: 6 lattiakaiutinta

Kaiutinkemut!

Havitteletko uusia lattiakaiuttimia olohuoneeseen? Älä hätiköi, vaan lue ensin tämän testin tulokset!

 itemprop

Kunnollinen stereosoitin vaatii oikeanlaiset kaiuttimet. Oikean soittimen ja kaiuttimen yhdistelmä tarkoittaa parhaimmillaan täydellistä musiikkielämystä ja hyvillä valinnoilla välttää lattean soundin.

Hifi-kaiuttimia saa monessa koossa ja hintaryhmässä. Valikoimaa riittää tulitikkuaskin kokoisista ladonoviin ja muutamasta satasesta kymmeniin tuhansiin euroihin. Kultaista keskitietä etsiessämme päätimme keskittyä kapeisiin lattiakaiuttimiin, sillä niitä kuuntelijat tavallisimmin etsivät.

Hintaluokka 1 500–2 000 euron välillä tarjoaa paljon jännittäviä vaihtoehtoja, ja äänenlaatu ja helppokäyttöisyys ovat tässä ryhmässä yleensä kohdillaan. Lisäksi pisteitä tulee designista ja rakenteesta. Testiin valittiin kapeita lattiakaiuttimia, jotka mahtuvat tavallisiin olohuoneisiin ja luovat musiikkielämyksiä, joista halpislaitteilla voi vain haaveilla.

Testistä

Tutkimme markkinoiden lattiakaiutinvalikoiman tiheällä kammalla ja päädyimme valitsemaan kuusi mielenkiintoisinta mallia. Tanskalaiset ovat hyvin edustettuina: DALI, Dynaudio, System Audio ja Scansonic tarjoavat hyvää hinta-laatusuhdetta. Lisäksi valitsimme testiin yhden mallin ranskalaiselta Focalilta sekä Brittein saarten laatuvalmistaja Bowers & Wilkinsin. Testimme on kuitenkin vain pieni otos lattiakaiuttimien valtavasta valikoimasta.

Tutkimme testissä, miten kaiuttimet suoriutuvat erilaisista musiikkityyleistä, kuinka helppo ne on asentaa ja sijoitella (etäisyys taka- ja sivuseiniin) ja tietysti myös kuinka helppoa niitä on käyttää. Vahvistimena käytimme referenssivahvistintamme Hegelin integroitua H360-mallia. Musiikkia soitettiin Tidalista Naimin NAC-N 272 XS -soittimella.

Tavoitteenamme oli löytää hintaansa vastaava kaiutinpari, jonka äänenlaatu on erinomainen, joiden sijoittelu sujuu tavallisessakin olohuoneessa helposti ja joiden ulkonäkö ei aiheuta päänsärkyä. Muutama ehdokkaamme täytti osan kriteereistä ja osa pärjäsi hyvin joka saralla. Lopputuloksena löysimme pari kaiutinta, jotka ylittivät kaikki odotuksemme.

Lattiakaiuttimien sijoittaminen

Kunnolliset lattiakaiuttimet toimivat ihanteellisesti, kun niiden ympärillä on hieman tilaa. Selvitä valmistajan suositukset ja kokeile itse, miten etäisyyden vaihtelu takaseinästä vaikuttaa soundiin. On tärkeää, että molemmat kaiuttimet ovat samalla etäisyydellä kuuntelualueesta. Sivuseiniin etäisyyden kannattaa olla metrin tai enemmänkin, jotta heijastuksia tulisi mahdollisimman vähän. Vältä kaiuttimien sijoittamista nurkkaan, sillä se voi aiheuttaa epätasapainoisen bassontoiston. Edellä mainitut ovat kuitenkin yleisiä ohjeita, ja sijoittelu tavallisen ihmisen olohuoneeseen vaatii yleensä kompromisseja. Kokeile kaiutinten parasta paikkaa omassa huoneessasi käyttämällä testikappaleena jotakin sellaista kappaletta, jonka tunnet erittäin hyvin ja jossa mielellään on melko tasainen rytmi ja basso – näin huomaat seinäetäisyyden aiheuttamat erot helposti.

mainos
mainos
 data-srcset

Hienostuneet yleiskaiuttimet

Dynaudion kaiuttimet ovat niin pienet, että niistä ei uskoisi basson pihahtavan kovinkaan suurella voimalla. Skeptikot joutuvat kuitenkin nöyrtymään, kun musiikki alkaa soida!

Ääni & Kuva kiteyttää

Kauniisti rakennetut kaiuttimet, joissa on hienostunut ja puhdas soundi useimpien musiikkityylien kanssa, ja jotka voi sijoittaa melkein minne vain.
Painavat kaiuttimet ja rajoittunut määrä painetta äänessä.
Tyyppi: 2-tie-lattiakaiutin

Herkkyys: 86 dB, 8 ohmia

Taajuusalue: 37–23 000 Hz

Mitat: 92,8 x 22,8 x 28,1 cm

Hinta: 2 200 €

lisää
vähemmän

Vejl.pris €

Dynaudion kaiuttimet näyttävät moitteettoman hyvältä, ja ne on helppo sijoittaa pienen kokonsa ansiosta. Excite-sarjan pienin lattiamalli on kuitenkin suurempi kuin miltä se näyttää. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen, pähkinäpuu ja ruusupuu. Soitto ei yltänyt volyymiltaan muiden, suurempien testilaitteidemme tasolle, ja koska siinä kuitenkin riittää tehoja, väänsimme nupit kovemmalle saadaksemme sen soimaan tilassa kunnolla.

Kaiuttimet voi sijoittaa melkein kiinni takaseinään ilman, että ongelmia ilmenee. Näin myös basso saa lisää pontta. Suosittelemme, että ne käännetään hieman sisäänpäin, jotta ääni keskittyy paremmin.

Excite X34:ssä on Dynaudion omat kaiutinelementit: kaksi 14 tuuman bassoelementtiä ja yksi 27 mm:n diskantti. Alumiinijalkojen korkeutta saa säädettyä kätevästi yläpuolelta kuusiokoloavaimella, ja mukana tulevat levyt suojaavat parkettia.

Äänenlaatu

Soundi on taattua Dynaudiota. Basso on yllättävän tiukka ja voimakas tullakseen näin pienestä laitteesta. Basso ei sukella mielettömän syvälle – fysiikan lait pätevät siis sittenkin – mutta toimii hyvin 40 Hz:iin asti, mikä antaa rummuille ja bassokitaroille hyvän tuen ja saa ainakin keskikokoisen olohuoneen rokkaamaan erinomaisesti.

Minun korviini basso miellyttävä ja täyteläinen, vaikka koko asettaakin sille luonnolliset rajansa. Rage Against the Machinen ”Know Your Enemy” -kappaleessa bassorumpu jytisee hyvällä paineella.

Volyymilla on toki myös rajoitteensa, mutta kohtuullisenkin vahvistimen kanssa äänimaisema kasvaa isompaan kokoon kuin kaiuttimilta odottaisi. Soundi on virheettömän tasapainoinen, keskirekisteri soi pehmeästi, diskantti silkinsileästi ja dynaaminen kontrasti on hyvä. Ainoa valituksen aihe on, että kovemmalla volyymilla ääni ei ole niin eläväinen, ja neutraali soundi saattaa tuntua hieman harmaalta.

Esimerkiksi orkesteri ja Leif Ove Andsnesin piano soivat täydellisessä tasapainossa ja ääni tuntuu valtavalta ”Beethoven Journeyssa”, mutta dynamiikka tuntuu vähän liian kesyltä.

mainos

Näkemyksemme

Laulussa ei ole moittimista. Geirin mielestä Diana Krallin ”California Dreamingissa” on todella vivahteikas laulu ja ilmava viulusointi, mutta ylä-äänissä ei ole samanlaista terää kuin System Audion Saxo 70:ssä. Toisin sanoen Dynaudio Excite X34 on loistovalinta, kun haluaa erinomaista äänenlaatua todella pienessä koossa eikä volyymin teholla ole niin väliä.

mainos
 data-srcset
FOCAL ARIA 926
Focalin kaiuttimet soittavat uskottavasti kaikkea klassisesta pop-musiikkiin ja rockiin.
 data-srcset
SYSTEM AUDIO SAXO 70
System Audion soidessa ei tylsää hetkeä tule. Saxo 70 on malliesimerkki dynaamisesta ja eläväisestä soundista.
 data-srcset
SCANSONIC M-9
Scansonicin näppärän kokoisista kaiuttimet iskevät bassollaan, joka tuntuu vatsassa asti.
 data-srcset
BOWERS & WILKINS CM8 S2
Tavallisesti olemme hyvin tyytyväisiä Bowers & Wilkinsin kaiuttimiin, mutta tämä pari ei ikävä kyllä vastaa odotuksiamme.
 data-srcset
DALI OPTICON 8
DALI tarjoaa suurikokoisen kaiutinparin, joka soi kauniisti ja korkealta
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös