6 jalustakaiutinta

 itemprop
6 jalustakaiutinta

Parempaa laatua pienemmällä hinnalla

Pienissäkin jalustakaiuttimissa voi olla uskomaton äänenlaatu, ja edullisemmastakin hintaluokasta löytyy jo laatua.

Pienet kaiuttimet ovat monen kotiin käytännöllinen ratkaisu. Ne on helppo sijoittaa ja mahtuvat vaikka kirjahyllyynkin.

Pieniin huoneisiin pienet kaiuttimet ovat tietysti selvä valinta, mutta todella jalustakaiuttimet toimivat hyvin myös suuremmissa tiloissa. Usein ne soivat jopa suuria kaiuttimia paremmin. Niinpä jalustakaiuttimet ovat oiva ostos sellaiselle, jolla ei ole liiemmälti tilaa tai joka halua suuria lattiakaiuttimia hallitsemaan sisustusta.

Useimmat pärjäävät ilman alle 20 Hz:n urkutaajuuksien meneviä syväbassoääniä, joten pienillä kaiuttimilla voi tässä säästää paitsi tilaa myös rahaa. On järkevämpää sijoittaa 500 euroa todella hyviin jalustakaiuttimiin kuin samanhintaisiin lattiakaiuttimiin.

Samalla rahalla saa nimittäin jalustakaiuttimen muodossa teknisesti paremman, ulkonäöltään tyylikkäämmän ja äänenlaadultaan tasokkaamman laitteen. Pieni kaiutin, joka maksaa saman kuin iso, kätkee yleensä sisälleen paremmat kaiutinelementit ja on paremman suunniteltu. Dynamiikkaa on usein enemmän, soundi läpikuultavampi ja stereo parempi.

Hyvät puolet tulevat usein esiin etenkin keskirekisterissä, joka pienillä kaiuttimilla kuulostaa usein koherentimmalta ja kirkkaammalta.

Rahalleen saa siis hyvin vastinetta, jos panostaa jalustakaiuttimiin 400–650 euroa. Senhintainen laite yltää alimmillaan 40 Hz:iin, joka on matalampi kuin bassokitaran ja useimpien rumpujen taajuus, ja pystyy pitämään musiikin yhdenmukaisena ja tasaisena pienillä elementeillä.

Parempaa ääntä

Jalustakaiuttimessa ääni tulee keskitetysti yhdestä paikasta eli etupaneelista, joka on tavallisesti korkeudeltaan 30–40 cm. Näin pieni kaappi resonoi vähemmän kuin suuremmat lattiakaiuttimet, mikä on yksi syy sille, että pieni kaiutin pystyy maalaamaan laajan, avoimen ja selkeän äänimaiseman mitoistaan ja rajoittuneemmasta volyymistaan huolimatta.

mainos

Pienten kaiuttimien puutteita ovatkin juuri syvyyden uupuminen ja kyky soittaa todella kovaa, etenkin suurissa huoneissa. Tämän testin kuusi paria ovat kuitenkin suurempia kuin markkinoiden pienimmät ja edullisemmat hyllykaiuttimet.

mainos

Testin kaikki laiteparit maksavat 400 ja 600 euron väliltä, ja niiden elementit ja rakenteen laatu ovat paremmat kuin aiemmin testaamissamme halvemmissa malleissa. Ne eivät vain kuulosta paremmilta vaan myös näyttävät paremmilta osana sisustusta, seisoivatpa ne sitten jalustalla tai hyllyssä.

 

Kaiuttimien sijoittaminen

Useimmat testin kaiuttimet istuvat helposti kirjahyllyyn. Tämä voi kuitenkin tuottaa turhan paljon bassoa, kun hylly vahvistaa matalampia taajuuksia.

mainos

Monissa kaiuttimissa on avoin takaosa, joka kompensoi kaiuttimen pientä kokoa ja antaa bassoon heijastua vapaasti takana olevasta seinästä.

Jos kaiutinten mukana ei tule vaahtomuovipaloja, jotka voi tunkea bassorefleksiporttiin vaimentamaan matalia taajuuksia, voi olla järkevää hankkia sellaiset erikseen. Tai sitten voi sijoittaa kaiuttimet hyllylle tai penkille niin, että niiden ympärillä on hieman ilmaa. Näin ne kuulostavat paremmilta kuin jos ne kapseloidaan kirjahyllyyn. Pohjassa pitää olla muoviset tai kumiset tassut resonanssin estämiseksi. Parhaat ovat nimeltään Soundcare, joita saa kolme noin kolmellakympillä. Ne kiinnitetään kaiuttimen pohjaan kaksipuolisella teipillä ja ne parantavat äänenlaatua etenkin bassoon osalta.

 

Jalustat

Jos tilaa vain on, jalusta on paras sijoituspaikka kaiuttimelle. Jalustaa liikuttamalla on helpointa selvittää optimaalisin sijoituspaikka ja saada siten vieläkin parempaa äänenlaatua. Hyvät jalustaparit maksavat noin satasen. Tämän testin kaiuttimille sopivat parhaiten 60 cm korkeat jalustat.

 

Oikeat johdot

Monet ajattelevat pärjäävänsä mainiosti tavallisen johdon kanssa, ja se on sinänsä ihan totta. Parasta äänenlaatua se ei kuitenkaan tarjoa. Vakaarakenteinen johto on parempi, eikä nyt puhuta mistään puutarhaletkun paksuisista kaapeleista tai hirvittävän kalliista hifi-investoinneista. Hyvän johdon saa alle 10 eurolla per metri ja päälle liittimet. Suositeltavia merkkejä ovat meidän mielestämme Monster Cable, Supra, In-Akustik, Nordost, Audioquest ja van den Hul. Niitä myydään usein valmiina liittimien kera kahden metrin pituisina. Jos johdon hyödyt epäilyttävät, kannattaa kysyä, saako kaupasta lainajohtoja, joita voi kokeilla kotona ennen ostopäätöstä.

Testissä käyteyt laitteet:

Hegel H80 (80-wattinen integroitu vahvistin, 1 400 €)

Mark Levinson No 585 (200-wattinen integroitu vahvistin, 13 000 €)

Electrocompaniet ECM 2 (verkkosoitin, 3 600 €)

Monster Cable M1.2S (kaiutinjohdot)

Tämän testin tuotteet
 data-srcset
Bowers & Wilkins 685 S2
Bowers & Wilkinsin 600-sarja on jo vuosia tarkoittanut kompaktiluokan laatukaiuttimia. Päivitetty malli 685 S2 näyttää muille kaapin paikan!
 data-srcset
PSB Imagine XB
Kirjahyllyyn kätevästi sujahtava kaiutin yllättää voimakkaalla äänellään, joka täyttää koko huoneen.
 data-srcset
Klipsch RP-160
Klipschin kaiuttimet ovat astetta suuremmat kuin testin muut laitteet, eivätkä sen tehokkaat kaiutinelementit todellakaan jää huomaamatta.
 data-srcset
Elac BS73
Elacin pikkukaiuttimesta lähtee herkullisen suuri ja tuhti ääni.
 data-srcset
Canton Chrono 502.2
Testin pienimmät kaiuttimet soivat silkkisen viettelevästi.
 data-srcset
SVS Prime Bookshelf
SVS tunnetaan kotiteatterikaiuttimistaan, ja tämäkin pari taitaa olla eniten omiaan elokuvien parissa.
  Lisää
  Keskustelu
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Lue myös

  11 täysin langatonta kuuloketta

  Täydellisen langatonta vapautta

  Ostoslistalla uudet kuulokkeet? Testasimme 11 täysin langatonta nappikuuloketta, joista kelpaa valita!

  JBL Live 300TWS

  Hifinapit korviin

  JBL:n pikkuruiset ja mukavan hintaiset täysin langattomat kuulokkeet ovat nappivalinta korvaan kuin korvaan.

  Sony Xperia 1 II

  Loistava päivitys

  Sony Xperia 1 II ei hötkyile: uusi malli on säilyttänyt kaikki edeltäjänsä hyvät puolet ja parantanut toisia. On vain yksi asia, johon emme ole tyytyväisiä…

  Samsung The Sero QE43LS05T

  Instagram-telkkari

  Moottoroitu televisio, joka kääntyy pystyasentoon nappia painamalla – onko Samsung seonnut vai onko The Sero vuoden siistein tv?

  JBL Club 950NC

  JBL hipoo rimaa

  JBL:n keskinkertainen vastamelukuuloke omaa kaikki perusasiat, mutta ei tee erityistä vaikutusta äänellään eikä ominaisuuksillaan. Sovellus on kaamea.

  Asus ROG Zephyrus G14 GA401IV-HE003T

  Suurisieluinen pikkukannettava

  Asuksen minikokoinen läppäri on täysikokoisen pelikannettavan tehoilla varustettu söpöliini – mutta ei maksa yhtä paljon!

  Panasonic HZ1000

  Leffafanin valinta

  Panasonicin uudessa OLED-televisiossa on aivan erityinen elokuva-asetus – näe leffat ja sarjat melkein tekijän silmin!

  Kolme chromebookia

  Pieni, kevyt ja yksinkertainen

  Mac vai PC? Entäpä vaihtoehto C? Testasimme kolme erihintaista Chromebookia – mikä niistä olisi sinun valintasi?

  Ultimate Ears Hyperboom

  Ultimaattisin ulkokaiutin

  Hyperboom on niin naurettavan hyvä hintaansa nähden, että kaikilla pitäisi olla sellainen. Tai kaksi.

  Samsung Q80T

  Huippukuvaa puoleen hintaan

  Samsungin uusi QLED-televisio Q80T on lastattu hyvillä ominaisuuksilla, loistavalla kuvanlaadulla ja kohtuullisella hinnalla. Onko tässä paras tv-ostos Samsungilta tänä vuonna?

  Vieritä ylös