Mainos
Mainos
Mainos

Testissä: 6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.

Tietokone ei ole enää pelkkä työväline vaan myös kodin viihdekeskus, etenkin nuoremmille sukupolville. Spotify pyörii taustalla, koneelta tsekataan uusimmat videot ja leffat tai käydään sotaa kavereita vastaan verkkopeleissä. Kaikissa näissä puuhissa äänentoisto on merkittävässä roolissa. Pelimaailmassa kuulokkeet valtaavat alaa, sillä pelikuulokkeiden mikrofoniit mahdollistavat myös keskustelun toisten pelaajien kanssa. Muuhun kuin tietokoneen äärellä kyhjöttämiseen tarvitaan kuitenkin mieluummin kaiuttimet, eivätkä kannettavien omat äänijärjestelmät ole riittävällä tasolla.

On vaikeaa löytää kaiuttimia, jotka olisivat kaikissa tilanteissa parhaat. Se riippuu niin paljon siitä, missä ja miten kaiuttimia haluaa käyttää. Pöytäkoneen ja ison työpöydän omistajalle ei ole niin väliä, ovatko kaiuttimet isot ja kiinni johtovidakossa. Jos taas tarvitsee kaiuttimet kannettavan kumppaniksi, ovat pienemmät kaiuttimet mahdollisimman selkeillä johdoilla kätevämpi vaihtoehto. Jos käyttää toisinaan myös kuulokkeita, on hyvä olla kuulokeliitäntä, jottei kaiuttimia tarvitse kiskoa joka kerta irti koneesta. Volyyminsäätö saisi olla selkeä, jottei äänenvoimakkuutta tarvitse säätää koneen kautta. Lisäliitäntäkin on mukava olla siltä varalta, että haluaa käyttää joskus kännykkää soittimena.

Bassopommi vai jotakin hienovaraisempaa?

Kaiutinvalinta riippuu myös siitä, mitä kuunnellaan. Videot ja taustamusiikki toimivat useimmilla riittävän hyvin. Jos haluaa nautiskella musiikista, vaaditaan enenmmän painetta ja parempaa äänenlaatua. Perjantai-illan leffamaratoonia varten basso saisi olla muheva, jotta ääniefektit tulevat kunnolla esiin. Eivätkä stereot ole toki oikein mitään ilman subwooferia, joka tuo bassoon lisäpotkua.

Tähän testiin olemme koonnet erilaisia tietokonekaiuttimia, jotka sopivat hieman eri käyttötarkoituksiin. Ei siis kannata tuijottaa pelkkiä tähtiä vaan sitä, mitä oikeasti tarvitsee.

Testissä: Creative Sound BlasterX Kratos S5

Creative Sound BlasterX Kratos S5
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Myrsky ja mylväys

Kunnon subwooferista ja paineesta huolimatta ääni on yksinkertaisesti liian vaisu.

Käytännöllinen volyymikiekko kuulokeulostulolla. Bassossa riittää painetta subwooferin ansiosta.
Pöljästi sijoitettu valonohjausnappi. Sulkeutunut soundi, joka ei tempaa mukaansa musiikkia kuunnellessa.

Creative on tietokoneäänen veteraaneja, joka on tunnettu 90-luvun parhaasta äänikortista, Sound Blasterista, ja erilaisista tietokonekaiuttimista. Sound BlasterX Kratos S5 on keskivälin malli – kalliimpi kuin Inspire-sarja ja edullisempi kuin parhaimmat mallit. Pöydän alle kätkeytyy melko huomaamaton subwoofer, kun taas pöydän päällä pidettävät kaiuttimet ovat näyttävämmin muotoillut. Kulmikkaat ja teollisen näköiset kaiuttimet sopivat erityisesti pelaajan pöydälle. Kaapit on itse asiassa tehty aidosta puusta, vaikkakin kaiuttimet tuntuvat hämmentävät kevyiltä siihen nähden. Metalliniitit taas ovat oikeasti muovia.

Jos subwooferin etupuoli onkin mitäänsanomaton, tapahtuu takana enemmän. Kaikki liitännät ovat nimittäin analogisia, mikä vaatii vähän järjestelyä, jotteivät johdot sotkeennu toisiinsa. Subbarissa on kaiutinten lisäksi USB-johto ja ohjauskiekon johto. Äänenvoimakkuutta on todella helppo säätää kiekosta, ja siinä on kätevästi myös liitännät kuulokkeille ja mikrofoniille – aivan oikea paikka niille. Razerin tapaan kaiuttimissa on valot, mutta edellä mainitusta poiketen niitä ohjataan napilla eikä ohjemistolla. Ja nappi on sijoitettu typerästi subwooferin taakse. Miksi sekin ei voi olla ohjauskiekossa?

