6 lattiakaiutinta

 itemprop
6 lattiakaiutinta

Kaiutinkemut!

Havitteletko uusia lattiakaiuttimia olohuoneeseen? Älä hätiköi, vaan lue ensin tämän testin tulokset!

Kunnollinen stereosoitin vaatii oikeanlaiset kaiuttimet. Oikean soittimen ja kaiuttimen yhdistelmä tarkoittaa parhaimmillaan täydellistä musiikkielämystä ja hyvillä valinnoilla välttää lattean soundin.

Hifi-kaiuttimia saa monessa koossa ja hintaryhmässä. Valikoimaa riittää tulitikkuaskin kokoisista ladonoviin ja muutamasta satasesta kymmeniin tuhansiin euroihin. Kultaista keskitietä etsiessämme päätimme keskittyä kapeisiin lattiakaiuttimiin, sillä niitä kuuntelijat tavallisimmin etsivät.

Hintaluokka 1 500–2 000 euron välillä tarjoaa paljon jännittäviä vaihtoehtoja, ja äänenlaatu ja helppokäyttöisyys ovat tässä ryhmässä yleensä kohdillaan. Lisäksi pisteitä tulee designista ja rakenteesta. Testiin valittiin kapeita lattiakaiuttimia, jotka mahtuvat tavallisiin olohuoneisiin ja luovat musiikkielämyksiä, joista halpislaitteilla voi vain haaveilla.

Testistä

Tutkimme markkinoiden lattiakaiutinvalikoiman tiheällä kammalla ja päädyimme valitsemaan kuusi mielenkiintoisinta mallia. Tanskalaiset ovat hyvin edustettuina: DALI, Dynaudio, System Audio ja Scansonic tarjoavat hyvää hinta-laatusuhdetta. Lisäksi valitsimme testiin yhden mallin ranskalaiselta Focalilta sekä Brittein saarten laatuvalmistaja Bowers & Wilkinsin. Testimme on kuitenkin vain pieni otos lattiakaiuttimien valtavasta valikoimasta.

Tutkimme testissä, miten kaiuttimet suoriutuvat erilaisista musiikkityyleistä, kuinka helppo ne on asentaa ja sijoitella (etäisyys taka- ja sivuseiniin) ja tietysti myös kuinka helppoa niitä on käyttää. Vahvistimena käytimme referenssivahvistintamme Hegelin integroitua H360-mallia. Musiikkia soitettiin Tidalista Naimin NAC-N 272 XS -soittimella.

Tavoitteenamme oli löytää hintaansa vastaava kaiutinpari, jonka äänenlaatu on erinomainen, joiden sijoittelu sujuu tavallisessakin olohuoneessa helposti ja joiden ulkonäkö ei aiheuta päänsärkyä. Muutama ehdokkaamme täytti osan kriteereistä ja osa pärjäsi hyvin joka saralla. Lopputuloksena löysimme pari kaiutinta, jotka ylittivät kaikki odotuksemme.

Lattiakaiuttimien sijoittaminen

Kunnolliset lattiakaiuttimet toimivat ihanteellisesti, kun niiden ympärillä on hieman tilaa. Selvitä valmistajan suositukset ja kokeile itse, miten etäisyyden vaihtelu takaseinästä vaikuttaa soundiin. On tärkeää, että molemmat kaiuttimet ovat samalla etäisyydellä kuuntelualueesta. Sivuseiniin etäisyyden kannattaa olla metrin tai enemmänkin, jotta heijastuksia tulisi mahdollisimman vähän. Vältä kaiuttimien sijoittamista nurkkaan, sillä se voi aiheuttaa epätasapainoisen bassontoiston. Edellä mainitut ovat kuitenkin yleisiä ohjeita, ja sijoittelu tavallisen ihmisen olohuoneeseen vaatii yleensä kompromisseja. Kokeile kaiutinten parasta paikkaa omassa huoneessasi käyttämällä testikappaleena jotakin sellaista kappaletta, jonka tunnet erittäin hyvin ja jossa mielellään on melko tasainen rytmi ja basso – näin huomaat seinäetäisyyden aiheuttamat erot helposti.

mainos
mainos
Tämän testin tuotteet
 data-srcset
FOCAL ARIA 926
Focalin kaiuttimet soittavat uskottavasti kaikkea klassisesta pop-musiikkiin ja rockiin.
 data-srcset
SYSTEM AUDIO SAXO 70
System Audion soidessa ei tylsää hetkeä tule. Saxo 70 on malliesimerkki dynaamisesta ja eläväisestä soundista.
 data-srcset
DYNAUDIO EXCITE X34
Dynaudion kaiuttimet ovat niin pienet, että niistä ei uskoisi basson pihahtavan kovinkaan suurella voimalla. Skeptikot joutuvat kuitenkin nöyrtymään, kun musiikki alkaa soida!
 data-srcset
SCANSONIC M-9
Scansonicin näppärän kokoisista kaiuttimet iskevät bassollaan, joka tuntuu vatsassa asti.
 data-srcset
BOWERS & WILKINS CM8 S2
Tavallisesti olemme hyvin tyytyväisiä Bowers & Wilkinsin kaiuttimiin, mutta tämä pari ei ikävä kyllä vastaa odotuksiamme.
 data-srcset
DALI OPTICON 8
DALI tarjoaa suurikokoisen kaiutinparin, joka soi kauniisti ja korkealta
  Lisää
  Keskustelu

  Leave a Reply

  Please Login to comment
    Subscribe  
  Notify of

  Lue myös

   data-src

  Havitteletko uusia lattiakaiuttimia olohuoneeseen? Älä hätiköi, vaan lue ensin tämän testin tulokset!

   data-src

  Audiovector QR3 todella erottuu joukosta niin sisäisen kuin ulkoisen tyylikkyytensä ansiosta.

   data-src

  Dynaudiota kannattaa pitää silmällä, ja uusi Emit 10 vetää taas alalle uudet rajat osoittamalla, että laadukkaan kirjahyllykaiuttimen voi saada puolella siitä hinnasta, mitä olisi voinut odottaa.

  Vieritä ylös