipputelevisioille on paljon yhteistä: uutta tekniikkaa, 8K-kuvaa ja runsaat ominaisuudet. Mutta kumpi onkaan parempi?
LG SN8YG on premium-soundbar, jossa on kaikki tarvittavat ominaisuudet. Äänen saralla LG on selvästi skarpannut – mutta mitä ihmettä sovelluksen kohdalla on ajateltu?
Philips Fidelio X3 tarjoaa äärettömän paljon parempaa ääntä kuin samahintaiset vastamelukuulokkeet.
LG ja Sony tuovat ensimmäisinä tarjolle pienet, 48-tuumaiset OLED-televisiot. Kumpi onkaan parempi, ja miksi? On mini-OLEDien kaksintaistelun aika!
Xperia 5 II ei ole yhtä hyvä kuin Sonyn lippulaivamalli Xperia 1 II – se on vielä parempi!
Lisää
Keskustelu
Kommentera

Vastaa

Vieritä ylös