Pelien ja elokuvien kannalta on itsestäänselvästi etu omistaa oikea subwoofer. Kaiuttimet jaksavat soittaa matalammalta, mikä tuntuu kropassa asti. Äänen saaminen kohdilleen vaatii hieman säätöä basson suhteen, mikä vaikuttaa volyymin lisäksi jakotaajuuteen. Liian matalalla kaiuttimen ottavat vallan eivätkä selviydy hommastaan. Kaiutinten heikkous on musiikki, jota kuunnellessa huomaa äänenlaadun kuopat. Tiivistän tunnot soundista lainaamalla testiämme samaisen valmistajan Sound BlasterX Katana -sounbarista: ”Ylärekisteri on melko sulkeutunut, puhe erottuu epäselvästi ja musiikki soi elottomasti.”

Johtopäätökset

Jos etsinnässä ovat vilkkuvat ja muhkealla bassolla varustetut pelikaiuttimet, onnistuu Sound BlasterX Kratos S5 täyttämään toiveet subwooferinsa ansiosta. Jos kuitenkin haluaa monipuolisemmat kaiuttimet, jotka sopivat myös elokuvien katseluun ja etnekin musiikin kuunteluun, eivät pisteet riitäkään. Vaikka volyymiä tai basson tasoa nostaisi kuinka, ei musiikki onnistu tempaamaan mukaansa. Kaiuttimissa ei riitä ytyä eikä sielua, mikä on sääli, sillä liitäntöjä on hyvin ja kaiutinten käyttö ohjauskiekon kautta on kätevää. Creative hyvä, tiedämme, että pystytte parempaankin!

Faktat

Elementit: 4-tuumainen + 6,5-tuumainen

Teho: 2 x 12 + 36 wattia

Taajuusalue: 55 Hz-20 kHz

Sisääntulot: RCA, Aux, USB, mikrofoni

Ulostulot: Kuulokkeille

Mitat: 20 x 12 x 12 cm

Verkkosivusto: fi.creative.com

Hinta: 140 €

Bästa pris på Creative Sound BlasterX Kratos S5

Testissä: Edifier Luna Eclipse E25HD

Edifier Luna Eclipse E25HD
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Fiksu ja filmaattinen

Jännittävä ulkokuori kätkee sisäänsä kokoaan suuremman äänen.

Erinomainen design ja laatu. Todella hyvä äänenlaatu. Helppokäyttöinen.
Ei kuulokeliitäntää. Diskantti erottuu liiaksi.

Edifier ei tule ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan tietokonekaiuttimia, mutta markkinoilla on itse asiassa paljonkin valmistajan malleja. Olemme aiemmin testanneet oudosti muotoillun Spinnakerin, ja nyt vuorossa on toisenlaista designia. Viehättävä pyörä muoto tuo mieleen eksoottiset highendkaiuttimet, eikä kauneus ole pelkkää pintaa. Näppärät ratkaisut ilahduttavat, kuten bassoelementit kätkevät onkalot tai pienet kumitassut, joiden ansiosta kaiuttimet pysyvät paikoillaan eivätkä tärise.

Aktiivinen oikea kaiutin yhdistyy passiivikaiuttimeen erityisjohdon avulla. Kolmemetrisen piuhan ansiosta kaiuttimet voi sijoittaa kirjahyllyn eri puolille tai television sivuille. Tässä HD-mallissa on myös optinen sisääntulo. Kaiuttimet voi toki liittää myös 3,5 mm:n kuulokejohdolla koneeseen. Bonuksena on Bluetooth, jonka avulla musiikkia voi soittaa kännykästä. Oikeassa kaiuttimessa on kosketusnapit sisääntulon valitsemiseen ja volyymin säätöön, mutta käden laittaminen kaiuttimen päälle hiljentää ne heti – näppärää. Etäohjaus onnistuu kaukosäätimellä.

Näiden melko pienten kaiutinten basson vahvistamiseen Edifier on jemmannut kaksi passiivista bassoelementtiä takaosan onkaloon. Toimii hyvin! Signaalinkäsittelyn ansiosta bassoraidoissa on syvyyttä, joka kuulostaa matalammalta kuin mitä speksit antavat ymmärtää. Diskantti on selkeä mutta ikävä kyllä hieman muiden kustannuksella – esimerkiksi symbaalit olisivat saaneet jäädä enemmän taka-alalle. Keskirekisteri soi melko lämpimästi ja avoimesti, ja laulu on kaunista. Luna Eclipse toimii erinomaisesti pelaamiseen ja musiikin kuunteluuun, kunhan ei odota saavansa mitään diskokaiuttimia. Arkikäytössä ne menevät myös leffoja katsellessa.

Johtopäätökset

Edifier Luna Eclipse on siisteimpiä näkemiämme tietokonekaiuttimia. Jos kaiuttimet haluaa jättää esille hyllyyn tai telkkaritasolle, on kiva, että värivaihtoehdoissa löytyy. Kaiuttimet ovat laadukkaasti tehdyt ja fiksusti muotoillut. Liitäntävaihtoehdot tekevät käytöstä helppoa, samoin kuin kosketusnapit ja kaukosäädin. Soundi on lämmin ja houkutteleva, ja signaalinkäsittelyn ja passiivisten bassoelementtien ansiosat basso soi yllättävän vahvasti. Diskantti on toisaalta hieman hyökkäävä. Kaiken kaikkiaan olemme kuitenkin vaikuttuneita sekä kaiuttimen ulkonäöstä että sen äänenlaadusta.

Faktat

Elementit: 0,75-tuumainen + 3-tuumainen

Teho: 2 x 15 + 2 x 22 wattia

Taajuusalue: 50 Hz-20 kHz

Sisääntulot: Aux, optinen, BT 4.0

Ulostulot: –

Mitat: 22 x 21 x 12 cm

Verkkosivusto: edifier.com

Hinta: 150 €

Bästa pris på Edifier Luna Eclipse E25HD

Testissä: Logitech MX Sound

Logitech MX Sound

Tyylikäs ja sulava

Logitechin siisteimmät tietokonekaiuttimet tarjoavat Bluetoothin kaupan päälle.

Toimivat myös Bluetooth-kaiuttimina. Tyylikäs design. Sulavat kosketustoiminnot.
Bassossa ei riitä painetta. Kuulokeliitäntä on piilotettu taakse.

Logitech on kauppojen myyntiykkösiä laajalla valikoimallaan erihintaisia tietokonekaiuttimia. Useimmat ovat melko perinteisiä johdollisia malleja, jotka näyttävät, no, tietokonekaiuttimilta. Hintahaitarin keskipaikkeilta löytyy Logitech MX Sound, joka erottuu joukosta sekä ulkonäöllään että käyttöominaisuuksillaan. Kooltaan se vertautuu pakastealtaan hienompiin jäätelörasioihin, joskin se nojaa niistä poiketen hieman taaksepäin. Etupaneeli on verhoiltu kankaalla, jota kehystää hopeanvärinen reunus. Takaosa on muovisempi, mutta eipä sitä olekaan tarkoitus katsella.

Takaa löytyy virtajohto ja 180 cm pitkä johto, jolla kaiuttimet kytketään toisiinsa. Niinpä kaiuttimet voi sijoittaa isonkin television sivuille. Myös kuulokeliitäntä löytyy, mutta sitä olisi ollut helpompi käyttää edestäpäin. Kahden 3,5 mm:n sisääntulon ansiosta kaiuttimet saa liitettyä tietokoneeseen ja vaikkapa puhelimeen. Se ei tosin ole välttämätöntä, sillä MX Sound on varustettu myös Bluetoothilla. Niinpä ne voi ottaa mukaan mökille ja käyttää niitä langattomina kaiuttimina, mikä on iso plussa. Soittoa ohjataan kosketusnapeilla, joihin syttyy valo, kun käsi lähestyy kaiutinta.

Melko korkean volyymin ansiosta, ja bassokaiuttimine puuttumisen vuoksi basso ei ole järin voimakas. Se kuuluu kuitenkin ja takaosan bassoportin ansiosta ei ole niin surkea kuin pelkäsimme. Jopa syviä bassotaajuuksia löytyy, mikä antaa vaikutelman siitä, miltä EDM:n kuuluisikin kuulostaa. Tosin ei kannata odottaa hurjia laukauksia toimintaleffoja katsellessa. Stereoerottelu toimii melko hyvin, halusipa sitten erotella soitinten sijaintia tai vihollisen hiiviskelyä. Keskirekisteri toistaa laulun hyvin, ja soundi on tasapainoinen ja pysyy hyvin hanskassa.

Johtopäätökset

Jos perinteiset tietokonekaiuttimet eivät viehätä ulkonäöllään eikä kuitenkaan kaipaa jättikajareita työpöydälleen, on Logitech MX Sound hyvä valinta. Niiden pyöreä muotoilu tekee niistä houkuttelevamman näköiset kuin useimmista. Tavallisten tietokone- ja kännykkäliitäntöjen lisäksi kaiuttimet voi yhdistää myös langattomasti. Jos siis ei tarvitse jatkuvasti työpöydällä nököttäviä kaiuttimia, voi nämä napata mukaan reissuun. Käyttö on helppoa kosketusnappien ansiosta, jotka valaistuvat itsestään laitetta lähestyessä. Soundi on tasapainoinen, mutta basso ei järin rohkea. Hintaan nähden silti yllättävän hyvä.

Faktat

Elementit: Ei ilmoitettu

Teho: 16 wattia RMS

Taajuusalue: Ei ilmoitettu

Sisääntulot: 3,5 mm, Bluetooth 4.1

Ulostulot: Kuulokkeille

Mitat: 16 x 16 x 8 cm

Verkkosivusto: logitech.fi

Hinta: 100 €

Bästa pris på Logitech MX Sound

Testissä: Pioneer DJ DM-40BT

Pioneer DJ DM-40BT
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Musikaalinen ja laadukas

Studioinspiraatiostaan huolimatta Pioneerin kaiuttimet toimivat erinomaisesti musiikin kuunteluun kotona.

Laadukas rakenne. Kirkas ja lämmin soundi. Hyvät liitännät, myös Bluetooth.
Fokuksestaan huolimatta eivät sovellu studioon. Melko kookkaat kaiuttimet työpöydälle.

Pioneer DM-40BT ei ole mikään tusinakaiutin, mistä kielivät niin perinteisiin nojaava mutta uuden näköinen muotoilu sekä se, että kaiuttimet kuuluvat Pioneerin DJ-mallistoon. Mallia löytyy lähinnä musiikkikauppojen valikoimista, ja se on valikoiman edullisimpia studiokaiuttimia, kotikäyttön kuitenkin tarkoitettu. Kohderyhmänä miksaamista harjoittelevat ja DJ-harrastelijat. Sen huomaa myös rakenteen laadusta: niissä on perinteiseen tapaan kestävät puukaapit ja jykevät metalliset takaosat – ollaan siis kaukana kilpailijoiden muovivirityksistä.

Edellä mainittua ei ole syytä pelästyä. Koska DM-40BT on tarkoitettun koteihin, on malli varustettu RCA- ja minijakkiliittimillä, joilla kaiuttimen saa kiinni tietokoneeseen tai muuhun haluamaansa äänilähteeseen. Kyseessä on hieman kalliimpi Bluetooth-malli, eli musiikkia voi soittaa langattomasti kännykästä. Aktiivisen kaiuttimen liittäminen passiiviseen ei vaadi erityistä johtoa, vaan sujuu tavallisella kaiutinpiuhalla. Niinpä johdon pituuden voi määritellä helposti itse. Oikeassa kaiuttimessa on volyyminappi ja mukavana yllätyksenä kuulokeliitäntä etupuolella.

Jos olisimme testanneet kaiuttimia studiomonitorointiin, olisimme huomauttaneet soundista, joka ei ole neutraali. Koska kaiuttimet ovat kuitenkin tarkoitettu kotikäyttöön, ei huomautukseen ole syytä. Niiden soundi on lämmin ja houkutteleva, mutta ei yhtä veistoksellinen kuin Razerilla. Kaksitiekaiuttimina diskantti erottuu paremmin ja musiikista erottuu enemmän vivahteita. Basso on lämmin ja täyteläinen, mikä saa musiikin tempaamaan mukaansa. Matalimmat taajuudet puuttuvat. Kaiuttimien hyvä skaala on laaja ja toimii hyvin musiikin kanssa, mutta ei niin hyvin pelaamiseen. On hankala osoittaa, mistä ääni tarkalleen tulee.

Johtopäätökset

On helppo hämääntyä Pioneer DJ DM-40BT:n kohdalla, sillä se kuuluu studiokaiutinsarjaan ja on myynnissä lähinnä musiikkikaupoissa. Jos haluaa miksata musiikkia, pitäisi liitäntöjä olla enemmän, eikä lämpimäksi värittynyt soundi silloin riittäisi. Tavallinen kuluttaja ajattelee helposti, että nämä ovat liian monimutkaiset ja analyyttiset toimiakseen viihdekäytössä. Jos niitä kuitenkin ajattelee ihan tavallisina kaiuttimina, pääsee nauttimaan musiikista huoletta. Diskantti on selkeä, keskirekisteri energinen ja mukaansa tempaava, ja bassokin erottuu. Matalimmat äänet tosin puuttuvat. Pelaamiseen kaiuttimet sopivat huonommin, sillä ääntä voi olla vaikea paikallistaa. Bluetooth on kätevä, mutta halutessaan kaiuttimen saa ilmankin.

Faktat

Elementit: 0,75-tuumainen + 4-tuumainen

Teho: 2 x 21 wattia

Taajuusalue: 70 Hz-30 kHz

Sisääntulot: RCA, minijakki, BT aptX

Ulostulot: Kuulokkeille

Mitat: 15 x 23 x 22 cm

Verkkosivusto: pioneerdj.com

Hinta: 220 €

Bästa pris på Pioneer DJ DM-40BT

Testissä: Razer Nommo Chroma

Razer Nommo Chroma
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Värikäs ja kätevä

Valoshow’lla varustettu kaiutinmalli sopii työpöydälle pelilaitteiden kaveriksi.

Hauska valoshow. USB-liitäntä. Selkeä diskantti ja helposti sijoitettava ääni.
Kuulokeliitäntä piilotettu takapuolelle. Ei matalampia bassotaajuuksia.

Razer tunnetaan pelitarvikkeistaan, kuten näppäimistöistään, hiiristään ja kuulokkeistaan. Löytyypä valikoimista kuitenkin muutakin, kuten treenirannekkeita, nappikuulokkeita ja kaiuttimia – esimerkiksi erinomaiset Razer Mako -kaiuttimet, jotka testasimme 9 vuotta sitten. Mistään aloittelijasta ei siis ole kyse. Razer Nommo Chroma erottuu joukosta katu-uskottavalla ulkonäöllään. Peruslaatikoiden sijaan ne ovat jalkojen päällä seisovat tuubit – kuin äänikanuunat, suunnattuna suoraan päin pläsiä. Sopii pelaajille! Kaiuttimet ovat muovia, mutta eivät tunnu halvoilta tai heikoilta.

Kaiuttimia yhdistää 2 metriä pitkä johto, jonka ansiosta ne voi sijoitella television molemmin puolin. Televisio- tai kännykkäkäyttöön on tarjolla Aux-liitäntä, mutta tietokoneella suosimme USB:tä – näin ei ole riippuvainen koneen ulostuloista. Oikean kaiuttimen jalassa on basson- ja volyyminsäätö. Erikoisuutena kaiuttimissa on valot, jotka tanssivat jalan ympärillä. Valoshow’n voi kustomoida ja synkata toimimaan samassa tahdissa muiden Razer Chroma -tuotteiden kanssa Synapse-sovellusta käyttäen. Valot kertovat myös volyymin korkeudesta.

Nommo Chroma sijoittaa äänen hyvin, mikä on tärkeää pelatessa, jossa pitää erottaa, tuleeko vihollinen oikealta vai vasemmalta. Musiikkia kuunnellessa terävä ja kirkas diskantti erottuu kohokohtana. Keskirekisteri jää takapenkille himmailemaan, joten kappaleet eivät aivan syty eloon. Bassoportin ansiosat basso on melko vahva mutta ei matala, joten EDM:ssä bassoa jää kaipaamaan. Raskaan basson faneille on Pro-malli, jonka basso jaksaa painaa.

Johtopäätökset

Jos omistaa jo Razerin näppäimistön ja hiiren, täydentää Nommo Chroma työpöydän täydellisesti. Yksy syy on ulkonäkö: jaloilla seisovat lieriöt osoittavat pelaajaa kuin kanuunat. Toinen syy on valot: LED-valoshow’n voi synkronoida toimimaan kaikissa sarjan laitteissa samanaikaisesti. Valot kertovat myös volyymin tai basson tasosta, kun niitä säätää. Kuulokeliitännän sijoittaminen kaiuttimen takapuolelle on hankalaa. Ääni on käytännöllinen pelaajan kannalta, sillä siitä on helppo erottaa, mistä suunnasta vihollinen tulee. Musiikin kuuntelussa keskirekisteri jää varjoon eikä syväbassoa ole.

Faktat

Elementit: 3-tuumainen

Teho: Ei ilmoitettu

Taajuusalue: 50 Hz-20 kHz

Sisääntulot: USB, Aux

Ulostulot: Kuulokkeille

Mitat: 22 x 17 x 12 cm

Verkkosivusto: razer.com

Hinta: 175 €

Bästa pris på Razer Nommo Chroma

Testissä: Harman Kardon Soundsticks III

Harman Kardon Soundsticks III
Tee tilaus jatkaaksesi lukemista
Tilaa Ääni & Kuva

Oletko jo tilaaja?
Kirjaudu sisään

Kaunis ja kirkas

Katseet keräävä tyylikäs design saa kumppanikseen vaikuttavan äänenlaadun.

Ikoninen design, joka kestää yhä aikaa. Erinomainen äänenlaatu. Hallittu ja syvä basso.
Ei kuulokeulostuloa. Huonosti sijoitettu bassonsäätö. Vain Aux-liitäntä.

Apple suunnitteli alkuperäiset Soundsticks-kaiuttimet vuonna 2000 iMac G3 -koneensa pariksi, ja niistä tuli sittemin New Yorkin MOMAstakin löytyvät designklassikot.

Soundsticks II -mallissa USB korvattiin 3,5 mm:n liitännällä. Harman Kardon Soundsticks III:n kohdalla päivitys on hienovaraisempi. Satelliittien jalaoista on tullut mustat (sointuvat MacBookiin), johdoista ketävämpiä ja valoista sinisten sijaan valkoiset. Ulkonäkö viehättää meitä edelleen, ja harvat kaiuttimet saavat vieraat pysähtymään ja kysymyään niistä. Akvaariomainen subwoofer työpöyädn alla tuntuu kyllä vähän tarpeettomalta.

Subwoofer toimii myös johtokeskuksena. Molemmat satelliitit ja tietokoneen Aux-johto yhdistyvät subwooferissa. Koska johdot eivät ole kovin pitkiä, kannattaa laite sijoittaa melko lähekkäin. Ikävä kyllä Harman Kardon ei ole lisännyt laitteeseen digitaalisia liitäntöjä, mutta Soundsticksistä löytyy kyllä muutaman kympin kalliimpi langaton versio. Toisessa kaiuttimessa on kosketusnapit, joilla säädetään volyymiä. Jos haluaa sammuttaa tai käynnistää laitteen tai säätää bassoa, on ryömittävä pöydän alle näpyttelemään subwooferin takapuolta.

Soundi on kuten aiemmassakin mallissa. Kaiuttimet erottelevat laulun hyvin. Akustiset konsertit soivat upeasti ja intiimeillä jazzlevytyksillä laulujan fraseeraus erottuu kauniisti. Soundi on kirkas ja stereokuva hyvä, mikä tekee Soundstickistä toimivan myös pelaamiseen. Subwoofer on testin parhaita ja soittaa sekä kovaa että matalalta ilman häiriöitä tai kohinaa. Elokuvia katsellessa siihen sopii lisätä painetta toimintaleffoista nautiskeluun eikä laite ole moksiskaan.

Johtopäätökset

Useimmat tietokonekaiuttimet eivät kieltämättä ole kovin houkuttelevan näköisiä. Harman Kardon Soundsticks tekee poikkeuksen ja on päässyt jopa museon kokoelmiin. Viimeisin malli on saanut pieniä päivityksiä, joten edellisen sukupolven omistaijen ei ole syytä vaihtaa. Muiden, jotka kaipaavat työpöydälleen näyttävää ratkaisua, kannattaa tutustua Soundsticksiin. Soundsticks III soi melkein yhtä upeasti kuin miltä se näyttää. Halusipa sitten pelata, kuunnella musiikkia tai katsoa leffoja kirkkaalla soundilla ja kunnon bassolla, on valinta tässä.

Faktat

Elementit: 8 x 1-tuumainen + 8-tuumainen

Teho: 2 x 10 + 20 wattia

Taajuusalue: 44 Hz-20 kHz

Sisääntulot: 3,5 mm

Ulostulot: –

Mitat: 25 x 4 cm

Verkkosivusto: fi.harmankardon.com

Hinta: 200 €

Bästa pris på Harman Kardon Soundsticks III
Tietokone ei ole enää pelkkä työväline vaan myös kodin viihdekeskus, etenkin nuoremmille sukupolville. Spotify pyörii taustalla, koneelta tsekataan uusimmat videot ja leffat tai käydään sotaa kavereita vastaan verkkopeleissä. Kaikissa näissä puuhissa äänentoisto on merkittävässä roolissa. Pelimaailmassa kuulokkeet valtaavat alaa, sillä pelikuulokkeiden mikrofoniit mahdollistavat myös keskustelun toisten pelaajien kanssa. Muuhun kuin tietokoneen äärellä kyhjöttämiseen tarvitaan kuitenkin mieluummin kaiuttimet, eivätkä kannettavien omat äänijärjestelmät ole riittävällä tasolla. On vaikeaa löytää kaiuttimia, jotka olisivat kaikissa tilanteissa parhaat. Se riippuu niin paljon siitä, missä ja miten kaiuttimia haluaa käyttää. Pöytäkoneen ja ison työpöydän omistajalle ei ole niin väliä, ovatko kaiuttimet isot ja kiinni johtovidakossa. Jos taas tarvitsee kaiuttimet kannettavan kumppaniksi, ovat pienemmät kaiuttimet mahdollisimman selkeillä johdoilla kätevämpi vaihtoehto. Jos käyttää toisinaan myös kuulokkeita, on hyvä olla kuulokeliitäntä, jottei kaiuttimia tarvitse kiskoa joka kerta irti koneesta. Volyyminsäätö saisi olla selkeä, jottei äänenvoimakkuutta tarvitse säätää koneen kautta. Lisäliitäntäkin on mukava olla siltä varalta, että haluaa käyttää joskus kännykkää soittimena.

Bassopommi vai jotakin hienovaraisempaa?

Kaiutinvalinta riippuu myös siitä, mitä kuunnellaan. Videot ja taustamusiikki toimivat useimmilla riittävän hyvin. Jos haluaa nautiskella musiikista, vaaditaan enenmmän painetta ja parempaa äänenlaatua. Perjantai-illan leffamaratoonia varten basso saisi olla muheva, jotta ääniefektit tulevat kunnolla esiin. Eivätkä stereot ole toki oikein mitään ilman subwooferia, joka tuo bassoon lisäpotkua. Tähän testiin olemme koonnet erilaisia tietokonekaiuttimia, jotka sopivat hieman eri käyttötarkoituksiin. Ei siis kannata tuijottaa pelkkiä tähtiä vaan sitä, mitä oikeasti tarvitsee.
Pääsy kaikkiin Ääni & Kuvan sisältöihin | Kuukauden ilmainen tilaus | Testiarkistomme vapaa käyttö
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään
-
Digitaalinen tilaus
0 €/kk1. kuukausi ilmaiseksi
Vapaa lukuoikeus lbaanijakuva.fi-sivustolle
-
Vain 5 €/kk, voit irtisanoa milloin tahansa
Bästa pris på 6 tietokonekaiutinta

Lisää

Keskustelu
Sony KD-65AG9

Lisää ruutia!

Sonyn paras OLED-televisio tekee vaikutuksen mehukkaalla kuvallaan – mutta kunnollinen HDR-fiilis uupuu.

Sony WF-1000XM3

Mahtavuutta minikoossa

Sonyn uudet ANC-nappikuulokkeet ovat kuin täysikokoisten vastamelukuulokkeiden parhaiden puolien langaton miniversio.

6 kannettavaa kaiutinta

Musiikki mukaan matkalle!

Kätevä kannettava kaiutin viihdyttää niin rannalla kuin piknikilläkin.

Kygo Life A11/800

Kygo haastaa Bosen ja Sonyn

Norjalainen lifestylebrändi Kygo hyppää mukaan ylellisten vastamelukuulokkeiden markkinaan.

SteelSeries Arctis Pro Wireless

Täydellisesti hallinnassa

On vaikea kuvitella parempia pelikuulokkeita kuin SteelSeriesin huippumalli.

Saammeko esitellä: pöyristyttävän hyvä 8K-tv!

Sonyn ensimmäinen 8K-televisio saa hifistelijän lähes kyynelehtimään ihastuksesta.

Logitech G502 Lightspeed

Peliklassikko on irti!

G512-hiiren langaton versio on yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, erona on vain johdottomuus (ja hinta).

Tivoli Audio PAL+ BT

Helppoa kuin heinänteko

Tivolin matkaradio on entistäkin parempi – ja sopii kaikkiin kesän rientoihin!

Asus Zenbook 13 vs. Huawei MateBook 13

Kannettavien maaottelu: Kiina–Taiwan

Asus on PC-markkinoiden valtiaita, ja Huawei taas melko tuore tulokas alalla. Kumpi onnistuu ultrabookinsa kohdalla paremmin?

LG OLED65C9

Onko tässä paras OLED?

LG:n uusi sulavalinjainen OLED65C9 on varustettu kuumimmilla ominaisuuksilla ja mahtavalla kuvanlaadulla – sekä hämmästyttävästi kilpailijoitaan edullisemmalla hinnalla.

Mainos
Sony IER-Z1R

Miltä kuulostavat 2 000 euron nappikuulokkeet?

Pitäkää kiinni hatuistanne! Kaikkien aikojen kalleimmat testaamamme nappikuulokkeet toistavat musiikin mikroskooppisella tarkkuudella.

Sony KD-75XG9505

Sonyn paras LCD tykittää adrenaliinia

Sony KD-75XG9505 vakuuttaa upealla kontrastillaan ja syvillä väreillään, joiden ansiosta kuva on ilmiömäisen hyvä.

5 bilekaiutinta

Kunnon basso, kunnon bileet

Kokosimme kovaäänisimmät kaiuttimet kesän juhliin.

6 jalustakaiutinta

Mieletön ääni, pieni kaiutin

Kompaktista jalustakaiuttimesta saa todella hyvää ääntä, jos ei tyydy ihan halvimpaan.

6 True Wireless -kuuloketta

Ei sitoutumispakkoa

Unohda johdot ja ole vapaa: Truly Wireless on nappikuulokkeiden uusi musta!

3 pelikuuloketta

Perhesuhteita

Logitech vastaan Logitech. Pitkääkö aina olla kalleinta vai viekö edullisin malli voiton?

9 älykaiutinta

Ääni komentaa

Haluaisitko kuunnella uutta kaiutinta? Miten olisi sellainen, joka myös kuuntelee sinua? Älykaiuttimella voi ohjata koko kotia - mutta miten on äänenlaadun laita?

Kaksintaistelu: 2 pelikannettavaa

Uusi sheriffi kaupungissa

Kauppoihin on saatu ensimmäiset Nvidian kaikkien aikojen nopeimmalla näytönohjaimella varustetut pelikannettavat. Kumpi vetää nopeammin?

5 langatonta vastamelukuuloketta

Lippu hiljaiselle lennolle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat rasittavaa melua ja tekevät pitkistä matkoista miellyttävämpiä.

5 pelinäppäimistöä

Sormi liipaisimella

Lentokonemateriaalit ja hienosäädetty mekaniikka varmistavat voiton pelissä. Otimme näppituntumaa viiteen mekaaniseen pelinäppäimistöön.

6 televisiota: 55 tuumaa + 4K + HDR

Hyvä kakkostelkkari

Tarvitsetko edullisen kakkos-tv:n? Kaupoista kannattaa nyt bongata viime vuoden malleja hyvällä alennuksella!

6 langatonta kuuloketta

Vakavasti otettavaa langatonta

Nykyajan langattomat huippukuulokkeet tarjoavat uskottavaa äänenlaatua ja mukavaa käytettävyyttä.

5 premium-pelikannettavaa

Viisi viileää

Pelaaja tarvitsee kunnon vehkeet. Otimme taistelukentälle viisi kannettavaa, jotka eivät säiky mitään tai ketään.

Mainos
Asus ZenBook 14 UX433FA-A60225T

Edullista luksusta

Kevyen ja tyylikkään ultrabookin voi saada myös ilman kultaista luottokorttia.

6 pelihiirtä

Veitsenterävää tarkkuutta

Pelaaja on tasan yhtä tappava kuin aseensa. Testasimme kuusi tämän hetken parasta pelihiirtä.

6 langatonta kaiutinta

Luksusluokan langatonta

Kalliimpien langattomien kaiuttimien äänenlaatu lähentelee jo perinteisten kaiuttimien tasoa.

ASUS Zenfone Max Pro (M2) julkaistaan Suomessa!

Ällistyttävä akkukesto, enemmän tehoa ja parempi kestävyys

Testissä
Philips 65OLED903

Ilotulitusta silmille ja korville

Philipsin paras OLED-televisio on päässyt Bowers & Wilkinsin kaiutingurujen käsittelyyn. Lopputulos on käsittämättömän upea!

Testissä
Dynaudio Xeo 20

Entistäkin langattomampi

Dynaudion langattomat aktiivikaiuttimet soivat miellyttävästi.

Testissä
MSi PS42 8RB-015NE

Siviilikäyttöön

MSi on lähes synonyymi pelitietokoneelle. Prestige-sarja on kuitenkin tehty ”hienoihin” toimistotehtäviin.

Testissä
Tivoli Audio Music System Home

Langatonta retroa

Tivolin radiossa on useimpien tarpeisiin sopivat ominaisuudet, mutta pari miinusta myös.

Testissä
TCL 55DP600

Edullinen yleis-tv

TCL:n televisiolla on mukava hinta, mutta käyttäjäystävällisyydestä ja äänestä on nipistetty liikaa.

Testissä
Sony KD-75ZF9

Ei ihan maalissa

Sonyn kuumin LCD-tv on kuvanlaadultaan huippu, mutta kokonaisvaikutelma ei ole ihan täydellinen.

Testissä
LG 65SK9500

Ilmiömäistä väri-ilottelua

Jösses, mitä sävyjä! LG on tunnettu tyylikkäistä OLED-näytöistään, mutta valmistajan paras LCD-televisio ei mene hukkaan sekään.

Testissä
LG OLED65W8

Eksoottinen seinäkoriste

LG:n Wallpaper-OLED on kuuminta, mitä rahalla tv-maailmassa saa! Kuva kelluu katsojan edessä, mutta hieman kömpelö soundbar tiputtaa pisteitä.

Testissä
9 älykotituotetta

Tulevaisuuden koti jo nyt

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta mukavampaa, turvallisempaa ja hauskempaa.

Testissä
Yamaha MusicCast BAR 400 ja MusicCast 20

Laajennettava tv-ääni

Vihdoin Yamahalla on soundbar, johon voi liittää langattomat kaiuttimet! Mutta MusicCast BAR 400 on paljon muutakin.

Testissä
Yamaha TT-N503 MusicCast Vinyl 500

Langaton levysoitin

Yamaha on tehnyt oman versionsa langattomasta soittimesta - ja se ylittää kaikki odotuksemme.

Testissä
9 pelikuuloketta

Koneen korvat

Löytyyköhän kuusen alta tänä vuonna pelikuulokkeet? Sukelsimme kuulokeviidakkoon selvittääksemme mikä tällä hetkellä on jei ja mikä ei.

Testissä
Parhaat levysoittimet pikkurahalla

Tässä testissä tarkastelemme parhaita edullisia levysoittimia, jotka on helppo asentaa ja jotka sopivat myös aloittelijalle.

Testissä
6 tietokonekaiutinta

Työpöydältä kajahtaa

Hyvät kaiuttimet muuttavat tietokoneen pelikoneeksi, leffateatteriksi ja musiikkisoittimeksi.