6 lattiakaiutinta

 itemprop
6 lattiakaiutinta

Kaiutinkemut!

Havitteletko uusia lattiakaiuttimia olohuoneeseen? Älä hätiköi, vaan lue ensin tämän testin tulokset!

Kunnollinen stereosoitin vaatii oikeanlaiset kaiuttimet. Oikean soittimen ja kaiuttimen yhdistelmä tarkoittaa parhaimmillaan täydellistä musiikkielämystä ja hyvillä valinnoilla välttää lattean soundin.

Hifi-kaiuttimia saa monessa koossa ja hintaryhmässä. Valikoimaa riittää tulitikkuaskin kokoisista ladonoviin ja muutamasta satasesta kymmeniin tuhansiin euroihin. Kultaista keskitietä etsiessämme päätimme keskittyä kapeisiin lattiakaiuttimiin, sillä niitä kuuntelijat tavallisimmin etsivät.

Hintaluokka 1 500–2 000 euron välillä tarjoaa paljon jännittäviä vaihtoehtoja, ja äänenlaatu ja helppokäyttöisyys ovat tässä ryhmässä yleensä kohdillaan. Lisäksi pisteitä tulee designista ja rakenteesta. Testiin valittiin kapeita lattiakaiuttimia, jotka mahtuvat tavallisiin olohuoneisiin ja luovat musiikkielämyksiä, joista halpislaitteilla voi vain haaveilla.

Testistä

Tutkimme markkinoiden lattiakaiutinvalikoiman tiheällä kammalla ja päädyimme valitsemaan kuusi mielenkiintoisinta mallia. Tanskalaiset ovat hyvin edustettuina: DALI, Dynaudio, System Audio ja Scansonic tarjoavat hyvää hinta-laatusuhdetta. Lisäksi valitsimme testiin yhden mallin ranskalaiselta Focalilta sekä Brittein saarten laatuvalmistaja Bowers & Wilkinsin. Testimme on kuitenkin vain pieni otos lattiakaiuttimien valtavasta valikoimasta.

Tutkimme testissä, miten kaiuttimet suoriutuvat erilaisista musiikkityyleistä, kuinka helppo ne on asentaa ja sijoitella (etäisyys taka- ja sivuseiniin) ja tietysti myös kuinka helppoa niitä on käyttää. Vahvistimena käytimme referenssivahvistintamme Hegelin integroitua H360-mallia. Musiikkia soitettiin Tidalista Naimin NAC-N 272 XS -soittimella.

Tavoitteenamme oli löytää hintaansa vastaava kaiutinpari, jonka äänenlaatu on erinomainen, joiden sijoittelu sujuu tavallisessakin olohuoneessa helposti ja joiden ulkonäkö ei aiheuta päänsärkyä. Muutama ehdokkaamme täytti osan kriteereistä ja osa pärjäsi hyvin joka saralla. Lopputuloksena löysimme pari kaiutinta, jotka ylittivät kaikki odotuksemme.

Lattiakaiuttimien sijoittaminen

Kunnolliset lattiakaiuttimet toimivat ihanteellisesti, kun niiden ympärillä on hieman tilaa. Selvitä valmistajan suositukset ja kokeile itse, miten etäisyyden vaihtelu takaseinästä vaikuttaa soundiin. On tärkeää, että molemmat kaiuttimet ovat samalla etäisyydellä kuuntelualueesta. Sivuseiniin etäisyyden kannattaa olla metrin tai enemmänkin, jotta heijastuksia tulisi mahdollisimman vähän. Vältä kaiuttimien sijoittamista nurkkaan, sillä se voi aiheuttaa epätasapainoisen bassontoiston. Edellä mainitut ovat kuitenkin yleisiä ohjeita, ja sijoittelu tavallisen ihmisen olohuoneeseen vaatii yleensä kompromisseja. Kokeile kaiutinten parasta paikkaa omassa huoneessasi käyttämällä testikappaleena jotakin sellaista kappaletta, jonka tunnet erittäin hyvin ja jossa mielellään on melko tasainen rytmi ja basso – näin huomaat seinäetäisyyden aiheuttamat erot helposti.

mainos
mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Dynaudion kaiuttimet ovat niin pienet, että niistä ei uskoisi basson pihahtavan kovinkaan suurella voimalla. Skeptikot joutuvat kuitenkin nöyrtymään, kun musiikki alkaa soida!

Dynaudion kaiuttimet näyttävät moitteettoman hyvältä, ja ne on helppo sijoittaa pienen kokonsa ansiosta. Excite-sarjan pienin lattiamalli on kuitenkin suurempi kuin miltä se näyttää. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen, pähkinäpuu ja ruusupuu. Soitto ei yltänyt volyymiltaan muiden, suurempien testilaitteidemme tasolle, ja koska siinä kuitenkin riittää tehoja, väänsimme nupit kovemmalle saadaksemme sen soimaan tilassa kunnolla.

Kaiuttimet voi sijoittaa melkein kiinni takaseinään ilman, että ongelmia ilmenee. Näin myös basso saa lisää pontta. Suosittelemme, että ne käännetään hieman sisäänpäin, jotta ääni keskittyy paremmin.

Excite X34:ssä on Dynaudion omat kaiutinelementit: kaksi 14 tuuman bassoelementtiä ja yksi 27 mm:n diskantti. Alumiinijalkojen korkeutta saa säädettyä kätevästi yläpuolelta kuusiokoloavaimella, ja mukana tulevat levyt suojaavat parkettia.

Äänenlaatu

Soundi on taattua Dynaudiota. Basso on yllättävän tiukka ja voimakas tullakseen näin pienestä laitteesta. Basso ei sukella mielettömän syvälle – fysiikan lait pätevät siis sittenkin – mutta toimii hyvin 40 Hz:iin asti, mikä antaa rummuille ja bassokitaroille hyvän tuen ja saa ainakin keskikokoisen olohuoneen rokkaamaan erinomaisesti.

Minun korviini basso miellyttävä ja täyteläinen, vaikka koko asettaakin sille luonnolliset rajansa. Rage Against the Machinen ”Know Your Enemy” -kappaleessa bassorumpu jytisee hyvällä paineella.

Volyymilla on toki myös rajoitteensa, mutta kohtuullisenkin vahvistimen kanssa äänimaisema kasvaa isompaan kokoon kuin kaiuttimilta odottaisi. Soundi on virheettömän tasapainoinen, keskirekisteri soi pehmeästi, diskantti silkinsileästi ja dynaaminen kontrasti on hyvä. Ainoa valituksen aihe on, että kovemmalla volyymilla ääni ei ole niin eläväinen, ja neutraali soundi saattaa tuntua hieman harmaalta.

Esimerkiksi orkesteri ja Leif Ove Andsnesin piano soivat täydellisessä tasapainossa ja ääni tuntuu valtavalta ”Beethoven Journeyssa”, mutta dynamiikka tuntuu vähän liian kesyltä.

mainos

Näkemyksemme

Laulussa ei ole moittimista. Geirin mielestä Diana Krallin ”California Dreamingissa” on todella vivahteikas laulu ja ilmava viulusointi, mutta ylä-äänissä ei ole samanlaista terää kuin System Audion Saxo 70:ssä. Toisin sanoen Dynaudio Excite X34 on loistovalinta, kun haluaa erinomaista äänenlaatua todella pienessä koossa eikä volyymin teholla ole niin väliä.

mainos
Faktat

Tyyppi: 2-tie-lattiakaiutin

Herkkyys: 86 dB, 8 ohmia

Taajuusalue: 37–23 000 Hz

Mitat: 92,8 x 22,8 x 28,1 cm

Hinta: 2 200 €


PlusKauniisti rakennetut kaiuttimet, joissa on hienostunut ja puhdas soundi useimpien musiikkityylien kanssa, ja jotka voi sijoittaa melkein minne vain.
MiinusPainavat kaiuttimet ja rajoittunut määrä painetta äänessä.
 data-srcset
FOCAL ARIA 926
Focalin kaiuttimet soittavat uskottavasti kaikkea klassisesta pop-musiikkiin ja rockiin.
 data-srcset
SYSTEM AUDIO SAXO 70
System Audion soidessa ei tylsää hetkeä tule. Saxo 70 on malliesimerkki dynaamisesta ja eläväisestä soundista.
 data-srcset
SCANSONIC M-9
Scansonicin näppärän kokoisista kaiuttimet iskevät bassollaan, joka tuntuu vatsassa asti.
 data-srcset
BOWERS & WILKINS CM8 S2
Tavallisesti olemme hyvin tyytyväisiä Bowers & Wilkinsin kaiuttimiin, mutta tämä pari ei ikävä kyllä vastaa odotuksiamme.
 data-srcset
DALI OPTICON 8
DALI tarjoaa suurikokoisen kaiutinparin, joka soi kauniisti ja korkealta
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös