: 6 jalustakaiutinta

Parempaa laatua pienemmällä hinnalla

Pienissäkin jalustakaiuttimissa voi olla uskomaton äänenlaatu, ja edullisemmastakin hintaluokasta löytyy jo laatua.

 itemprop

Pienet kaiuttimet ovat monen kotiin käytännöllinen ratkaisu. Ne on helppo sijoittaa ja mahtuvat vaikka kirjahyllyynkin.

Pieniin huoneisiin pienet kaiuttimet ovat tietysti selvä valinta, mutta todella jalustakaiuttimet toimivat hyvin myös suuremmissa tiloissa. Usein ne soivat jopa suuria kaiuttimia paremmin. Niinpä jalustakaiuttimet ovat oiva ostos sellaiselle, jolla ei ole liiemmälti tilaa tai joka halua suuria lattiakaiuttimia hallitsemaan sisustusta.

Useimmat pärjäävät ilman alle 20 Hz:n urkutaajuuksien meneviä syväbassoääniä, joten pienillä kaiuttimilla voi tässä säästää paitsi tilaa myös rahaa. On järkevämpää sijoittaa 500 euroa todella hyviin jalustakaiuttimiin kuin samanhintaisiin lattiakaiuttimiin.

Samalla rahalla saa nimittäin jalustakaiuttimen muodossa teknisesti paremman, ulkonäöltään tyylikkäämmän ja äänenlaadultaan tasokkaamman laitteen. Pieni kaiutin, joka maksaa saman kuin iso, kätkee yleensä sisälleen paremmat kaiutinelementit ja on paremman suunniteltu. Dynamiikkaa on usein enemmän, soundi läpikuultavampi ja stereo parempi.

Hyvät puolet tulevat usein esiin etenkin keskirekisterissä, joka pienillä kaiuttimilla kuulostaa usein koherentimmalta ja kirkkaammalta.

Rahalleen saa siis hyvin vastinetta, jos panostaa jalustakaiuttimiin 400–650 euroa. Senhintainen laite yltää alimmillaan 40 Hz:iin, joka on matalampi kuin bassokitaran ja useimpien rumpujen taajuus, ja pystyy pitämään musiikin yhdenmukaisena ja tasaisena pienillä elementeillä.

Parempaa ääntä

Jalustakaiuttimessa ääni tulee keskitetysti yhdestä paikasta eli etupaneelista, joka on tavallisesti korkeudeltaan 30–40 cm. Näin pieni kaappi resonoi vähemmän kuin suuremmat lattiakaiuttimet, mikä on yksi syy sille, että pieni kaiutin pystyy maalaamaan laajan, avoimen ja selkeän äänimaiseman mitoistaan ja rajoittuneemmasta volyymistaan huolimatta.

mainos

Pienten kaiuttimien puutteita ovatkin juuri syvyyden uupuminen ja kyky soittaa todella kovaa, etenkin suurissa huoneissa. Tämän testin kuusi paria ovat kuitenkin suurempia kuin markkinoiden pienimmät ja edullisemmat hyllykaiuttimet.

mainos

Testin kaikki laiteparit maksavat 400 ja 600 euron väliltä, ja niiden elementit ja rakenteen laatu ovat paremmat kuin aiemmin testaamissamme halvemmissa malleissa. Ne eivät vain kuulosta paremmilta vaan myös näyttävät paremmilta osana sisustusta, seisoivatpa ne sitten jalustalla tai hyllyssä.

 

Kaiuttimien sijoittaminen

Useimmat testin kaiuttimet istuvat helposti kirjahyllyyn. Tämä voi kuitenkin tuottaa turhan paljon bassoa, kun hylly vahvistaa matalampia taajuuksia.

mainos

Monissa kaiuttimissa on avoin takaosa, joka kompensoi kaiuttimen pientä kokoa ja antaa bassoon heijastua vapaasti takana olevasta seinästä.

Jos kaiutinten mukana ei tule vaahtomuovipaloja, jotka voi tunkea bassorefleksiporttiin vaimentamaan matalia taajuuksia, voi olla järkevää hankkia sellaiset erikseen. Tai sitten voi sijoittaa kaiuttimet hyllylle tai penkille niin, että niiden ympärillä on hieman ilmaa. Näin ne kuulostavat paremmilta kuin jos ne kapseloidaan kirjahyllyyn. Pohjassa pitää olla muoviset tai kumiset tassut resonanssin estämiseksi. Parhaat ovat nimeltään Soundcare, joita saa kolme noin kolmellakympillä. Ne kiinnitetään kaiuttimen pohjaan kaksipuolisella teipillä ja ne parantavat äänenlaatua etenkin bassoon osalta.

 

Jalustat

Jos tilaa vain on, jalusta on paras sijoituspaikka kaiuttimelle. Jalustaa liikuttamalla on helpointa selvittää optimaalisin sijoituspaikka ja saada siten vieläkin parempaa äänenlaatua. Hyvät jalustaparit maksavat noin satasen. Tämän testin kaiuttimille sopivat parhaiten 60 cm korkeat jalustat.

 

Oikeat johdot

Monet ajattelevat pärjäävänsä mainiosti tavallisen johdon kanssa, ja se on sinänsä ihan totta. Parasta äänenlaatua se ei kuitenkaan tarjoa. Vakaarakenteinen johto on parempi, eikä nyt puhuta mistään puutarhaletkun paksuisista kaapeleista tai hirvittävän kalliista hifi-investoinneista. Hyvän johdon saa alle 10 eurolla per metri ja päälle liittimet. Suositeltavia merkkejä ovat meidän mielestämme Monster Cable, Supra, In-Akustik, Nordost, Audioquest ja van den Hul. Niitä myydään usein valmiina liittimien kera kahden metrin pituisina. Jos johdon hyödyt epäilyttävät, kannattaa kysyä, saako kaupasta lainajohtoja, joita voi kokeilla kotona ennen ostopäätöstä.

Testissä käyteyt laitteet:

Hegel H80 (80-wattinen integroitu vahvistin, 1 400 €)

Mark Levinson No 585 (200-wattinen integroitu vahvistin, 13 000 €)

Electrocompaniet ECM 2 (verkkosoitin, 3 600 €)

Monster Cable M1.2S (kaiutinjohdot)

 data-srcset
Bowers & Wilkins 685 S2
Bowers & Wilkinsin 600-sarja on jo vuosia tarkoittanut kompaktiluokan laatukaiuttimia. Päivitetty malli 685 S2 näyttää muille kaapin paikan!
 data-srcset
PSB Imagine XB
Kirjahyllyyn kätevästi sujahtava kaiutin yllättää voimakkaalla äänellään, joka täyttää koko huoneen.
 data-srcset
Klipsch RP-160
Klipschin kaiuttimet ovat astetta suuremmat kuin testin muut laitteet, eivätkä sen tehokkaat kaiutinelementit todellakaan jää huomaamatta.
 data-srcset
Elac BS73
Elacin pikkukaiuttimesta lähtee herkullisen suuri ja tuhti ääni.
 data-srcset
Canton Chrono 502.2
Testin pienimmät kaiuttimet soivat silkkisen viettelevästi.
 data-srcset
SVS Prime Bookshelf
SVS tunnetaan kotiteatterikaiuttimistaan, ja tämäkin pari taitaa olla eniten omiaan elokuvien parissa.
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää
Keskustelu
Lisää
Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös

Shure Aonic 50 lifestyle

Taivaan portit aukeavat

Shure Aonic tarjoaa ehkäpä parasta koskaan kuulemaamme äänenlaatua vastamelukuulokkeista.

Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

Kaikkien aikojen paras ZenFone

Asus on hypännyt highend-luokkaan uutuuspuhelimellaan, joka haastaa markkinoiden parhaat. Onko nyt Asuksen vuoro valloittaa?

Samsung Q950TS

Veitsenterävää unelmakuvaa

Samsungin Q950TS on huipputyylikkään näköinen, kuvanlaadultaan upea ja ääneltään vaikuttava – mutta lystistä saa pulittaa pitkän pennin.

MSi GF75 Thin (10SCSR-015NE)

Vaativan pelaajan budjettikone

Ei sponsorisopimusta mutta halu pelata todella kovalla tasolla? MSi tarjoaa lompakkoystävällisen ratkaisun.

Sony WH-1000XM4

Vastamelun uusi valtias – taas

Vihdoin joku onnistuu voittamaan Sonyn vastamelukuulokkeissa – ja se on Sony itse! Uusi WH-1000XM4 menee heittämällä markkinoiden parhaaksi.

Timekettle M2

Tulkki korvassa

Kuulokkeet, jotka kääntävät kaiken sanomasi ja kuulemasi reaaliajassa – voiko se toimia?

Hifiman HE1000se

Suloista hulluutta

Jos aikoo kerran elämässään heittäytyä villiksi ja ostaa hillittömän kalliit mutta ah, niin taivaallisen kuuloiset kuulokkeet, niin miksipä juuri nyt ei olisi täydellinen hetki?

Vieritä ylös