7 Bluetooth-mankkaa

 itemprop
7 Bluetooth-mankkaa

Anna asvaltin palaa!

Ole naapuruston kunkku ja ota kannettava Bluetooth-kaiutin mukaan bileisiin.

Nykyaikaista elämäntyyliä määrittää liikkuvuus – niinpä kaiuttimessakin on hyvä olla kantokahva, jotta sen saa mukaan piknikille, asvalttiviidakkoon tai ihan vain parvekkeelle.

Testasimme seitsemän cooleinta ja hauskinta kannettavaa langatonta kaiutinta. Langattomia kaiuttimia löytyy nykyään monenlaisia ja monessa koossa, mutta tähän testiin valitsimme laitteita, joita pystyy kantamaan mukana ja jotka siis toimivat akulla tai pattereilla.

80-luvun mankat ovat vaihtuneet nykyisiin Bluetooth-kaiuttimiin. Kasettisoittimen, radion ja CD-soittimen sijaan nykymankoilla soitetaan musiikkia langattomasti suoratoistopalveluista, kännykän kautta tietysti. Joitakin vanhoja tuttuja elementtejä on yhä tallella, vaikkakin uudessa muodossa.

Ladattava akku on kätevä ominaisuus. Osa malleista toimii yhä pattereilla, mikä tietysti tarjoaa vapauden vaihtaa ne missä vain tarpeen mukaan. Vapaudella on hintansa: suurimpiin malleihin saa ostaa pattereita helposti parinkympin edestä!

Ääni & Kuva kirjoittaa, kuten nimikin sen sanoo, paljon äänestä. Niinpä kuuntelimme testilaitteita tarkalla korvalla, sekä sisä- että ulkotiloissa. Tällä kertaa emme kuitenkaan herkistelleet soundien kanssa – pienistä testilaitteista ei millään lähde stereo-ääntä, hifi-tasoisesta soundista puhumattakaan. Kannettavien kaiuttimien kohdalla tyyli ja äänen paine painavat vaakakupissa enemmän kuin häiriön määrä tai akustisen äänimaiseman vakuuttavuus. Tärkeintä on kysyä, kuulostaako musiikki muhkealta vai lattealta.

Pääosin äänensiirto tapahtuu Bluetoothilla, mutta lisäominaisuudet ja liitäntämahdolliset ovat toki plussaa. Joissakin malleissa on mahdollisuus liittää CD-soitin mukaan, niissä voi olla radio (FM tai DAB) ja USB-portti, kun toisissa on Bluetooth ja analoginen minijakki-sisääntulo.

Testatut kaiuttimet vaihtelevat hinnan ja käyttöominaisuuksiensa mukaan – kaikkea löytyy siisteistä sisätyöläisistä kunnon katuraggareihin. Hinnakkain laite on lähes kolme kertaa kalliimpi kuin halvin malli. Joka tapauksessa vastinetta rahoille saa hyvin, mallista huolimatta.

mainos
mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
B&O Play on jo löytänyt oikean reseptin, joten raaka-aineet eivät ole juuri muuttuneet sitten viime tarjoilun.

B&O Play on nykyään Bang & Olufsenin isointa myyntiryhmää, joka on tuottanut miljoonia tanskalaismerkille. Myös Beolit-nimi on ollut Bang & Olufsenilla pitkään: niin on nimetty kannettavia tuotteita jo 1930-luvulta lähtien. Tänä päivänä Beolit tunnetaan osana B&O Play-sarjaa.

Design

Beolit 17 on päivitetty versio Beolit 15:stä, jonka testasimme kaksi vuotta sitten. Ulkonäöltään laite muistuttaa edeltäjäänsä. Vain sisäänrakennettu johtosäilö on yhä paremman äänenlaadun taustalla. Kaiutin ladataan USB-C-adapterilla. Ulkoiset virta-adapterit ovat meille tekniikkatoimittajille mieleen, sillä sellaisen ansiosta ei tarvitse raahata mukanaan vara-akkua.

Alusta ja päällys ovat muovia ja päällispuolella on kumimaisella materiaalilla suojattu paikka kännykkää varten, joten se ei pääse liukumaan alustalta. Loput kaiuttimesta on päällystetty perforoidulla metalliverkolla, joka kiertää koko laitteen. Vakaa nahkakahva tekee laitteen kanniskelusta mukavaa.

Verkon takana on kaikkiaan seitsemän elementtiä, joiden ansiosta ääni levittäytyy tasaisesti laajalle alueelle: kolme 1,5-tuumaista diskanttia, 5,5-tuumainen basso/keskirekisteri sekä kaksi 4-tuumaista passiivisäteilijää. Vahvistimen teho on 2 x 35 wattia, mutta niistä lähtee lyhytkestoisia äänipiikkejä varten myös 2 x 120 watin tehot, kunnes tehot tippuvat elementtejä säästääkseen.

Volyymi-, virta- ja Bluetooth-nappien lisäksi laitteesta löytyy ohjelmoitava nappi, jonka toiminnon voi valita itse BeoPlay-sovelluksen avulla.

Ääni

Ulkoa Beolit 17 on testin pienimpiä – Klipsch The Onen ohella – mutta soundi on suuremman kokoluokan tasolla. B&O:n ääninsinöörit ja DSP-ohjelmoijat ovat varmasti tehneet töitä kellon ympäri pitääkseen huolta, että pikkukaapista ei bassoa puutu. Lopputulos on lähes absurdin onnistunut. Jopa bassounelma James Blaken ”Limit to Your Love” toistuu uskomattomalla painolla.

Muut rekisterit seuraavat laadussa basson esimerkkiä. Äänimaisema on avoin ja luonnollinen ilman erityisiä painotuksia. Aitoa stereo-vaikutelmaa ei ole nimeksikään, mutta pienestä koostaan huolimatta kaiutin luo hyvää tilantuntua musiikkia.

mainos

Johtopäätökset

Beolit 17 ei varsinaisesti ole Bang & Olufsenin hämmästyttävin tuote. Se on erinomainen päivitys Beolit 15 -mallista, joka myös oli loistava kaiutin. Pikkusäädöt ääneen ja liitäntöihin tekevät Beolit 17:stä erinomaisen vaihtoehdon transistoriradion luksusversiota etsivälle. Soundi on sanalla sanoen erinomainen. Vaikka laite on testin pienin, on se myös kallein.

mainos
Faktat

Elementit: 3 x 1,5-tuumaista keskirekisteriä/diskanttia, 1 x 5,5-tuumainen täyden rekisterin elementti, 2 x 4-tuumaista passiivisäteilijää

Taajuusalue: 37–20 000 Hz

Vahvistin: 2 x 35 wattia, luokka D (max 2 x 120 wattia)

Max äänenvoimakkuus: 95 dB, 1 m

Liitännät: Aux (stereo-minijakki), Bluetooth 4.0, USB (latausta varten), mikro-USB (tiedonsiirtoon)

Akunkesto: 24 tuntia

Mitat: 23 x 18,9 x 13,5 cm

Paino: 2,7 kg

Hinta: 500 €

Verkkosivusto: bang-olufsen.com


PlusAjaton design. Maukas soundi ja ilmiömäinen basso. Mitä muuta enää tarvitsee?
MiinusHinnakas. Ei kestä kovakouraista käyttöä.
 data-srcset
Philips tarjoaa yllättävän paljon ominaisuuksia pienellä budjetilla.

Hollantilainen Philips oli vuosia tunnettu nimi kaikenlaisen kuluttaja-elektroniikan parissa, ja monet muistavat ensimmäisen televisionsa tai stereonsa olleen juuri Philips. Nykyään tilanne on hieman eri, sillä Philips tekee itse enää sairaalapuolen laitteita. Kuluttajille Philips näkyy yhä audiolaitteissa, jotka valmistaa Gibson Brands.

Philips PX840T on kuin kasarimankan arkkityyppi, ja designtiimi tuntuu katsoneen tarkkaan JVC Boom Blaster PX100:ta muotoillessaan. Ensisilmäyksellä sitä luulisi saman sarjan pienemmäksi malliksi.

Bling-blingiä kuitenkin riittää keskivertosoitinta enemmän. Jopa kalvot ja kahta täysrekisterielementtiä ympäröivät reunukset on tehty kullanvärisestä muovista. Sivuille sijoitetut passiivisäteilijät ja suuri volyymisäädin ovat kullanväriset. Muut osat ovat verkkomaisesti kuvioitua mustaa muovia. PX840T hyppää sisustuksesta silmille viimeistään valoshow’llaan, joka saa mankan hohkamaan. Irrotettava kantokahva ja sivujen kahvat tekevät mankasta helposti kannettavan ja siirreltävän.

Ilmoitettu vahvistinteho on 50 wattia, mutta käyttöohjeesta selviää virrankulutuksen olevan 20 wattia. Boom Blasterin tapaan Philips PX840T toimii pattereilla, ja jälleen niitä tarvitaan runsaasti: kahdeksan D-patteria.

Vaikka kokonaisvaikutelma on halpa ja PX840T on testin edullisin, on perinteinen mankka varustettu CD-soittimella ja radiolla. FM ja AM löytyvät molemmat, mutta ei DAB-radiota. AM-radion lisääminen valikoimaan ei tietystikään ole ollut kallis lisä, mutta rehellisesti puhuen on ihmeteltävä, mihin sitä tarvitaan.

Ääni

PX840T näyttää katu-uskottavalta, mutta ääni ei vastaa ulkonäköä. Suureksi osaksi soundi toimii, mutta reunoiltaan musiikki vaimenee. Suurista passiivisätelijöistä ja ”Dynamic Bass Boostista” (DBB) huolimatta rytmeihin ei synny riittävää painetta. Soolokappaleet kuulostavat parhailta, jolloin basson ja diskanttiäänten puutteet eivät niin hyvin pääse esille. Soundissa on silloinkin turhan terävä sävy keskirekisterin yläpäässä. Volyymin voimakkuus kipuaa korkeimmillaan 94 dB:iin.

Johtopäätökset

On hankala antaa tuomiota Philips PX840T:lle. Toisaalta se tarjoaa runsain mitoin ominaisuuksia hyvin pieneen hintaan. Toisaalta kaiken maailman ekstrat eivät ilahduta, jos soundi on huono. Jos haluaa saada kaiken eikä maksaa mitään, on tämä varmaankin oikea valinta, ja varmaan näitä kääräistään rippilahjoiksi monessa perheessä. Kysymys kuitenkin kuuluu: olisiko Philipsin kannattanut ujuttaa laitteeseen vähemmän, mutta parempia ominaisuuksia samalla hinnalla?

mainos
mainos
Faktat

Elementit: 2 x 3-tuumaista täyden rekisterin elementtiä, 2 passiivisäteilijää

Taajuusalue: 50–20 000 Hz (–3 dB)

Vahvistin: 50 wattia

Max äänenvoimakkuus: 95 dB, 1 m

Liitännät: Aux (stereo-minijakki), Bluetooth 4.0, FM/AM-radio, CD-soitin

Langaton käyttö: 8 kpl D-pattereita

Mitat: 52,3 x 21 x 23,3 cm

Paino: 3,8 kg

Hinta: 200 €

Verkkosivusto: philips.fi


PlusPaljon ominaisuuksia pienellä hinnalla.
MiinusHinta vastaa laatua.
 data-srcset
Harman Kardon Go + Play
Harman Kardonin kannettava kaiutin kulkee ketterästi ulkona mutta kestää katseet myös olohuoneessa.
 data-srcset
Klipsch The One
Klipschin sisälle sopiva soitin näyttää viehättävän nostalgiselta.
 data-srcset
Monster Superstar Blaster
Monsterin mankka näyttää brutaalilta mutta soundi on yllättävän lempeä.
 data-srcset
JVC Boom Blaster RV-NB100B
Ei ole Boom Blasterin voittanutta, kun kyseessä on katubileet!
 data-srcset
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös